Sarcina suprapurtata
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Scris: Sunday, April 9, 2006 6:24 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Cateodata, durerile facerii (travaliul) au nevoie de un impuls sau de un ajutor pentru ca bebe sa vina pe lume. Cuvantul travaliu provine din francezul travail - munca. O munca de care ii e teama oricarei gravide, deoarece este dureroasa si un cere efort urias. O munca pe care nici o femeie insarcinata nu o poate evita.

Ce sa facem atunci cand fatul trebuie adus imediat pe lume din cauza unui risc major? Sau atunci cand termenul a fost mult depasit, iar durerile nu mai incep? Atunci cand, in timpul nasterii, ele scad subit in intensitate sau pur si simplu dispar?

Viitoarele mame nu trebuie sa-si mai faca griji: cand natura da gres, acest fapt nu mai are astazi, in general, consecinte dramatice. Moasele si medicii au multe posibilitati de a redeclansa durerile sau de a le stimula artificial - cand este strict nevoie.

MOTIVELE UNEI NASTERI PROVOCATE


Termenul nasterii mult depasit
Bebe este copt, dar la peste doua saptamani dupa soroc, durerile nici gand sa inceapa. Daca placenta incepe sa imbatraneasca (astazi acest fapt este examinat regulat dupa 9 luni), apare un pericol major pentru copil, astfel ca se provoaca nasterea.

Diabetul
Copiii mamelor diabetice sunt adesea foarte grei, cantarind mult peste 4 kg. Si aceasta cand femeia nu urmeaza medicatia potrivita. Sau atunci cand boala se declanseaza in timpul sarcinii, nefiind cunoscuta la timp (aproximativ 4% dintre gravide se afla in aceasta situatie). Provocarea nasterii este absolut necesara, deoarece venirea pe lume a unui bebelus urias comporta riscuri, atat pentru mama cat si pentru fat.

Sarcina toxica
In cazuri grave, aceasta boala, in ultimele saptamani de sarcina, nu mai poate fi tinuta sub control prin medicamente, deoarece gravida ar fi amenintata de crize de spasm, copilul ramanand adesea fara hrana necesara.

Bebelusul nehranit
Cand placenta nu lucreaza la parametri normali, copilul primeste putina hrana si oxigen. El ramane astfel mic si subdezvoltat. Nasterea este provocata indata ce micutul este capabil sa traiasca si s-o duca mai bine afara.

Boli cronice
Daca datorita sarcinii, o boala anterioara de inima, ficat sau rinichi se inrautateste, atunci si fatului ii va merge rau. De aceea, el va fi scos mai repede.

Placenta rupta prematur
De obicei, cel tarziu la 12-24 de ore dupa ruperea placentei, durerile se declanseaza de la sine. Daca nu se intampla asa, nasterea trebuie provocata artificial, deoarece agentii patogeni pot ajunge la fat.

Motive personale
Mama si fatul sunt sanatosi, iar sorocul a sosit. Parintii roaga medicul sa provoace nasterea, deoarece din motive temeinice nu pot astepta o perioada nedeterminata.

La aproximativ 12-14% dintre nasteri, medicul intervine pentru a ajuta acest proces, pentru a declansa durerile si astfel nasterea. Nu se recomanda prescrierea imediata de medicamente. Aceasta deoarece, inclusiv in cazul unor provocari inevitabile, rareori se intampla ca fatului sa-i fie atat de rau incat sa nu suporte o nastere naturala.

Cu cateva saptamani inainte de nastere, in lichidul amniotic si in sangele mamei se secreta prostaglandina, un hormon care pregateste nasterea. Acesta inmoaie orificiul vaginal, pana atunci rigid, aproape sigilat, si anihileaza fibrele dure de colagen, pentru ca poarta nasterii sa se poata deschide pentru copil. O data ce orificiul vaginal incepe sa se deschida, aportul de prostaglandina creste sensibil. Astfel pregatit, corpul nu mai resimte durerile facerii atat de acut. Nasterea incepe de la o dilatatie de 2-3 cm, pe care gravida nici nu o percepe: nivelul de oxitocina (oxitocina este hormonul ce declanseaza durerile facerii) creste o data cu intensificarea durerilor, pentru a favoriza nasterea. De aceea, la maternitati se foloseste mai ales prostaglandina si oxitocina (recreate in laborator) pentru a declansa o nastere.

Prostaglandina, de preferat sub forma de gel (exista si sub forma de tablete si supozitoare), se aplica in colul uterin sau in vagin, abia atunci cand uterul trebuie pregatit pentru nastere. Astfel, se da un semnal de start, pe care in mod natural durerile il declanseaza de la sine.

Oxitocina este folosita pentru a declansa durerile facerii abia atunci cand orificiul vaginal este deja flexibil. Acest hormon declanseaza, relativ rapid, contractii eficiente.

Cu acesti doi hormoni, dozati individual, si cu mare grija, se poate ajunge destul de aproape de cursul normal al unei nasteri. Acest tip de nastere nu dureaza nici mai mult, nu este nici mai dureroasa, iar in urma ei femeia nu va trebui sa stea la pat.

Marile spitale din Occident testeaza tot mai multe posibilitati nemedicamentoase, cum ar fi utilizarea unui cateter-balon subtire si gonflabil sau betisoare subtiri din materiale naturale care se dilata, cu care orificiul vaginal este largit pentru a provoca hormonii declansatori de dureri din rezerva naturala a organismului.

Ca declansator natural, medicii recomanda sexul. Cine are chef sa faca dragoste cu partenerul poate sa o faca fara teama. Este posibil ca astfel procesul nasterii sa se puna in miscare. Odata, pentru ca destinderea pregateste corpul pentru nastere, iar pe de alta parte, pentru ca in sperma se gasesc aceleasi prostaglandine de care se face uz in provocarea nasterii.

Moasele recomanda viitoarelor mame ceaiul din frunze de zmeura pentru a-si ademeni pruncul. Ceaiul din frunze de zmeura poate declansa durerile si flexibilizeaza orificiul uterin. De aceea, trebuie sa incepeti sa-l beti abia din saptamana a 37-a.

Circa 90% din mamele in devenire au nevoie doar de rabdare si nervi tari, pana se declanseaza durerile de la sine. Dar si dupa declansarea artificiala a acestora, durerile pot sa scada sau sa dispara subit. Ce poate ajuta in cazul unei asemenea intreruperi a durerilor?

Medicii si clinicile care sunt orientate mai degraba spre metode naturiste pot face un singur lucru: sa aiba rabdare, mai ales daca fatului ii merge bine, caci adesea scaderea intensitatii durerilor are motive bine intemeiate.

Daca deschiderea, mai ales la primul copil, are loc foarte repede - in trei ore - atunci este necesara o stopare a procesului, atat pentru mama cat si pentru copil. In acest caz, procesul nu trebuie impulsionat mai departe, ci trebuie acordata o pauza, apoi totul se va derula normal.

Daca, pe de alta parte, nasterea se prelungeste excesiv, femeii ii vor seca puterile si energia. In acest caz, daca femeia doreste sa manance sau sa bea ceva, trebuie sa i se permita asta si in timpul nasterii.

Si pauzele de travaliu sunt absolut normale in timpul nasterii, acest lucru intamplandu-se mai des noaptea, intre orele 2-3. Spre zorii zilei, durerile scad de la sine atunci cand orificiul s-a dilatat pana la aproximativ 5 cm. Dupa-amiaza sau spre seara, procesul va continua de la sine. Si fatul poate opri durerile daca nu s-a pus in pozitia corecta. Copilul simte daca ceva nu merge bine. Foarte adesea, aceasta slabire a travaliului poate fi depasita cu rabdare si putina miscare.

Si clinicile se straduiesc sa invete cate ceva din aceste experiente naturale, pentru a le aplica atunci cand lucrurile nu merg ca pe roate. Dar nu tot ce vine de la natura este automat mai bun. Indragita metoda de provocare a nasterii cu ajutorul uleiului de ricin trebuie sa apartina trecutului, caci acidul din uleiul de ricin le cauzeaza adesea gravidelor crampe abdominale si voma, ceea ce epuizeaza atat mama cat si copilul.

Varsta sarcinii este astazi permanent urmarita cu ajutorul ultrasunetelor, astfel ca foarte rar au loc greseli de calcul. Totusi, unii bebelusi sosesc cu 14 zile inainte de termen, iar altii au nevoie de ceva mai mult timp. Nici la doua saptamani dupa data calculata, nu este cazul provocarii nasterii, daca fatul este bine. La 1,1% pana la 4,4% din numarul total al sarcinilor pe plan mondial, bebe vine pe lume abia dupa a 42-a saptamana de sarcina si este perfect sanatos.
Jasmine
Scris: Saturday, July 14, 2007 6:52 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 6/24/2007
Mesaje: 208
A folosit cineva uleiul de ricin pentru a declansa contractiile? A avut efect? (in afara de efectul laxativ...ras ). Cat de oribil e la gust?
ira_tgr
Scris: Saturday, July 14, 2007 7:07 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
Mesaje: 2320
Jasmine wrote:
A folosit cineva uleiul de ricin pentru a declansa contractiile? A avut efect? (in afara de efectul laxativ...ras ). Cat de oribil e la gust?


eu l-am folosit si nici un fel de schimbare cyclops (apropos de gust - e desutl de oribil)
sex, nici asta nu m-a ajutat sa grabesc nasterea (am facut sex pana in ultima zi)
multa miscare (mergeam zilnic pe jos de la universitate la brancoveanu) - NIMIC....

Jasmine
Scris: Saturday, July 14, 2007 7:12 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 6/24/2007
Mesaje: 208
Si ai mai nascut?hohot (scuze, sper ca ai umor, nu m-am putut abtine)

Ti-a facut inducere sau cez?
ira_tgr
Scris: Saturday, July 14, 2007 7:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
Mesaje: 2320
Jasmine wrote:
Si ai mai nascut?hohot (scuze, sper ca ai umor, nu m-am putut abtine)

Ti-a facut inducere sau cez?


nu, nu am nascut, o mai am acum in burtik ras sic


am facut cezariana, am venit de dim la spital cu bagaje (doctorul meu era in garda) si i-am zis: AZI NASC, nu ma intereseaza ce si cum, nu plec din spital fara copil....
el stiind foarte bine cum sunt a zis: ok, si seara la 20:42 am nascut :601: :013:
Jasmine
Scris: Saturday, July 14, 2007 7:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 6/24/2007
Mesaje: 208
Cred ca asa o sa fac si eu luni.... vad ca nici un semn nu da printesa astaalcool
Fluturas
Scris: Saturday, July 14, 2007 7:30 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
jasmine,si eu am dus ambele sarcini peste termen si am nascut natural.nu am folosit acest ulei,in schimb,cum a zis si ira,si sex,si mers pe jos,si tot nu a prea ajutat.la darius mi-au provocat la 41,2 sapt,iar la karina a fost natural,cu dureri si f rapid la 41 sapt
Jasmine
Scris: Saturday, July 14, 2007 8:01 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 6/24/2007
Mesaje: 208
Cum a fost inducerea butterfly?
MNiko
Scris: Saturday, July 14, 2007 9:17 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Jasmine wrote:
Cum a fost inducerea butterfly?

La mine inducerea a fost nasoala atat timp cat am avut pusa perfuzia. In rest imi venea sa dansez si sa rad din orice. Contractiile aproape ca nu le simteam deloc.
Andi&Mariuca
Scris: Saturday, July 14, 2007 11:14 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
si eu, pana am ajuns la cezariana, am sperat sa nasc normal.
dr meu este mare fan nastere vaginala (pt ca e barbat, mai mult ca sigur, ca de obicei femeile ginecologi nu se prea inghesuie cu asta alcool - or sti ele de ce) si m-a innebunit din prima zi cum vom face noi ca sa eu sa nasc natural. eu de fiecare data cand mergeam la el eram pale de frica chinurilor facerii iar el imi zicea ca e cel mai bine. si a avut dreptate.
in fine, cert este ca mie mi-a pus balonas in col in ideea de a "grabi" putin lucrurile, aveam 2 cm dilatatie si, ca sa nu raman "fara el" (urma sa plece din oras cateva zile), am decis sa "grabim" cumva evenimentul. dupa cateva ore de la montare, efectul a fost 0: nu tu dilatatie (ramasesem cu 2), nu tu copil angajat... si atunci s-a decis cezariana. probabil ca s-ar fi putut si normal dar din spusele dr cred ca nu mai iesea nimeni viu din garda aia pt ca el stie ce rea sunt de durere!ras si ar fi putut dura si zile in sir.fool
Fluturas
Scris: Sunday, July 15, 2007 1:08 AM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
Jasmine wrote:
Cum a fost inducerea butterfly?


eu cu darius am avut mici probleme,am avut apa fisurata de mai mult de 24 ore,asa ca trebuia sa nasc urgent in momentul acela cand s-a observat acest lucru.mi-au pus perfuzii cu antibiotic(din cauza fisurii) si cel pt dilatare,cand a inceput chinul.durerile au inceput imediat si erau niste dureri ff marinorocul meu a fost ca a durat f putin(cca 2 ore pana l-am tinut pe darius in brate).
in schimb cu karina,in ziua cand am facut 41 sapt,trebuia sa merg in control.de dimineata am simtit ceva mici contractii,dar erau destul de suportabile.cand am ajuns la spital eram dilatata 7 cm,asa ca nici nu m-au mai lasat sa ies de acolo,decat cu ea in brate
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.