Munca in strainatate - pro si contra
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Wednesday, March 21, 2007 7:04 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Am vazut la Tv ca din ce in ce mai multi romani prefera sa munceasca in strainatate. Nu-i asa usor sa iei o astfel de decizie...Sunt avantaje si dezavantaje.

La avantaje, eu vad - o viata mai buna, trai intr-o lume civilizata

La dezavantaje - dor de familie, de prieteni, limba necunoscuta (asta daca nu cunosti limba tzarii in care te duci)...

Voi ce vedeti la avantaje? Dar la dezavantaje?

O decizie de genul asta (sa pleci la munca in afara) se ia greu? Se ia usor?

Voi ati pleca?

leut
Scris: Wednesday, March 21, 2007 8:38 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/15/2006
Personal nu as pleca "in afara" decat in excursii... POate ca vorbesc prin prisma faptului ca nu-mi lipseste nimic, serviciul e bunut, fac ceea ce-mi place si am timp liber in care pot sa mai fac ceva pentru a suplimenta veniturile familiei.
In cazul in care, prin absurd (sper sa ramana asahohot ) nu as putea sa ating nici macar nivelul de subzistenta, pentru o perioada scurta cred ca as da curs unui job platit bine in extern...
In ceea ce priveste decizia...nu cred ca cineva se poate hotari repede fara sa "judece" bine situatia...e greu!oare
kali
Scris: Wednesday, March 21, 2007 8:48 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Din punctul meu de vedere, avantajele nu sunt prea.. avantajoase, deci nu as pleca. Balanta atarna prea greu in partea cealalta.

Cred ca e greu sa iei o astfel de decizie, mai ales ca la romani e obiceiul de a pleca numai unul dintre cei doi, sau impreuna, lasand copilul la bunici (vorbesc numai de munca in strainatate, nu de emigrare), ceea ce eu nu concep.nono Asadar, daca familia nu e horatata sa emigreze, parerea mea e ca cine are putere si chef de munca poate sa o faca foarte bine si in Romania.
TatyKS
Scris: Wednesday, March 21, 2007 8:54 AM
Nivel

Inregistrat: 3/1/2006
Nici eu nu sunt de acord cu munca in strainatate...adica eu nu m-as duce decat daca nu as mai avea ce sa pun pe masa...si atunci as face-o cu tot familionul nu singuri ..eu sau sotul nono nicioadata despartiti pupici si mai ales fara printza noastradance pupici Deci ori toti , ori niciunulpupici
leut
Scris: Wednesday, March 21, 2007 9:07 AM
Nivel

Inregistrat: 2/15/2006
Taty...mi-ai luat vorba din gura: normal ca ori toti ori niciunul. Mie mi-e dor de Alex numai cat stau la serviciu si e vorba de sase ore...iti dai seama ce jale ar fi, nu?
Ema
Scris: Wednesday, March 21, 2007 10:38 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
O sa va povestesc doua cazuri, persoane pe care eu le cunosc, unul pozitiv altul negativ.
Judecati voi!

Primul e acesta: Baiat tinar, casatorit de citiva ani, roman, vine la munca in Italia acum vreo 10 ani, avea cu el numai o geanta cu schimburi.
In numai citeva luni reuseste sa-si aduca nevasta si fetita aici, muncesc amindoi el constructii ea servitoare, fata e la scoala, au casa inchiriata cu tot necesarul, masina si reusesc sa puna bani deoparte.
Nu stiu ce vor face in viitor daca vor sa ramina aici sau nu.

Si al doilea exemplu:
femeie moldoveanca rusa (Chisinau) lasa casa, barbat si 2 copii (acum vreo 6 ani a venit, copii erau pina in 10 ani amindoi atunci) si vine sa faca servitoare aici.
Dupa varie experiente, gaseste servici la un mos vaduv si in scurt timp ii devine si amanta (declarata in fata lumii), are aici casa masa, salariul il trimite intreg acasa. Mosul dupa citiva ani ii cumpara si masina(second hand dar bunicica) + atentii. Ea intre timp mai "lucreaza" si la alti mosi si mai are si tarife in plus, un pipait atit euro....etc etc...
Bani strinsi ii trimite acasa la barbatul betiv, care nu are servici.
Copii, care acum au in jur de 14-15 ani au grija de casa, tata, spalat...mincare...etc
Ea se duce acasa o data pe an plina de cadouri. Si nu moare de dorul lor intre timp!
Dar barbatul ei e asa de prost sa nu-si dea seama de nimic sau accepta situatia pentru ca ii convine?

Si cite sint ca ea, ruse si romance! De toate virstele....
Din pacate primul caz e cam rar, lume muncitoare, la locul ei, care-si vede de treaba si a venit sa munceasca.

Mai des, sint intilnite situatii ca in al 2 caz.

Maria & Mario
Scris: Wednesday, March 21, 2007 12:33 PM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
Separat sot sau sotie , sau cu copil lasat acasa , niciodata.
Totusi intrebarea e : de ce , totusi, atat de multi isi doresc sa munceasca in strainatate ? Pentru ca primesti bani pe munca prestata ( nu iti este subevaluat munca ), esti respectat si apreciat la valoarea ta ( daca termini facultatea de drept si ajungi vanzatoare in standuri ), venitul e mai mult decat suficient pentru un trai cel putin decent, intr-o societate civilizata ( cum sper si eu ca va ajunge Romania in cativa ani - decenii ), pentru ca ii poti oferi copilului tau conditii de educatie , joaca , dezvoltarea aptitudinilor , pentru sistemul sanitar, al asigurarilor care e bine pus la punct , pentru ca nu te face nimeni la buzunare in 311 , pentru ca nu platesti pierderile de energie din retea , pentru ca ..... etc ... etc.....

Da , dorul de tara e mare , ambitie e nevoie cat pentru 10 ca sa reusesti. Si sa nu uitam ca sunt motive si motive pentru care fiecare alege calea asta ! ras sic
Vesna
Scris: Wednesday, March 21, 2007 1:16 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/27/2006
Desigur ca in situatia actuala nici nu m-as gandi sa plec singura in alta tara.. Poate ca sunt mai usor de inteles cei care nu au sot/sotie si/sau copil.

Sincer, eu cred ca sunt mai multe avantaje decat dezavantaje (ce a enumerat Oana mi se par suficiente) si mai cred ca te poti obisnui cu alte locuri, mai ales daca cultura tarii respective nu-i foarte deosebita de cea de bastina. E probabil foarte greu inceputul, dar incetul cu incetul, corpul si mintea se pot adapta unei noi situatii.
kali
Scris: Wednesday, March 21, 2007 1:29 PM
Nivel

Maria & mami wrote:

Totusi intrebarea e : de ce , totusi, atat de multi isi doresc sa munceasca in strainatate ? Pentru ca primesti bani pe munca prestata ( nu iti este subevaluat munca ), esti respectat si apreciat la valoarea ta ( daca termini facultatea de drept si ajungi vanzatoare in standuri ), venitul e mai mult decat suficient pentru un trai cel putin decent, intr-o societate civilizata ( cum sper si eu ca va ajunge Romania in cativa ani - decenii ), pentru ca ii poti oferi copilului tau conditii de educatie , joaca , dezvoltarea aptitudinilor , pentru sistemul sanitar, al asigurarilor care e bine pus la punct , pentru ca nu te face nimeni la buzunare in 311 , pentru ca nu platesti pierderile de energie din retea , pentru ca ..... etc ... etc.....

Vorbind la modul general, cei care pleaca sunt oamenii care nu au studii superioare si sunt dispusi sa presteze munca fizica (menajere, cules de capsuni, cameriste, ingrijire batrani etc.).
... ca tot ai dat exempul cu fac. de drept: daca faci Dreptul in tara si pleci la munca in strainatate cine iti echivaleaza studiile? Nimeni si pt. nimeni nu conteaza cat ai invatat. Ajungi tot servitor... iar ca servitor nu pleaca nimeni de dragul asigurarilor, al sist. sanitar, etc. De fapt nici nu cred ca-ti permiti prea multe din aceasta postura, tinand cont ca multi pleaca acolo pentru un salariu echivalent cu cel pe care multi il iau si in Ro., dar care nu le este accesibil aici.
Sunt constienta ca sunt destui care-si practica meseria in alta tara (cu asta sunt perfect de acord) sau persoane competente care-si gasesc job-ul mult visat, competente si eficiente, dar cred ca aici vorbim de munca in strainatate ca fenomen social in Ro...- sau cel putin asa am inteles eu...

Roxanel
Scris: Wednesday, March 21, 2007 2:18 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Hai ca vin si eu Gigi contra.sic

Noua studiile facute in tara ne-au fost recunoscute si suntem platiti pe masura. Nimeni nu ne-a subapreciat vreodata si primim tot respectul care se cuvine.

Si noi am lucrat si ca secretara, chelner si nu m-am dat in laturi de la orice fel de munca.

In tara, cu aceleasi studii, nu am reusit sa gasesc decat joburi de secretara. Nimeni nu vroia un economist fara experienta. Parca am mai mentionat odata. Barbatu-meu cu toate studiile lui, in Romania, nu poate ajunge profesor inainte de 45-50 de ani. Cand i s-a oferit un post de asistent si a intrebat ce include job description, raspunsul a fost "Pai mai faci si tu o cafea doua si altele"banghead

Aici nu te angajeaza nici o firma serioasa pe post de femeie de servici daca ai o facultate. Spun ca jobul nu este potrivit pentru background-ul tau si mi se pare corect. Oricum, daca cineva cu facultate aplica ptr asa un post e ceva la mijloc. Este imposibil daca ai cerintele necesare sa nu gasesti un post adecvat. Daca stii limba, chiar fara experienta in domeniu, in orice tara ai fi, este imposibil sa nu gasesti ceva adecvat. Acum depinde ce vrea fiecare.

Nu mai vorbesc de conditii de orice fel, pe care le-a mentionat si Maria si mami.

Pe de alta parte, dorul de tara si de prieteni te trage acasa. Trebuie sa faci un compromis undeva. In cazul nostru nu se preteaza sa ne intoarcem acasa. Deci eu sunt pro munca in strainatate.
delfinasa
Scris: Wednesday, March 21, 2007 2:21 PM
Nivel

Eu nu cred ca oamenii din tara pleaca sa munceasca in afara numai din cauza c-o duc greu, ci pentru ca vor sa realizeze mai multe printr-o munca cinstita si apreciata, sa traiasca o viata decenta...sa fim sincere, cate dintre voi nu va intrebati "mi-ajunge salariul pana la viitoarea leafa?" sau "imi permit sa iau azi x lucru dorit si cu banii jos si sa am ce pune pe masa zilele urmatoare sau toata luna?", "cum ar fi daca as trai fara sa imi pazesc geanta cand merg prin oras, fara sa stau la cozi la impozite sau institutii unde lumea se cearta, angajatii sunt impertinenti, fara sa ma calc in picioare prin autobuze, dupa ce astept inghetata in statii, fara sa dau spagi la fiecare pas, fara sa vad cum unii se imbogatesc cu nesimtire pe spinarea oamenilor simplii, ca mine, fara sa am grija ca n-am ce pune pe masa, ca n-am bani de chirie/rata/avans sau ca nu-mi ajung banii sa-i iau copilului tot ce-i trebuie si necesarul pentru noi, fara sa vad strazi murdare, lumea scuipand, aruncand mizerii in jur si altele?"...da, pana la urma te descurci cu toate, nevoia te invata, dar daca am posibilitatea sa fac mai multe pentru traiul meu si-al familiei, cred ca merita efortul de a merge sa muncesc intr-o tara straina, chiar daca nu stiu limba, o sa ma adaptez si-o sa invat daca vreau...iar cu studiile, cati dintre cei cu studii superioare isi fac meseria chiar si-n tara? Pai decat sa munceasca vanzatori la market sau pe un post corespunzator studiilor pe bani care nu le ajung sa plateasca o chirie si sa traiasca cat de cat, mai bine pleaca la capsuni, ca nu cred ca ii incalzeste sau le tine de foame si adapost ca-si fac meseria...munca de orice fel e apreciata si respectata in afara, numai in tara e o rusine daca nu-ti faci meseria...cine aude ca x care a terminat de ex. literele munceste la florarie sau distribuie fluturasi il priveste ca pe un ratat, ca nu e-n stare sa-si gaseasca ceva corespunzator...cati dintre cei care au un serviciu si-l iau pe-al doilea ca s-o duca mai bine?...nu prea sunt si nici nu prea gasesti un part-time after work pentru ca multi se declara multumiti cu ceea ce au, dar in realitate nu este asa...si nu fac nimic sa le fie mai bine...ce daca dupa serviciul normal de inginer te duci sa pui gresie si faianta sau sa vinzi cuie sau sa vinzi ziare? E o rusine, nu??? Te vede lumea si te vorbeste, te faci de ras...lumea e interesata de binele ei, de-al tau o doare fix undeva, de-aia in strainatate lumea o duce mai bine, ca n-are complexe din astea si esti respectat orice-ai munci, chit ca speli vase, bai sau esti manager IT la o companie mare...si chiar daca n-o duci pe roze in afara, o duci cu muuult mai bine decat oamenii normali din tara, iar daca vrei sa-ti faci neaparat meseria, o poti face si in alta tara, poti sa-ti echivalezi studiile sau o parte din ele, faci din nou scoala, un master, dar trebuie sa vrei si sa te zbati sa reusesti ca nu e usor deloc singur printre straini...intr-adevar, dorul de familia din tara e prezent tot timpul, prietenii care-ti sunt prieteni ii vei avea in continuare si nu mor nici ei, nici tu fara ei, iar legaturile se pot mentine prin scrisori, emailuri, camere web, vizite regulate...cei care pleaca singuri in strainatate si-si lasa familia in tara nu vor ca sa-i chinuie si pe ei, ca nu e deloc usor si nu-i judec pentru asta, stiu ca le este foarte greu si le-a fost greu cand au luat decizia asta si stiu ca traiesc toti cu sufletul strans...nici eu n-as pleca fara familie, dar daca doar asa pot sa reusesc sa fac ceva pentru binele nostru, voi face si sacrificiul asta pentru ca mai tarziu sa ne reunim si sa ne fie mai bine la toti...E o decizie destul de dificila, trebuie cantarita bine pe toate partile, atat atunci cand pleci pe termen scurt, cat mai ales cand vrei sa emigrezi.
LIA
Scris: Wednesday, March 21, 2007 2:22 PM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 3/6/2006
Eu am terminat Fac.de Drept si am muncit 6 luni in Germania ca si casiera, asta dupa ce mi-am dat demisia de la serviciul pe care il aveam aici. De ce? Pentru ca in Romania nu interesa pe nimeni cat de bine sunt pregatita si mi se facuse sila efectiv. Am vrut sa intru in barou si mi s-a spus in fata ca examenul il ia cine trebuie si nu cine poate (prin '98 trebuiau 2000 $ pe care eu nu ii aveam), la notariat nici nu mai vorbesc -aia o sa ajunga meserie care se mosteneste, la magistratura iarasi erau niste sume astronomice pt.spaga, ca si consilier juridic nu ma angaja nimeni pt.ca nu aveam vechime ( vechime pe care nu aveam cum sa o fac), asa ca fara spagi si pile nici o sansa... In Germania am fost apreciata pt. munca de acolo, nu am facut niciodata mofturi, gasisem chiar si contracte mai avantajoase, doar ca pur si simplu nu mi-au placut oamenii, raceala lor, probabil a contribuit si faptul ca eram singura romanca de acolo...in sfarsit, am plecat acolo cu gandul ca nu ma mai intorc in Romania, dar sa stiti ca acolo am descoperit ca tot mai bine e in tara mea (asa cum este ea). Sa stiti ca majoritatea celor cu studii superioare care pleaca afara nu au posibilitatea sa isi exercita profesia pentru care s-au pregatit, sunt foarte putini cei care isi fac meseria, si intr-adevar aceia sunt foarte bine platiti. Asa ca daca nu ai spatele beton si ceva bani in buzunare ca sa iti poti gasi un serviciu bine platit in Romania (ca sunt mai rare cazurile cand esti judecat numai dupa capacitatea ta profesionala) poti sa termini facultate in Romania si sa lucrezi ca menajera in alta tara. Munca nu e un lucru rusinos!
Delfinasa, dupa ce am postat am citit si ce ai scris tu. Ai foarte mare dreptate in tot ce ai spus, si intr-adevar, in strainatate nu face nimeni misto de tine ca faci curatenie sau speli vase!
Maria & Mario
Scris: Wednesday, March 21, 2007 3:05 PM
Nivel

Roxanel, Miha ..... noi avem puncte de vedere comune si poate pentru ca suntem deja plecate. Si am trait in Romania atatia ani, stim cum e acolo, dar in acelasi timp avem ultimii ani traiti in strainatate , deci cunoastem pe pielea noastra ce diferenta este.
delfinasa
Scris: Wednesday, March 21, 2007 3:07 PM
Nivel

Hehehe, Lia, mi-am amintit de-o experienta neplacuta de pe vremea cand tocmai terminasem facultatea si m-am angajat la un cabinet de avocatura ca secretara...avocatul la care lucram este destul de cunoscut, dupa vreo 2 luni mi-a zis discret ca ma ajuta sa-mi iau examenul de notariat, sa-mi deschid cabinet daca "fac niste compromisuri"angry...si mi-a dat exemple de fete pe care le-a ajutat si care au birourile lor, chiar in centrul Bucurestiului si care-o duc superbine, isi fac meseria si sunt multumite...am ramas muta, nu-mi venea sa cred ce insinueaza uff si de-a doua zi mi-am dat demisia...stiu, o sa ziceti ca nu e asa peste tot, dar am auzit multe cazuri de genul asta, asta pentru ca n-ai bani de spagi ca sa poti sa te realizezi numai pe cunostintele tale...in final, dupa aproape 2 ani de interviuri, concursuri la care locurile erau deja ocupate, am reusit sa ma angajez consilier juridic la un institut...imi placea enorm de mult ca-mi faceam meseria, chiar daca nu eram prea incantata de salariu, chiar daca unii imi sapau gropi ca nu eram "de-a lor" si nu ma dadeam dupa ei, dar era ceea ce vroiam sa fac si eram foarte multumita...in timpul asta, cautam de lucru in strainatate pentru sot, pe atunci prieten, si cand s-a ivit ocazia sa plecam, am lasat tot si nu-mi pare deloc rau...chiar daca acum nu lucrez si stiu ca am studii ce nu pot fi echivalate, nu-mi va fi rusine sa lucrez altceva si s-o iau de la capat sa invat altceva...daca vrei sa faci ceva, te chinui si realizezi...si asta e valabil si in tara, nu numai in afara...sunt oameni care se realizeaza cinstit in tara foarte bine, dar sunt putini si fac si ei sacrificii mari si sunt si mai multi cei care se realizeaza pe cai necinstite...am ales sa ne realizam prin munca cinstita in strainatate, nu e usor, dar pentru noi merita.
kali
Scris: Wednesday, March 21, 2007 3:22 PM
Nivel

Fetelor, aveti si voi dreptatea voastra... dar am in fata ochilor multele cazuri de la stiri, cu copiii aia care se sinucid de dorul parintilor... stiu cazuri concrete in care copiii isi cunosc tatal sau mama (sau ambii parinti) numai din fotografii, iar cu asta nu pot sa fiu de acord.
Vad ca voi v-ati referit fiecare la situatia personala... eu nu o voi face, ci vb. la modul general; nu contest ca sunt si cazuri fericite, dar majoritatea nu sunt si asta e realitatea.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.