Medicul de familie
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Sunday, March 12, 2006 8:53 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
OBLIGATII

Informeaza asiguratii despre serviciile oferite si despre modul în care sunt furnizate.
-Pune la dispozitia asiguratilor la nivelul cabinetului medical pachetul de servicii de baza, pachetul minimal de servicii medicale pentru orice persoana, si pachetul de servicii pentru persoanele asigurate facultative.

- Prescrie tratamentul adecvat.

- Prescrie medicamente cu si fara contributie personala din partea asiguratului, în concordanta cu diagnosticul.

- Recomanda efectuarea de investigatii paraclinice, în concordanta cu diagnosticul.

- Îndruma asiguratul catre medicul de specialitate din ambulatoriu sau catre spital cu bilet de trimitere în vederea internarii, atunci când este cazul.

- Acorda asistenta medicala în caz de urgenta medicala, ori de câte ori se solicita aceste servicii medicale, indiferent daca persoana are sau nu calitatea de asigurat.

- Înscrie din oficiu copiii care nu au fost înscrisi pe lista unui medic de familie, odata cu prima consultatie a copilului bolnav în localitatea de domiciliu (resedinta). Nou-nascutul va fi înscris pe lista medicului de familie care a îngrijit gravida, daca parintii acestuia nu au alta optiune exprimata în scris, imediat dupa nasterea copilului.

- Înscrie pe lista proprie gravidele (care îndeplinesc conditiile de persoana asigurata) neînscrise pe lista unui medic de familie, la prima consultatie, în localitatea de domiciliu (resedinta) sau la solicitarea reprezentantilor din sistemul de asistenta medicala comunitara.

- Înscrie pe lista de asigurati copiii, la solicitarea parintilor, apartinatorilor legali sau la anuntarea de catre casa de asigurari de sanatate ori de primarie, precum si la solicitarea sistemului de asistenta medicala comunitara sau a directiilor de protectie a copilului.

-Respecta confidentialitatea tuturor datelor si informatiilor privitoare la asigurati precum si intimitatea si demnitatea acestora.

- Respecta dreptul la libera alegere de catre asigurat a medicului si dreptul asiguratului de a-si schimba medicul de familie dupa expirarea a cel putin 3 luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

- Solicita asiguratilor, la înscrierea pe lista proprie, documentele justificative care atesta calitatea acestora de asigurat.

- Anunta în scris în momentul înscrierii pe lista proprie a unui asigurat plecat de la un alt medic de familie, atât medicul de familie de la care a plecat asiguratul cât si casa de asigurari de sanatate, în maximum 15 zile; medicul de familie de la care a plecat asiguratul transfera fisa medicala a asiguratului, în maximum 15 zile lucratoare de la solicitare prin serviciul postal si pastreaza minimum 1 an o copie de pe fisa medicala a acestuia.

-Organizeaza preluarea activitatii medicale de catre un alt medic de familie pentru perioadele de absenta.
Kiki
Scris: Sunday, March 12, 2006 8:55 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
SERVICII OFERITE PACIENTILOR

Pachet de servicii medicale de baza - Acordat asiguratilor înscrisi pe lista proprie

A. Servicii profilactice

Urmarirea dezvoltarii fizice si psihomotorie a copilului, de la externarea din maternitate pâna la 18 luni, prin examene de bilant.
Supravegherea etapizata pentru copiii cu vârsta cuprinsa între 0 – 1 an pe probleme de puericultura.
Supravegherea gravidei si lehuzei: luarea în evidenta în primul trimestru; supravegherea, lunar, din luna a 3-a pâna în luna a 9-a; urmarirea lehuzei la iesirea din maternitate si la 4 saptamâni; consiliere pre si post testare pentru HIV a femeii gravide.
Control medical anual al copiilor de la 2 la 18 ani - examen de bilant.
Control medical anual al asiguratilor în vârsta de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore în morbiditate si mortalitate.
Servicii de planificare familiala.
Imunizari conform programului national de imunizari.
Educatie medico-sanitara si consiliere pentru prevenirea si combaterea factorilor de risc cardiovascular, oncologic precum si consilierea antidrog.
Controale periodice pentru afectiunile care necesita dispensarizare.
Depistare bolnav TBC nou, descoperit activ de medicul de familie, trimis si confirmat de specialist.

B. Servicii medicale curative

Consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic) în caz de boala sau accident. Se acorda, la solicitarea asiguratului, pâna la 2 consultatii pe luna, cu exceptia urgentelor si a controalelor anuale si periodice efectuate la solicitarea medicului de familie.
Manevre de mica chirurgie si tratament injectabil.
Prescriere de tratament medical si igienico-dietetic (monitorizarea tratamentului si a evolutiei starii de sanatate a bolnavilor cronici, conform recomandarii medicului specialist).
Recomandare de investigatii paraclinice pentru stabilirea diagnosticului, prin bilet de trimitere.
Eliberare de bilet de trimitere pentru cazurile care depasesc competenta medicului de familie catre alte specialitati medicale fie în sistem ambulatoriu, fie la spital.
Luarea în evidenta a bolnavului TBC confirmat de medicul de specialitate, urmarirea si aplicarea tratamentului strict supravegheat.
Asistenta medicala la domiciliu pentru cazurile prevazute de Contractul – cadru.

C. Servicii medicale pentru situatiile de urgenta
Constatarea situatiilor de urgenta (anamneza, examen clinic).
Asistenta medicala în urgente medico-chirurgicale, în limita competentei medicului de familie si a posibilitatilor tehnice medicale.
Trimitere, pentru cazurile care depasesc competenta medicului de familie, catre medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate sau pentru internare la spital.
Orice persoana beneficiaza de aceste servicii, indiferent daca face sau nu dovada calitatii de asigurat. Serviciile medicale pentru situatiile de urgenta se acorda în cabinetul medicului de familie, în cadrul programului de lucru stabilit, iar în afara acestui program, în centre de permanenta. Medicatia se asigura din trusa de urgente.

D. Activitati de suport
Eliberare de acte medicale: certificat de concediu medical, certificat de deces, certificat medical pentru îngrijirea copilului bolnav; adeverinte medicale pentru copii necesare înscrierii în colectivitati; scutiri medicale pentru copii în caz de îmbolnaviri; adeverinte medicale solicitate de personalul sanitar pentru exercitarea profesiei precum si de celalalt personal angajat în sistemul sanitar si al asigurarilor sociale de sanatate.

E. Activitati practice conform competentelor medicului de familie


Pachet minimal de servicii medicale - Acordat tuturor persoanelor care solicita consultatie

A. Servicii medicale pentru situatiile de urgenta (vezi pachetul de servicii medicale de baza).

B. Depistare de boli cu potential endemo-epidemic (examen obiectiv, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare si tratament).


Pachetul de servicii medicale acordat persoanelor care se asigura facultativ
A. Servicii medicale pentru situatiile de urgenta (vezi pachetul de servicii medicale de baza).

B. Depistare de boli cu potential endemo-epidemic (vezi pachetul minimal de servicii medicale).

C. Supravegherea gravidei (vezi pachetul de servicii medicale de baza).

D. Imunizari conform programului national de imunizari (vezi pachetul de servicii medicale de baza).



leut
Scris: Sunday, March 12, 2006 9:01 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 6678
Kiki, din pacate cateva dintre cele enumerate raman la faza de utopii...
Interesant subiectul...asa mai invatam si noi ce anume tebuie sa ni se asigure...in principiu.
Iti dai seama, sa ma duc eu la dr. pediatru sa-i spun ce trebuie sa faca? Mie imi cer seringi si ace de fiecare data cand ma duc sa-i fac vaccinurile...uff
Kiki
Scris: Sunday, March 12, 2006 9:02 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
ACTE NECESARE INSCRIERII LA MEDICUL DE FAMILIE


Act identitate
Adeverinta de salariat sau dupa caz talon de pensie, chitanta de plata a asigurarilor de sanatate sau carnetul de somer
Retragerea de la precedentul medic de familie (in cazul celor care au mai fost inscrisi)
In cazul persoanelor pensionate pe caz de boala sint necesare copii dupa prima si ultima decizie de pensionare
Kiki
Scris: Sunday, March 12, 2006 9:04 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
leut wrote:
Kiki, din pacate cateva dintre cele enumerate raman la faza de utopii...
Interesant subiectul...asa mai invatam si noi ce anume tebuie sa ni se asigure...in principiu.
Iti dai seama, sa ma duc eu la dr. pediatru sa-i spun ce trebuie sa faca? Mie imi cer seringi si ace de fiecare data cand ma duc sa-i fac vaccinurile...uff

Da, ai dreptate, Leut, asta ar trebui sa ni se ofere. Eu ma oftic tare mult pe tema asta si a medicilor in general, pt ca mi se retin o groaza de bani din salariu pt asigurarea medicala si unde se duc banii astia? Vorba ta, ca sa ni se ceara seringa si ac la vaccin?
A, si info astea sunt luate de pe site-ul medicilor de familie...uff
Kiki
Scris: Sunday, March 12, 2006 9:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
SCHIMBAREA MEDICULUI DE FAMILIE

Schimbarea medicului de familie sau a medicului stomatolog nu se poate face decat dupa cel putin 3 luni de la ultima inscriere.

Pentru schimbarea medicului, va trebui sa obtineti acceptul noului medic la care va veti prezenta cu actele necesare inscrierii la medicul de familie sau stomatolog. De asemenea, va trebui sa-i comunicati acestuia numele fostului medic la care ati fost inscrisi. Noul medic va trebui sa transmita casei de asigurari si fostului medic faptul ca v-a preluat in evidenta sa.


OBTINEREA DE RETETE COMPENSATE SAU GRATUITE

Conditie: Trebuie sa fiti inscrisi la un medic de familie

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, este de sa va prezentati la medicul de familie. In urma consultatiei, daca e cazul, acesta va va elibera reteta cu medicamentele compensate sau gratuite de care aveti nevoie.

In unele situatii, medicul de familie va poate da o trimitere catre un medic specialist care, in urma unor consultatii mai amanuntite, va va acorda reteta corespunzatoare sau va va da o recomandare pentru eliberarea retetei de catre medicul de familie.


Jhonny
Scris: Friday, February 20, 2009 9:14 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
majoritatea stiu doar sa copieze retete....
kali
Scris: Friday, February 20, 2009 9:25 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Jhonny, daca te framanta ceva, da-i drumu'... ca nu prea inteleg unde "bati".
bulibuli
Scris: Friday, February 20, 2009 9:29 AM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
Mesaje: 9649
isi da si omul cu parerea, in necunostinta de cauza... e un drept pe care nu i-l poate lua nimeni....
si in timpul asta face si putina reclama la niste site-uri, postand 7 mesaje pe minut cu aproximativ acelasi lucru, dar fara sa detalieze, important e sa posteze ceva, sa fie vazut acolo...
kali
Scris: Friday, February 20, 2009 9:49 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
ras
Observasem si eu...
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.