Legea mamelor 2012
Subiectul anterior · Subiectul urmator
bulibuli
Scris: Thursday, February 23, 2012 8:51 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
tot caut informatii despre modificarile aduse legii privind indemnizatia si concediul de maternitate dar ceea ce gasesc e destul de vag... in final, din ceea ce am inteles eu, nu se modifica mai nimic fata de legea adoptata de la 1 ian 2011, decat ca:

- trebuie sa ai impozitele platite la zi
- tatal este obligat sa stea si el o luna cu copilul

in rest:

- daca stai 1 an in CIC iei 75% cu un maxim de 3400 ron
- daca te intorci la munca mai devreme de 1 an iei o prima lunara de 500 ron pana face copilul 2 ani
- daca stai 2 ani iei 75% dar cu un plafon de 1200

cam asta-i...
vreau sa intreb mamicile care au nascut in 2011, daca optai pt 1 an de CIC nu era 85% din salariu?? ca eu asa aveam impresia.. dar vad ca peste tot scrie tot 75%..

in rest voi ce stiti/ ati auzit despre legea noua, care intra in vigoare de la 1 martie 2012???? e asa cum am scris eu sau sunt si alte modificari??? ca, daca e asa, pe mine nu ma afecteaza cu nimic... dar daca nu se mai acorda prima, sau a scazut cuantumul, sau sunt alte modificari... as vrea sa stiu...

roxinthya
Scris: Friday, February 24, 2012 9:22 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 11/10/2009
Buli, initial a fost cu 85% intr-adevar dar pe urma au modificat la 75.
Dar mai sunt cateva chichitze de care am aflat si eu:
- poti sa te intorci doar cu o saptamana mai devreme de 1 an si tot iti dau cei 500 ron inca 12 luni
- cele 120 zile e bine sa-ti iei cat mai multe (am impresia ca maxim ai voie 90) inainte de nastere pentru ca ele sunt platite cu 85% neimpozabili si deci ulterior cand se calculeaza venitul mediu lunar calculat pe ultimele 12 luni , media va fi mai mare.

bulibuli
Scris: Friday, February 24, 2012 1:33 PM

prima o stiam, am scris si eu mai sus... dar a doua n-o stiam, ci dimpotriva auzisem ca e mai bine sa iei cat mai mult dupa, ca sa se calculeze media cu salariul intreg... iar in primele 4 luni cat stai cu bebe sa ai totusi cei 85% ca pana iti vine prima indemnizatie... ai de asteptat...
roxinthya
Scris: Friday, February 24, 2012 2:37 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 11/10/2009
cele 85% sunt calculate din brut si neimpozabili - deci in cele 126 zile iei mai multi bani decat daca mergi la serviciu in mod normal
daca salariul este mai mic - dar nu stiu care este pragul - , intr-adevar e mai avantajos sa iti pastrezi cat mai multe din cele 126 de zile dupa ce nasti
bulibuli
Scris: Friday, February 24, 2012 10:47 PM

aha, deci oricum iau mai mult in astea 4 luni, cel putin teoretic... adica sper, ca la mine cand e vorba sa ma plateasca se comit tot felul de "greseli" si se "pierd" acte, cereri.....
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.