Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| tot caut informatii despre modificarile aduse legii privind indemnizatia si concediul de maternitate dar ceea ce gasesc e destul de vag... in final, din ceea ce am inteles eu, nu se modifica mai nimic fata de legea adoptata de la 1 ian 2011, decat ca:
- trebuie sa ai impozitele platite la zi - tatal este obligat sa stea si el o luna cu copilul
in rest:
- daca stai 1 an in CIC iei 75% cu un maxim de 3400 ron - daca te intorci la munca mai devreme de 1 an iei o prima lunara de 500 ron pana face copilul 2 ani - daca stai 2 ani iei 75% dar cu un plafon de 1200
cam asta-i... vreau sa intreb mamicile care au nascut in 2011, daca optai pt 1 an de CIC nu era 85% din salariu?? ca eu asa aveam impresia.. dar vad ca peste tot scrie tot 75%..
in rest voi ce stiti/ ati auzit despre legea noua, care intra in vigoare de la 1 martie 2012???? e asa cum am scris eu sau sunt si alte modificari??? ca, daca e asa, pe mine nu ma afecteaza cu nimic... dar daca nu se mai acorda prima, sau a scazut cuantumul, sau sunt alte modificari... as vrea sa stiu...
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| Buli, initial a fost cu 85% intr-adevar dar pe urma au modificat la 75. Dar mai sunt cateva chichitze de care am aflat si eu: - poti sa te intorci doar cu o saptamana mai devreme de 1 an si tot iti dau cei 500 ron inca 12 luni - cele 120 zile e bine sa-ti iei cat mai multe (am impresia ca maxim ai voie 90) inainte de nastere pentru ca ele sunt platite cu 85% neimpozabili si deci ulterior cand se calculeaza venitul mediu lunar calculat pe ultimele 12 luni , media va fi mai mare.
|
| prima o stiam, am scris si eu mai sus... dar a doua n-o stiam, ci dimpotriva auzisem ca e mai bine sa iei cat mai mult dupa, ca sa se calculeze media cu salariul intreg... iar in primele 4 luni cat stai cu bebe sa ai totusi cei 85% ca pana iti vine prima indemnizatie... ai de asteptat... |
Nivel: Senior
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| cele 85% sunt calculate din brut si neimpozabili - deci in cele 126 zile iei mai multi bani decat daca mergi la serviciu in mod normal daca salariul este mai mic - dar nu stiu care este pragul - , intr-adevar e mai avantajos sa iti pastrezi cat mai multe din cele 126 de zile dupa ce nasti |
| aha, deci oricum iau mai mult in astea 4 luni, cel putin teoretic... adica sper, ca la mine cand e vorba sa ma plateasca se comit tot felul de "greseli" si se "pierd" acte, cereri..... |