Glanda Tiroida
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Wednesday, August 2, 2006 1:44 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17840
Cum dignosticam daca avem sau nu disfunctii ale glandei tiroide ? Nu stiu la ce forum de sanatate trebuie incadrat acest subiect, asa ca deocamdata il pun aici si o sa il mute Miri unde crede ea ca se potriveste mai bine.

Pe mine ma intereseaza cum poti stii daca ai sau nu probleme cu glanda tiroida (hipertiroidism sau hipotiroidie). Ce analize se fac? Trebuie sa ti le recomande medicul de familie?

Care sunt simptomele unei dereglari ale glandei tiroide ? Exista tratamente naturiste ?
In cazul in care ai probleme, tratamentul e anevoios, de durata, sau nu?

Editare Ulterioara:
Doua articole despre Glanda Tiroida:
Bolile Tiroidiene si Sarcina
Tiroidita post-partum (dupa nastere)
georgy_adinutza
Scris: Wednesday, August 2, 2006 2:52 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 3065
Tiroida - informatii generale

Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman. Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In ciuda influentei sale considarabile, glanda tiroida si afectiunile sale nu sunt indeajuns de cunoscute populatiei.

Tiroida este o glanda endocrina impara, situata in regiunea cervicala anterioara, in dreptul primelor inele traheale. Tiroida are forma literei H, fiind alcatuita din doi lobi cu inaltime medie de 3-4 cm latime si gosime medie de 2.5 cm si uniti printr-un istm de aproximativ 2 cm inaltime si 0.5 cm latime.

Glanda tiroida secreta doi hormoni principali, Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3). T4 este principalul hormon produs de glanda tiroida si se transforma in hormon T3 in unele tesuturi. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiunile organelor interne. Hormonii tiroidieni influenteaza in mod esential fiecare organ intern, fiecare tesut si fiecare celula din organism.

Glanda tiroida este stimulata in a produce hormoni T3, T4 de catre un alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda pituitara.

Cum stim daca suferim de o afectiune a Glandei Tiroide

Patientii care sufera de afectiuni ale glandei endocrine au variatii ale nivelului energetic, au intoleranta la frig sau caldura, variatii ale tonusului muscular, labilitate emotionala sau probleme cu greutatea corporala

Cea mai intalnita afectiune tiroidiana este hipotiroidismul, adica atunci cand tiroida nu produce o cantitate de hormoni suficienta. Mai putin frecventa este si conditia de tiroida hiperactiva, sau hipertiroidismul, care apare atunci cand glanda tiroida produce mai multi hormoni decat este necesar. Daca sunt bine tratati, pacientii suferind de afectiuni tiroidiene pot duce o viata normala, activa. Daca afectiunile sunt lasate netratate, atunci ele pot afecta sistemul cardiovascular, sistemul de reproductie si alte organe interne majore.

Hipotiroidismul

Cea mai frecventa boala a tiroidei, hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, in special la femei si la persoane in varsta.

Una din cele mai frecvente forme de hipotiroidism este boala Hashimoto, o afectiune cauzata de o dereglare a sistemului imunitar care produce anticorpi anti-tiroida sau limfocite "ucigase", care pur si simplu distrug tiroida. Cum glanda tiroida produce din ce in ce mai putini hormoni tiroidieni, glanda pituitara incepe sa secrete din ce in ce mai multi hormoni stimulatori de tiroida (TSH) pentru a forta tiroida sa secrete mai mult. Aceasta fortare a tiroidei poate sa duca la o marire in dimensiune a glandei tiroide, rezultand in ceea ce se numeste popular gusa. Masurarea anticorpilor anti-tiroida de tip blocant reprezinta un test folosit in diagnosticarea hipertiroidismului.

Semne si Simptome

In cazul unui hipotiroidism usor, pacientii nu au simptome evidente si astfel pot sa nu-si dea seama de afectiunea de care sufera. Totusi, lasat netratat hipotiroidismul usor poate evolua in forme mai grave unde semnele devin clare.

Simptomele Hipotiroidismului:

Oboseala
Voce ingrosata, ragusita
Depresie
Dificultate la inghitit
Tulburari de atentie, de memorie, de concentrare
Vorbire mai lenta (bradilalie)
Gandire greoaie (bradipsihie)
Intoleranta la frig (frilozitate)
Tulburari de apetit (apetit scazut)
Crestere in greutate
Tulburari de tranzit de tip constipatie
Piele uscata, mai rugoasa in special la nivelul coatelor si genunchilor
Scaderea ritmului cardiac (bradicardie)

Diagnostic

Adesea este dificil de detectat hipotiroidismul deoarece simptomele sale pot fi aceleasi cu cele ale imbatranirii, menopauzei sau stress-ului.

Din fericire, chiar formele usoare de hipotiroidism pot fi detectate prin testul TSH. Prin detectarea hipotiroidismului in faze incipiente, medicul endocrinolog poate sa trateze pacientul astfel incat sa nu ajunga la aparitia simptomelor caracteristice.

Tratament

Telul tratamentului hipotiroidismului este sa restabileasca nivelul normal de hormoni tiroidieni prin substitutia hormonilor lipsa. Tratamentul cel mai folosit este substitutia cu tablete de hormoni sintetici, cum ar fi levotiroxina, care se iau de regula toata viata.

Dupa ce terapia cu substitutie a fost inceputa, este necesar sa se faca teste periodice de TSH pentru masurarea nivelului de hormoni tiroidieni. Necesarul de hormoni substitutivi poate sa varieze cu varsta, greutatea, starea aparatului cardiovascular sau din cauza altor boli sau tratamente medicamentoase.



Hipertiroidismul

Glanda tiroida secreta hormoni in exces.

Simptome

Sint multe simptome asociate cu hipertiroidismul. Citeva din cele mai uzulale sint listate mai jos. La fiecare pacient in parte unele simptome sint mai accentuate decit altele:

Lipsa de energie, pacientii se simt extenuati
Nervozitate, anxietate, iritabilitate
Intoleranta la caldura. Transpiratie
Tremur fin al extremitatilor
Pofta de mincare foarte buna.
Pierdere in greutate; Citeodata insa se poate obtine o marire a masei corporale din cauza poftei de mincare foarte buna
Palpitatii
Diaree
Stare de slabiciune generala
Modificari ale pielii, mai calda, transpirata, foarte fina
Dificultati la inghitire

Cauze

Clasic se disting doua categorii de forme de hipertiroidism: hipertiroidism simplu si autoimun

Hipertiroidismul autoimun sau Basedow-Graves este cauzat de o conditie de ‘autoimunitate’. Corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace. Motivul nu este cunoscut. Oricum, acest atac nu distruge glanda tiroida ci din contra o stimuleaza. Glanda tiroida incepe sa produca si mai multi hormoni ca inainte de atac.

Citeodata se dezvolta in glanda un nodul si incepe sa functioneze in mod independent de restul glandei. Daca acest nodul secreta mai multi hormoni tiroidieni, evident apare hipertiroidismul.

Exista si alte cauze, mult mai rare pe care nu le vom expune aici.

Diagnostic

Diagnosticul este relativ usor, prin proba sanguina. Nivelul de hormoni tiroidieni este ridicat. Glanda tiroida este controlata de catre glanda pituitara (sau hipofiza) prin hormonul TSH. Din cauza ca glanda tiroida nu mai raspunde controlului glandei hipofize, hormonul TSH este redus pina la nivele nedetectabile.
g_nicoleta2000
Scris: Wednesday, August 2, 2006 3:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Adriana, iti recomand ca atunci cand vei merge la endocrinologie sa ceri obligatoriu analize de sange pentru tiroida. Soacra mea a mers la un consult "de specialitate" , i-a pus diagnostic si i-a dat tratament, ea s-a simtit din ce in ce mai rau si cand a schimbat medicul si a facut analize a aflat ca avea opusul bolii. Deci nu te pune cu medicina romaneasca.
AdrianaC
Scris: Wednesday, August 2, 2006 6:53 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17840
OK Nico. Deci de mers ar trebui sa merg la endocrinologie, si indiferent ce vor zice (probabil vor zice ca am hipertiroidie - pentru ca am greutatea mult peste normal), sa cer sa imi recomande si analize de sange specifice si abia apoi sa vad despre ce e vorba.

Mercic ! pupici
danab
Scris: Friday, November 17, 2006 9:07 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 5519
Eu am fost diagnosticata cu Hipotiroidism la 17 ani, fiind din zina gusogena, cum este cunoscuta zona botosanilor (apa contine foarte putin iod). Mie mi-au facut ecografiea glandei tiroide si a rezultat ca am lobii usor mariti. Ca simpome : oboseam repede, eram irascibila, aveam dureri de inima ( o problema foarte mare e aceasta aparitie a durerilor ciudate ale unor organe sanatoase)si mai aveam si ochii luciosi.

Investigatii

Primii pasi in diagnosticarea hipotiroidismului clinic sau a hipotiroidismului subclinic constau intr-o anamneza si un examen obiectiv minutios. Daca rezultatele determina medicul sa suspecteze un hipotiroidism sau un hipotiroidism subclinic, va recomanda teste pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Testele sanguine sunt folosite intotdeauna, pentru confirmarea diagnosticului de hipotiroidism sau hipotiroidism subclinic.
Testele cele mai des folosite sunt:
- TSH (hormonul de stimulare tiroidiana)
- T4 (tiroxina).
Daca testele de mai sus nu sunt normale, determinarea anticorpilor anti-tiroidieni, pot determina daca persoana are o boala autoimuna (tiroidita Hashimoto), in care sistemul de aparare al organismului ataca glanda tiroida.
Rar, urmatoarele teste imagistice pot fi folosite pentru evaluarea glandei tiroide, care pare a fi modificata in timpul examenului obiectiv:
- ecografia tiroidiana
- CT tiroidian (computer tomografia)
- scintigrafia tiroidiana.
O analiza sangvina, denumita testul de stimulare a hormonului de eliberare tireotrop (TRH) este folosit uneori, pentru a diagnostica forme rare de hipotiroidism, cauzate de boli ce afecteaza hipotalamusul sau hipofiza. O computer tomografie sau o rezonanta magnetica nucleara a hipotalamusului sau a hipofizei, pot fi efectuate pentru a observa eventuale modificari ale acestor zone ale creierului
MNiko
Scris: Wednesday, February 14, 2007 6:39 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
TIROIDITA - DUPA NASTERE


Tiroidita postpartum este o inflamare a glandei tiroide de natura autoimuna caracterizatã prin infiltrarea limfoplasmocitara a glandei tiroide. Se manifesta prin doua faze, in cea dintii producindu-se o deversare in exces a hormonilor tiroidieni care reprezinta faza hipertiroidiana, urmata ulterior de faza hipotiroidiana.

Semnele si simptomele acestei afectiuni sunt frecvent confundate sau ignorate si atribuite starii fiziologice de postpartum cind in realitate reprezinta o afectiune independenta, bine delimitata si perfect tratabila si controlabila sub supravegherea endocrinologului.

Tiroidita postpartum este intalnita cu o frecventa alarmat de crescuta, 2 pina la 7 femei din 100 suferind de aceasta afectiune in primul an dupa nastere, fiind insa ignorata sau nediagnosticata in majoritatea cazurilor. Diagnosticul este adesea pus retrospectiv, dupa ani de zile, in momentul in care simptomatologia fiind persistenta si evidenta obliga medicul internist sau cardiolog sa solicite consultul endocrinologic.


Factori predispozanti ai tiroiditei postpartum sunt:

-Factori de mediu profesionali (mediu toxic) si ambientali – zona geografica
-Diabetul zaharat de tip I
-Istoric familial de afectiuni tiroidiene
-Tiroidita Hashimoto (autoimuna, asociata cu: vitiligo, anemie pernicioasa, poliartrita reumatoida, lupus, sclerodermie, etc)
- Prezenta anticorpilor antitiroidieni în primul trimestru de sarcina determina o crestere cu 35% a incidentei tiroiditei postpartum.

Tiroidita postpartum netratata se asociaza ulterior cu un risc crescut de avort.

Diagnostic

Simptomatologia în etapa tireotoxica este reprezentata de:
- scaderea in greutate

Nota: Greutatea corporala reprezinta o preocupare deosebita a oricarei femei care a nascut. Astfel, dupa o crestere normala in greutate de aproximativ 10 kg, adesea chiar mai mult, una din principalele preocupari ale mamei este de a slabi cit mai repede pentru a arata cit mai bine in fata sotului si a anturajului. De aceea, scaderea in greutate accentuata si rapida, datorata tiroiditei este ignorata de la sine sau chiar apreciata pozitiv. Starea de confuzie asupra tiroiditei este mult accentuata de obiceiul aproape generalizat, devenit traditional si cultivat de revistele pentru femei de a urma diete “celebre??. Culmea este ca succesul multora dintre aceste diete se datoreaza starii patologice concomitente si nici de cum vointei lauzei. Trebuie sa accentuez ca in perioada de lauzie tratamentul de scadere in greutate – de orice fel – este contraindicat! Mai mult, atentionarile venite din partea medicului neonatolog, care este obligat sa ii recomande o dieta adecvata pentru a asigura cantitatea si calitatea laptelui matern sunt in mod constant ignorate!

Subiectul merita o accentuare deosebita, multe din necazurile perioadei de postpartum avindu-si originea in aceasta afectiune. Astfel, noul nascut sufera de la inceput datorita alimentatiei defectuoase, supus indirect si el “dietelor celebre?? si protestind prin mijloacele reduse pe care le are la dispozitie – plinsul si vulnerabilitatea la boli. Pe de alta parte celelalte simptome de hipertiroidie conduc la o crestere a tensiunii si ingrijorarii din familie:
- cresterea friabilitatii firelor de par pina la caderea brusca a parului,
- nervozitate si iritabilitate excesive
- labilitate emotionala
- transpiratii excesive
- palpitatii
- cresterea pulsului
- cresterea in volum a glandei tiroide (gusa)
- scaune frecvente
- tremor al extremitatilor
- intoleranta la caldura si la expunerea directa la soare

In etapa hipotiroidiana pacienta resimte:

- lentoare, senzatia de oboseala
- crestere in greutate
- prezinta gusa
- constipatie
- intoleranta la frig
- senzatie de tegumente infiltrate
- acuze stari depresive

Diagnosticul este confirmat de investigatiile paraclinice.
- Nivelurile hormonale indica statusul tiroidian al pacientei. Profilul hormonal in tiroidita postpartum în etapa eutiroidiana se caracterizeaza prin nivele serice în limite normale de T3, T4, TSH. In hipotirioidism TSH este crescut, iar T3, T4 sunt scazute. In hipertiroidism TSH este scazut si T3, T4 crescute.
- Diagnosticul este confirmat de Anticorpii antitireoglobulinici si antitireoperoxidazici care sunt prezenti la titruri mari în tiroidita postpartum. În 10% din cazuri sunt prezenti în concentratii crescute anticorpii antireceptori TSH.

Tratamentul se desfasoara exclusiv sub recomandarea si supravegherea periodica a medicului endocrinolog caruia ii revine responsabilitatea sigurantei atit fata de mama cit si fata de copil.

Consultul endocrinologic in postpartum reprezinta un exemplu aproape tipic de ignorare a calculelor minimale de cost eficienta, dictate de catre stat. In Romania a fost promovate programe de sanatate pentru lauze achizitionindu-se lapte praf de miliarde de lei insa se omite trimiterea OBLIGATORIE la medicul endocrinolog, cheltuiala acoperita de sistemul social de asigurari de sanatate si care presupune un cost de numai 5 RON/pacienta.

sursa
MNiko
Scris: Wednesday, February 14, 2007 6:52 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
AFECTIUNILE TIROIDEI


Esti palida, ai cearcane, te simti fara chef si energie chiar si dupa o noapte de somn bun? Poate ca ai nevoie de un control al functiei tiroidiene. Hipotiroidia este una dintre cele mai frecvente afectiuni endocrine, dar si cel mai simplu de tratat.Hipotiroidismul reprezinta scaderea functiei tiroidiene si se traduce prin lipsa hormonilor tiroidieni in organism sau scaderea lor sub limita pe care o impune functionarea normala a organismului.

Vestea rea este ca hipotiroidia este cea mai frecventa dintre afectiunile endocrinologice in general si in mod special in Romania - zona endemica pentru deficitul de iod, element indispensabil, care intra in constitutia hormonilor tiroidieni. In ceea ce priveste deficitul de iod, suntem pe primele locuri in Europa, alaturi de Elvetia. Necesarul uman este de 150 de micrograme pe zi pentru adulti (usor crescut la femeia gravida) si in jur de 100-120 mcg la copiii cu varste intre 1 si 14 ani. Vestea buna este ca endocrinologia are mijloace eficiente si la indemana pentru tratamentul acestei boli. Hormonii tiroidieni de sinteza se gasesc in farmacii si se pot administra sub forma de pastile, la preturi accesibile pentru toata lumea.

Cauzele frecvente ale hipotiroidismului

- Deficitul de iod
Direct
Iodul intra in sinteza hormonilor tiroidieni. Fara iod suficient, tiroida nu mai poate produce hormoni specifici. In stradania de a-i produce totusi, celula tiroidiana poate creste necontrolat in dimensiune (hipertrofie) sau ca numar (hiperplazie). In aceste cazuri, glanda se mareste si duce la aparitia gusii.
Indirect
Hipofunctia tiroidei determina glanda hipofiza sa produca in exces un alt hormon, numit TSH, care stimuleaza proliferarea celulei tiroidiene. Uneori, din cauza acestei stimulari permanente a tiroidei cu TSH, mecanismul de feedback se deregleaza si duce la o proliferare independenta a celulelor tiroidiene si aparitia nodulilor tiroidieni.

- Bolile autoimune: Organismul secreta anticorpi impotriva propriilor celule tiroidiene, caz in care apare tiroidita autoimuna, o boala destul de frecventa, dar mai putin diagnosticata.

- Deficitul de hormoni tiroidieni apare si la persoane carora, din diverse motive (tratamentul cancerului sau neoplasmului tiroidian), glanda tiroida le-a fost extirpata chirurgical.

- Congenitala: Se manifesta chiar de la nastere, in cazul unor boli genetice care compromit formarea glandei tiroide sau a enzimelor necesare sintezei hormonale.

Hipotiroidia apare mai frecvent la femei, in proportie de 6:1, in decada a patra-a cincea de viata. In Romania, frecventa hipotiroidiei este de 1-6%, iar a gusii - in jur de 15%.

Ce este gusa?

Gusa poate insoti hipotiroidia, dar nu numai. Ea poate aparea si in hipertiroidie sau stari normofunctionale ale tiroidei. Multe gusi sunt insotite de o secretie normala de hormoni tiroidieni. In acest caz, tiroida functioneaza ca un motor turat la maximum, pentru a compensa deficitul de iod, producand cantitatea necesara de hormoni din putinul iod pe care il primeste din alimentatie. Gusa de mari dimensiuni sau retrosternala (in spatele sternului) poate exercita o apasare puternica asupra zonelor invecinate (trahee, bronhii, artere si plamani), ducand la deficiente de deglutitie (greutate la inghitit), deficit respirator sau, prin comprimarea carotidelor, la scaderea cantitatii de sange care ajunge la creier.
Cum se pune diagnosticul

Prin examen clinic endocrinologic, la care se adauga dozari de laborator ale TSH-ului si hormonilor tiroidieni T3 (tri-iodotironina), T4 (tiroxina), anticorpi etc. Un test des folosit pentru evaluarea functiei tiroidiene este scintigrama si radioiodocaptarea. Se administreaza iod radioactiv in cantitati foarte mici, care se fixeaza pe tesutul tiroidian. Dupa un anumit interval (2-24 de ore), cu o camera de scintilatie se poate determina ce proportie din cantitatea totala de iod administrata oral s-a fixat in glanda tiroida. Testul nu are efecte secundare. Nu are consecinte negative asupra ferZtilitatii, dar este contraindicat femeilor insarcinate. Ecografia ne poate da indicatii despre structura glandei si a nodulilor, poate face prezumtii asupra naturii lor (maligna sau benigna). Cand se suspecteaza existenta unui cancer, examenul poate fi completat cu o punctie si biopsie tiroidiana, care arata tipul celulelor care intra in componenta glandei sau a nodulilor. Gusile retrosternale sunt identificate prin tomografie computerizata.

Tratament

Medicamentos

Tratamentul se face cu hormoni tiroidieni, in cantitati stabilite de medic. La anumite intervale, se face reevaluarea clinica, dozarea de TSH, T4 si revizuirea dozelor terapeutice. Tratamentul se face cu prudenta la persoanele in varsta, cu boli asociate. In cazul deficitului de iod, tratamentul consta doar in suplimentarea aportului de iod in organism.

Chirurgical

Gusa foarte mare reprezinta o indicatie chirurgicala clara, din pricina compresiei pe care o exercita. In general, nodulii trebuie supravegheati. Trebuie extirpati neaparat doar cei care evolueaza foarte rapid si au semne de malignitate. Un nodul potential malign are indicatie chirurgicala clara si urgenta, urmata de tratament cu iod radioactiv (in doze mult mai mari decat cel administrat pentru scintigrama), care se fixeaza pe eventualele celule neoplazice ramase si le distruge.

Profilaxia hipotiroidismului

In Romania anilor '30-'40, existau cazuri de bolnavi cu gusi enorme. Prin supravegherea zonelor de risc si administrarea de iod, s-a redus foarte mult incidenta gusii si a hipotiroidiei.

In regiunile gusogene (zonele subcarpatice, in general), este necesara aplicarea unui tratament profilactic, contra hipotiroidiei si aparitiei gusii prin deficit de iod. El trebuie aplicat cel putin copiilor (pana la 18 ani) din aceste zone, prin administrare de 1mg iod la10 zile, dupa consult endocrinologic si evaluarea aportului alimentar.

In maternitati, imediat dupa nastere, se recolteaza sange din cordonul ombilical al nou-nascutului pentru dozarea de TSH, pentru a afla daca bebelusul are hipotiroidism congenital.

Sarea iodata In Romania, iodarea se face in proportie de 1:20.000, adica 1g de iod la 20 kg de sare. Iodul este esential pentru sinteza hormonilor tiroidieni, fara de care nu putem trai.

Hipotiroidia la copii

Intrauterin si in primii trei ani de viata, prezenta hormonilor tiroidieni este extrem de importanta in dezvoltarea creierului si a intelectului copilului. In cazul in care alimentatia mamei este deficitara in iod (una dintre cauze), tiroida fetala, care se formeaza in saptamana a treia de sarcina si intra in functiune din luna a treia, nu are substratul necesar pentru a produce hormoni tiroidieni care, la randul lor, cresc numarul de sinapse neuronale si, implicit, capacitatea intelectuala. In lipsa aportului adecvat de hormoni tiroidieni in general si de iod in special, se pot naste copii cu cretinism - deficit intelectual important -, dar si cu tulburari neurologice si morfologice (nanism, prin deficit tiroidian). Mai trebuie mentionat ca si un aport excesiv de iod poate produce tulburari tiroidiene.

Simptome care sugereaza existenta hipotiroidismului.

- Marirea in volum a tiroidei care, atunci cand devine vizibila, determina gusa.

- Oboseala cronica, somnolenta diurna, apatie, scaderea tolerantei la efort fizic si/sau intelectual, indiferenta afectiva.

- Scaderea memoriei, atentiei, autoizolare.

- Uneori, bradilalie: pacientii vorbesc lent si rar, cu un ton mai scazut, sugerand lipsa de energie.

- Piele uscata, care se exfoliaza usor, rece, infiltrata, palid-galbuie.

- Par uscat, aspru, rarit.

- Falsa obezitate, prin infiltratia tegumentelor.

- Niveluri crescute de colesterol si trigliceride.

- Frecventa cardiaca si puls scazute; in forme grave (rar), insuficienta cardiaca.

- Apetit scazut, dar bolnavii cresc in greutate.

- Scaderea motilitatii gastro-intestinale, constipatie (care este o regula), flatulenta (balonare).

- Hipochinezie si litiaza biliara.

- Dereglari ovariene, tulburari de ciclu menstrual, scaderea libidoului, frigiditate, ajungandu-se pana la infertilitate.

- Spasme musculare. Uneori, scaderea nivelului de hormoni tiroidieni duce la dezechilibre ale contractiei musculare si spasme. Cand apar pe musculatura esofagiana, ele sunt asociate uneori cu senzatia de corp strain sau de ?nod in gat? - frecvent la femei, mai ales la cele cu deficit de calciu si magneziu. Disconfortul dispare cu tratament hormonal tiroidian, pe langa cel cu calciu si magneziu, antispastice etc.

- Mixedemul (infiltratia tegumentelor) apare in cazurile severe. Bolnavii cu mixedem au facies buhait - sunt umflati la fata, mai ales dimineata.
Miri
Scris: Thursday, February 15, 2007 8:21 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
AdrianaC wrote:
Nu stiu la ce forum de sanatate trebuie incadrat acest subiect, asa ca deocamdata il pun aici si o sa il mute Miri unde crede ea ca se potriveste mai bine.


Oare eu de ce nu am vazut topicul asta, pana acum?uff uff uff
Mii de scuze pentru intirzierea raspunsuluiplans
L-as fi mutat in zona "SISTEME",la sistemul endocrin, dar deocamdata nu exista acest subforum, acolo....Adriana , ma poti ajuta?scratch




AdrianaC wrote:

Pe mine ma intereseaza cum poti stii daca ai sau nu probleme cu glanda tiroida (hiper sau hipotiroidie). Ce analize se fac? Trebuie sa ti le recomande medicul de familie?


Este necesara o trimitere catre medicul specialist endocrinolog care, pe baza unor manevre specifice si ale unor analize, stabileste daca sunt probleme de natura tiroidiana.

AdrianaC wrote:

In cazul in care ai probleme, tratamentul e anevoios, de durata, sau nu?


In momentul in care e necesara inceperea unui tratament, acesta se face sub supravegherea medicului, cu reevaluare clinica periodica si de obicei, tratamentul este de lunga durata(ca sa nu spun...toata viatauff )
madi
Scris: Thursday, February 15, 2007 8:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/15/2007
Mesaje: 58
Adriana probabil ca de acum ai fost la doctor si stii daca ai probleme cu tiroida sau nu. Eu sunt operata de tiroida, mi s-a extirpat un lob tiroidian si, asa cum zicea si Miri, am tratament pentru toata viata. Nu e placut dar e mai bine acum, dupa operatie.
Eu
Scris: Saturday, April 5, 2008 2:57 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Am o intrebare pt voi....
Pot aparea aceste afectiuni si la copii(10-15 ani)???Pt ca peste tot pe unde am citit se vorbea doar despre persoane in varsta...
Va rog mult sa imi raspundeti!!
danab
Scris: Sunday, April 6, 2008 3:36 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 5519
Eu wrote:
Am o intrebare pt voi....
Pot aparea aceste afectiuni si la copii(10-15 ani)???Pt ca peste tot pe unde am citit se vorbea doar despre persoane in varsta...
Va rog mult sa imi raspundeti!!


Eu am fost diagnosticata la 17 ani, dar simtomele le aveam de vreo doi ani. Medicii la care am fost in acest timp spuneau ca am tensiunea scazuta si anemie, si atat. Dupa doia ni, am venit la Iasi, ca ma tot intepa la inima. Cand m-a vazut un doctor mai in varsta (chirurgul care o operase pe mama mea) mi-a spus clar ca am probleme cu tiroida.Am facut ecografie si la inima si la glanda, la inima totul era totul bine, dar glanda tiroida era marita.

Daca suspectezi ceva, mergi la un specialist si fa toate analizele.
S.ELENA
Scris: Sunday, April 6, 2008 10:31 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2007
Mesaje: 7309
Eu wrote:
Am o intrebare pt voi....
Pot aparea aceste afectiuni si la copii(10-15 ani)???Pt ca peste tot pe unde am citit se vorbea doar despre persoane in varsta...
Va rog mult sa imi raspundeti!!


Eu aveam o clienta la agentie care avea o fetita de 8 ani cu gusa nodulara si disfunctii ale tiroidei.
Singura metoda de a afla sunt analizele de sange si echografia.

Multa sanatate!!!!!flowers
marmita
Scris: Monday, April 7, 2008 9:25 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 9/11/2007
Mesaje: 1349
Si eu sunt operata de tiroida, aveam hipertiroidie cu Basedow, fac tratament toata viata, dar ma simt bine, mai ales ca au trecut 10 ani de la operatie. Analizele facute au fost la sange: T3, T4 si TSH. Le-am facut la Bucuresti la clinica Munposan, la Dc Munteanu. Eu am fost multumita de el si serviciile de la clinica. Si acum mai vin la consult.
albynutza_1123
Scris: Monday, June 2, 2008 4:44 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
buna fetelor! ma numesc alina, am 23 de ani, sunt noua pe forum si am si eu o nelamurire...
acum 4-5 ani mi s-a pus diagnosticul de hipertiroidie. acum 2 ani si jumatate am fost operata de chist ovarian drept, cu indepartarea ovarului si a trompei; am urmat pana acum un tratament naturist "Tironorm" pentru glanda si m-am simtit foarte bine. in urma cu o luna si jumatate, m-am dus la un control ginecologic si mi s-a recomandat k metoda contraceptiva Yasmin. in prima luna m-am simtit km rau, insa am continuat sa le iau, am facut pauza de 7 zile, iar knd sa incep a doua folie, mi s-a facut brusc rau. am fost la spital, mi-am facut analiza tsh, care mi-a iesit normala ( 1.1) dar mie tot imi e rau.
medicul endocrinolog mi-a pus diagnosticul de gusa, cu nodul in partea stanga si mi-a spus k nu-mi poate da nici un tratament, pt k altfel m-ar "umfla" si mai rau imi face, insa mi-a prescris Persen pentru linistire, deoarece s-ar parea k problema mea este pe fond nervos... acum am ramas cu mai multe nelamuriri decat inainte. in plus, mi-a spus k nu de la pastile am avut criza, insa eu nu stiu ce sa mai cred. acum mi-a recomandat logest pt k au o cantitate mai mica de hormoni, dar mi-e frica sa le iau .
intrebarea mea este: au sau nu influenta anticonceptionalele asupra tiroidei? si daca analiza mi-a iesit in limite normale, dc totusi imi este rau? ar trebui sa mai fac si alte investigatii?
astept raspunsuri, sfaturi, sugestii de la voi.........multumesc anticipat !
marmita
Scris: Tuesday, June 3, 2008 7:49 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 9/11/2007
Mesaje: 1349
bine ai venit albynutza 1123,
da, anticonceptionalele au mare influenta asupra tiroidei, mie imi recomandase medicul diane35. Functiile glandei tiroide sunt influentate de hipofiza si glandele sexuale. Si am vazut multe persoane care dupa ce au fost diagnosticate cu disfunctii ale tiroidei au avut probleme si cu ovarele sau uterul. Nici eu nu am scapat si am facut o "frumusete" de endometrioza, care ma impiedica sa raman insarcinata. Sfatul meu e sa monitorizezi tiroida si sa mergi in continuare la specialist.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.