Nivel: SMARALD
Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| CICLUL MENSTRUAL - MENSTRUATIA Menstruatia
Este o sangerare care se produce in vaginul fetelor sau al femeilor si care dureaza cateva zile. Aceasta incepe, de obicei, cand aveti 12 sau 13 ani dar se poate si la 8 sau la 17 ani. Ciclul menstrual va incepe atunci cand organismul este pregatit. Nu puteti nici sa-i grabiti aparitia, nici sa-l opriti. Schimbarile au loc odata cu cresterea se numesc pubertate. In perioada pubertatii sanii vor incepe sa va creasca alaturi de parul sub brate si in zona pubiana. Vor avea loc schimbari si in organism. Desi sunteti prea tanara sa va ganditi ca ati putea avea un copil, organismul este pregatit pentru asta.
In ovarele fetelor se gasesc o multime de ovule. Cand ating varsta pubertatii, in fiecare luna ovarele elimina cate un ovul. Ovulul se deplaseaza din trompa uterina in uter. Uterul este locul unde va creste fatul, daca ovulul a fost fertilizat de sperma unui barbat.
Uterul este pregatit in fiecare luna pentru o posibila sarcina, iar invelisul sau membranos devine gros si moale. Cand organismul realizeaza ca in uter nu creste nici un fat, aceasta membrana si ovulul sunt expulzate din corp prin vagin. Aceasta este menstruatia. Nu puteti observa ovulul pentru ca este minuscul.
Ciclul menstrual
Timpul scurs intre o menstra si urmatoarea se numeste ciclu menstrual. Fetele vorbesc deseori despre un ciclu menstrual care apare lunar sau 28 de zile, dar multe fete au un ciclu mai lung sau mai scurt decat cel mentionat. Asa ca nu va asteptati ca ciclul dumneavoastra menstrual sa fie la fel ca cel ca al prietenelor dumneavoastra.
Sangerarea dureaza intre 3 si 7 zile, iar durata dintre sangerari poate fi intre 25 si 40 de zile. Inainte de a merge la medic este bine sa urmariti durata ciclului menstrual. Va reamintim ca prima zi a ciclului menstrual este prima zi in care sangele incepe sa curga (prima zi de menstruatie).
Multe femei observa unele schimbari de-a lungul ciclului menstrual. In mod obisnuit secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in cantitate mai mica si elastica inaintea menstruatiei. Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana dinaintea menstruatiei. Pe durata menstruatiei unele femei au dureri in partea de jos a abdomenului, dureri de spate, dureri de cap, diaree sau au o dispozitie schimbatoare. |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17840
| Dereglarea ciclului menstrual
Cand putem vorbi de o dereglare a ciclului menstrual si de la ce poate sa apara? Stresul poate fi o cauza ?
Intarzierea ciclului menstrual presupune dereglari hormonale?
Eu din martie 2005 nu am mai avut CM, dar inca alaptez. Oare este normal sau ar fi cazul sa vad un medic ginecolog? |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| AdrianaC wrote:Eu din martie 2005 nu am mai avut CM, dar inca alaptez. Oare este normal sau ar fi cazul sa vad un medic ginecolog?
Eu nu stiu cat e de normal sa nu ai menstra din martie 2005, dar pentru linistea ta, nu ar fi rau daca ai merge la un medic. |
|
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Eu sigur as cere parerea unui medic, eventual chiar a ginecologului cu care ai nascut! Succes si sa ne spui si noua ce ai facut! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/14/2006 Mesaje: 1445
| Si eu am avut parte de o ciudatenie... In general vine ceas, chiar la aceeasi ora... De, iau pastilute... Dar ultima data a venit cu o zi mai tarziu, si nici macar nu a fost ceva precis, adica mi-a patat putin tamponul cu o secretie maroniu-portocalie, si gata... In general dureaza 4-5 zile si e extrem de abundent... Acum, efectiv a durat 10 minute... Ce-o fi oare? |
|
| Cris, orice ar fi, eu zic sa nu lasi sa treaca asa!E oproblema delicata, care trebuie rezolvata! Mergi la medic, daca tot ciclul se rezuma doar la atat! |
|
| Da, la atat s-a rezumat de data asta... Ma mai bate pe mine un gand, ca nu ar fi prima oara cand raman insarcinata peste pastilute, dar pana maine pe la pranz, nu am cum sa stiu... Mai ales ca inca nu vreau sa dau sfoara in tara (a se intelege dormitor...) |
|
| Cris, sa fie asa cum iti doresti!Dar sa ne spui si noua..... |
|
| Pai normal ca va spun, dar nu stiu ce doresc... |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
|
cris,nu vreau sa te sperii dar la mine exact asa a fost cand am ramas gravida cu karina
mie luna trecuta mi-a intarziat o saptamana si am avut si acea pata maronie.m-am ingrozit de numa crezand ca sunt din nou gravida,am plans zilnic pana am avut curaj si mi-am facut un test.a iesit negatv si ziua urmatoare mi-a venit |
|
| butterfly wrote:
cris,nu vreau sa te sperii dar la mine exact asa a fost cand am ramas gravida cu karina
mie luna trecuta mi-a intarziat o saptamana si am avut si acea pata maronie.m-am ingrozit de numa crezand ca sunt din nou gravida,am plans zilnic pana am avut curaj si mi-am facut un test.a iesit negatv si ziua urmatoare mi-a venit
Nu ma speria mai tare decat sunt, te roooog!!! |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
| Cris, poate a fost un soi de preaviz si iti va veni zilele astea. Poate intarzie din cauza unei raceli sau a stresului... Dar un test de sarcina ar fi binevenit. |
|
| cute_baby_of_mine wrote:Cris, poate a fost un soi de preaviz si iti va veni zilele astea. Poate intarzie din cauza unei raceli sau a stresului... Dar un test de sarcina ar fi binevenit.
Vine poate peste vreo doua saptamani, cand termin folia de pastile, in nici un caz zilele astea... Testul maine, pe la pranz, ca deja nu se mai poate... |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Cris Rusu wrote:Da, la atat s-a rezumat de data asta... Ma mai bate pe mine un gand, ca nu ar fi prima oara cand raman insarcinata peste pastilute, dar pana maine pe la pranz, nu am cum sa stiu... Mai ales ca inca nu vreau sa dau sfoara in tara (a se intelege dormitor...)
Mami, sper sa fie cum e mai bine pentru tine... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Cris, inteleg ca esti cam la jumatatea ciclului menstrual...poate fi "semnalizata" astfel perioada de ovulatie. |
|
|