Sarcina extrauterina
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Monday, May 29, 2006 7:11 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
SARCINA EXTRAUTERINA - teste, simptome, operatie

Sarcina extrauterina este sarcina formata in afara uterului. De obicei, embrionul se localizeaza la nivelul trompei uterine, unde se poate dezvolta pana la un anumit stadiu. Dupa aceea insa exista riscul ruperii trompei uterine care poate duce la complicatii grave.

De aceea este foarte important ca mama sa se asigure inca de la inceput ca sarcina este in regula. Pentru aceasta, incepand cu saptamana a 6-a de la data ultimei menstruatii, viitoarea mamica se poate prezenta la doctor pentru o echografie transvaginala, care va stabili cu certitudine prezenta sarcinii precum si daca este sau nu sarcina extrauterina.

S-a confruntat cineva cu aceasta problema si ne poate spune mai multe amanunte ?
lauradone
Scris: Monday, July 24, 2006 9:59 AM
Nivel: Guest

hm....eu am avut cica o sarcina extrauterina...dar am avut parte de un avort spontan la urmatorul ciclu care a avenit peste 40 zile,numai si numai cheaguri...atunci nu am fost sigura,acum sunt pentru ca am nascut intre timp un copil si aveam aceleasi simtome ,,de la inceput''.
si testul de sarcina nu arata decat o liniuta colorata si una f pala.lam repetat si nu mai arata decat una.
din cate situ eu testul nu arata dc esti insarcinata,in cz unei sarcini extrauterine.uff
Kiki
Scris: Sunday, August 5, 2007 7:42 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Sarcina ectopica semnifica plasarea produsului de conceptie in alt loc decat cavitatea uterina.

Cauzele cele mai frecvente ale acestui fenomen sunt: anexite (inflamatii ale trompelor) netratate sau prost tratate in antecedente, boala ovarelor polichistice sau malformatii ale trompelor, ovarelor sau uterului.

Ea poate fi de mai multe feluri, in functie de localizare:

* tubara (la nivelul trompelor uterine)
* cervicala (la jonctiunea dintre uter si trompe)
* ovariana
* abdominala

Cea mai frecventa dintre ele este sarcina tubara (circa 75% din cazuri) si la ea ne vom referi in cele ce urmeaza.

Gravitatea sarcinii ectopice consta in primul rand in lipsa unor semne sau simptome clare asa ca orice suspiciune necesita apelarea urgenta a unui medic.

Primul semn de alarma il reprezinta durerea abdominala care are in general caracter colicativ, este foarte intensa, poate iradia la nivelul coapselor sau in spate, apare frecvent noaptea si dispare repede pentru a reaparea dupa un timp variabil.

Amenoreea este intalnita in circa 75% din cazuri, restul evoluand cu o sangerare vaginala care poate fi confundata cu menstruatia de care difera prin durata (mai lunga sau mai scurta), timp (inainte, in locul sau dupa menstruatia obisnuita) si caracteristici (cantitate mica, culoare brun inchisa).

Testul de sarcina este pozitiv in doar 50% din cazuri, atunci cand produsul de conceptie este viabil.

Diagnosticul de certitudine poate fi pus doar de catre medicul obstetrician prin tuseu vaginal care necesita totusi confirmare endoscopica.

Tratamentul este diferentiat in functie de gravitatea cazului.

De regula se tenteaza initial, in cazul sarcinii in evolutie (produs de conceptie viabil) injectarea locala a unei substante sau, in cazul esecului acestei metode, tratament laparoscopic (un tubulet introdus in trompe cu aspirarea oului) sau chirurgical (acesta este singurul posibil in cazuri complicate cu ruptura trompelor).

Foarte important: oricare dintre aceste tratamente ofera sansa de a avea o sarcina ulterioara normala daca femeia afectata o doreste si daca se face un tratament al factorilor predispozanti insotit de o monitorizare atenta a sarcinii de catre obstetrician!

SURSA
AdrianaC
Scris: Friday, April 4, 2008 1:09 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Lilly of the valley
Scris: Friday, September 5, 2008 12:38 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
primele simptome le-am avut in august, dar nu prea le-am dat importanta, eram in CO la mare, f. fericita ca menstruatia nu a durat decat 2 zile si a fost cantitativ putina. ce daca! ma pot balaci in voiefool banghead
la cateva zile dupa au inceput niste scurgeri rozalii, am tot amanat mersul la medic, pana ce sambata dupa amiaza mi-au curs catava cheaguri maronii spre negru.
in sinea mea am avut o presimtire inca de la inceput ca ar putea fi o extrauterina, dar din neglijenta, din prostie - mai bine, nici macar nu m-am gandit sa-mi fac vreun test de sarcina. fool fool fool banghead banghead banghead
luni, pe 1 sept ma hotarasc totusi sa merg la medic. am fost in maternitate. era pliiiin ochi de paciente, gata sa nasca. m-a vazut repede pe masa si cum se grabea la o nastere m-a chemat la cabinet pt. o echo si mai multe explicatii. la palpare (am sait in tavan de durere la prima atingere) nu a putut sa-mi spuna decat ca o trompa e ffff. inflamata. si imi da o sticluta in care sa urinez repede pt. un test de sarcina. eu tocmai urinasem inainte de intrarea in cabinet. imi storc ultimele picaturi. imi face testul si apare o liniuta roz pala de tot, dar era acolo. cheama o asistenta sa-mi ia sange pt. determinarea bHCG.
dupa amiaza am fost din nou la cabinetul lui pt. echo, mi-a spus ca a fost o extrauterina, am suferit avort spontan (sangerarile abundente) si ca trebuie sa ma internez in spital pt. tratament.
marti, miercuri si azi dimineata mi-au luat din nou sange pt. determinarea bhcg.
acum imi intep fundul cu genta, inghit no-spa de 80 mg, inca doare cumplit. inghit ergomet cu clorocalcin (inca nu inteleg pt. ce?) si voi lua si duphaston.
bumbis
Scris: Friday, September 5, 2008 5:11 AM
Nivel: Guest

...se intampla intr-o dimineata frumoasa...ma trezesc, copilul calare pe mine, ne harjonim, ne iubim ca de obicei, rade in valuri cum numai ea stie s-o faca...ma bucur, rad, parca mai intens ca de obicei...ma duc la baie sa ma spal si io ca omu, vad negru in fata ochilor...hait, imi zic, bumbico astea-s efectele slabirii tale, cucoana...ma asez si-mi propun sa merg sa mananc ceva...nu mai ajung, ma taie ceva, ma aplec...urlu de durere, se sperie copilu, incepe sa planga...ohh, nu pot s-o iau in brate....ajung in pat tarandu-ma...mama ei de cura, imi spun si-ncerc sa-mi iau copilu in brate care plange si nu-ntelege...
ajung la telefon, formez apuc sa spun vino acasa...ajunge in 10 min lungi cat un secol,timp in care plang si eu si copilu...nu mai stiu daca plang de durere sau ca nu-mi pot lua copilul in brate
ajung la spitalul militar, urgente, noroc ca uniforma asta are efecte,altfel cine stie...bineanteles si banii indupleca caractere...tensiune 8 cu 5, toata lumea alearga in juru meu...nu-nteleg mare lucru...o gastrita, poate un inceput de ulcer, ce altceva ar putea fi???
nu-mi spune nimeni nimic, aud voci tensionate, pe el deasupra mea incercand sa-si stapaneasca lacrimile...nu reuseste, intr-un final...inteleg ca e mai grav decat imi inchipuiam...ohh, copilul meu
medicul da telefon la salvare sa ma duca la judetean...salvare????...de ce nu mergem cu masina noastra?...ce am, il intreb pe luci...trece, iubita mea, trece, stai cuminte...cuminte sunt, nici n-am cum sa fiu altfel acum....atunci de ce e in lacrimi???
in fine, vine salvarea ma urca cu perfuzii, ma zdruncina de simt ca mor...ajungem...
direct in sala aud o voce...e rupta...ce e rupta, oare???ooo, copilul meu...plang...ce grupa de sange aveti il intreaba pe el...a pierdut...ce-am pierdut, doamne????...melisa, ce-o face melisa....doamne, da-mi putere
intru in sala, anestezie...tensiunea scade sub 7...o pierdem, o pierdem aud voci...pe mine???? ooo doamne, asta a fost??? imi curg lacrimile...mi-e frica de moarte, oare???? nu, nu stiu daca de asta mi-e teama, copilul meu, copilul meu...o pierdemmmm, baga-i nu stiu ce aud in continuare...nu-mi pot aduna gandurile...melisa mea...masca de oxigen, ohhh....respir greu...dumnezeule atata mi-a fost dat, oare???? o pierdemmmm...tine-i tensiunea.....lesin, cred...
ma trezesc la reanimare,EL deasupra mea...stiam ca ne iubim, doar ne luasem in ciuda lumii si a tuturor...dar parca abia acum inteleg cu adevarat...gata, a trecut, iubita, a trecut...ce a trecut??? moartea pe langa mine??? doamne,cat de muritori putem fi daca pot spune asa...melisa, melisa...e cu mama, e bine...cum sa fie bine fara mine???

asta a fost povestea extrauterinei mele, n-am stiut pana atunci cat de periculoase pot fi...si iertati-mi faptul ca am postat-o, dar poate asa vor intelege si nestiutoarele (asa cum am fost si eu)si vor lua masuri la cel mai mic semn (la mine n-a existat decat o durere usoara de mijloc pe care o am in fiecare lunacry)
bulibuli
Scris: Friday, September 5, 2008 6:49 AM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
mariuta wrote:
primele simptome le-am avut in august, dar nu prea le-am dat importanta, eram in CO la mare, f. fericita ca menstruatia nu a durat decat 2 zile si a fost cantitativ putina. ce daca! ma pot balaci in voiefool banghead
la cateva zile dupa au inceput niste scurgeri rozalii, am tot amanat mersul la medic, pana ce sambata dupa amiaza mi-au curs catava cheaguri maronii spre negru.
in sinea mea am avut o presimtire inca de la inceput ca ar putea fi o extrauterina, dar din neglijenta, din prostie - mai bine, nici macar nu m-am gandit sa-mi fac vreun test de sarcina. fool fool fool banghead banghead banghead
luni, pe 1 sept ma hotarasc totusi sa merg la medic. am fost in maternitate. era pliiiin ochi de paciente, gata sa nasca. m-a vazut repede pe masa si cum se grabea la o nastere m-a chemat la cabinet pt. o echo si mai multe explicatii. la palpare (am sait in tavan de durere la prima atingere) nu a putut sa-mi spuna decat ca o trompa e ffff. inflamata. si imi da o sticluta in care sa urinez repede pt. un test de sarcina. eu tocmai urinasem inainte de intrarea in cabinet. imi storc ultimele picaturi. imi face testul si apare o liniuta roz pala de tot, dar era acolo. cheama o asistenta sa-mi ia sange pt. determinarea bHCG.
dupa amiaza am fost din nou la cabinetul lui pt. echo, mi-a spus ca a fost o extrauterina, am suferit avort spontan (sangerarile abundente) si ca trebuie sa ma internez in spital pt. tratament.
marti, miercuri si azi dimineata mi-au luat din nou sange pt. determinarea bhcg.
acum imi intep fundul cu genta, inghit no-spa de 80 mg, inca doare cumplit. inghit ergomet cu clorocalcin (inca nu inteleg pt. ce?) si voi lua si duphaston.

e bine totusi ca s-a eliminat singura si nu ai ajuns la urgente, mariuta, chiar se poate muri din asta, ai facut foarte bine ca te-ai dus la primul semn ca ceva nu e ok si nu a fost mai rau, ma bucur ca a trecut, tratamentul e f bun, sa-l tii, ergomet cu clorocalcin sunt pt a preveni o hemoragie mai mare post-abortum, te pup si iti doresc sanatate si... linistepupici
Lilly of the valley
Scris: Friday, September 5, 2008 9:18 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
bulibuli wrote:

e bine totusi ca s-a eliminat singura si nu ai ajuns la urgente, mariuta, chiar se poate muri din asta, ai facut foarte bine ca te-ai dus la primul semn ca ceva nu e ok si nu a fost mai rau, ma bucur ca a trecut, tratamentul e f bun, sa-l tii, ergomet cu clorocalcin sunt pt a preveni o hemoragie mai mare post-abortum, te pup si iti doresc sanatate si... linistepupici

computerlove pupici
bulinutza
Scris: Friday, September 5, 2008 9:31 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2007
Offff , Doamneeee!!!
Mi-au dat lacrimile cand am citit povestile voastre!!! E cumplit!!! Absolut cumplit!!!
Nu imi mai gasesc cuvintele...
cry cry cry cry cry
Kiki
Scris: Friday, September 5, 2008 10:04 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mariuta, numai bine iti doresc! pupici sanatate! iloveyou

Bumbis, absolut cutremurator cum ai povestit! pale Bine ca esti bine!
TeosOf
Scris: Friday, September 5, 2008 10:51 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Groaznic, ce-am citit pe aici.
Mariuta, Bumbis, va doresc multa sanatate si-mi pare rau de ceea ce vi s-a intamplat. coeur iloveyou
Fluturas
Scris: Friday, September 5, 2008 1:58 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
nici nu am stiut ca e atat de o urata o sarcina extrauternia
mariuta,bumbis,important e ca sunteti bine.pupici pupici
delfinasa
Scris: Friday, September 5, 2008 3:03 PM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
M-au trecut niste fiori puternici citind prin ce momente groaznice ati trecut pale pale pale...va doresc multa sanatate! Slava Domnului ca sunteti tefere!
Rody
Scris: Friday, September 5, 2008 3:29 PM
Nivel

Inregistrat: 6/10/2006

Fetelor,bine ca sa terminat totul cu bine.Sanatate multa va dorescpupici pupici pupici
Ely
Scris: Friday, September 5, 2008 3:50 PM
Nivel

Inregistrat: 3/2/2006
Mariuta ,Bumbis imi pare rau pentru cele intamplatepale .Cel mi important este ca a/ti trecut cu bine peste aceste grele incercari.Multa sanatate in continuare.pupici pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.