Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| Zodiac sef/angajat
Berbec
Seful berbec: Berbecul este facut sa conduca, are stofa de lider organizator,sef, deoarece in el domneste vie dorinta de a fi mereu in frunte. Mai devreme sau mai tarziu va ajunge pe acest post pe care si-l adjudeca ca pe un bun al sau si unde nu ma e nimeni care sa-l comande. Odata instalat in fotoliul de director se va dovedi foarte prudent in deciziile sale, intelept. Analitic si calculat in cea ce priveste investiile. Da dovada de spirit de econcomie si alege matematic (pe un computer, daca are) solutiile cele mai rentabile pentru intreprinderea ori institutia pe care o conduce. Este in permanenta alerta, genul de sef care se zbate si razbate in cele mai dificile imprejurari. Corect cu subalternii, pretentios sever chiar, da el insusi exemplu asupra felului cum trebuiesc indeplinite sarcinile curente de serviciu. Nu e bine sa ai conflicte cu el, ori controverse, daca punctul tau de vedere nu e solid argumentat si poate nici atunci, caci devinc repede irascibil si agresiv si s-ar putea sa te alegi cu ceva mai mult decat o simpla punere la punct.
Subalternul berbec: Nu e foarte potrivit sa fie subatern si din aceasta cauza devine intotdeauna un tip incomod si uneori recalcitrant. Desi indeplineste constiiancios obligatiile, autoritatea sefilor exercita ta asupra sa il apasa si ii pune nervii la grea incercare. Exista situatii cand nu mai poate suporta aceasta tensiune si atunci isi va depune demisia pe biroul patronului, dupa care isi va face o iesire in stilul sau caracteristic, adica trantind usa. Acesta nu este insa decat punctul culminant pe care il poate atinge firea sa in anumite imprejurari critice. El se poate manifesta si constructiv, ca un angajat model, amabil cu colegii, uneori retras chiar, tacut. Se poate conta pe el. daca e convins de utilitatea muncii sale.
Taur
Seful taur: In acest post inspira intotdeauna incredere atat subalternilor, cat si persoanelor situate ierarhic deasupra sa. Daca isi cultiva trasaturile pozitive ale caracterului poate ajunge in scurt timp un nume prestigios si o persoana indispensabila.Cea mai mare calilate a sa este, poate, in acest caz, stiinta de a conduce oamenii in asa fel incat sa le impuna simultan respect si incredere. Exista la seful taur un instinct al depistarii susceptibilitatilor celorlalti care il face foarte apreciat. subalternii sai dand tot ce au mai bun in ei si simtindu-se foarte atinsi de criticile lui, atunci cand nu izbandesc in vreo problema.Constiincios si foarte bun organizator si administrator, nu va pierde timpul de pomana si va trece hotarat la atacarea sarcinii ce-i sta in fata. Puteti gasi intelegere la el (daca e un tip pozitiv de taur), dar e bine sa nu abuzati, pentru ca simte acest lucru si nu-i place sa se lase folosit; dupa cinci minute de morala s-ar putca ca demisia. sa vi se para o dulce alinare a chinurilor dumneavoastra. Veti intui mai mult sau mai putin ca are dreptate -oricum, bine nil va Yell simti. Stie sa fie si dur canale cazul si, demi nu aceasta e metotis sa prefersift de a lucra ca oamenii, o va aplica fara ezitare atunci cand e conyins c3 e in drept sa o faca. Seful taur va fi mereu In grafic si va veghea ca si institutia pe care o conduce sa aiba refitate pe nailaura.
Subalternul taur: E omul potrivit la locul potrivit si se va pune baza pe constiintiozitatea sa, pe spiritul sau scrupulos si tenace, pe simtul sau de atributie si pe justetea alegerilor sale intre diferite solutii. Fata de colegi si in general incantator. Vesel, plin de anecdote si gata sa sara in ajutorul aoelora care au probleme. Indeosebi atunci cand acestea sunt intr-adevar grave - sau foarte grave. E un tip care nu face opinie separata doar de dragul de iesi in evidenta, ci numai daca e foarte convins ca are dreptate in punctul sau de vedere. In aceste momente poate pune mute pariuri cu colegii, pe care bineinteles ca le va castiga la sigur, in timp ce ceilalti se vor aventura orbeste in micile sale capcane. In probleme mai serioase ponte deveni, datorita vreunei opinii divergente, un angajat foarte incomod pentru seful sau, caci e foarte incapatanat si asta chiar daca in cele din urma va indeplini ordinul venit de sus.
Gemeni
Seful gemeni: Se afla intr-o permanenta agitatie, mai mult sau mai putin zgomotoasa, si are uneori tendinta de a lua totul asupra sa, nereusind insa sa faca mare lucru, ori izbutind alteori sa duca majoritatea treburilor pana la capat indeosebi daca s-a bucurat in perioada de formare de o educatie pe principii stricte de eficienta (armata, de pilda, e un foarte bun prilej de disciplinare pentru nativii din gemeni). Nu e recomandabil ca subalternii sa inceapa vreo controversa cu el caci, chiar daca nu are dreptate, va merge pana in panzele albe pentru a-si impunepunctul de vedere, iar discutia ar putea avea unele urmari neplacute pentru imprudentul care s-a aventurat pe acest teren minat. E bine de retinut ca poate deveni foarte irascibil si s-ar putea "sa va zboare" in urma unei decizii de moment. Are idei noi, originale, pe care le aplica adesea cu succes. In general e greu sa-i discerni principiilede organizare caci, atunci cand exista, se estompeaza in spatele unei permanente agitatii, a unui du-te-vino aparent fara scop si fara eficienta. La bilant insa putem avea surpriza de a fi martotii unei productivitati iesite din comun ? ori, dimpotriva, ai unui faliment.
Subalternul gemeni: E un tip agreabil, dinamic, dar uneori si cam palavragiu si nervos. Ar fi bine ca macar o vreme sa fie tinut din scurt, intr-o perioada de proba. Cu colegii e amabil, sclipitor chiar, dar se mai intampla si lucruri neplacute in ceea ce-l priveste, ca de pilda sa apelati la el intr-o problema oarecare si sa fiti refuzat politicos si cu tact, desi fusese anterior autorul unor astfel de propuneri de a va ajuta. In general e inteligent, inventiv si se descurca bine in sarcinile pe care le are de dus la bun sfarsit. Uneori acestor calitati li se mai adauga si un spirit foarte scrupulos, ceea ce nu poate decat sa-l avantajeze in munca, precum si in ceea ce priveste imaginea sa exterioara, asa cum il percep ceilalti.
Rac
Seful rac: Se manifesta ca un individ precis, riguros, iar ordinea instituita de el in intreprinderea pe care o conduce e de regula foarte stricta. Constiincios, munceste mult si pretinde de la ceilalti acelasi lucru. Obiectivele sale in acest domeniu constau in trei lucruri: bani, bani si iar bani. O situatie financiara sanatoasa este o obsesie care-l urmareste mereu si care provine din nevoia sa de stabilitate, soliditate si securitate personala, extinsa asupra specificului functiei pe care o ocupa. "Se cuvine sa raspunzi la bine prin bine, dar la rau prin dreptate", spune Confucius si nu e nimeni care sa inteleaga mai just si sa aplice mai consecvent aceasta maxima, in ceea ce priveste subalternii sai (in acest caz). Totul e bine calculat, contabilizat, in mintea sa si ajutat de o memorie prodigioasa, asteapta clipa in care va va demonstra fara putinta de tagada de ce nu meritati un post, o marire de salariu, ori un concediu, sau cand, dimpotriva, va veti trezi avansat ori recompensat cu o prima pentru vreun serviciu suplimentar anterior pe care fiti sigur ca nu l-a uitat. Printre sefii rac sunt si multe femei, carora, desi au definitorii trasaturi casnice, le repugna sa traiasca intr-o totala dependenta de treburile gospodaresti.
Subalternul rac: Racul nu este un om facut sa fie condus, ci el are intotdeauna impulsuri naturale spre a conduce. Din aceasta cauza nu va fi niciodata un subaltern prea comod. Este un muncitor tenace si constiincios si s-ar putea chiar ca uneori sa devina suparator prin exes de zel pentru sefii care nu au calitatile sale si nu se ridica la acelasi nivel ? cu alte cuvinte sa fie "mai catolic decat Papa". Scopul numarul 1 al acestei munci indarjite ii reprezinta asigurare sa materiala precum si familiei sale, lucru extrem de important pentru el. Toate actiunile sale converg catre acest punct terminus. Poseda, ca orice rac, un simt al umorului sanatos, cald, placut si isi incanta colegii prin aceasta latura a sa deschisa spre social. Cu toate acestea nu ii place, de regula, sa se faca glume pe seama sa, caci are si un ascutit simt la ridicolului.
Leu
Seful leu: Este facut pentru aceasta functie, singura care nu-i incalca libertatea si ii da posibilitatea de a conduce. Este un foarte bun organizator, dinamic, original, eficient si intreprinzator. Relatiile cu subalternii si le doreste cordiale ? atentie, insa, e bine ca acestia sa-si cunoasca bine locul si sa fie foarte atenti ce spun pentru a nu-i sifona mandria nici macar aluziv. Se asteapta ca ei sa aiba aceleasi calitati ca si el , fara insa ca vreunul sa devina mai bun. Este foarte sensibil la "linguseli" si adesea se poate castiga spectaculos o avansare sau o marire de salariu de pe urma acestei slabiciuni. Se bucura in general de o apreciere generala in ceea ce priveste generozitatea sa adeseori regala si lipsa lui de meschinarie. Un subaltern spiritual, dinamic, eficient, menajandu-i orgoliul si luandu-l pe latura sentimentala are toate sansele de a fi bine vazut. La birou isi asigura tot confortul necesar si o ambianta spirituala propice de lucru, pigmentata cu diferite fotografii de familie si cu trofee expuse la vedere care-i sporesc mandria si-l stimuleaza la munca.
Subalternul leu: Este atent, constiincios si se daruieste cu totul profesiei sale. Trebuie insa stimulat din cand in cand cu aprecieri laudative pentru activitatea depusa si cu titluri ori diplome recompensatorii, altfel se va simti jignit si frustrat si va decade in lene si apatie, ori va deveni insuportabil pentru sefi, fara ca acestia insa sa aiba ceva concret a-i reprosa. Subalternul leu devine foarte incomod atunci cand nu este bagat in seama si ia masuri pentru a schimba rapid aceasta stare de lucruri. Cum ordinele primite il ingradesc in libertatea sa, va cauta in permanenta sa urce pe scara ierarhica ori, daca este blocat in vreun post obscur, il va parasi imediat si va cauta profesii in care sa-si fie singurul stapan ? de regula, cele individualiste.
Fecioara
Seful fecioara: Nativul din zodia fecioarei nu e facut sa fie sef, ci e mai degraba un bun executant. Si aceasta pentru ca, desi are multe calitati (si in parte si datorita unora dintre ele) ii lipsesc cateva indispensabile pentru acest post: capacitatea de sinteza, anvergura, maleabilitatea etc. Aceasta nu inseamna insa ca, odata instalat, nu va fi o mana de fier. El este ajutat de spiritul sau analitic, practic, de constiinciozitatea si meticulozitatea de care da dovada. Poate ca graficul intreprinderii nu va inregistra salturi spectaculoase, dar in mod sigur nici caderi de amploare. Subalternii sai trebuie sa se bazeze in raporturile lor cu el pe principiul de a spune mereu adevarul, de a fi corecti si de a nu incerca vreo afacere pe cont propriu si pe spezele institutiei. Ceea ce ii deranjeaza cel mai mult pe acestia este spiritul de critica ascutita pe care si-l exercita in stanga si-n dreapta cu multa perseverenta; ei nu trebuie sa se supere prea tare si sa-si dea seama ca asa ii este felul si ca nu se poate face nimic in sensul acesta. Proiectele pe care i le prezentati spre aprobare trebuie sa poarte pecetea realismului si a utilului, pentru ca tot ce aduce cat de putin a utopie sau a aventura ii trezeste brusc neincredere si nu va admite asa ceva in ruptul capului. Treburile sale sunt in exclusivitate bazate pe calcule minutioase si ceea ce trece de hotarele lor si intra in domeniul fanteziei ori al riscului e condamnat sa sfarseasca la cosul de gunoi. Seful fecioara este lucid, clarvazator, dar fara prea multa imaginatie, iar uneori poate deveni ursuz, nervos si total necomunicativ. In general, nu este transparent si nici nu face confesiuni, iar uneori poate parea dur; va aprecia insa intotdeauna un sprijin moral dezinteresat, caci nu e chiar atat de rece cum pare adeseori.
Subalternul fecioara: Fecioara este probabil cea mai potrivita pentru acest rol din tot zodiacul. Nativul este un foarte bun executant, precis, rapid, meticulos, discret, eficient, modest, abil, perseverent si lucid. Are o infinita grija pentru detalii (ceea ce adesea ii enerveaza chiar si pe sefi) si este corect in relatiile de serviciu si cu colegii. I se pot incredinta sarcini de mare raspundere, caci este responsabilitatea si datoria personificate. El se asteapta la avansari care sa-i confirme valoarea pe care si-o cunoaste dealtfel foarte bine. Orice rasplata trebuie sa-l recompenseze exact in masura in care stie ca merita, nici mai mult, nici mai putin; daca nu, i se declanseaza instantaneu ori un sentiment de neincredere fata de capacitatea superiorului, ori, in celalalt caz, un sentiment de frustrare. Locul sau de munca e cunoscut dupa ordinea si curatenia ce domnesc pretutindeni in perimetrul sau, orice piesa nelalocul ei de care sa se impiedice, sau orice dosar aruncat cine stie unde si pe care nu-l gaseste imediat fiind pentru el prilejuri de insatisfactie, de randament scazut in general.
Balanta
Seful balanta: Iata un post care i se potriveste perfect, caci are astfel ocazia sa-si valorifice mai toate calitatile. Cine are impresia ca acest sef nu face nimic ar trebui sa se uite la bilantul saptamanal si sa se convinga de contrariul. A fi activ si eficient nu inseamna, in ochii blantei, a te agita, a urla ordine in stanga si-n dreapta, a-ti iesi din fire pentru orice fleac si a te bate cu pumnii-n piept ca sa se vada cat de capabil esti. La ce bun toate acestea cand poti fi ccalm, echilibrat, discret si binevoitor? Sarcinile pot deveni in mare parte placute si vor fi rezolvate cu gratie si in mod rational. El stie sa analizeze si sa filtreze totul foarte bine, dar are, cum era de asteptat, mari dificultati in a lua o decizie. Daca cea adoptata in cele din urma see dovedeste a fi buna, este fireste meritul sau, daca nu, e in mod sigur vina altuia. Intretine relatii cordiale cu subalternii, evitand insa familiarismele jenante. O femeie balanta in aceasta functie va fi foarte eficienta si, bazandu-se pe un tact si un autocontrol foarte dezvoltate, se va descurca adeseori mai bine decat un barbat.
Subalternul balanta: Este angajatul caare vesnic are ceva de protestat, de modificat, ori de schimbat in ceea ce priveste un proiect al institutiei. Cum posedda un foarte dezvoltat simt combativ, isi va pune toate energiile in slujba misiunii de a demonstra sefului ca varianta sa e mai avantajoasa si mai bine gandita. Daca nu reuseste sa-l convinga, e posibil sa ia problema pe cont propriu si s-o rezolve cum crede el de cuvinta. Altfel e amabil cu ceilalti, dragut si corect, stralucind adesea prin conversatie, dorin sa fie mereu in centrul atentiei. Cum sa incepi o relatie cu un nativ balanta: Ii place foarte mult sa fie complimentat, admirat, elogiat. Atentie insa ca aceste aprecieri sa fie verosimile. Poti incepe o controversa cu el caci are spirit combativ, fara a deveni insa agresiv ori vulgar. Nu ii faceti observatii atunci cand este prea cheltuitor si inconjurati-l cu obiecte de lux, sau macar incercati sa tineti pasul cu el in aceasta privinta. Fiti vesel, destins, intrebati-l ce e in legatura cu viata sa si discutati impreuna pe teme de arta. Cum sa sfarsesti o relatie cu un nativ balanta: Balanta este in dezacord cu tot ceea ce se refeara la dezordine, mizerie, lucruri ieftine, nedreptati flagrante si agitatie zgomotoasa si inutila. Fuge intotdeauna de plictiseala, de indiscretii si de reprosuri interminabile.
Scorpion
Seful scorpion: Acest rol i se potriveste scorpionului mai bine decat tuturor celorlalti. Daca cineva a fost predestinat vreodata sa fie sef, atunci el este acela. Si aceasta pentru ca intruneste un numar de calitati foarte potrivite pentru aceasta functie: inteligenta, luciditate, spirit de organizare, perfectionism, o intuitie exceptionala si dorinta irezistibila de a castiga. In plus, inspira prin tinuta si comportamentul sau foarte mult respect si autoritate. El cunoaste pana in cele mai mici nuante starea institutiei pe care o conduce, precum si a personalului ei, fara ca pentru aceasta sa faca aparent vreun efort: pur si simplu datele de orice natura despre situatia respectiva sunt filtrate, analizate si comparate instantaneu in "computerul" sau personal care-i tine loc de creier. Impresia de competenta asupra subalternilor este adesea coplesitoare, iar procedeele prin care seful scorpion ajunge la concluziile sale sunt juste si precise ca niste bisturie, ramanand insa complet necunoscute si invaluite in mister. El poate fi un tip irascibil si fulminant ori, dimpotriva, omul cel mai sobru, mai calm si mai rece pe care l-ati cunoscut vreodata. Aceasta pentru ca nativii acestei zodii sunt de regula foarte extremisti, uneori ambele laturi putandu-se regasi consecutiv in aceeasi persoana. Ceea ce ramane constant si valabil in ambele cazuri este simtul pentru ordine, disciplina si exactitate. Acest sef nu e genul care sa accepte usor lingusirile si ar fi bine sa va ganditi de doua ori pana sa-i lansati un compliment, pentru ca v-ar putea pune in incurcatura cu indiferenta sa ori cu o intrebare prin care sa ceara o justificare, sau, mai grav, ar putea intui adevarul ei scop si atunci veti avea in fata dumneavoastra un sef necrutator si un dusman extrem de periculos.
Subalternul scorpion: Un tip foarte constiincios, bine pregatit si care in scurt timp va ajunge intr-atat de stapan pe profesia sa incat va deveni de neinlocuit. Va fi, bineinteles, primul printre cei din bransa si de aici si pana la intrebarea: "De ce n-as fi sef?" nu mai e decat o mutare pe care el o va face la momentul oportun, dupa ce in prealabil si-a calculat pas cu pas ascensiunea. Calitatile sale cele mai apreciate sunt ingeniozitatea, perseverenta si rabdarea. Gradul sau de competenta fiind atat de mare, se poate pune baza pe el si i se poate cere cu incredere parerea intr-o problema sau alta, avandu-se insa grija la tot ce tine de spiritul sau de polemica si mai ales la orgoliul ce-l va face sa se pronunte gresit uneori, chiar daca stie ca n-are dreptate; rar va cadea insa in aceasta capcana. Seful sa se va bucura ca are un subaltern atat de capabil (fireste, daca e un scorpion pozitiv), ii va fi insa foarte greu sa-l urmareasca in traiectoria, actele si intentiile sale, ramandu-i in permanenta necunoscute scopurile lui, scopuri care sunt din ce in ce mai inalte, pe masura ce urca in ierarhie.
Sagetator
Seful sagetator: Aceasta functie nu pare nici sa i se potriveasca, nici sa-i displaca mai mult ca altele. Seful sagetator poseda un cumul satisfacator de calitati necesare unei atari pozitii, calitati ce au legatura mai mult cu felul sau de a se comporta decat cu vreo aptitudine deosebita pentru rolul de conducator al unei institutii, intreprinderi sau fabrici. In fruntea unui colectiv el va ramane acelasi tip entuziast, dinamic, plin de buna-dispozitie si spunandu-si foarte franc opinia asupra vreunei probleme. Uneori sinceritatea sa poate deveni brutala, dar niciodata rau intentionata. In caracterul sau ambitia si generozitatea nu se exclud reciproc si el gaseste intotdeauna mijloacele de a impaca ambele laturi ale felului sau de a fi. Este in general prietenos, amabil (dar si irascibil, adeseori), foarte curajos si va lupta din toate puterile pentru a-si atinge obiectivele stabilite. De aceea el de regula si castiga. Desi pare superficial (si de multe ori chiar este) se organizeaza foarte bine in preajma unei batalii si e foarte sistematic, atat in evaluarea situatiei, cat si in planificarea atacului ori a defensivei.
Subalternul sagetator: Nu s-ar spune ca acest sagetator dispune de mai mult tact decat ceilalti si ca gafeaza mai putin. Chiar daca nu e campion al calcatului in strachini, poate furniza oricand surprize, amuzante pentru cine sta pe margine si priveste cum superiorul sau pe linie ierarhica primeste o doza apreciabila de adevaruri neplacute. Cu toate aceste ispravi si cu toate ca ironiile sale nu cruta pe nimeni, subalternul sagetator nu e nici pe departe carcotas in ceea ce priveste greutatea si volumul muncii sale, sau marimea salariului. El va fi probabil printre ultimii pe lista grevistilor ? daca va fi. Nu trebuie concluzionat insa de aici ca se poate abuza de el, caci isi cunoaste foarte bine drepturile si valoarea proprie si se va revolta atunci cand aceasta ii sunt in mod vadit desconsiderate. Feriti-va atunci de sageata sa, caci e un tintas de elita! Va poate totusi deruta uneori printr-o lamentare continua in legatura cu rolul sau ingrat si viata sa distrusa. "Unde e sagetatorul acela constiincios, muncitor si necarcotas pe care-l stiam?" va veti intreba. Prin preajma, fiti sigur; aceste vaiete nu sunt decat o eschiva, o stratagema de care el uzeaza cateodata (sau mereu) pentru a-i deruta pe ceilalti asupra adevaratelor sale intentii si a executa astfel o miscare de invaluire. Chiar daca in asemenea situatii este mai nesincer decat de obicei, va puteti baza totusi pe spiritul sau de justitie si de camaraderie.
Capricorn
Seful capricorn: Eficenta sa devine adesea proverbiala printre subalterni, care admira stilul sobru, corect si dinamic in care capricornul conduce treburile unitatii in fruntea careia se afla. Cei care nu suporta programele de lucru prelungite ar fi bine sa-si caute alta slujba. Este inutil sa-si faca iluzii ca-l pot pacali, caci il vor gasi la serviciu deja cand ei vor veni si va ramane ultimul la locul de munca, precum un capitan la bordul corabiei sale. El este intotdeauna drept in deciziile pe care le ia, chiar daca mai intotdeauna poarta pe chip un aer de severitate; tonul cu care da ordine poate fi luat ca exemplu pentru ceea ce inseamna sa te impui fara urlete sau rugaminti. In displac familiarismele cu angajatii, dar asta nu inseamna ca e o inima de piatra, un simplu automat ce stie doar sa dea ordine. In mod cert nu se poate spune despre capricorn ca reprezinta genul de sef cu minte sclipitoare care straluceste binefacator asupra institutiei din biroul directorial de la capatul coridorului. Geniul sau sta in altceva, anume in deosebitul talent de organizator pe care si-l pune aici pe deplin in valoare, in disciplina de munca pe care o institutie ca o obligatie sine qua non pentru reusita si in extraordinara tenacitate in a-i da de capat unei probleme. In plus, are o pasiune greu de egalat pentru munca, dand primul exemplu despre spiritul ce trebuie sa domneasca in intreprindere. In sfarsit, hazardul si necumpatarea nu detin niciodata nici un loc in schema sa de lucru, el cantarind foarte bine argumentele pro si contra inainte de a lua o initiativa. Cu asemenea calitati e greu sa nu ajungi in varful ierarhiei si sa nu te mentii acolo pentru vreme indelungata.
Subalternul capricorn: Se poate spune ca in orice face, subalternul capricorn se pregateste sa devina sef, caci aceasta este marea lui ambitie. El e tipul care stie tot in meseria sa, e mereu primul si cel mai de nadejde, constiincios, ordonat si exigent. Ceilalti subalterni se vor grupa instinctiv in jurul lui la treburile mai grele. Il intereseaza tot ceea ce i-ar putea da un plus de eficienta si in ritmul de invatare pe care si-l impune e cam dificil sa-l mai ajunga cineva pe drumul sau spre stapanirea absoluta a profesiei. E un eveniment rar ca el sa greseasca undeva, caci e asemeni unui creier electronic care functioneaza fara eroare. Diploma si decoratiile nu-l incanta prea mult, decat daca ii pot netezi calea spre varful ierarhiei. Sa dai vrabia din mana pe cioara de pe gard, iata o stupiditate pe care nu o va admite niciodata. El e un tip foarte terestru, care-si trage seva din pamant si teoriile speculative il satisfac prea putin.
Varsator
Seful varsator: Rar ajunge intr-o astfel de functie pentru ca se impaca greu cu rutina unui asemenea mod de viata si are nevoie de libertate pentru a se manifesta. Cand ajunge insa, devine repede indispensabil si se indreapta sigur si programatic spre succes. Care sunt calitatile care il fac pe varsator un sef atat de capabil? In primul rand se bazeaza foarte mult pe intuitia sa, secundata de simtul proportiilor si de exactitate. E un tip increzator in oameni, care nu se cramponeaza de greselile lor si le vede in general partile bune - ceea ce e in general deosebit de stimulator pentru subalterni. Prietenos cu toata lumea, stie insa sa spuna "nu" atunci cand e cazul. O mare calitate a sa este aceea de a fi vizionar. Da multe ordine aparent ciudate, daca nu contradictorii cel putin de neinteles, pana cand intr-o zi le vezi in sfarsit finalitatea si sensul, care sunt intotdeauna bine gandite. Prietenos si misterios in acelasi timp - iata un prototip de sef destul de ciudat si rar intalnit.
Subalternul varsator: Farte inteligent, misterios, original si de neinteles de multe ori, toate acestea neimpiedicand-ul sa fie foarte constiincios si un bun executant. Felul sau de a duce o sarcina la bun sfarsit e adesea straniu dar ceea ce conteaza in fond e rezultatul, care aproape intotdeauna e pozitiv. Incearca multe locuri si meserii pana sa gaseasca ceea ce-i convine, caci simtul sau de libertate e foarte dezvoltat si trebuie sa-si asigure si celelalte interese private de umanitarist, inventator ori cercetator. Studiaza la rece oamenii si e foarte am abil cu colegii, iar femeilor le inspira sentimente materne. E sobru, modest, timid uneori si de regula nu prea glumeste; sentimental, intuitiv, cu o memorie fantastica. Exista doua feluri de varsatori subalterni: unii boemi, altruisti, idealisti si prea putin pragmatici, ceilalti cumsecade, meditativi, originali, usor maniaci, timizi si misteriosi. Si unii si altii au un punct comun: sunt singuratici.
Pesti
Seful peste: Nu prea e facut pentru acest post, dar asta nu inseamna ca nu va ajunge niciodata pana in varful unei erarhii dintr-un anumit domeniu. Odata instalat in functie, va puteti astepta la o conducere plina de intelegere si de tact, dar nu e bine sa se abuzeze de aceasta blandete, caci are simtul demnitatii foarte dezvoltat si va reactiona mai devreme sau mai tarziu cu destula asprime la orice incalcare a regulamentului. Poate va da dovada uneori de slabiciune si poate fi foarte maleabil, dar (fiind un semn dual) va puteti intalni si cu genul dur si autoritar care nu admite in general replica sau derogare de la dispozitiile sale. In situatii critice se mobilizeaza foarte bine si face fata cu succes sarcinilor sale de lider, putand fi chiar stralucitor in modul de a scoate din impas institutia pe care o conduce. In aceaste momente devine de obicei foarte combativ, ironic si de temut, uimind prin spiritul ofensiv pe care nu si-l etaleaza prea des. Principiile sale de conducere se bazeaza mai mult pe marea sa intuitie, decat pe criterii stricte de organizare.
Subalternul peste: In acest rol este de obicei constiincios si se poate conta pe el, dar ne trebuie umilit in nici un fel pentru ca e mult util atunci cand este impulsionat pe calea insuflarii unei increderi in fortele proprii si chiar a unei anumite doze de entuziasm. Este cinstit si loial si i se pot incredinta functii de incredere, deoarece pestii dau un foarte mic procent de infractori: in cel mai rau caz va calca pe alaturi din pura slabiciune. Sunt niste colegi adesea timizi si retrasi. Nu suporta prea bine criticile, pentru ca ei nu au simt critic si de aceea e mai bine sa nu fie descurajati ori instrainati printr-o severitate excesiva.
|