Vorbiti cu copiii despre ce zi au avut?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Wednesday, September 13, 2006 6:24 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Vorbiti cu copiii despre ce fel de zi au avut? Daca nu, atunci e timpul sa incepeti sa o faceti.

Sunt cateva reguli care ar fi bine sa fie urmate de orice parinte:

1.Intotdeauna trebuie sa va faceti timp pentru asta. Nu trebuie sa fie neaparat o discutie formala, puteti sa discutati cu copilul vostru cand il luati de la gradinita / scoala, in masina in drum spre casa, acasa - dupa ce v-ati asezat confortabil intr-un fotoliu, etc. Conteaza mai putin unde vorbiti cu copilul, ca conteaza SA VORBITI.

2. Ascultati-i ce au de spus - daca vor stii ca sunt ascultati, atunci vor vorbi, chiar daca uneori si lucruri marunte, aparent fara importanta, iar alteori poate chiar lucruri importante, cum ar fi sex si droguri. Daca stiu ca sunt ascultati vor avea curajul sa va impartaseasca orice in viata.

3. Ascultati printre "randuri". Nu intotdeauna copiii spun exact ce au de spus, fie pentru ca le este teama, fie pentru ca li se pare greu sa stea de vorba despre orice cu parintii, de aceea trebuie sa ascultati cu atentie si sa intelegeti ceea ce vrea de fapt copilul sa spuna. Fiti atenti la emotii, intensitatea lor, etc. De exemplu, ieri, o intrebam pe Alice ce a mai facut la gradinita si ea mi-a spus ca "erau 2 toalete la gradinita si eu nu am avut rabdare sa se intoarca Alexandra". Ce a vrut de fapt sa spuna si am aflat pana la urma de la ea, dupa multe discutii si sucit pe toate fetele a fost ca o colega de-a ei, Alexandra, s-a dus la toaleta. Ea a avut nevoie si a vrut sa se duca si ea si teacher Bianca i-a spus sa astepte pana se intoarce Alexandra. Alice nu a vrut sa astepte, a facut urat pe acolo, a iesit pe sub banca si urmarea a fost ca teacher Bianca a pedepsit-o si a pus-o la colt ras.

4. Cereti-le parerea. Copiilor (si nu numai) le place cel mai mult atunci cand li se cere parerea.

5. Nu ii intrerupeti. Daca ei au inceput sa povesteasca ceva, nu ii intrerupeti pe motiv ca "spune mai repede ca ma grabesc" sau "spune mai repede ca nu am timp". Chiar daca stiti (sau credeti ca stiti) ce vor sa spuna, nu ii intrerupeti.

Cel putin o data pe zi, daca vreti sa ii inspirati incredere in sine, autorespect copilului, nu uitati sa ii spuneti:

1. Multumesc. Este imposibil ca intr-o zi intreaga sa nu fie macar un singur lucru, cat de mic, pe care sa il fi facut si pentru care sa ii multumiti

2. Vreau sa stiu mai multe. Asa copilul va fi incurajat sa povesteasca, va stii ca este intradevar ascultat si nu neaparat judecat sau sfatuit.

3. Sunt sigura ca poti sa o faci. Trebuie sa aveti incredere in copilul vostru pentru ca si el sa aiba incredere la randul lui in el. De exemplu, invatati-l sa se lege la sireturi, aratati-i de cateva ori si apoi spuneti-i acest lucru. Chiar daca nu reuseste din prima, faptul ca stie ca aveti incredere ca va reusi il va ajuta foarte mult si totodata, mai tarziu, cand va creste, aceasta atitudine a voastra fata de el ar putea face diferenta intre un copil care se da batut usor si unul care se lupta sa obtina ceea ce vrea.

4. Cum pot sa te ajut? Copilul trebuie sa stie ca sunteti dispus sa il ajutati acolo unde nu se descurca singur. Totusi, nu picati in partea cealalta astfel incat sa va determine mereu sa il "ajutati" numai pentru a nu face el acel lucru. Puteti de exemplu sa ii spuneti "Cred ca de acum te descurci sa iti citesti singur povestile. Spune-mi daca pot sa te ajut cu vreun cuvant nou."

Invatati copilul inca din primii ani de scoala sa gandeasca organizat, sa vada pasii necesari pentru realizarea unui proiect si sa identifice zonele in care crede ca ar putea avea nevoie de ajutor.

5. Hai sa facem toti ca sa terminam mai repede. Trebuie sa invete de mic ce inseamna cooperarea si lucrul in echipa.

6. Imbratisati-va copilul. Unui copil nu trebuie doar sa ii spuneti ca il iubiti, trebuie sa i-o si aratati. Atentie insa la modul in care i-o aratati, pentru ca ce poate sa ii placa la o anumita varsta, la alta varsta il poate face sa se simta prost (de ex, la gradinita poate sa ii placa sa il strangeti in brate si sa ii dati un pupic cand mergeti sa il luati, pe cand la scoala s-ar putea simti incurcat si jenat fata de colegi).

7. Te rog. Nu uitati sa spuneti si sa va invatati copilul sa spuna "te rog"

8. Ai facut o treaba buna. Nu uitati sa ii recunoasteti meritele si sa il laudati ori de cate ori merita.

9. E timpul sa ... Un copil are nevoie de un program clar. Trebuie sa stie cand este ora mesei, ora de somn, cand se poate uita si cand nu se poate uita la TV

10. Te iubesc. Toata lumea are nevoie de dragoste si afectiune, de un sentiment de acceptare si apartenenta
Alina
Scris: Wednesday, September 13, 2006 9:50 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Zilnic vroebsc cu Catinca despre ziua ce a trecut. Asta la somn, caci dormim impreuna, o intreb ce i-a placut "azi" cel mai mult, ce a multumit-o, etc, asta face sa stam la taclale uneori si o ora.
In ceea ce priveste programul de gradinita, am avut o pauza, dar in drumul spre casa si apoi la masa mereu discutam despre ce s-a intamplat la gradinita, si bune si rele, motive de bucurie si motive de tristete.
Eu mereu am incurajat comunicarea cu cel de langa mine, cu atat mai mult cu proprii mei copii. Intotdeauna am vorbit cu ei, din prima zi de viata, unii ziceau ca's putin fool , ca vorbesc cu ei, ca, oricum, nu inteleg nimic, dar eu am facut-o in continuare.
Mi se pare esentiala comunicarea in orice fel de realtie.

Te iubesc se aude cel mai des in casa noastra, atat intre mine si Alin, cat intre noi si copiii nostri, Tudor inca nu spune,
hohot
Maria & Mario
Scris: Wednesday, September 13, 2006 10:45 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Noi abia asteptam zilele alea . bounce
katy
Scris: Monday, November 27, 2006 8:59 AM
Nivel: Guest

Alina wrote:
Zilnic vroebsc cu Catinca despre ziua ce a trecut. Asta la somn, caci dormim impreuna, o intreb ce i-a placut "azi" cel mai mult, ce a multumit-o, etc, asta face sa stam la taclale uneori si o ora.
In ceea ce priveste programul de gradinita, am avut o pauza, dar in drumul spre casa si apoi la masa mereu discutam despre ce s-a intamplat la gradinita, si bune si rele, motive de bucurie si motive de tristete.
Eu mereu am incurajat comunicarea cu cel de langa mine, cu atat mai mult cu proprii mei copii. Intotdeauna am vorbit cu ei, din prima zi de viata, unii ziceau ca's putin fool , ca vorbesc cu ei, ca, oricum, nu inteleg nimic, dar eu am facut-o in continuare.
Mi se pare esentiala comunicarea in orice fel de realtie.

Te iubesc se aude cel mai des in casa noastra, atat intre mine si Alin, cat intre noi si copiii nostri, Tudor inca nu spune,
hohot

Si eu am vorbit cu bebelushele mele inca de cand erau in burtica. La Luana, tin minte ca intr-o zi m-am dus la plaja si-mi era tare dor sa intru in mare, dar inainte de a intra am stat pe mal vreo 20 de minute sa-i explic ce este marea, ce diferenta e intre mare si ocean si m-am intins cu explicatiile ca la ora de geografie, treceau oamenii pe langa mine si se uitau tare ciudatfool
Acum Luana e mare si sunt tare fericita ca ne putem conversa ca intre fete.
Si cu Maya vorbim si-i explicam ce a facut surioara ei la gradi, in felul asta pt Luana e mai usor sa-si dea drumul la vorbaras intr-un fel imi explica mie si altfel Mayei.
Intr-adevar comunicarea e esentiala in relatia cu prichindeii, iar "te iubesc" e mai mult decat important sa fie rostit intre noipupici
gordi
Scris: Thursday, November 1, 2007 11:38 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 10/19/2007
In fiecare zi imi intreb fata ce s-a intamplat la gradinita, ce au "lucrat",ce au facut la engleza...mi se pare un lucru foarte important.Asa isi da seama ca ne interesam de ea si ca ceea ce face este foarte important pentru noi.Asa este si stimulata sa fie activa la gradinita
tessy
Scris: Friday, December 5, 2008 12:52 AM
Nivel: Guest

Si eu incerc sa stau cat pot de des la discutii cu picii mei, incerc sa-i invat sa-mi comunice problemele lor.
bereea
Scris: Sunday, March 22, 2009 2:12 PM
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Bineinteles ca vorbim despre ce a facut la gradinita, cu cine s-a jucat, ce a papat, ce au invatat.Mi se pare esential pentru relatia dintre noi.La inceput nu vroia sa-mi povesteasca prea multe, acum o iau in bratesi incepem sa povestim.Si ea ma intreaba ce am facut la munca, daca nu m-a suparat tatithumleft Sper ca atunci cand va creste va fi la fel, u va avea secrete fata de mine, ci doar increderein mama ei.
sousourel
Scris: Wednesday, March 25, 2009 5:19 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
E obligatoriu raportul completras Paraste totras
bereea
Scris: Thursday, March 26, 2009 6:25 AM
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
sousourel wrote:

brav baiat!newclap
Kiki
Scris: Thursday, March 26, 2009 7:36 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
sousourel wrote:

Cunoastem. sic Nu numai de la gradi. Absolut tot paraste. uff
sousourel
Scris: Sunday, March 29, 2009 8:31 PM
Nivel

Inregistrat: 2/18/2006
Kiki wrote:

Cunoastem. sic Nu numai de la gradi. Absolut tot paraste. uff
thumright thumright thumright doar stii ras CUNOASTEM!hohot hohot hohot
delfinasa
Scris: Friday, October 2, 2009 12:13 AM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
Dac-o intreb in general ce-a facut la gradi, imi spune ca s-a jucat frumos cu copiii, daca a fost in time out si ce-a mancat...despre activitati nu prea, trebuie sa iau eu programa saptamanii de la grupa ei si asa stiu ce s-o intreb si-mi raspunde...oricum, eu mai vorbesc cu educatoarele si-mi raporteza tot, plus ca vinerea ne dau acasa folderul cu lucrarile din timpul saptamanii -exceptie cele pentru panou- si acolo vad exact ce-a facut, ce calificativ (smiley) a luat, cum s-a comportat.

In restul zilei, nu e nevoie s-o intreb, pentru ca stiu ca are fun cu mine...facem exercitii, pictam, coloram, iesim in parc, ne jucam jocuri, mergem la biblioteca, ma ajuta la bucatarie, la curatenie, gasim noi diverse activitati ca sa nu se plictiseasca si sa se simta happy, apreciata si utila angel...o incurajez sa-si exprime trairile, temerile, indolielile, sentimentele, chiar negative si incerc sa n-o cert cand greseste, ci sa-i explic aducandu-i argumente pe intelesul ei de ce si cum este bine sa procedeze, ce consecinte pot avea actiunile ei atat asupra ei, cat si a altor persoane, direct implicate sau nu.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.