Vorbim, scriem corect romaneste!
Subiectul anterior · Subiectul urmator
t-mihaela
Scris: Monday, September 9, 2013 6:43 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Nu stiu de ce atata stress cu limba asta ca uneori ajungi sa judeci omul dupa calitatile lingvistice sau ,mai sa fie, dupa cate carti a citit in vara . Limba romana nu e usoara,chiar si pentru romanii nativi .Trebuie sa fii un copil foarte silitor si sa iti placa scoala sa iesi din anii de scoala cu gramatica fara cusur .
Plus limba fara cusur se cere la nivel de colegiu si academic nu la nivel de forum 7 pitici ca ajung fetele sa nu mai posteze de frica politistelor lui Pruteanu .M-ati inebunit de cap cu dictionare ,linkuri regului despicat firul in sapte ...fie ele si pentru o cauza nobila .NuStiu Mai catinel cu academicarelile , nu e loculsic
Nu mi-a placut niciodata topicul asta, am si spus-o prin paginile de inceput , tin minte ca Anaida s-a suparat dar realitatea e ca sub scopul aparent de informare-invatare unii nu se pot abtine sa nu se refere la membri de pe forum care ,ma rog ,nu se ridica la nivelul academic asteptat.NuImiPasa
Primesc rosiile, no problem !Fac bulion gratis pe iarna Chef
dana_na
Scris: Monday, September 9, 2013 8:20 PM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 6/5/2011
Eu am fost corectata ca nu scriu corect, nu am dat nume doar am pus link-ul, plus alte intepaturi de aceea nu mai postez. Asa e, din cauza celor care se cred cei mai cei si pentru ca tot era topicul aici. Sunt de acord, un topic absolut inutil. Ca si multe alte topicuri care fie sunt inutile fie sunt "adjudecate" si Doamne Fereste sa scrii ca esti in plus.
marivic
Scris: Monday, September 9, 2013 11:24 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 8/10/2007
Mihaela,asa este,....Cine stie lb.romana la perfectie sa fie sanatos.Eu una,nu stiu si nici nu ma dau mare ca as sti.Am avut pe dirigul meu in 5-8 care era de romana,....venea ora de ora baut la scoala si aceea era romana care o invatam de la el.....Bani nu am avut de meditatii,....am prins cate ceva din zbor.....Ca sa vorbesti si sa scrii perfect romaneste trebuie sa fi cel mai tare;romana este o limba foarte grea.Proful de engleza din facultate,ne spunea ca romana este mult mai grea decat engleza,....uff
Cinste celor care vb perfect si se exprima la fel.....Eu una,incerc sa nu fac dezacorduri,sa ma exprim(nu e vb de forum,ci in general)cat mai corect si fluent,dar am o varsta si daca persoane mai tinere decat mine nu vb corect romaneste sau nu se exprima corect,pe mine una nu ma deranjeaza atata timp cat nu se dau destepte.Haideti sa nu facem din asta armasar,....Fiecare sa-si tina cunostintele pentru el si nu dati cu rosii.Nu suntem nici la examene si nici in fata unui auditoriu de temut....Exprimati-va liber si nu mai fiti atat de rigide,.....Si eu cred ca uneori aici se exagereaza si poate de aceea unele persoane,chiar vechi se retrag.....Am fost candva criticata,(nu pt exprimare)...dar vin cu o intrebare:,,Oare sunteti perfecte?''Nu este nimeni perfect,perfect este numai Dumnezeu....lasati lucrurile sa curga de la sine,....simtiti-va bine,comunicati,socializati,...totul este perfect atata timp cat ne incadram in limitele bunului simt.....
Traim aici,vb,ne aflam intr-o lume virtuala.....simtiti-va bine si nu mai fiti atat de critice.....Parerea mea,.....Nu fac nici o referire la nimeni,nu fac nici o aluzie la nimeni si la nimic,doar ca Mihaela are dreptate.....Nu trebuie sa stam cu dictionarul in mana ca sa postam ceva,....
Criticati-ma ,dati cu rosii,cu ardei,...primesc orice sic dar nu uitati ca nimeni nu este perfect..... nu
PS.Nu ma dau desteapta,dar am colege in gradinita care au 33-35 de ani si fac 3 dezacorduri intr-o fraza......dar nu le corectez,....asta este,...fiecare cu ale lui,.....Nu sunt eu perfecta si trebuie sa corectez pe altcineva,....Atat stie.....asta este...
dana_na
Scris: Tuesday, September 10, 2013 12:54 AM
Nivel

Nu am dat cu rosii in nimeni si nici n-am sa dau, nu sunt eu in masura sa critic pe nimeni. Tocmai pentru ca nu ma consider perfecta si nu le stiu pe toate am cautat sa ma lamuresc in primul rand pe mine.
Am scris sursa pentru ca am citit in regulament ca asa trebuie, cand dai un citat- postezi sursa. Si n-am postat ca sa trag pe nimeni de maneca. Am scris si in primul mesaj de ce am cautat raspunsul, nu am facut referire la nimeni, era nelamurirea mea. Eu de exemplu la acest topic am aflat de unele schimbari in gramatica, e mult de cand am terminat scoala si unele le-am uitat, altele au aparut in ultimii ani. Am presupus ca pot citi la orice topic, pot scrie la fel, unde vreau atata timp cat am un limbaj adecvat, bun simt....chestii de regulament.
Pe mine nu ma streseaza de exemplu cate carti a citit cineva, daca are parteneri de discutie despre asta nu vad care e treaba mea daca tot nu ma implic in discutie. Si sigur nu consider ca e treaba lor daca ma streseaza sau nu, chiar nu trebuie sa-mi ceara voie nimeni daca sa vorbeasca despre una sau alta. Am dat un exemplu, ca tot a amintit Mihaela de nu stiu ce carti, dar la fel orice topic ce mie mi se pare neinteresant, sigur e interesant pentru altcineva. Nu vad de ce stress cand cineva scrie despre ce nu ma priveste.
Lumea nu pleaca de pe forum din cauza postarilor la acest topic, sunt alte tipuri de politiste, nu cele ale lui Pruteanu. Cele care spun ce si cat sa se scrie la un topic (altfel devine plictisitor), daca topicul isi are rostul sau nu... asta indeparteaza lumea, faptul ca atunci cand cineva scrie poate primi un raspun ironic daca nu e pe placul lui X sau Y.

kali
Scris: Tuesday, September 10, 2013 8:46 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Fiecare cu dreptatea lui, insa raman la parere mea cum ca scrisul si exprimarea sunt ca o carte de vizita. Nu-mi fac prieteni in functie de asta, nu cataloghez in niciun fel, insa daca tot exista topicul, de ce sa nu discutam constructiv?
Si eu fac greseli iar daca nu sunt din neatentie, ma intereseaza sa ma corectez.
Cine se stie sensibil, sa stea deoparte; asa cum se intampla cu multe alte subiecte care nu sunt de interes general.

Imi place gramatica si-mi plac discutiile pe marginea ei; nu ca m-as da cea mai desteapta. Nici nu sunt si nici nu asta e scopul vietii mele; nu demonstrez nimic nimanui. Insa e logica si destul de antrenanta dupa parerea mea. Si, da, tin mult ca cei mici ai mei sa invete sa scrie si sa se exprime corect. E rusinos sa ajungi la bac sa faci dezacorduri sau greseli gramaticale grave.
Poate ca mi-a intrat si in reflex... nu simt nevoie sa ma justific.

Mai bine e sa nu o luati atat de personal, ca nu are nimeni nimic cu nimeni.

monica irimia
Scris: Tuesday, September 10, 2013 9:09 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 7/3/2010
dana_na wrote:
Sunt de acord, un topic absolut inutil.

Ba chiar e constructiv topicul si nu cred ca vizeaza persoane de pe acest forum, ci tindem sa invatam ceva din el (cine vrea, desigur). Nu e nimeni obligat sa-l acceseze daca nu doreste acest lucru.
Recent, am vazut in diverse carti si chiar la TV, urmatoarea formulare: "asaza numerele in ordine crescatoare". Nu e mai corect aseaza?
roxinthya
Scris: Tuesday, September 10, 2013 9:43 AM
Nivel

Inregistrat: 11/10/2009
monica irimia wrote:

Ba chiar e constructiv topicul si nu cred ca vizeaza persoane de pe acest forum, ci tindem sa invatam ceva din el (cine vrea, desigur). Nu e nimeni obligat sa-l acceseze daca nu doreste acest lucru.
Recent, am vazut in diverse carti si chiar la TV, urmatoarea formulare: "asaza numerele in ordine crescatoare". Nu e mai corect aseaza?

Corect este asaza
Si mie mi se pare un topic constructiv si nu unul care incearca sa arate cu degetul persoanele de pe forum care nu scriu corect.
Asa cum spunea Kali si mie mi se pare o carte de vizita deoarece suntem romani si mi se pare corect sa stim sa scriem si sa citim corect in limba materna.

Marivic - colegele de care spuneai lucreaza in invatamant ca si tine? Daca da, cu atat mai mult mi se pare strigator la cer ca un profesor sa vorbeasca agramat si cu dezacorduri. La urma urmei un profesor este un model si un exemplu. La fel cum mi se pare cand aud la tv exprimari gresite din partea unor ministri ai educatiei sau crainici si reporteri - se presupune ca au studii de profil unde se face mai multa gramatica.
kali
Scris: Tuesday, September 10, 2013 10:28 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
dana_na wrote:
Lumea nu pleaca de pe forum din cauza postarilor la acest topic, sunt alte tipuri de politiste, nu cele ale lui Pruteanu. Cele care spun ce si cat sa se scrie la un topic (altfel devine plictisitor), daca topicul isi are rostul sau nu... asta indeparteaza lumea, faptul ca atunci cand cineva scrie poate primi un raspun ironic daca nu e pe placul lui X sau Y.

Mi-a scapat.sorry

Politistele se numesc moderatori.
dana_na
Scris: Tuesday, September 10, 2013 10:42 AM
Nivel

t-mihaela wrote:

Plus limba fara cusur se cere la nivel de colegiu si academic nu la nivel de forum 7 pitici ca ajung fetele sa nu mai posteze de frica politistelor lui Pruteanu .

Eu doar am preluat termenul. Nu m-am referit la moderatori, ei nu sunt politisti, sunt moderatori si rolul lor chiar este sa intervina in cazul in care nu se respecta regulamentul sau sa inchida un topic ce nu-si are rostul. Doar ei, si probabil fondatorul forumului sau adminii pot hotari asta, nu cred ca un membru poate spune cat si ce sa se scrie, doar pentru ca pentru ei e plictisitor sau duce la stres. Lumea nu pleaca din cauza moderatorilor.
petronela_gav
Scris: Tuesday, September 10, 2013 12:36 PM
Nivel

Inregistrat: 11/5/2009
Inainte de "b" si "p" nu se foloseste "n" , doar "m"
Ex. imparat nu inparat, imbraca nu inbraca.

Eu am o problema cu virgula, nu stiu unde sa o pun!
Ex. "....va rog prin prezenta sa aprobati ...." imi vine sa pun o virgula inainte si dupa "prin prezenta"
Voi cum spuneti ca e corect?
marivic
Scris: Tuesday, September 10, 2013 6:01 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 8/10/2007
Poate ca m-am simtit cu musca pe caciula Crazy Crazy caci si eu fac greseli,dar inca o data va intreb:Este oare cineva perfect?
Daa,Giulia,dar daca si-a luat examenele pe pile,eu ce sa fac? Ca sa dau deful,eu ar trebui sa fac meditatii la gramatica,....vb la modul cel mai serios,....si ma gandesc cu groaza la asta,pt ca am o varsta.....dar cele care au luat deful cu cativa ani in urma,......au luat pe pile......Nu vb la modul general ci vb strict de niste persoane in cauza,asa ca.....
Si mie mi se pare bun topicul atata timp cat nu aratam cu degetul sau nu batem apropouri,....
Deci,sincer si eu m-am simtit vizata.....sorry sorry
Felicitari celor care sunt AS la limba romana si multumiri celor care posteaza diverse chestii despre exprimarea sau scrierea corecta,....ca sa avem de unde invata,corecta.....
mirela74chris
Scris: Tuesday, September 10, 2013 6:49 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 10/17/2009
petronela_gav wrote:
Inainte de "b" si "p" nu se foloseste "n" , doar "m"
Ex. imparat nu inparat, imbraca nu inbraca.

Eu am o problema cu virgula, nu stiu unde sa o pun!
Ex. "....va rog prin prezenta sa aprobati ...." imi vine sa pun o virgula inainte si dupa "prin prezenta"
Voi cum spuneti ca e corect?

Este corect sa pui virgula asa cum ai spus,inainte si dupa "prin prezenta"
zaza_
Scris: Tuesday, September 10, 2013 11:44 PM
Nivel

Inregistrat: 3/25/2008
Si eu spun la fel ca tine Mirela. Pentru ca in propozitia "Va rog sa aprobati" intervine expresia "prin prezenta" care nu stiu ce parte gramaticala o fi... locutiune ...????
roxinthya
Scris: Wednesday, September 11, 2013 9:45 AM
Nivel

Inregistrat: 11/10/2009
Unele din greselile de la tv pe care le-am mai observat sunt legate de punerea gresita a accentului. De exemplu cuvantul protector - este o reclama la un lac pt. lemn si pune accentul pe silaba gresita.
aurishta
Scris: Sunday, February 2, 2014 9:15 PM
Nivel

Inregistrat: 3/2/2011
Intreb si eu ceva ce nu ma pricep sa explic Bye2
O studenta straina care studiaza limba romana nu intelege dupa ce regula se compun verbele cu pronumele: ma, te, se ne, va, se si imi, iti, isi, ne, va, isi. scratch scratch Mi-a cerut o explicatie usor de inteles, dar sunt in ceata scratch Daca ma puteti ajuta, v-as fi recunoscatoare!thumright
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.