Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Vitaminele sub forma de suplimente - O pastila nu este intotdeauna raspunsul
Vitaminele sunt compusi organici folositi de corpul nostru, in cantitati mici, pentru o diversitate se procese metabolice. Administrarea vitaminelor "pentru orice eventualitate" nu este un fapt cu care o persoana ar trebui sa se obisnuiasca, mai mult, este intotdeauna recomandat ca acestea sa fie consumate prin intermediul alimentelor de calitate. Exista o varietate de motive si tipuri de persoane care isi doresc sau au nevoie de suplimente, printre acestea se pot include unii vegetarieni, persoane care consuma cantitati mari se alcool, consumatorii de droguri, sportivii, femeile insarcinate sau cele care alapteaza si persoanele in varsta.
Folositi vitamine sau minerale drept medicamente?
Se pare ca a devenit o adevarata "moda" administrarea masiva a unor "mega-doze" de diverse vitamine crezandu-se ca vor avea efect asemenea medicamentelor pentru a vindeca anumite boli. De exemplu, mult timp s-a considerat ca vitamina C sub forma de suplimente este un remediu pentru cazurile comune de raceala. In ciuda cercetarii extensive in acest domeniu, inca nu s-a demonstrat ca suplimentele de vitamine sunt mai bune decat cele ce se regasesc in mancare.
Studiile demonstreaza ca majoritatea vitaminelor ce sunt procurate din mancare sunt mai bune decat cele continute de pastile. Chiar daca vitaminele continute de suplimente sunt sintetizate astfel incat au compozitia chimica identica cu cea a vitaminelor naturale, ele nu functioneaza totusi la fel de bine. Din acest motiv, cand alegem un anume supliment de vitamine este important ca un supliment natural sa fie selectat concomitent. Cercetarile au demonstrat ca o anumita componenta din alimentatie ce are un anumit efect asupra organismului cand este in componenta acesteia, s-ar parea sa nu aiba acelasi efect atunci cand este izolata si consumata ca un supliment. Motivul pentru care aceste lucruri au loc se poate datora faptului ca vitaminele si mineralele ce intra in componenta alimentelor sunt in acelasi timp influentate de alte componente prezente in acestea, nu doar de "ingredientul activ".
Alimentele reprezinta o sursa complexa de vitamine, minerele, si fitochimicale care functioneaza impreuna. Suplimentele tind sa lucreze izolate. Fitochimicalele (elementele chimice din plante) reprezinta o componenta importanta a hranei. Se stie ca acestea reduc probabilitatea aparitiei cancerului de piele si a bolilor de inima. Suplimentele nu inlocuiesc beneficiile elementelor fitochimice si a altor componente ce se regasese in mancare. De aceea, administrarea suplimentelor de vitamine nu ar trebui sa inlocuiasca o dieta variata.
O masura pe termen scurt: administrarea suplimentelor de vitamine trebuie privita ca o solutie pe termen scurt. Folosirea pe termen lung a acestora poate produce simptome de intoxicare si otravire. Daca simtiti lipsa unor vitamine sau minerale, o solutie inteleapta ar fi schimbarea dietei sau a stilului de viata, decat apelarea la suplimente.
O persoana deosebit de activa, ar putea avea nevoie sa isi suplimenteze in mod constant aportul de vitamine deoarece resursele se vor epuiza mai repede decat cele ale unor persoane normale.
In cazul in care va ganditi sa incepeti tratamentul cu suplimente de vitamine va trebui sa va consultati in mod constant medicul.
Exista unele afectiuni specifice care se pot ameliora in urma unor anumite tratamente cu vitamine. In acest caz se recomanda mai intai consultarea medicului, apoi, in cazul in care cautati un supliment de vitamine asigurati-va ca folositi un supliment natural care este produs astfel incat sa pastreze toate principiile active.
Atunci cand luam vitamine sub forma de suplimente ar trebui sa avem in vedere urmatoarele lucruri:
- Vitaminele sunt compusi organici folositi de catre corp in cantitati mici pentru diverse procese metabolice. - Suplimentele din vitamine nu pot inlocui o alimentatie sanatoasa. - Cei care s-ar putea sa aiba nevoie de suplimente de vitamine sunt: femeile insarcinate si cele care alapteaza, persoane care beau alcool in cantitati peste cele recomandate ca fiind sigure, consumatorii de droguri si persoanele in varsta. - Atunci cand va hotarati la vitamine sub forma de suplimete, asigurati-va de calitatea acestora. |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Vitaminele sunt adevarate substante magice, care permit organismului nostru sa reziste in fata tuturor maladiilor si sa ramana mai mereu in forma.
Trebuie totusi sa facem diferenta intre vitaminele de sinteza si vitaminele naturale. Pentru a avea o viata foarte sanatoasa, nimic nu egaleaza rolul vitaminelor naturale ce sunt inmagazinate in vegetale.
Fructele si legumele abunda peste tot. In spatele infatisarii lor, uneori modeste, ele ascund sanatatea perfecta, vitalitatea, puterea si tineretea. Vitaminele sunt substante organice indispensabile vietii si este necesar sa le aducem in alimentatia zilnica in cantitate suficienta.
Vitaminele sunt sintetizate in principal, de catre organismele vegetale si de catre microorganisme si numai in foarte mica masura de catre unele specii de animale. Alaturi de enzime si de hormoni, vitaminele fac parte din grupa catalizatorilor biologici, care contribuie decisiv la reglarea si stimularea proceselor metabolice. Intr-adeva, corpul nostru nu le fabrica, cu exceptia vitaminei D, care este sintetizata de piele sub actiunea radiatiilor solare.
Cu toate ca vitaminele nu sunt sursa vietii insesi, ele sunt indispensabile in majoritatea reactiilor biochimice care permit mentinerea vietii celulare. Vitaminele servesc transformarii alimentelor in energie.
Astfel, fiecare tesut are in mod specific nevoie de anumite vitamine. De exemplu, ochii au nevoie de vitaminele A si B; pielea - de vitaminele A, B, C si E; globulele rosii - de vitaminele B si E; mucoasele - de vitaminele B si E; ficatul - de vitaminele K si B; creierul si inima - de vitaminele B si F; oasele - de vitamina D; globulele albe - de vitaminele B si C, etc.
Numeroase studii stiintifice dovedesc faptul ca, daca absorbtia de proteine, de zaharuri si de grasimi este mai mare, este necesara marirea aportului de vitamine naturale. Deficitul de vitamine se manifesta prin oboseala, dureri musculare, iritabilitate, insomnie, tulburari de crestere si risc crescut fata de infectii.
Printre alte cauze, poluarea, consumul de excitante, cum ar fi cafeaua, alcoolul, tutunul si stresul sunt principalii factori in pierderea de energie si de vitamine (in special vitaminele A, B, C, E, F si coenzima Q10). Starile de deficienta a vitaminelor reprezinta in prezent o mare problema.
Influentele vitaminelor in organismul uman
Pentru a ne mentine intr-o stare de prospetime si tinerete este necesar ca aportul de vitamine sa fie cat mai complet. Astfel, intreaga noastra fiinta va fi sanatoasa si efervescenta. Vitaminele nu numai ca ne influenteaza intregul corp cu toate organele sale, dar ne si confera o stare interioara de bine.
Aportul normal al vitaminei A influenteaza in urmatoarele domenii: - echilibrul hormonilor sexuali; - intarirea oaselor, cartilagiilor, parului si unghiilor; - protectia impotriva infectiilor si tulburarilor care apar uneori si sunt legate de graviditate; - reglarea tensiunii arteriale; - somnul normal si regenerator.
Aportul normal al vitaminelor B amelioreaza: - echilibrul digestiv si muscular; - echilibrul nervos; - fabricarea globulelor rosii si formarea hemoglobinei; - lupta impotriva constipatiei; - oxigenarea corpului; - protectia naturala, cresterea si pigmentarea normala a pielii, unghiilor si a parului de pe corp; - stimularea cardiaca si hepatica.
Aportul normal de vitamina C amelioreaza: - intarirea si regenerarea vaselor sanguine; - intarirea gingiilor; - normalizarea glandelor suprarenale.
Aportul normal de vitamina D contribuie la: - cresterea normala si armonioasa a corpului; - intarirea scheletului.
Aportul normal al vitaminei E amelioreaza: - fecunditatea; - normalizarea vietii sexuale; - simptomele premenstruale.
Aportul normal de vitamina F contribuie la: - cresterea si reintinerirea epidermei; - stimularea imunitatii.
Desigur putem aminti de efectele coenzimei Q10 care este considerata ca fiind tot o vitamina. Iata cateva din actiunile coenzimei Q10: - intareste sistemul imunitar; - previne imbatranirea; - previne si trateaza afectiunile cardiace; - scade tensiunea arteriala; - actioneaza impotriva obezitatii.
Vitaminele intr-o alimentatie sanatoasa
Vitamina A se gaseste in stare naturala in special in: branza, caise, cartofi, ceapa, cereale complete, fructe oleaginoase, fructe uscate, galbenus de oua, lamai, legume verzi, linte, miere, morcovi, napi, portocale, rosii, uleiuri vegetale (obtinute prin presare la rece), usturoi.
Vitaminele B se gasesc in stare naturala in special in: arahide, drojdie de bere alimentara, fructe proaspete, grau integral, grau incoltit, legume uscate, miere, orez complet, oua, nuci, soia, varza, vegetale proaspete, unt.
Vitamina D se gaseste in stare naturala mai ales in: ulei de masline obtinut prin presare la rece, vegetale verzi proaspat culese.
Vitamina E, in stare naturala se gaseste mai ales in: germeni de grau, laptuca, miere, oua, uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece, patrunjel, migdale dulci, arahide, fistic, alune de padure.
Vitamina F, in stare naturala se gaseste mai ales in uleiul de masline presat la rece.
Coenzima Q10 se poate gasi in: galbenus de ou crud, uleiuri vegetale presate la rece, brocoli, cartofi, ceapa, morcovi, rosii, soia boabe, spanac, usturoi, varza alba si rosie, vinete, alune si nuci.
Plante pentru reintinerirea si revigorarea organismului
Vom prezenta in continuare cateva plante ce sunt recomandate in reintinerirea pielii, marirea capacitatii de efort, mentinerea capacitatilor mentale intr-o stare cat mai buna precum si plante pentru mentinerea unei stari interioare echilibrate si armonioase. Pentru intretinerea si reintinerirea pielii se recomanda ingerarea urmatoarelor plante: catina, fructe de coacaz negru, lemn dulce, cretisoara, marar, radacina de angelica.
In ceea ce priveste marirea capacitatilor la efort crescut sunt recomandate: radacina de urzica, catina, maces, mesteacan, busuioc, ginseng.
Pentru a beneficia de o functionare foarte buna a capacitatilor mentale sunt recomandate urmatoarele plante: busuioc, rozmarin, cimbru, arnica, ginseng.
Plante recomandate in mentinerea unei stari psihice sanatoase
Pentru a combate afectiunile nervoase, care de cele mai multe ori sunt asociate cu o stare de oboseala cronica, putem recurge la ingerarea anumitor plante specifice.
Astfel, in cazul in care ne confruntam cu o stare de oboseala asociata cu depresie si stari de descurajare si delasare putem folosi cu succes urmatoarele plante: menta, ghimbir, coada calului, chimen, busuioc.
Daca ne confruntam cu stari de oboseala asociate cu nervozitate, iritabilitate si frustrare este indicat sa folosim urmatoarele plante: menta, macese, tei, hamei.
Plante recomandate impotriva starilor de oboseala asociate cu stari de neliniste, teama, anxietate sunt: tataneasa, rozmarin, valeriana, paducel, busuioc.
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Vitaminele sunt extraordinare atunci cand vine vorba de intarirea sistemului imunitar. Din acest motiv este bine sa consumam multe vitamine si minerale.
|