Vaccinari cu obligativitate selectiva
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Thursday, March 18, 2010 11:46 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Vaccinari cu obligativitate selectiva

Nu vizeaza populatia generala, fiind obligatorii doar pentru grupele de populatie expuse la factori de risc suplimentari, conform reglementarilor Directiei de Sanatate Publica.

Vaccinari efectuate în situatii epidemiologice speciale
Se efectueaza acolo unde exista risc de izbucniri epidemice: vaccinare anti-tifoidica, anti-dizenterica, anti-hepatita A (de ex. în regiunile unde s-au produs inundatii).

Vaccinari de necesitate
Se efectueaza preventiv, post expunere (de ex. vaccinarea antirabica si antitetanica, în cazul muscaturilor de animale, pentru prevenirea rabiei si tetanosului, vaccinarea antitetanica cu o doza de rapel, în cazul plagilor tetanigene, vaccinarea antirujeolica a contactilor de rujeola, în primele 5 zile de la contact).

Vaccinari de interes regional
Sunt necesare pentru cei ce calatoresc în zone endemice pentru anumite boli: vaccinarea anti-amarilica (împotriva febrei galbene), anti-pestoasa (împotriva ciumei), antiholerica. Se efectueaza în centre speciale.

Vaccinari de interes profesional
Se efectueaza la personalul care, prin natura profesiei, este expus riscului de a contacta diverse boli (vaccinare anti-hepatitica B la personalul medical; vaccinare anti-leptospirotica, anti-carbunoasa, antirabica la personalul din zootehnie etc.). Unele din aceste vaccinari se efectueaza în centre speciale.

Vaccinari efectuate la grupele de risc
Vizeaza selectiv grupele de populatie cu risc crescut pentru forme grave de boala si deces (bolnavi cronici sau vârste extreme: copii si batrâni). În România, se încadreaza în aceasta categorie vaccinarea antigripala.

Vaccinari efectuate în functie de sex
Din aceasta categorie fac parte: vaccinarea obligatorie a gravidelor în luna a VIII-a, cu o doza de rapel anti-diftero-tetanic (în scopul imunizarii pasive a fatului, anticorpii materni trecând în sângele fetal, unde persista si dupa nastere, aproximativ pâna la vârsta de 6 luni), si vaccinarea anti-rubeolica selectiva a fetelor (în clasa a VII-a), în scopul reducerii incidentei rubeolei congenitale.


Sursa: Wikipedia

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.