Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2007 Mesaje: 7309
| Uzufruct viager: ce este de fapt si in ce sonsta aceasta clauza????
Incerc sa descriu pe scurt problema mea, poate cine ma va lamuri si pe mine:
Socrii meu au vandut apartamentul lor propietate personala, iar banii ni i-au dat noua pentru a ne putea termina casa aflata in constructie. Dupa ce noi ne vom muta acolo, ei urmeaza sa se mute in apartamentul nostru propietate personala (in care noi locuim acum si suntem propietari cu act de vanzare-cumparare) si sa locuiasca acolo pana .........la finalul vietii lor. Problema se pune in felul urmator: ei vor acest uzufruct viager facut de noi, vezi Doamne sa nu ni se nazareasca noua (mie, in special) paste ani, sa-i dam afara din casa si vor sa-i intretinem. Eu stiam ca acest uzufruct viager sa face ca si clauza la contractul de vanzare-cumparare a unui imobil, urmand ca cel care cumpara sa-i permita celui care vinde sa locuiasca acolo in continuare, pana la sfarsitul vietii. Dar nu stiu sa aiba vreo legatura si cu intretinerea persoanei respective...... Noi nu facem contract de vanzare-cumparare cu ei; apartamentul va ramane in continuare pe numele nostru.
Deci: - in ce consta ceea ce-mi cer ei mie (ce presupune acest lucru)??? - daca peste cativa ani vor aparea probleme, se poate "rezilia" acest act??? - acest act le permite doar sa locuiasca sau trebuie sa ii si intretin????
Eu ma gandeam ca va fi suficient sa mergem cu contractul apartamentului si sa-i luam in spatiu, pentru ca ei sa-si poata face buletinul de identitate pe adresa noastra si sa-si poata lua pensiile si alte drepturi de care beneficiaza.
In speranta ca cineva va putea sa-mi dea si mie cateva detalii, va multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru eventualele informatii!!!! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/4/2007 Mesaje: 3495
| draga Elena, intr-adevar uzufructul viager si intretinerea, in genere, sunt clauze ale unui contract oneros. dar la fel de adevarat este si faptul ca uzufructul viager se poate realiza printr-un act constitutiv de drepturi.
deci, acest lucru presupune pentru tine, faptul ca atit timp cit vor trai vor avea dreptul sa se foloseasca (sa locuiasca) de apartament. apoi, daca exista si un contract de intretinere va trebui sa ai grija lor, sa le asiguri intretinerea.
daca se poate rezilia contractul de uzufruct viager? in principiu si in general NU! cu toate acestea, daca acest contract nu este unul oneros...e ceva mai simplu.
uzufructul viager le permite doar sa locuiasca acolo, insa daca faci si contract de intretinere va trebui sa-i si intretii.
sper sa te fi lamurit. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| scuze ca intervin - daca faci un astfel de contract si ei considera ca nu i-ai intretinut ce se intampla ce drepturi au in cazul asta? ca mi-e sa nu ridice pretentii ridicole, cum ar fi sa le platim lor toate cheltuielile si mai stiu eu ce le mai vine in cap.. adica mi se pare echitabil sa ii lasi sa stea in apartament, dar sa le si platesti toate cheltuielile pt tot restul vietii??? una e sa-i ajuti ca sunt parinti pana la urma si alta e sa profite de tine fluturandu-ti contractul in fatza... zic si eu, ca au fost si al noi discutii de genul asta... pana la urma am preferat sa strangem banut cu banut sa ne descurcam singuri iar cand va veni momentul normal ca ne vom ajuta parintii cat putem doar nu-i lasam in plata Domnului... |
|
| draga Ana, intretinerea nu presupune cheltuieli voluptorii ci hrana, medicamente...chestiuni curente, sau in cazul de fata se poate stipula clar in conventie ce presupune aceasta intretinere.
ca sa considere ca nu i-ai intretinut, trebuie sa dovedeasca acest lucru. cel care intretine poate dovedi cu usurinta ca si-a indeplinit obligatiile, vezi chitante, martori etc.
este intr-adevar cu dus si intors si cam merge treaba cu "te kegi la cap fara sa te doara"..dar daca se impune, adica daca se considera necesar...... |
|
| Dana, iti multumesc mult pentru raspuns. In cazul nostru s-a pus problema doar de a-i lasa sa locuiasca in apartament (respectivul uzufruct viager), dar se pare ca soacra mea, care cu niste ani in urma a cumparat apartamentul unei matusi a ei si a avut acest uzufruct la contract, dar si clauza de intretinere, vrea si ea la fel. Insa ea le cam incurca, deoarece la noi nu s-a pus decat problema stricta a locuitului in apartament nu si a intretinerii lor.
Acum te mai bat la cap un pic (scuza-mi ignoranta ), dar ce presupune termenul "oneros"???
In fine, nici eu nu m-as fii legat la cap fara sa ma doara, dar practic mi-a fost pusa "sula-n coaste" (scuzati expresia) de catre al meu sot si nu am incotro. Eu as fii vrut doar sa-i iau in spatiu, caci va dati seama ca nu as fii atat de nemernica sa-i dau afara din casa dupa ce ei mi-au facut un bine.......Se pare insa ca ei nu vor sa accepte acest lucru, desi stand stramb si judecand drept, ei au vandut deja apartamentul, iar banii sunt in posesia noastra (na ca saraca socra avea dreptate sa-i fie teama de mine - fac si eu haz de necaz, ca saptamana asta am inebunit efectiv de atata alergatura si probleme).
Dana, inca o data, iti multumesc si te rog sa ma ierti, dar am sa te mai cicalesc un pic (in limita bunului simt) cand voi mai avea cate o nelamurire!!! |
|
| scuze pentru intirziere dar am fost plecata la tara. oneros inseamna ca se urmareste un cistig, de obicei pecuniar (adica sub forma de bani) insa nu numai. deci contractele oneroase sunt acele contracte care s-au incheiat in ideea obtinerii unui cistig pentru ambele parti sau ma rog pentru una. e mai greu sa-ti explic ar trebui sa monopolizez si calculatorul si forumul. dar uite iti voi exemplifica: un contract de comodat (imprumut gratuit de folosinta) este esentialmente GRATUIT. se da un bun mobil sau imobil spre folosinta, fara a se cere chirie. la polul opus este contractul de inchiriere care in schimbul bunului dat spre folosinta, presupune o chirie, deci un cistig, un folos. donatia este un contract cu titlu gratuit in orincipiu neafectat nici macar de sarcini. sper sa iti fi fost de folos. daca ai nelamuriri poti sa-mi scrii pe mess. te pup |
|
| Sarut mana mult de tot!!!!! In mare am cam inteles, insa acum mi-a venit alta idee (omul cu multe idei se numeste...... ). Sa vedem ce o sa iasa si cum o sa facem pana la urma!!!! |
|
|