Tutunul si sanatatea
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Monday, February 13, 2006 5:39 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Tutunul ! Un subiect foarte controversat !

Fumati ? Sunteti dependenta de tutun ? Cat de dependenta ? Ce v-ar putea determina sa va lasati de fumat? Ce v-a determinat in primul rand sa va apucati de fumat ? Cat de mult fumati si cat de multi banuti alocati lunar tigarilor ?


Si o sa incep cu mine. Eu am fumat incepand cu varsta de 18 ani pentru ca am intrat la facultate si m-am gandit eu ca nu pot sa ma duc la facultate si sa nu stiu sa fumez ca o sa rada lumea de mine , minte de copil !

Am fumat, dar nu mai mult de 1/2 pachet pe zi, pana prin anul 2000 (deci vreo 9 ani). Apoi am hotarat impreuna cu sotul meu ca ar fi timpul sa facem un bebe, asa ca preventiv m-am lasat de fumat undeva prin martie 2000. In septembrie 2000 am ramas insarcinata si pe toata perioada sarcinii nu am fumat deloc. M-am lasat usor de fumat (desi nu ma asteptam dupa 9 ani). Nu am fumat din martie 2000 pana in ianuarie 2002. Atunci m-am intors la servici, si, datorita firmei si anturajului (lucrez la o firma de tigari), am revenit la vechiul obicei. Si nu numai ca am revenit, dar am si marit doza, sa recuperez timpul pierdut. Ajunsesem la 1 pachet / zi.

In iulie 2002 insa am hotarat ca este mai bine pentru sanatatea mea sa nu mai fumez si analizand eu motivele care m-au determinat in primul rand sa ma apuc de fumat precum si ce ma face sa fumez (anturajul) si ce simt cand fumez versus ce beneficii pentru sanatate as avea daca nu as mai fuma, am decis.

Decizia am pus-o in practica chiar de a 2-a zi. Nu am mai fumat de atunci, desi la inceput, in prima luna, cand vedeam un coleg ca isi aprinde tigara as fi facut-o si eu, dar apoi ma gandeam de ce sa o fac si nu vedeam nici un motiv solid si renuntam.

Deci sa tot fie vreo 3 ani si jumatate de cand nu am mai fumat, in continuare lucrez la o firma de tigari, dar NU MAI FUMEZ !
taki
Scris: Monday, February 13, 2006 7:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Am fost o fumatoare inraita, 2 pachete de tigari pe zi...mama mea a murit de caner pulmonar, dar nu mi-a pasat, fumam de ziceai ca-s locomotiva.
Cand am aflat ca sunt insarcinata, m-am oprit din fumat...a fost acel instinct matern ( cred eu ) care mi-a spus ca nu trebuie sa otavesc copilul.
Asa ca m-am lasat si am ajuns sa nu mai suport fumul de tigara, norocul meu este ca sotul nu fumeaza, ca altfel ....
Sunt mandra de mine ca am renuntat la tigari si nu am sa ma mai apropi de ele...cred ca inainte fumam din lipsa de ocupatie.
AdrianaC
Scris: Friday, March 3, 2006 7:09 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
EFECTELE FUMATULUI PASIV

Fumatul pasiv consta în inhalarea fumului de tigara al celor din jur. Fumul de tigara al fumatorilor viciaza mediul înconjurator. Doar 15 % din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% îl poti inhala chiar tu!

Fumul de tigara contine particule fine si gaze, peste 4000 de substante chimice; multe dintre ele sunt daunatoare sanatatii, cel putin 60 dintre ele sunt cunoscute ca putând cauza cancer. Gazele includ: monoxidul de carbon si gaze otravitoare.

Stiai ca expunerea la fumul de mâna a doua:
- Creste riscul de deces prin boli cardiace cu 30%
- Creste riscul de cancer pulmonar si provoaca circa 40.000 de decese / an în SUA
- Agraveaza astmul alergic si alergiile respiratorii

Efecte ale fumatului pasiv:

- Iritatii ale nasului, gâtului si pieptului
- Dificultati în respiratie
- Tuse ( Raceli)
- Stranut
- Iritatia ochilor(ochi rosii si lacrimare)
- Rinoree
- Dureri de cap, ameteli
- Greata
- Tulburari de concentrare

Daca ai afectiuni cronice cum ar fi : astm bronsic, bronsita cronica sau alergie, fumatul pasiv îti poate înrautatii evolutia bolii. Medicii spun ca fumatul pasiv poate determina îmbolnaviri grave uneori chiar fatale. Cercetarile au dovedit ca sute de nefumatori mor în fiecare an de cancer de plamâni determinat de fumatul pasiv. Riscul cancerului la plamâni este de 50 – 100 de ori mai mare decât riscul cancerului de plamâni prin expunerea la noxe. De asemenea fumatul pasiv poate fi legat si de aparitia bolilor de inima si a deceselor cauzate de infarctul miocardic.

Efectele fumatului pasiv asupra copiilor

Sugarii si copiii care nu pot evita fumul de tigara acolo unde ei traiesc si se joaca sunt expusi la diferite riscuri. Sugarii fumatorilor sunt mult mai dispusi la îmbolnaviri prin afectiuni respiratorii si sa mearga la spital în primul lor an de viata decât copiii nefumatorilor. Copiii cu unul dintre parinti fumator sunt mai predispusi sa faca infectii respiratorii, otite, decât copii nefumatorilor. Mai multe tigarete fumate acasa creste riscul asupra copilului.

Riscul de a avea un copil cu greutate mai mica la nastere creste din cauza fumatului pasiv. Femeile care în mod constant au fost expuse la fum de tigara în timpul sarcinii sunt predispuse sa aiba copii cu greutate mai mica la nastere.

Daca esti insarcinata:
- nu fuma
- evita locurile unde se fumeaza
- membrii familiei trebuie sa evite sa fumeze în prezenta femeilor însarcinate si a copiilor.
- spuneti-le musafirilor dumneavoastra sa nu fumeze

Beneficiile unei case fara tigari

Petrecem mai mult timp în casele noastre decât oriunde altundeva. Existenta elementelor cancerigene din fumul de tigara provoaca boli grave atât noua cât si copiilor nostri.

Acestia sunt cei mai afectati deoarece corpurile lor sunt înca într-o perioada de dezvoltare.Expunerea la aceste substante cancerigene îi pun pe copii în pericol de a contracta boli respiratorii extrem de severe ce pot sa îi marcheze pe viata sau sa le afecteze cresterea normala a plamânilor.

Sistemele de aerisire din case nu pot filtra atât de bine aerul îmbâcsit de fumul de tigara. Suflatul fumului departe de copii, fumatul într-o alta camera sau deschiderea ferestrelor poate reduce expunerea la toxine dar nu îi va proteja de pericolele unei boli de care ei nu sunt vinovati.

Cel mai mare beneficiu este desigur acela ca bolile provocate de fumatul pasiv te vor ocoli desigur combinate cu o grija deosebita în a alege locurile unde sa iti petreci timpul liber.

- În casa ta va mirosi mult mai bine
- Mâncarea va avea un gust mai bun
- Vei petrece mai putin timp, energie si bani pentru a înlatura efectele fumului de tigara asupra perdelelor, peretilor si a mobilierului din casa.
- Vei cheltui mai putini bani pe medicamente si spray-uri pentru a ameliora suferintele provocate de fumul de tigara.
- Chiar si animalele de casa se vor simti mult mai bine respirând un aer mai curat

Cum sa îti pastrezi casa libera de tutun

Probabil ti se va parea dificil sa spui oamenilor sa nu fumeze în casa ta – desigur oricine doreste ca invitatii sai sa se simta confortabil – totusi daca vei explica pur si simplu motivele pentru care o faci ei ar trebui sa înteleaga în întregime. Spune-le ca de dragul sanatatii familiei tale nu le poti permite sa foloseasca tutunul în casa ta. În caz ca este nevoie ai putea avea câteva gume de mestecat la îndemâna. Daca invitatii doresc neaparat sa fumeze o pot face în afara casei tale eventual pe balcon.

Daca cineva din casa ta fumeaza ar trebui sa fii plin de întelegere si sa îi acorzi sprijinul de care are nevoie pentru a renunta la acest drog. Explica-i faptul ca fumatul afecteaza pe toata lumea nu numai pe cel care fumeaza si încurajeaza-l sa renunte cât mai repede. În orice caz daca fumeaza ar trebui sa fumeze în afara casei fara a afecta în niciun fel sanatatea familiei.
Anaida
Scris: Wednesday, March 8, 2006 11:19 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Cum sa abandonezi fumatul ?



Cum sa te motivezi sau sa-i motivezi pe altii ?
Când te pregatesti sa renunti la consumul tigarilor sau a altor produse cu tutun, ia în considerare pe cei 4 R: relevanta, riscuri, recompense, obstacole si repetitia

Relevanta
La fel cum oamenii încep din anumite motive sa consume produsele din tutun, tot diverse motive ii convinge sa renunte la fumat. Ce te-ar motiva sa renunti la fumat?
Ia-ti câteva clipe de ragaz si citeste câteva motive pentru a renunta la fumat. Daca esti mama, citeste motivele pentru care mamele ar trebui sa renunte la fumat. S-ar putea sa descoperi ca exista mai multe motive întemeiate sa renunti la fumat decât sa continui cu fumatul.

Riscuri
Ce te îngrijoreaza cel mai tare daca continui sa fumezi? Fa o lista, si discut-o cu medicul tau specialist. S-ar putea sa te îngrijoreze:
-Actualele probleme sau griji in legatura cu sanatatea. Te preocupa faptul ca respiri mai greu, s-au înmultit simptomele acute de astm, faptul ca poti face rau unui bebelus, impotenta si infertilitatea?
-Riscurile pe termen lung ale sanatatii. Te îngrijoreaza riscul de a face un infarct cardiac sau un accident vascular cerebral, bolile de plamâni si cancerul? Ti-e teama ca vei deveni infirm din cauza acestora?
-Riscurile pentru altii. Te îngrijoreaza pericolul ca un membru al familiei tale sa faca cancer la plamâni sau o boala de inima sau de riscul ridicat ca si copiii tai sa fumeze? Ti-e teama ca nou-nascutul tau ar putea sa fie dismatur sau chiar ar putea muri datorita sindromului mortii infantile subite (SIDS)? Esti îngrijorat ca tot mai des copiii tai vor avea infectii la ureche si alte infectii respiratorii, sau ca e mult mai probabil ca ei sa faca astm?

Recompense
Care consideri ca ar fi recompensa sau beneficiul tau daca ai renunta la fumat? În timp ce majoritatea oamenilor considera sanatatea ca motiv principal ca sa renunte la fumat, multi oameni sunt motivati sa renunte la fumat deoarece doresc sa:
-Sa aiba un trup mai sanatos, sa arate mai tineri.
-Sa dea un exemplu pozitiv celorlalti (în special copiilor)
-Daca fumezi, este foarte probabil ca si copiii tai sa fumeze.
-Daca adolescentul tau fumeaza, este de 1,5 ori mai probabil ca el sau ea sa renunte la fumat daca tu vei renunta.
-Daca în anii adolescentei, copilul tau nu a fumat, este foarte probabil ca în viitor el sau ea sa nu mai înceapa niciodata sa fumeze.
-Sa economisesti bani eliminând cheltuielile pentru fumat.

Obstacole
Obstacolele din calea abandonarii fumatului ar putea fi evenimentele, locurile, oamenii sau situatiile care îngreuneaza hotarârea ta de a renunta. S-ar putea sa nu poti evita definitiv pe cei care reprezinta obstacole, cum ar fi prietenii fumatori, dar ia legatura cu ei cât mai rar posibil. Nu apleca urechea la nici un comentariu negativ facut de acestia sau la mesajele descurajatoare trimise de ei.
Alte obstacole ar putea fi:

Sevrajul nicotinei. Oamenii care fumau zilnic deseori au simptome (cum ar fi dureri de cap, tulburari ale somnului, frustrari si incapacitatea de a se concentra) când încearca sa se lase de fumat. Renuntarea la consumul altor produse care contin tutun provoaca aceleasi reactii ale sevrajului la nicotina ca si în cazul tigarilor. Exista medicamente care ajutala controlarea acestor simptome.

Esecul la încercarile precedente. Daca nu ai reusit sa te lasi de fumat în trecut, nu te lasa descurajat. Studiile au demonstrat ca de fiecare data când cauti sa te lasi de fumat, tu devii mai puternic si afli mai multe despre ce te ajuta si ce te împiedica în aceasta întreprindere.

Cresterea în greutate. Când ai încetat sa mai fumezi, îti va fi mai usor sa fi activ si sa-ti menti greutatea ideala. În afara de aceasta, mai exista si medicamente care sa împiedice cresterea ta în greutate pâna când esti gata sa dai jos prin miscare, kilogramele puse în urma renuntarii la fumat.

Depresia. Exista medicamente eficiente care pot fi folosite la tratarea depresiei.

Lipsa suportului moral din partea medicului, familiei, sau prietenilor. Gasirea oamenilor care sa sustina eforturile tale poate mari sansa de reusita.

Ambianta plina de stres. Stresul poate conduce la fumat, ca mijloc de lupta împotriva stresului. Cauta noi metode de înfruntare a stresului pentru a evita acest obstacol.

Viata alaturi de cineva care fumeaza. Daca persoana respectiva s-ar lasa de fumat împreuna cu tine, amândoi ati avea de câstigat si ti-ar fi mai usor sa renunti.

Absenta obiceiurilor si ritualurilor din timpul fumatului sau imposibilitatea de a evita situatiile care te indeamna la fumat. Oamenii care fumeaza trabuce sau pipa au aceleasi dificultati sa faca fata obiceiurilor si ritualurilor din timpul fumatului sau situatiilor care ii indeamna la fumat ca si cei care fumeaza tigari.

Absenta grupului de fumatori de la serviciu. Renuntarea la acest grup social poate fi dificila pentru unii oameni care renunta la fumat.

Dependenta fizica de nicotina nu este un factor la fel de mare pentru cei care fumeaza trabuce sau pipa. Oricum, încercarea de a trece de la tigari la pipa sau trabuc poate conduce la probleme.
Femeile, mai ales fetele, se tem ca vor creste în greutate, ca nu vor fi acceptate la evenimente sociale, ca nu vor fi capabile sa faca fata unor situatii de stres daca renunta la fumat. Absenta mirosului, mai ales a respiratiei de tutun, maresc sansele succesului în societate. Mai adauga faptul ca o persoana cu o conditie fizica buna, face mult mai bine fata stresului decât una care fumeaza.

Repetitia
Fa o lista cu motivele pentru care renunti la fumat si beneficiile pe care le astepti din aceasta. Daca esti parinte unul din motive ar fi ca nu mai miroase a fum prin casa, lucru care avea un efect negativ asupra sanatatii copiilor tai, sau ca reprezinti un exemplu de nefumator.
Pune lista cu motive pe dulapul din dormitor, pe dulapiorul cu cosmetice din baie, lipeste-o de frigider. Reciteste-o de fiecare data când ai greutati sa te lasi de fumat. De fiecare data când un nou motiv sau beneficiu îti vine în minte, adauga-l la lista.
Ai mai încercat si în trecut sa te lasi de fumat si a fost greu, dar nu uita ca majoritatea oamenilor au avut de la 5 la 7 încercari pâna sa aiba succes. Nu te da batut.

iman99
Scris: Sunday, March 19, 2006 6:01 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
buna iubitele

eu am fumat inainte de aramane insarcinata cam 5 tigari pe zi,apoi m-am lasat ,acum alaptez si nu am fumat deloc..dar chiar nu se poate macar o tigarauff e greu sotul meu fumeaza ca un turc....cu toate ca e arabras iar eu nu fumam tigari tari More mentol si mi-i se cam face pofta uff voi ce spuneti? care e efectul fumului asupra laptelui? multumesc
mihaela75
Scris: Sunday, March 19, 2006 8:14 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Si eu sunt norocoasa posesoare a acelui instinct " de aparare" Cand raman insarcinata pur si simplu organismul refuza tigarile.S-a intamplat si la prima sarcina si acum la a doua.De data sta insa sunt hotarata sa le las de tot, nu numai in sarcina mai ales ca si Kaze s-a lasat si nu vreau sa se apuce iar.Sunt sigura ca are efecte negative si asupra alaptatului ca nenorocitul asta de tutun iti ataca tot sistemul.Cine a apucat sa se lase macar cateva luni , ar fi pacat sa se apuce iarnu
Roxanel
Scris: Monday, March 20, 2006 7:32 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 2691
iman99 wrote:
buna iubitele, voi ce spuneti? care e efectul fumului asupra laptelui? multumesc


Eu efectul fumului asupra laptelui nu-l cunosc dar ca fosta fumatore iti pot arata efectul fumului asupra plamanului ras Vezi foto.

Uitati ce se intampla atunci cand ne lasam de fumat.

Schimbari aparute dupa 20 de minute de cand s-a fumat ultima tigare
Tensiunea arteriala si pulsul revin la normal
Circulatia catre maini si picioare se imbunatateste
Cilii din tubul bronchial incep sa se miste din nou elimininand bacteriile ajunse in plamani

8 ore

Nivelul de monoxid de carbon din sange revine la normal
Nivelul de oxigen din sange creste la normal.

24 ore
Scade riscul de infarct.

48 ore
Terminatiile nervoase din plamani incep sa re-creasca.

72 ore
Tubul bronchial sa relaxeaza facand respiratia mai usoara
Se imbunatateste circulatia.
Mersul pe jos devine mai usor.
Capacitatea plamanilor creste cu 30%

1 - 9 luni:
Tusea, sinuzita, oboseala si lipsa de aer scad in intensitate
Cilii re crescuti in plamani au capacitatea de a curata mai bine plamani de mucus reducand riscul de infectii
Nivelul de energie al corpului in general, creste.

3 - 5 ani
Riscul de a muri de infarct scade aproape de 0.

10 ani
Riscul de a muri de cancer pulmonar scade.
Celulele pre-canceroase sunt inlocuite de celule sanatoase.
Alte celule afectate, ca cele din gura,laringe, esofag, vezica, rinichi si pancreas sunt inlocuite de celule sanatoase.

Toate aceste sunt pierdute daca ati inceput sa fumati din nou, chiar numai o tigara pe zi ....


Roxanel attached the following image(s):
lungs.gif

Kiki
Scris: Monday, March 20, 2006 8:52 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Roxanel, mama, ce poze!!! uff what
AdrianaC
Scris: Friday, April 7, 2006 8:40 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
BOLI PROVOCATE DE FUMAT

Declinul inteligentei
Cercetarile efectuate de Institutul de psihiatrie din Londra indica faptul ca fumatul este asociat cu declinul inteligentei.Studiul a examinat mai mult de 650 de oameni de 65 de ani si peste, pentru a determina puterea lor intelectuala si a înregistra obiceiurile lor legate de fumat. Cercetatorii au demonstrat ca fumatorii au probleme mai mari decât nefumatorii sau decât fottii fumatori. Fumatul este un factor ce contribuie la bolile cardio-vasculare si arteroscleroza, îngusteaza arterele si astfel reduce alimentarea cu sânge a creierului.Aceasta poate explica decluinul inteligentei.

Acest studiu este unul din lunga serie de cercetari ce demonstreaza impactul negativ pe care fumatul îl are asupra sanatatii si starii de bine a oamenilor. Cu toate celelalte distrugeri provocate de fumat – incluzând bolile cardio-vasculare, cancerul, emfizemul si altele – declinul inteligentei se adauga la lista de probleme de sanatate pe care fumatorii si le cauzeaza singuri. Noi consideram asemenea studii ca pe o chemare la renuntarea la acest obicei si acceptarea unui ajutor profesionist pentru a fi siguri ca aceasta se întâmpla.

Riduri
Fumatul duce la îmbatrânirea prematura a pielii si la aparitia ridurilor din cauza formaldehiei (substanta chimica folosita în laboratoarele de anatomie patologica la conservarea produselor anatomice). Fumatorii aflati în categoria de vârsta cuprinsa între 40 si 49 de ani sunt la fel de ridati ca nefumatorii cu 20 de ani mai în vârsta.

Cancer
Fumatul este o cauza majora de cancer. 30% din toate decesele prin cancer sunt atribuite fumatului:
• Cancerul la plamâni, trahee si bronhii (90%)
• Laringe (84%)
• Cavitatea bucala (buze, limba, gura, faringe) (92%)
• Esofag (78%)

Fumatul este unul din factorii care contribuie la aparitia si a altor cancere, cum ar fi:
• Cancerul de pancreas (29%). Pancreasul este un organ foarte vascularizat, ceea ce face ca substantele cancerigene absorbite la fumatori sa creasca cu 100%
• Cancerul de vezica urinara. Compusii cancerigeni absorbiti din fum sunt concentrati si excretati prin urina. Vezica urinara este astfel permanent scaldata într-o baie de substante cancerigene, ceea ce creste de trei ori riscul de cancer vezical
• Cancer la rinichi (48%)
• Cancer la stomac si col uterin

Cariile
Fumatorii au de trei ori mai multe carii decât nefumatorii datorita placii dentare care duce la dezvoltarea bacterilor si apoi la carierea dintilor

Ateroscleroza
O serie de substante chimice din fumul de tigara contribuie la dezvoltarea aterosclerozei (îngrosarea si rigidizarea peretelui arterelor), si doua dintre cele mai nocive în aceasta privinta sunt nicotina si monoxidul de carbon. (Nicotina destrama legaturile speciale dintre celulele peretelui arterial, proces care initiaza ateroscleroza).

Afectarea vaselor sanguine provoaca:
• Hipertensiunea arteriala (ateroscleroza plus nicotina provoaca constrictia arterelor mici. Efectul net al acestui fenomen este cresterea presiunii arteriale)
• Anevrismul aortei (fumatorii de un pachet/zi fac anevrisme fatale de 4-5 ori mai frecvente decât nefumatorii
• Deficite circulatorii: boala Buerger si Raznaud, care duce la pierderea completa a irigatiei sangvine si amputatia în urgenta a membrului afectat
• Accidentul vascular cerebral (apoplexia) – fumatorii au cu 50% mai multe accidente vasculare cerebrale decât nefumatorii

Gingivita
Gingivita este o inflamatie a gingiilor datorata unei slabe igiene orale asociate fumatului. Fumatorii pierd dinti de trei ori mai frecvent decât nefumatorii

Bronsita
Semnul caracteristic este tusea fumatorului care duce la bronsita cronica cu: tuse cronica, dispnee (respiratie dificila), expectoratie de flegma si mucus, si în cele din urma la emfizem (cu insuficienta respiratorie)

Sindromul tabagic fetal
Fumarea unei singure tigari de catre femeia însarcinata determina o crestere a frecventei cardiace fetale timp de 90 de minute datorita cresterii concentratiei de carboxi-hemolobina; în timp aceasta duce la aparitia sindromului tabagic fetal (scaderea lungimii corpului, a circumferintei toracelui si a capului, împiedicarea dezvoltarii normale intelectuale, emotionale si comportamentale). Nou-nascutii proveniti din mame fumatoare au în medie cu 200 g mai putin decât cei ai mamelor nefumatoare. Daca mama continua sa fumeze si dupa nasterea copilului, acesta are un risc mai mare de a prezenta ”sindromul mortii subite a sugarului".

Emfizem pulmonar
90% din bronhopneumatiile cronice obstructive (BPOC) sunt produse de fumat, care provoaca bronsita cronica, iar aceasta la rândul ei duce la emfizem (întinderea si spargerea micilor saci pulmonari)

Fragilitate imunitara
Fumatul afecteaza sistemul imunitar pe mai multe cai:
• Leucocitoza (creste numarul globulelor albe)
• Limfocitoza (creste numarul limfocitelor)
• Modificarea echilibrului dintre diferite sub-seturi de limfocite T
• Scaderea numarului celulelor Natural Killer (NK) care au un rol important în apararea organismului împotriva cancerului
• Scaderea numarului celulelor Langhans (importante componente ale sistemului imunitar la nivelul epiteliului colului uterin) – motiv pentru care fumatul contribuie la aparitia displaziei colului

Gripa
Fumatorii sufera de gripa de trei ori mai mult decât nefumatorii

Halena
Halena fumatorului se refera la mirosul neplacut pe care îl exhala si pe care nici o apa de gura sau pasta de dinti nu reuseste sa o îndeparteze. Exista un proverb care spune: “Saruta un nefumator si vei simti diferenta!”

Infarct
1/3 din decesele prin infarct miocardic au drept cauza fumatul

Infertilitatea
Fumatul produce infertilitate atât la femei cât si la barbati


Sursa: Dr. Kathleen Kuntaraf, traducere si adaptare dr. Gily Ionescu
AdrianaC
Scris: Friday, April 7, 2006 8:46 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
CE SE INTAMPLA IN ORGANISM CAND FUMATI

Nicotina este o substanta lichida naturala produsa de planta de tutun. Ea se afla in tigarete, tigari de foi, tutunul de pipa sau tutunul de mestecat. Cand o persoana fumeaza, nicotina din tigari este inhalata prin fum. Fumul patrunde in invelisul celular al tractului respirator si ajunge rapid atat in sange cat si in creier. Nicotina din tutun face inima sa bata mai repede. Rezultatul este ca inima este fortata sa lucreze mai greu si are nevoie de mai mult oxigen. In plus, oxidul de carbon produs de fumul de tutun in plamani reduce cantitatea de oxigen disponibila pentru inima si pentru sange. In momentul in care organismul are nevoie de mai mult oxigen, are de fapt mai putin. In acelasi timp fumatul creste tensiunea arteriala, ingustand vasele de sange si fortand inima sa bata mai repede.

Oamenii care au fumat un pachet de tigari pe zi risca de doua ori mai mult decat cei care nu au fumat niciodata sa faca un infarct miocardic. Cu cat incepi sa fumezi mai devreme, cu atat riscul de infarct miocardic e mai mare.

Nu exista tigare sanatoasa. Nici chiar cele cu continut scazut de gudron, sau cele LIGHTS, SUPERLIGHTS, nici cele cu tot felul de filtre !

Tigarile contin o substanta lipicioasa numita gudron, care este asemanatoare catranului de pe strada. Acest gudron din tigari se lipeste de plamani. Tot el ingalbeneste dintii si degetele. Chiar daca tigara are filtru, acesta nu poate impedica gudronul sa intre in organismul fumatorului. Tigarile cu filtru nu impedica nici infarctul miocardic. Adesea cei care fumeaza tigari cu filtru, respira mai adanc, umplandu-si astfel plamanii cu fum si gudron.

Fumul de tigara contine aproximativ 4000 de substante chimice. Multe din ele sunt otravitoare. Mai mult de 40 sunt cancerigene. Riscul de a face un cancer pulmonar este de 10 ori mai mare la un fumator decat la un nefumator.

Fumul de tigara este daunator tuturor celor care il inspira, inclusiv nefumatorilor care stau in fumul de tigara al altor persoane.
Kiki
Scris: Wednesday, September 13, 2006 10:25 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Începând de anul viitor se va schimba modul de inscriptionare a pachetelor de tigari cu avertismente despre consecintele consumului de tutun. Astfel, pachetele de tigari comercializate în România vor arata la fel cu cele de pe tot teritoriul UE.

Ministerul Sanatatii Publice a promovat astazi, 30 august 2006, ultimul act normativ- Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun - în urma caruia legislatia româneasca va fi complet armonizata cu cea europeana în privinta prevenirii si combaterii efectelor consumului produselor din tutun.

Conform OUG, locurile unde trebuie tiparite avertismentele sunt pe cea mai vizibila suprafata a pachetului de tigari si pe orice ambalaj exterior al acestuia, dar nu si pe folia exterioara transparenta aditionala folosita în vânzarea cu amanuntul a produsului.
De asemenea, în actul normativ exista si precizari privind modul de tiparire a avertismentelor ( adica centrat, paralel cu marginea superioara a pachetului). Se specifica si scopul marcarii produsului din tutun.

Conform directivelor europene care se vor aplica de anul viitor si produselor românesti, fiecare pachet de tigari va fi inscriptionat cu un avertisment general: “Fumatul ucide”, “Fumatul poate sa ucida” sau “Fumatul dauneaza grav sanatatii tale si celor din jur”. Acesta trebuie sa ocupe cel putin 30% din aria externa a suprafetei vizibile a pachetului. De asemenea, va mai exista pe pachet si un avertisment aditional, unul din cele 14 texte prevazute în lista cuprinsa în anexa la Legea 90/2004. Cel putin 10% din suprafata unui pachet îl va ocupa si textul care indica continutul de gudron, de nicotina si monoxid de carbon din gazele masurate.
Conform legislatiei europene se stabileste si modul de tiparire, astfel încât avertismentul sa poata fi usor de citit si sa nu poata fi mascat prin diverse tehnici.
În vederea combaterii evaziunii fiscale, contrabandei si a contrafacerii, produsele din tutun vor fi marcate astfel încât sa asigure identificarea si trasabilitatea produsului, facând posibila determinarea locului si a datei producerii acestora.
De asemenea, sunt interzise productia si importul oricarui produs din tutun care poarta inscriptionat orice text, denumire, însemne ale marcii, desene, fotografii sau orice alt semn care sugereaza ca un produs din tutun este mai putin nociv decât altele.

Si produsele din tutun care nu se fumeaza (ex: tutun de pipa, tutun de mestecat) se inscriptioneaza cu un avertisment.

Gravitatea bolilor provocate de consumul produselor de tutun atât la persoanele fumatoare, cât si la fumatorii pasivi, precum si cresterea numarului persoanelor afectate, impun masuri care sa determine reducerea numarului consumatorilor acestor produse.
Printre aceste masuri se numara si inscriptionarea produselor din tutun cu informatii despre produs; avertismente legate de consecintele consumului produsului respectiv, informatii legate de concentratia principalilor constituienti (nicotina, gudron, monoxid de carbon) si informatii despre originea si traseul comercial al produsului.

Biroul de presa al MS
Ely
Scris: Wednesday, September 13, 2006 11:23 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 5605
Cred ca asta a fost primul motiv pentru care m-am lasat .Cand cumparam pachetul de tigari de cate ori luam o tigara vedeam pe pachet scris «fumatul ucide»« fumatul provoaca cancer».Ma bucur ca apare si in Romania ca poate asa oamenii se lasa mai usor.oare
Vesna
Scris: Thursday, September 14, 2006 9:42 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/27/2006
Mesaje: 1307
Mai, eu nu mai fumez de 1 an si 9 luni, dar imi amintesc ca si inainte scria pe pachet ceva de genul "Tutunul ucide!"...Poate ca acum vor scrie mai mare! ras
mihaela75
Scris: Thursday, September 14, 2006 7:07 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
aici pe pachetele de tigari,pe langa avertismentul scris,apare o femeie gravida si un bebelus nou nascut.uff Chiar ca te face sa te gandesti de doua ori...
Andi&Mariuca
Scris: Thursday, September 14, 2006 8:12 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
eu am fumat cativa ani buni adica de pe la 16-17 ani si am inceput dintr-o prostie... mi se parea mie ca imi sta bine cu tigara in mana... fumam o tigara pe zi sau doua, din cand in cand si atat! apoi, dupa ce am intrat la facultate, anturajul si obisnuinta si-au spus cuvantul si am inceput sa fumez din ce in ce mai "serios"... pana am ajuns la un pachet pe zi... la birou (si eu lucrez la o firma ce distribuie tigari) era clar ca din moment ce trei sferturi fumau eu urma sa nu ma las... si cu depozitul aproape de mine.. va dati seama! si am ajuns intr-o perioada sa fumez si mai bine de un pachet pe zi...
in fine, m-am lasat cu o luna inainte de a ramane gravida si nu am pus gura pe tigari un an de zile (din mai 2005 pana in mai anul asta), nici macar cat am alaptat! apoi m-am apucat din nou din cauza stresului... intai cate una apoi am ajuns la un pachet pe zi!
stiu ca e rau, stiu ca nu imi face bine si as vrea sa ma las dar sunt foarte ... comoda si imi lipseste motivatia de data asta (cand era copilul era altceva, stiam ca ii fac rau)... sunt stupida, stiu!maseluta banghead
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.