Tulburarea de deficit de atentie si ADHD
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Wednesday, August 27, 2008 9:14 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Tulburarea de deficit de atentie si ADHD

Tulburarea de deficit de atentie se refera la comportamente de neatentie persistente care sunt mai pregnante si mai severe decat la un copil tipic de aceeasi varsta. Tulburarea de deficit de atentie este clasificata intr-o categorie separata de Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate pentru ca nu toti copiii cu aceasta tulburare sunt hiperactivi.


Simptome ADD (Tulburarea de deficit de atentie)

• Nu este atent la detalii mai ales in sarcinile scolare.
• Neglijent, face teme dezordonate, nu sunt gandite adecvat.
• Dificultati in finalizarea sarcinilor, adesea sare de la o sarcina neterminata la alta.
• Viseaza cu ochii deschisi, nu respecta instructiunile.
• Se comporta fara sa se gandeasca la consecintele actiunilor sale.
• Evita sarcinile care solicita atentie si intelegere.
• Dificultati in a urmari conversatiile, intrerupe frecvent si/sau isi pierde interesul pentru subiectul de discutie.

Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD)

Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate este diagnosticata la copii in perioada prescolara sau in primii ani de scoala primara. Este greu pentru acesti copii sa-si controleze comportamentele si/sau sa fie atenti. Se estimeaza ca 2 milioane de copii din SUA au ADHD. Aceasta inseamna ca intr-o clasa de 25 pana la 30 de copii, se gaseste cel putin un copil cu ADHD. Desi incidenta ADHD este considerabil mai mare la baieti decat la fete (intre 3 si 5:1), rata de ADD este distribuita aproximativ egal in randul baietilor si fetelor.

Cauze ale ADD si ADHD

Pana in prezent, nu sunt cunoscute cauzele ADD si ADHD.
Unele studii sugereaza ca s-ar putea transmite genetic. Alte cercetari spun ca pot fi cauzate de anumite parti din creier care raspund de atentie si miscare.

Mai jos veti gasi un articol de la BBC News despre un studiu ce vizeaza rolul pe care creierul il joaca in comportamentele copiilor cu ADHD.

Cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles au aflat ca unele parti din creierele copiilor erau mai mici, pe cand altele aveau mai multa materie cenusie. Alte studii au sugerat ca ADHD este legata de anormalitatile din zonele cerebrale care controleaza atentia. Dar studiul cel mai recent arata ca exista si modificari structurale in zonele care controleaza comportamentul impulsiv.

Pentru mai multe informatii, vizitati http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/3284629.stm

Trasaturi ale ADHD

Neatentie, impulsivitate, hiperactivitate motorie sunt principalele trasaturi observate la prescolari. Copilul isi pierde interesul de a continua jocul sau a urmari o emisiune la TV sau alearga de colo colo fara a putea fi stapanit. Datorita faptului ca copiii au ritmuri diferite de maturizare si sunt foarte diferti in ceea ce priveste personalitatea, temperamentul si energia lor, este important ca un specialist sa spuna daca este un comportament adecvat varstei copilului. Parintii pot cere pediatrului, psihologului sau psihiatrului sa evalueze copilul ca sa vada daca are tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate. Alte trasaturi commune ale copiilor cu ADHD sunt relationarea sociala neadecvata si neindemanarea.

Simptomele ADHD

In diverse situatii apar simptome diferite. O trasatura este autocotrolul copilului, el neputand fi capabil sa stea locului, iar acest lucru poate deveni deranjant. Copilul neatent poate fi privit ca un visator. Copilul impulsiv care face si apoi gandeste poate fi luat drept nedisciplinat. Copilul pasiv pare nemotivat sau lenes. Desi aceste simptome variaza, ele indica diferite tipuri de ADHD. Parintii care isi suspecteaza copiii de hiperactivitate, neatentie, concentrare slaba sau impulsivitate care afecteaza performantele de la scoala, relatiile sociale cu alti copii sau comportamentul de acasa, pot afla ca ADHD este cauza.

Caracteristicile neatentiei

• Deseori devine usor de distras.
• Adesea nu e atent la detalii si face greseli fara sa-i pese.
• Rareori urmeaza instructiunile corespunzator si pierde sau uita lucruri precum jucarii, creioane, carti sau instrumente necesare indeplinirii unei sarcini.

Caracteristicile impulsivitatii

• Incapabil de a-si controla reactiile.
• Incepe sa raspunda inainte de a auzi toata intrebarea.
• Intampina dificultati in a astepta la coada sau in a-si astepta randul la un joc.
• Face comentarii neadecvate sau isi exprima emotiile fara retineri.

Caracteristici ale hiperactivitatii

• Este neobosit, deseori nu are astampar cu mainile si picioarele sau se foieste in timp ce sta pe scaun.
• Fuge, se catara sau nu sta pe scaun in situatii in care acest comportament este de asteptat.

Diagnosticul ADD si ADHD

Diagnosticul poate fi pus doar de un medic sau de un clinician pregatit, dupa o evaluare aprofundata. Aceasta evaluare include testarea copilului pentru a vedea daca respecta reguli sau alte elemente care pot servi drept simptom, o examinare fizica si o serie de interviuri cu copilul si cu alte persoane cheie din viata lui (parintii, asistentii sociali sau profesorii, de exemplu).

Tratarea problemelor comportamentale

• Instruirea comportamentala il ajuta pe copil sa inteleaga ce sa faca in anumite situatii si probleme.
• Instruirea comportamentala ajuta copilul sa-si dea seama de ceea ce trebuie sa faca pentru a evita anumite situatii si probleme.
• Aceasta instruire este foarte utila cand este combinata cu alte tratamente terapeutice.

Tratarea altor probleme

• Copilul tau poate prezenta si alte probleme care contribuie la cele cauzate de ADHD.
• Tratarea celorlalte probleme (cum ar fi dificultatea de invatare) poate amelioara simptomele de ADHD ale copilului.

Tratamentul medicamentos

Nu toti copiii cu ADHD au nevoie de medicamente. Medicamente precum Ritalin si Dexedrin pot fi incercate o perioada. Copilul trebuie atent supravegheat pentru a vedea daca medicatia functioneaza. Poveste-i doctorului despre schimbarile care intervin in simptome. Uneori, medicamentele sunt incercate in cantitati diferite pentru a afla care este cea mai buna combinatie pentru copilul tau. Medicamentele care trateaza problemele comportamentale si de atentie, pot fi mai eficiente daca sunt insotite de instruire comportamentala.

Pentru mai multe informatii despre ADD si ADHD, accesati urmatorul link: http://www.chadd.org/fs/fs1.htm

crista
Scris: Friday, September 5, 2008 1:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/27/2007
Mesaje: 1849
Foarte bun articol! thumright
delfinasa
Scris: Friday, September 5, 2008 3:09 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Ma apuca groaza cand ma gandesc ce repede se pun astfel de diagnostice copiilor mai activi uff.
oana_nicole
Scris: Friday, September 5, 2008 3:17 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
delfinasa wrote:
Ma apuca groaza cand ma gandesc ce repede se pun astfel de diagnostice copiilor mai activi uff.


Sa stii ca si eu ma gandeam la acelasi lucru. Mai ales ca noi avem una bucata copilas foooooooarte activ. uff uff uff
bereea
Scris: Sunday, September 7, 2008 12:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22797
Si fetita mea este superactiva, dar in acelasi timp sta nemiscata daca vede ceva interesant la tv sau i se spune o poveste.Asa ca nici vorba de un asemenea diagnostic.
E foarte important sa ne informam bine privind acest aspect ,pentru ca daca ar fi cazul ne putem ajuta copilul.
Lilly of the valley
Scris: Sunday, September 7, 2008 12:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
In mod normal diagnosticul de ADHD ar trebui sa se puna in urma unei observari repetate ale copilului, cu prilejul diverselor activitati, nu asa ...la o prima vedere a subiectului.
Eu am cunoscut astfel de copii. Si Andrei a avut o perioada destul de scurta doi frati diagnosticati cu ADHD. Pacat ca la noi nu sunt pregatiti sa lucreze cu astfel de copii si educatorii/invatatorii/prof.
mari_paun
Scris: Friday, September 12, 2008 2:40 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 11/17/2006
Mesaje: 698
poate stiti ca instruirea comportamentala este si ABA, si copiii din spectrul autism au ADHD, iar terapia comportamentala chiar are un efect bun pt ei acesti copii, desi procesul este destul de greoi si costisitor efectele sunt de durata.
giulia_mamik
Scris: Monday, April 30, 2012 11:12 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/22/2010
Mesaje: 3091
Fetelor pt a nu mai deschide un alt topic,voi posta aici.
Cam de vreo doua luni observ ca Daria mea incepe sa uite anumite lucruri.De exemplu se joaca cu ceva si uita pe urma unde a pus obiectul respectiv.Si a scris intr o zi numele cu litere mari si o litera a scris o pe dos,ea care nu facea greseli pana acum.Pana mai ieri recunostea tot alfbetul,ii dictam anumite litere si ea scria pe caiet.Acum le mai incurca.Poate ca i dezinteresata si nu se concentreaza suficient.Mentionez ca e hiperactiva,nu are stare mai delocmaseluta .Ma sperie oarecum fazele astea mai ales ca vom merge curand la scoala si nu vreau sa plecam cu lacune.V ati confruntat cu asa situatie?Credeti ca ar trebui sa o ajut cu niste suplimente-omega3-6?Oricum daca situatia scapa de sub control,voi contacta un doctor...uff
aurishta
Scris: Monday, April 30, 2012 11:26 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Mesaje: 5536
Giulia, eu zic ca nu trebuie sa te impacientezi, chestii de-astea se-ntampla frecvent si copiilor de 7-8 ani. In mod normal, alfabetul trebuie sa-l stie la sfarsitul clasei a I-a, dar pana prin a III-a putini copii il stiu fara greseala. In ceea ce priveste hiper-activitatea, este de folos sa faci cu ea mici exercitii de concentrare a atentiei, de a sta linistita pe scaun un timp, de a face mici activitati care necesita atentie un timp mai indelungat, cum ar fi curatatul pastailor de mazareras , stersul prafului, aranjarea jucariilor intr-un anumit fel etc. pupici
giulia_mamik
Scris: Monday, April 30, 2012 11:35 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/22/2010
Mesaje: 3091
Aurishtapupici ...prompta ca de obiceicomputerlove .Noi facem mici exercitii de atentie.De exemplu stam si migalim la o bratarica facuta din ate si margele,primeste mereu sarcinii in curatenia camerei ei,in aranjarea jucariilor.Sper totusi situatia sa se remedieze odata cu varsta fiindca e stresant pt mine,imi tot pun intrebari.Totusi voi intreba ce parere aveti de suplimentele astea care ajuta activitatile cerebrale?Gasisem in farmacie la Catena,un supliment scump ce e drept,care mareste puterea de concentrare si memorare dar mi a atras atentia faptul ca era recomandat si pt copii cu Adhduff .Ramasese sa mi intreb doctorita despre acest produs dar n am ajuns pe la ea...
aurishta
Scris: Monday, April 30, 2012 11:42 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Mesaje: 5536
Eu am folosit Mentat la Abner, el a fost sub supraveghere neurologica pana la 9 ani si medicul mi-a zis ca-s foarte bune pentru copii, mai cu seama inainte de scoala. Acum nu stiu ce sa-ti zic despre eficienta lor, Abner a fost un copil de exceptie , dar a si avut conditii exceptionale la scoala pe care a frecventat-o. Posibil ca l-au ajutatras
giulia_mamik
Scris: Monday, April 30, 2012 11:53 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/22/2010
Mesaje: 3091
Aurishta am uitat sa spun de ce intreb.Mi e teama pe undeva sa nu faca rau,sa ajute functiile cerebrale de exemplu dar sa nudauneze in alt sens.Am mai auzit una:ca suplimentele de genul pot dezvolta obezitatebanghead alcool .Eu am uitat denumirea produsului.Sa vad daca il gasesc pe net...
aurishta
Scris: Monday, April 30, 2012 5:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Mesaje: 5536
Fata mea, stai linistita, obezitatea este o afectiune complexa, ea nu apare asa usor, in urma unor suplimente. Mai cu seama ca tu esti supla, cel mai probabil si fetitza ta va fi la felpupici (adica obeza la piept hohot)
giulia_mamik
Scris: Monday, April 30, 2012 5:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/22/2010
Mesaje: 3091
hohot hohot Aurishta m ai facut sa rad cum ai scris tu codat acolo in paranteza asa sa inteleg doar euhohot hohot ras sic
Asa e cu obezitatea...dar ma minunez si eu de ce spune lumeamaseluta
kali
Scris: Monday, April 30, 2012 6:57 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Giulia, eu nu cred ca fetita ta are deficit de atentie ( adica ADHD ); ti-ai fi dat seama pana acum si ti-ar fi iesit untul din tine cu varf si indensat inca de cand era mica-pitica.
Stai linistita si nu-i da nimic fara recomandarea medicului... au si ei perioade de "confuzie".



Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.