 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17854
| Tsunami si formulele matematice
O noua formula matematica poate fi folosita pentru a obtine in avans informatii despre unde va lovi un tsunami si cat de distructiv va fi. Cercetatorii de la Newcastle University au reusit sa gaseasca o astfel de formula.
Cercetarile conduse de dl prof. universitar Robin Johnson, de la universitatea Newcastle, au inceput dupa tsunami-ul care a devastat Indonezia, Sri Lanka, India si Tailanda.
In acel caz, un cutremur produs la adancime in ocean a declansat un val pe o suprafata mare, care a rezultat in 6 fronturi de unda masive, unul dupa celalalt.
Din aceste valuri, al 3-lea a fost cel mai mare si mai devastator, lovind plajele cu o viteza uimitoare. Atingand inaltimi de pana la 20m, acest val a avut puterea sa ia un tren de pe sine si sa il poarte de-a lungul coastei Sri Lanka, omorand cca 1000 oameni !
Profesorul Johnson, impreuna cu colegul sau de la universitatea din Viena, dl prof. Adrian Constantin, au ajuns la concluzia ca daca am putea intelege mai multe despre comportamentul acestor valuri, am putea sa prezicem unde vor lovi si cat de devastatoare vor fi.
Cercetarile lor au fost publicate in Science Direct: "Fluid Dynamics Research" si au fost nominalizate ca fiind cea mai buna editie a jurnalului.
Ei au descoperit ca numarul si inaltimea valurilor tsunami care lovesc coastele depind in mod critic de forma suprafetei initiale a valului la adancime.
Stiind aceasta informatie, este posibil sa determini ce fel de val este valul principal. In cazul in care valul este de varf, nu mai exista niciun fel de atentionare, ci un perete de apa se va apropia rapid. In caz contrar, retragerea brusca a apei poate fi un semn pentru tsunami-ul ce urmeaza sa loveasca.
"The difficulty is that to understand in detail how a tsunami wave moves and behaves you need to know how it started in the deep ocean and we can never know that in any particular case," he said.
Dificultatea consta in faptul ca pentru a intelege in detaliu cum se misca si cum se comporta un tsunami, trebuie sa stii cum a inceput la adancime, in ocean, si acest lucru nu poate fi stiut.
"However, it is possible to monitor seismic activity and then to give sufficient warning to vulnerable coastal regions that a tsunami is on its way. Automatic sensors have been in the Pacific Ocean for a number of years and sensors have now been placed in the Indian Ocean."
Totusi, este posibil sa monitorizam activitatea seismica si apoi sa avertizam regiunile de coasta vulnerabile despre posibilitatea aparitiei unui tsunami. De ani de zile sunt instalati senzori in Oceanul Pacific si acum au fost plasati senzori si in Oceanul Indian.
"We have shown that it is possible to use the initial wave pattern to work out how the wave will evolve and, importantly, how it might interact with the complicated motions close inshore to produce the tsunamis that we experience," he explains.
Am demonstrat ca este posibil sa folosim modelul valului initial pentru a afla cum va evolua valul respectiv.
"With a time delay of maybe two or three hours between the initial wave trigger and the tsunami hitting the shore, this could prove vital."
Cu o intarziere de 2-3 ore dintre momentul declansarii valului initial si cel cand tsunami-ul loveste coasta, acest lucru ar putea fi chiar vital !
Source: Newcastle University
|