Tsunami in vizor la Eforie !
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Wednesday, April 29, 2009 11:28 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17812
Observatorul seismologic de la Eforie

La Eforie s-a construit un observator seismologic destinat supravegherii miscarilor tectonice.

"Un astfel de observator nu se mai gaseste nicaieri in lume", a spus Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului de Fizica a Pamintului. "La Centrul de Seismologie se va masura nivelul cutremurelor, se vor primi avertizari de tsunami. De asemenea, se vor face masuratori solare si masuratori pe fundul Marii Negre. Dobrogea era o zona descoperita din acest punct de vedere", adauga Marmureanu.

Prin intermediul aparaturii se va masura orice miscare seismica de la Himalaya pina la Roma. Investitia se ridica la aproximativ un milion de euro. Pozitionarea a fost aleasa de Institutul de Fizica a Pamintului.

"Am ales Eforie pentru ca nu este oras zgomotos, asa cum e Constanta, dar permite si o aprovizionare corespunzatoare a personalului care va lucra in cadrul observatorului", precizeaza Gheorghe Marmureanu. Primaria orasului Eforie a acceptat sa sprijine acest proiect. Ioan Ovidiu Brailoiu, primarul orasului Eforie, impreuna cu membri ai Consiliului Local au aprobat acordarea unui teren, in suprafata de 800 de metri patrati, necesar constructiei.

Cladirea va fi formata din demisol, parter si doua etaje. Lucrarile au fost deja demarate, iar banii necesari pentru investitie vor veni de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Desi este putin cunoscut acest lucru, Marea Neagra nu este straina de cataclismele provocate de tsunami. "Nu stim cum a disparut Histria si se pare ca un tsumani a maturat Callatisul", povesteste Gheorghe Marmureanu. Specialistul aminteste si de un tsunami de la inceputul veacului trecut, provocat de un cutremur devastator.


Sursa: Cotidianul

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.