trucuri de uitat suzeta
Subiectul anterior · Subiectul urmator
fdianamaria
Scris: Friday, February 17, 2006 4:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
Mesaje: 4933
Ai ajuns la varsta la care puiul tau nu mai are nevoie de suzeta si nici nu mai e sanatos pentru el...cum scapi de ea???
Anaida
Scris: Friday, February 17, 2006 9:12 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Noi, la Razvan, am scapat destul de usor de ea...ma teroriza gandul ca o va tine (ca maica-sa) pana la 3 ani si am fost cu ochii pe el, sa speculez orice situatie care l-ar scapa definitiv de ea. Pe la un an si 4 luni a inceput s-o rontaie de ajunsese biata suzeta ca o zdreanta. Am uitat sa spun ca suzeta o lua numai inainte de culcare, in rest nu o voia. Si cum va spuneam, biata suzeta era intr-un hal fara de hal (mai aveam una, de rezerva, dar am facut-o pierduta) si, ca sa nu inghita ceva din bucatelele de cauciuc zdrentuite, am rupt tot ce se putea din ea, incat a ramas unami baza si putin din silicon. S-a mai chinuit el vreo saptamana s-o ia, se enerva, o arunca de toti peretii (eu m-am tinut tare pe pozitii si nu am cedat deloc)...pana la urma a lasat-o de tot...spre satisfactia mea!
Ma invatase o prietena s-o crestez in 4 (asa-i facuse ea fetitei ei), dar n-a mai fost nevoie, ca si-a crestat-o singur.
Alexandrei am incercat sa-i dau in prima luna suzeta (ca ar fi stat tot timpul numai la san)...la inceput a parut s-o accepte, apoi sufletu`! ziceai ca vomita tot ce a mancat cand simte siliconul, asa ca nu i-am mai dat-o (si avem vreo 4!)...sper sa trecem usor de faza cu suptul degetului!!

Kiki
Scris: Friday, February 17, 2006 9:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Noi, din fericire, nu avem aceasta problema. David nu o poate suferi.
codruta
Scris: Friday, February 17, 2006 9:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 2034
nici medeea nu o agreeaza, de obicei sunt eu pe post de suzeta. Seara daca e agitata si nu doarme chiar daca e satula o pun la san si-n 2 minute e adormita.cyclops
Elia
Scris: Tuesday, February 21, 2006 8:49 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
John are aproape doi ani si inca iubeste suzeta, o cere si in timpul zilei in casa (cand vrea sa il tin in brate sa se relaxeze putin), cateodata o cere si afara cand se supara de ceva, sau e plictisit, dar afara e usor sa il distragem. In casa insa plange daca nu i-o dam. Si am citit ca e considerat normal pana pe la 3 ani sa recurga la suzeta ca un mijloc de linistire.
Mirandolina
Scris: Friday, February 24, 2006 3:03 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 543
Suntem si noi un caz fericit, chiar detestam suzeta.cheers
Anaida
Scris: Monday, February 27, 2006 1:56 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Suzeta – buna sau rea pentru bebelus?


autor:
Cristina Popescu - Puericultor

Cand vorbim de suzeta, in mod cert se vor crea doua tabere. Una va sustine ca suzeta face parte dintre obiectele strict necesare alcatuirii trusoului noului nascut. Alta, dimpotriva, ca este un obiect neigienic si inutil copilului.

Adevarul este ca de multe ori vedem un copil aruncand suzeta din carucior si mama se repede sa-l culeaga, o baga in gura sa, o sterge, apoi o da din nou copilului. In acest mod, copilul este supus riscului unei infectii (orice se poate inampla : de la stomatita la o boala infectioasa, contagioasa, mai grava )...

Orice parinte trebuie sa adopte o cale de mijloc.

Copilul se naste cu reflexul de supt. Daca este satul, sunt rare momentele in care va dori sa suga altceva decat sanul mamei. In cazul in care copilul este alimentat la san, este de preferat sa evitati s-i dati sugarului suzeta. Trebuie sa intelegem bine ce reprezinta pentru copil momentul suptului: satisfacerea nevoilor alimentare si satisfacerea nevoii de dragoste, securitate, comunicare directa cu mama sa. Daca bebelusul este alimentat artificial, important este sa primeasca mancarea in bratele mamei sale sau a unei persoane cunoscute, care sa-i satisfaca si nevoile afective.

Pe masura ce bebelusul inainteaza in varsta, foloseste gurita pentru a cunoaste mediul inconjurator si va incepe in mod firesc cu descoperirea corpului , cu descoperirea mainii si a degetelor sale. Gestul suptului capata alte valente in acest moment. In acest context, la unii copii, apare suptul degetului, ca gest de auto-satisfacere a nevoii de afectiune si il va utiliza ori de cate ori se simte in insecuritate sau are o suferinta fizica. Unii copii pot folosii in acest scop urechea iepurasului care se afla langa ei sau paturica lor.

Tot cam in acelasi timp, parintii incep sa utilizeze suzeta, pentru a « linisti » copilul. Exista avantaje in utilizarea suzetei: se poate steriliza mai des decat iepurasul, ii poate fi data copilului doar in anumite momente. Pentru aceasta, parintii trebuie sa achizitioneze mai multe suzete identice, de preferat din silicon (exista copii care sunt alergici la latex), pe care sa le sterilizeze prin fierbere (5 minute in apa fiarta) chiar inainte de prima utilizare, poate "insoti" copilul in medii necunoscute (la plimbare, la medicul de familie…).
Ceea ce nu este bine, este considerarea suzetei ca mod automat de a opri copilul din plans. Cand copilul plange, el incearca sa spuna ca ceva nu este in regula. Daca este oprit din plans, bagandu-i suzeta in gura, nu-i facem un bine, chiar daca noua ne poate aduce linistea. Lucrul cel mai important este sa descoperim de ce plange copilul si apoi sa fie luate masurile necesare. Este posibil sa aiba o durere de stomac, se poate sa se simta singur si plictisit, iar suzeta nu-i poate aduce un confort real. Reactia de a-i da copilului suzeta nu trebuie sa devina pentru parinte un gest gest reflex pentru a trata problema. Suzeta poate fii doar un ajutor in plus, pentru alint, dar doar dupa ce a fost identificata cauza starii sale si dupa ce bebelusul a fost tinut in brate de mama sau tatal sau, alintat de acestia.
Daca parintii hotarasc sa lase suzeta la indemana copiilor, este de preferat ca suzeta sa fie prinsa cu un sunur de haine si nu in jurul gatului copilului, caci exista riscul strangularii. Dar, cred ca este "o responsabilitate" mult prea mare pentru bebelus sa dispuna de suzeta sa de cate ori doreste !

Nu uitati : exista si riscuri in utilizarea irationala a suzetei !


Suzeta poate impiedica copilul sa isi descopere schema corporala. Nu mai "are loc" in gurita sa faca cunostinta cu degetele de la mani sa de la picioare, nu mai poate simti textura jucariilor sau pielea mamei.

Suzeta poate impiedica copilul sa la-la-lizeze, sa gangureasca sau sa vorbeasca. De aceea, nu-i permiteti copilului sa "vorbeasca" cu suzeta in gura. Unii copii folosesc suzeta si la varste mai mari (peste 2 ani si chiar spre 5 ani), astfel incat, modul de pronuntie a cuvintelor poate fi "stalcit" si il vore asimila in vocabular in mod eronat.

Suzeta (sau degetele) supta in mod permanent poate deforma dantura bebelusului.

Deci, dandu-i o valoare fireasca suzetei, aceea de element ce poate usura perioadele de tranzitie de la dependenta de parinte la cea de independenta, element ce il va face sa depaseasca aceste momente de stres cu mai multa usurinta, suzeta ne poate fii utila in cresterea si ingrijirea copilului. Mai cititi inca o data cele scrise mai sus : veti observa ca in loc de suzeta poate fii degetul, paturica, jucaria…Controversa despre care am pomenit in introducerea articolului nu tine de fapt de suzeta, ci de atitudinea parintelui in raport cu acest obiect
danadoditoiu
Scris: Monday, February 27, 2006 8:40 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/19/2006
Mesaje: 216
Andreea a tinut suzeta pina la 7 luni,iar Teo nu a vrut-o deloc.
stele_pe_cer
Scris: Monday, February 27, 2006 9:54 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Ce ar trebui sa stiu inainte de a-i da suzeta bebelusului?

Cand pot sa incep sa folosesc suzeta pentru bebelus?

Este recomandat ca in primele 3-4 saptamani, bebelusul sa nu primeasca suzete sau alte tipuri de "sfarcuri artificiale".
Sugerez ca pentru bebelusii alaptati natural - daca totusi primesc candva suzeta - este cel mai bine sa fie depasita cresterea brusca de la 6 saptamani si aprovizionarea cu lapte sa fie bine stabilita (de obicei, 6-8 saptamani).
Aceasta permite mamei sa stabileasca o buna aprovizionare cu lapte, fara a pierde din stimularea sanului in favoarea suzetei. De asemenea, tine minte ca o suzeta este un simplu substituent pentru san - nu este o "necesitate" si multi bebelusi nu o folosesc niciodata.

Ce sa iau in considerare inainte de a folosi suzeta?


Cand au trecut primele saptamani, folosirea suzetei cauzeaza mai putine probleme atata timp cat ai grija de urmatoarele:

* Niciodata sa nu inlocuiesti o masa de la san cu suzeta si niciodata sa nu incerci sa tii indepartat copilul intre mese cu ea. Copilul tau are nevoie de laptele tau pentru a-i creste creierul si corpul.
* Cateva studii arata ca bebelusii care au folosit suzeta au tendinta de a se intarca mai devreme decat cei care nu au folosit-o. Dorinta bebelusului tau de a suge este unul dintre lucrurile care il fac sa se hraneasca cu regularitate, mai ales atunci cand isi va lua mai multe calorii din solide. Bebelusii care folosesc suzete sunt obisnuiti sa suga si din alte parti decat sanul si, de aceea, acesti bebelusi se pot decide sa renunte la alaptarea naturala mai repede decat daca n-ar fi folosit suzeta.
* Bebelusii care folosesc suzete sunt mai predispusi la ciuperci in cavitatea bucala, care pot fi transferate sfarcurilor mamei.
* Un numar insemnat de studii au aratat o legatura intre folosirea suzetei si numarul crescut al incidentelor de infectii ale urechii.
* Suzetele pot fi periculoase, in cazul in care o suzeta se sparge sau snurul suzetei se infasoara pe gat (ceea ce n-ar trebui sa se intample niciodata). Urmareste toate indicatiile de siguranta si fii atenta cand se scoata un anume fel de suzeta de pe piata.
De asemenea, tine minte ca alergia la latex este o problema in crestere - foloseste mai bine o suzeta de silicon decat una de latex.
* Folosirea indelungata a suzetei poate duce la dezordine in alinierea dintilor si, ocazional, la disproportii ale palatului moale sau la probleme de vorbire.
* Dand bebelusului suzeta cu regularitate se mareste probabilitatea ca mama sa ovuleze si sa devina gravida. Alaptarea exclusiva la san, depinzand de frecventa alaptarilor si alti factori, este o metoda de contraceptie care poate da rezultate in mai mult de efectiv 98% in primele 6 luni si efectiv 94% in urmatoarele 6 luni. Asigurandu-te ca toate nevoile de a suge ale bebelusului sunt satisfacute de san, creste eficacitatea acestei metode de contraceptie.


Cand sa indepartez suzeta?

Daca observi una din urmatoarele probleme, este recomandat sa renunti la suzeta pana la rezolvarea problemei:

* Bebelusul suge cu o frecventa mai redusa sau alaptarea dureaza mai putin cand folosesti suzeta (nou-nascutii ar trebui sa suga de cel putin 10-12 ori pe zi).
* Bebelusul are dificultati la inghitire sau la sugerea efectiva (folosirea suzetei ingreuneaza de multe ori procesul de sugere al bebelusului).
* Bebelusul nu ia in greutate (caz in care bebelusul are nevoie sa fie alaptat cat de des cu putinta).
* Mama are ragade (rani pe sfarcuri) - suzetele pot contribui la probleme de inghitire, care pot fi cauza ragadelor.
* Mama are prea putin lapte (caz in care ea are nevoie sa puna bebelusul la san de cate ori este posibil in ideea cresterii cantitatii de lapte).
* Mama si/sau bebelusul au ciuperca, mai ales daca ciuperca este greu de indepartat sau revine.
* Bebelusul face repetat infectii ale urechii (s-a facut legatura intre numarul crescut de infectii ale urechii si folosirea suzetei).


In concluzie...

Atat timp cat respecti cat mai multe puncte din cele de mai sus si folosesti suzeta economicos, tu decizi cand si daca vei oferi confort bebelusului tau singura sau cu ajutorul suzetei.

Totusi, tine minte ca nu a fost demonstrat ca bebelusii ar avea nevoie de a suge independent de necesitatea de a manca. Cand un copil iti indica nevoia de a suge, este in general cel mai bine sa incurajezi copilul sa suga, mai ales daca sunt probleme relative la greutate. Sanul a fost primul "calmant" si in cele mai multe cazuri ramane cel mai bun.


Sursa:www.kellymom.com

____________

Studiu asupra legaturii intre infectiile la urechi si utilizarea suzetei

Concluziile unui nou studiu sugereaza ca utilizarea timp indelungat a suzetei de catre copii contribuie la cresterea riscului unei infectii la urechi. Un studiu efectuat de catre cercetatori din Finlanda si publicat in Jurnalul de Pedriatie arata ca pentru copiii care inceteaza in a mai folosi suzeta in mod frecvent dupa varsta de 6 luni probabilitatea de a contracta o infectie la urechi este de trei ori mai scazuta comparativ cu cei care o utilizeaza.


Motivul pentru care utilizarea suzetei creste susceptibilitatea nu este cunoscut” declara conducatorul acestui studiu, doctorul Marjo Niemela de la Universitatea din Oulu. “ Foarte probabil este ca efectul sa se datoreze modificarii echilibrului presiunii intre urechea medie si nazofaringe, ceea ce aparent impiedica functionarea corecta a trompei lui Eustachio”. Trompa lui Eustachio este un canal ce face legatura intre urechea medie, spatele nasului si gura. Ea actioneaza ca un dren din urechea medie si egalizeaza presiunea aerului intre suprafata de intrare si iesire a urechii. Blocarea trompei lui Eustachio poate genera infectii.

“Peste jumatate din copiii au cel putin o infectie la urechi in primul an de viata” declara doctorul Jeffrey Keller, specialist otorinolaringolog la Spitalul Presbiterian din New York. “Astfel ca, o mica interventie cum ar fi reducerea sau eliminerea folosirii suzetei ar putea avea un impact semnificativ, in timp, asupra scaderii susceptibilitatii in a dezvolta infectii la urechi”. Doctorul Keller, care este si profesor – asistent la catedra de otorinolaringologie a Centrului Weill Cornell din New York, numeste studiul finlandezilor “interesant” odata ce “ ofera parintilor speranta ca au un oarecare control asupra uneia din potentialele cauze care prin eliminare, ar putea reduce susceptibilitatea copiilor lor de a dezvolta infectii la urechi”.

Studiul a fost facut insa pe un grup mic de copii - doar 484 copii din care 14 bebelusi sanatosi. Datele au fost colectate de la copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni.

Pentru a face o comparatie, asistente din cateva clinici i-au sfatuit pe parinti sa limiteze folosirea suzetei numai la ora de culcare dupa varsta de 6 luni, deoarece acest obicei creste riscul de imbolnavire a copilului. Li s-a spus de asemenea parintilor sa nu mai permita folosirea suzetei dupa varsta de de 10 luni. Alti parinti nu au fost avizati in nici un fel.

Pana acum, utilizarea suzetei a fost asociata cu un efect temporar asupra pozitiei si dezvoltarii dintilor. Dar autorii finlandezi ai studiului sugereaza ca utilizarea frecventa a suzetei contribuie la dezvoltarea unor infectii bucale si la aparitia cariilor dentare. Doctorii avertizeaza ca folosirea de catre mai multi copiii a aceleiasi suzete poate determina raspandirea bacteriilor.

Keller spune ca utilizarea suzetei de catre copiii care au trecut de perioada de bebelusi – “este un fel de reflex dobandit “ . Daca acesta ar putea fi distrus, dependenta de suzeta ar putea sa scada.
stele_pe_cer
Scris: Monday, February 27, 2006 10:04 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Dar am mai citit un articol care mi s-a parut foarte interesant, si anume ca sugarul, odata ce a facut cunostinta cu "suzi", va avea nevoie de ea atata timp cat sistemul nervos central este in proces de maturare (primii ani, dela 0-5 ani).


Sugarii alaptati la san cer mai rar suzeta si au nevoie mai putin de supt, pentru ca prin efortul depus la supt la sanul mamei se mareste si perioada de supt, sugarul facandu-si "necesarul" de supt, ceea ce-i confera singuranta si liniste.

Sugarii alimentati artificial termina biberonul mult mai repede decat un san al mamei, si atunci necesarul de supt nu s-a putut realiza in timpul alimentatiei, iar copilul se poate manifetsa prin plans, mai dorind sa suga, desi este satul.

Mai scria ca nu este ingrijorator daca copilul a implinit deja cativa anisori si tot mai are nevoie de suzeta, dar nici sa il lasi cu suzeta pana cand se dezvata el singur.Trebuie incercat ca de pe la varsta de 1 an sa se indeparteze incet-incet suzeta, ajungand ca in jurul celui de al doilea an copilul sa nu mai doreasca suzeta (parintele contribuie si al in mare masura la renuntarea la suzeta;daca el este comod si considera ca la prima smiorcaiala a copilului suzeta ete unica sursa de linistire, copilul chiar va ajunge dependent de aceasta suzeta si va ajunge sa renunte la ea foarte greu).

Noi avem vreo 8-9 suzete (ca-s eu maniaca, sa se asorteze cu hainutele), le skimbam in functie de haine, de toane, uneori e cu 2 suzete in mana si cu una in gura.

Nu consider folosirea suzetei ca fiind neigienica, pentru ca la ora actuala exista pe piata (inclusiv in RO) lantisoare de suzeta, care se prind de hainute, astfel ca sugarul sa nu poata sa o arunce pe jos.Apoi, daca suzeta este spalata des, cred ca se pot evita multe infectii.

Matei insa nu s-a incadrat in aceasta teorie, adica si cat a supt la san a avut nevoie de suzeta, si sugea la san cel mai putin timp de o ora si ajungeam si pana la o ora 45 de minute, deci necesarul de supt si-l facea, dar probabil ca greseala am facut-o eu, din nestiinta, ca i-am dat suzeta inca din primele zile de viata.
monique
Scris: Friday, March 3, 2006 9:13 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 3579
Puiul meu a refuzat suzeta tot timpul, pana pe la 5 luni, cand a descoperit-o doar ca jucarie... asa ca nu e nici o problema daca nu o are la-ndemana!
georgy_adinutza
Scris: Friday, March 3, 2006 9:26 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 3065
Adinutza mea era dependenta de suzeta pana la 1 an si 10 luni , cand am fost in vizita la finutul nostru si atunci i-am dat suzeta ei in manuta ca sa i-o dea lui BB ca plangea . I-a dat-o .........si deatunci am scapat dea ea . Si-a mai adus aminte la vreo 2 zile dupa intamplare , incepuse sa planga dupa "suzi " dar i-am spus ca e la bB si i-a trecut .yes flower
Vesna
Scris: Tuesday, March 7, 2006 12:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/27/2006
Mesaje: 1307
Eu nu am fost de acord cu suzi! nu Nu i-am dat-o si nici nu cred ca a "suferit" dupa ea...Nu vrea sa auda nici de bibe, dar de suzi cu atat mai putin acum...
mihaela75
Scris: Tuesday, March 7, 2006 6:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Cosmarul meu cu primul copil a fost cand scapa suzeta.Noaptea daca se foia un pic nu mai adormea la loc fara suzeta.Uneori o impingea cu limba afara de credeam ca n-o vrea dar scopul era sa ma faca pe mine sa alerg intr-un suflet la ea.foolSe smecherise de tot.Acuma o sa fac tot posibilul sa nu-i dau suzeta( desi am cumparat-o deja).Tare as vrea sa scap de o grija in plus... uff
Elia
Scris: Wednesday, March 8, 2006 5:43 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Da, si noi ce-am mai tras cu pierdutul suzetei, daca nu faceam ture intre camera si a lui john de nu stiu cate ori pe noapte...dar nu a durat mult, ca am mutat baiatul inapoi la noi in camera, nu numai din motivul asta, era si frig in camera cealalta, eu sunt si panicoasa si dormeam iepureste cand nu era in aceeasi camera cu noi...asa ca am decis sa il mutam inapoi in dormitorul nostru.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.