Triplul test
Subiectul anterior · Subiectul urmator
stele_pe_cer
Scris: Friday, April 21, 2006 7:00 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Felicitari! Veti avea un bebelus, veti da nastere unei noi fiinte, veti intelege ceea ce inseamna miracolul vietii!

Fiecare copil nou-nascut este o minune. Corpul dumneavoastra va suferi modificari in asa fel incat sa poata fi gazda primitoare a unui nou trup, un cuib in care bebelusul va petrece primele noua luni ale existentei sale. Trebuie sa profitati din plin de aceste noua luni ; acum se creeaza acea legatura unica de afectivitate intre dumneavoastra si copil; comunicati cu o alta fiinta si totusi cu dumneavoastra insiva!
Este firesc ca in aceasta perioada sa apara o anumita neliniste, sa se nasca nenumarate intrebari… Cea mai frecventa si fireasca intrebare dintre ele fiind:

OARE COPILUL MEU VA FI SANATOS?

Din pacate nimeni nu va poate da un raspuns care sa fie 100% sigur.
Exista insa anumite teste (neinvazive si care nu fac nici un rau bebelusului dumneavoastra) pe care le puteti efectua.

Medicina moderna vine in ajutorul viitoarelor mamici cu mai multe analize, menite sa alunge temerile acestora. Aceste teste sunt extrem de simple, majoritatea nu necesita decat o cantitate minima de sange venos, recoltata de la mama si pot aprecia starea de sanatate, atat a mamei, cat si a fatului.
Dintre acestea, TRIPLUL TEST este probabil cel mai important test neinvaziv efectuat in scopul detectarii anumitor anomalii fetale, ca de exemplu: defectele de tub neural, sindromul Down sau trisomia 21 si sindromul Edwards sau trisomia 18.

Screeningul pentru trisomia 21 sau sindromul Down si pentru defectele de tub neural, folosind markeri serici materni, se practica in numeroase centre de diagnostic prenatal din strainatate, datorita simplitatii lui, faptului ca rezultatele se obtin rapid si sunt in mare masura concludente.

Metoda de screening, cunoscuta sub denumirea simplificata de triplu test, este un screening pentru markeri din serul matern si se bazeaza pe determinarea nivelurilor alfa-fetoproteinei (AFP), estriolului neconjugat (uE3) si ale gonadotrofinei chorionice umane (hCG) din sangele matern, intre saptamanile 14 si 21 de gestatie.

AFP = una din primele alfa-globuline ce apar in timpul dezvoltarii embrionare
uE3 = hormonul estrogenic principal secretat de placenta in timpul sarcinii
HCG = un hormon produs de partea fetala a placentei (in celulele coriale), cu valori detectabile de la cateva zile dupa fertilizare

Acestea au valori modificate in diferite boli, cum ar fi defectele de tub neural sau unele anomalii cromozomiale, inclusiv sindromul Down (trisomie 21), cea mai frecventa afectiune citogenetica, caracterizata prin retard mental de diferite grade de severitate si multiple anomalii ale altor aparate si sisteme, cu o incidenta de 1/700 nou-nascuti.

Detectarea markerilor serici materni este o metoda de screening neinvaziva ce consta in prelevarea a 5 ml de sange periferic de la mama, utilizati pentru determinarea cantitativa a valorilor celor trei markeri constitutivi. Fiind o metoda de screening, valorile obtinute au doar o valoare orientativa.

Sursa:www.geneticlab.ro
AdrianaC
Scris: Friday, April 21, 2006 7:21 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Triplul test se recomanda in special mamicilor care au o varsta mai mare de 32 ani. La Alice nu mi s-a recomandat si nici nu am facut acest test, la Andrei insa da, pentru ca deja aveam peste 32 ani.

In aceeasi zi se face o echografie abdominala, urmata la cca 1-2 ore de analize specifice de sange. Nu stiu cate centre din acestea sunt, eu triplul test l-am facut la un laborator de prin Drumul Taberei. A durat parca 10 zile pana am primit rezultatul, si a costat cca 1.200.000 lei. Nu trebuie sa mananci sau sa bei ceva si trebuie sa fii pregatita sa raspunzi la o serie de intrebari de genul:

- cate nasteri
- cate avorturi
- fumatoare - daca da de cand, cat fumezi in medie pe zi, etc
- boli
- operatii
- istoric de diabet, alte boli in familie
- data UM
- datele din echografie

si au mai fost dar nu mi le mai amintesc.

In final rezultatele sunt de genul:
- defectele de tub neural - probabilitate 1 la 5000, normal 1 la 1000
...

Nu prea iti spune mare lucru acest triplu test, pentru ca nu e nimic sigur. Doar ca in cazul in care datele iti ies mai ciudatele probabil se va recomanda si o amniocenteza.

Pe mine nu m-a ajutat cu nimic testul, doar m-a stresat pentru ca imi era teama sa nu iasa ceva rau, pentru ca oricum se face la o varsta avansata a sarcinii, parca in jur de 20 saptamani.

stele_pe_cer
Scris: Friday, April 21, 2006 7:37 PM
Nivel

Eu desi la prima sarcina aveam 25 de ani, pentru ca am fost diagnosticata cu "iminenta de avort" mult timp, mi s-a recomandat triplul test care, din pacate nici mie nu mi-a folosit, ba dimpotriva, am trait un stress vecin cu nebunia.Free estriol elisa imi iesise mult prea mare.Am repetat analiza de 4 ori, acelasi rezultat.Medicul tacea si nu imi spunea nimic, ceea ce imi sporea si mai tare panica.Pana la urma m-a linistit, spunanadu-mi ca nu il voi mai repeta, ca e bine, dar fara a mi se explica ce anume a cauzat o crestere asa brusca.

E adevarat ca celelalte doua erau mult mai importante si relevante in cazul unor malformatii, ceea ce m-a mai linistit.
codruta
Scris: Friday, April 21, 2006 10:39 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
din cauza acestui test toata sarcina am trait cu teama ca bebele meu ar putea avea sindrom down, dar si cu speranta ca va fi un copil sanatos... A invins speranta!
...am plans in seara asta, privind doi copii cu S.D la "Dansez pentru tine...", si cu lacrimi in ochi i-am multumit inca o data Lui Dumnezeu, pentru minunea pe care ne-a dat-o.
De ce spun toate astea? Pentru mine acest test nu a fost doar inutil, a fost o permanenta sursa de stress. Nu pot sa va spun sa nu-l faceti, fiecare face cum crede mai bine pt copilul ei
stele_pe_cer
Scris: Friday, April 21, 2006 11:04 PM
Nivel

Eu, desi m-am stresat atata cu triplul test al lui tata marebanghead , cred ca il voi face din nou..nu ca as fi masokista, dar macar sa fiu sigura ca iese bine, macar de data asta cu totulsic ...

Oare si bunica si l-o fi facutras hohot ?Si ce sanatoasa e mama ...dar parca nu ma incumet sa ma hazardez...

Codruta, dar tu de ce te-ai stresat?Nu a iesit vreuna din probe bine?Scuza-mi indiscretiauff ...
Laura&Alfonso
Scris: Friday, April 21, 2006 11:10 PM
Nivel

Inregistrat: 4/4/2006
eu l-am facut si imi dadea cum ca aveam o probabilitate de un aproape 40%( in loc de 1/1145 aveam 1/63) ca Alfonso sa aiba sindromul Dawn..dr mi-a spus ca acest test de foarte multe ori iese gresit si cum aveam riscu mare am facut amniocenteza ...eram foarte speriata pt riscul de avort ..si mi-a spus ca o sa mi-l faca un dr prieten bun cu el care in toate amniocentezele care le-a facut nu a avut niciun avort...cele 3 saptamani pt asteptarea rezultatelor au fost cele mai lungi din viata mea..cand m-au sunat de la clinica sa imi spuna sa vin dupa rezultat nici nu am intrebat de rezultat asa de in nori ce eram...cand am ajuns si m-a vazut ce fata am mi-au spus ca totul e perfect si ca o sa am un baietel (eu stiam deja de inainte de amniocenteza)si ca doar sunt niste tramite ca tre sa semnez cum ca am fost informata de rezultat... Aici acest test il se face la toate viitoarele mamici iar la mamicile care au pste 35 ani li se recomanda amniocenteza
codruta
Scris: Saturday, April 22, 2006 8:02 AM
Nivel

Inregistrat: 2/14/2006
stele_pe_cer wrote:
Eu, desi m-am stresat atata cu triplul test al lui tata marebanghead , cred ca il voi face din nou..nu ca as fi masokista, dar macar sa fiu sigura ca iese bine, macar de data asta cu totulsic ...

Oare si bunica si l-o fi facutras hohot ?Si ce sanatoasa e mama ...dar parca nu ma incumet sa ma hazardez...

Codruta, dar tu de ce te-ai stresat?Nu a iesit vreuna din probe bine?Scuza-mi indiscretiauff ...

mi-a zis ca ar fi probabilitatea de 1 la 50 sa fie cu sindrom down...
ei uite ca n-a fost! uneori imi vine sa ma duc la nenorocitul ala de dr sa-i arat fata
AdrianaC
Scris: Saturday, April 22, 2006 8:32 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Mie imi iesise o probabilitate foarte mare de defecte de tub neural plans .

A 2-a oara nici nu il mai fac pentru ca, hai sa o luam si invers, sa zicem ca chiar e vreo problema, ce faci, decizi tu ca trebuie sa scapi de bebe la o varsta asa inaintata a sarcinii ?

Clar nu il mai fac a 2-a oara.
Miri
Scris: Saturday, April 22, 2006 9:33 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Eu nu am facut testul,desi aveam 32de ani impliniti, pentru ca nu am vrut si multumesc lui Dumnezeu ca toata sarcina nu am avut probleme si ginduri negre.Iar Sara e foarte bine din toate punctele de vedere!yes
Si clar nu l-as face nici a doua oara(as vrea eu sa mai fie o a doua oarasic )
Elia
Scris: Saturday, April 22, 2006 9:45 AM
Nivel: Guest

Eu nici daca o sa fie sa nas la 45 de ani nu o sa fac acet test. Pentru ca, asa cum se intreba Adriana, ma intreb si eu, daca iese testul prost ce faci? Omori copilul? SI daca il omori degeaba (cum ar fi fost cazul Codrutei sau al Laurei, care, conform testului, ar fi trebuit sa aiba copii cu SD)? Sau ce te faci daca faic amniocenteza si in urma ei suferi un avort spontan ca apoi sa afli ca de fapt copilul era bine mersi? Nu o iei razna? Daca o vrea Dumnezeu sa ma bata cu un copil handicapat, inseamna ca are motive si doar n-o sa-i dau si alte motive facand un pacat asa de mare cum este avortul.
Laura&Alfonso
Scris: Saturday, April 22, 2006 2:12 PM
Nivel

AdrianaC wrote:
Mie imi iesise o probabilitate foarte mare de defecte de tub neural plans .

A 2-a oara nici nu il mai fac pentru ca, hai sa o luam si invers, sa zicem ca chiar e vreo problema, ce faci, decizi tu ca trebuie sa scapi de bebe la o varsta asa inaintata a sarcinii ?

Clar nu il mai fac a 2-a oara.

cel mai sigur e amniocenteza..... sau o alta metoda e o ecografie tridimensionala (3d)
Laura&Alfonso
Scris: Saturday, April 22, 2006 2:16 PM
Nivel

freedelia wrote:
Eu nici daca o sa fie sa nas la 45 de ani nu o sa fac acet test. Pentru ca, asa cum se intreba Adriana, ma intreb si eu, daca iese testul prost ce faci? Omori copilul? SI daca il omori degeaba (cum ar fi fost cazul Codrutei sau al Laurei, care, conform testului, ar fi trebuit sa aiba copii cu SD)? Sau ce te faci daca faic amniocenteza si in urma ei suferi un avort spontan ca apoi sa afli ca de fapt copilul era bine mersi? Nu o iei razna? Daca o vrea Dumnezeu sa ma bata cu un copil handicapat, inseamna ca are motive si doar n-o sa-i dau si alte motive facand un pacat asa de mare cum este avortul.

In urma amniocentezei adevarul e ca ai un risc de avort dar asa afli daca bebelusul tau va veni bine si te poti pregati pt ce o sa se intample...iar ca sa eviti avortul trebuie sa stai in in pat 24 de ore si urmatoarele 2 zile sa nu faci nimica de efort..pt timp de o saptamana nu poti face baie( se recomanda un dus rapid) si efort....
stele_pe_cer
Scris: Saturday, April 22, 2006 6:50 PM
Nivel

Laura&Alfonso wrote:

cel mai sigur e amniocenteza..... sau o alta metoda e o ecografie tridimensionala (3d)

Eu am facut atat triplul test, cat si echo tridimensionala.Amniocenteza nu a fost cazul sa o fac si oricum sunt destul de reticenta in privinta ei.Citisem pe undeva cum ca in plan subtil "deranjezi" bunul mers al lucrurilor, in privinta psihicului fatului, viitorului copil si, cum eu cam pun boticul la kestii paranormale, am ramas cu o pasarica pe creier (pe langa stolul de rigoarehohot ).
stele_pe_cer
Scris: Saturday, April 22, 2006 6:52 PM
Nivel

Laura&Alfonso wrote:

In urma amniocentezei adevarul e ca ai un risc de avort dar asa afli daca bebelusul tau va veni bine si te poti pregati pt ce o sa se intample...iar ca sa eviti avortul trebuie sa stai in in pat 24 de ore si urmatoarele 2 zile sa nu faci nimica de efort..pt timp de o saptamana nu poti face baie( se recomanda un dus rapid) si efort....

Amniocenteza se recomanda si gravidelor care de la inceputul sarcinii sunt amenintate de avort?Eu cam in situatia asta am fost la prima sarcina, ca si la a douaoare ...
Laura&Alfonso
Scris: Saturday, April 22, 2006 7:39 PM
Nivel

stele_pe_cer wrote:

Amniocenteza se recomanda si gravidelor care de la inceputul sarcinii sunt amenintate de avort?Eu cam in situatia asta am fost la prima sarcina, ca si la a douaoare ...

sincer sa iti spun in acest caz nu stiu ce sa iti spun...iar daca in triplul test nu iti da risc nu esti nevoita sa o faci...
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.