Trauma produsa de incest
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Scris: Tuesday, September 19, 2006 3:30 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Ce anume cauzeaza suferintele victimelor unui incest: oroarea violului fizic, fara indoiala, insa numai atit?

Imaginea mamei nu este un lucru neobisnuit atunci cand se lucreaza cu victimele incesturilor.Uneori, personalitatea masculina, castranta, a mamei poate fi un factor care contribuie la turnura pe care o ia destinul copilului, in masura in care tatal trebuie sa-si caute "intimitatea" sexuala in alta parte Alteori, o femeie se poate casatori cu un barbat care este atragator din cauza unei impulsivitati infantile, selective si intense si este foarte probabil ca mai tarziu, sa devina un partener crucial in ceea ce priveste abuzul savarsit asupra copilului.

Asadar actul reprobabil comis de catre tata poate avea ca autor moral pe mama? La urma urmelor ea il accepta ca sot, o lasa pe fiica ei in grija lui si intr-o anumita masura ea poarta raspunderea pentru violarea fiicei ei. Uneori mama nu reuseste sa vina in intampinarea primelor nevoi ale copilului si din aceasta cauza va facilita in tacere apropierea dintre copil si tata, pentru satisfacerea anumitor placerii interzise. Cel mai adesea copilul abuzat are cu propria sa mama o relatie plina de probleme.

Tatal incestuous construieste totul pe baza absentei create de catre mama, atunci cand aceasta pleaca de langa sugar pentru a se intoarce mai tarziu. Dupa cum isi imagineaza copilul, in unele privinte, ea intra in lumea tatalui (spatiile "plecarii", distanta, separarea ) pentru ca mai apoi sa revina. Cand tatal comite incestul, el intra din punct de vedere psihic, in pielea mamei. Este in natura rolului ei sa stea culcata langa prunc, sa-i dea acestuia sa suga, sa-l tina in brate, sa-l protejeze si sa fie cea dintai perna a acestuia. Astfel, mama va fi perceputa ulterior, in mod inconstient, ca o parte activa in actiunea de molestare, deoarece tatal a exploatat relatia mama-copil in scopul de a avea acces la acesta din urma. Copilul va avea un sentiment de vinovatie deoarece mama il va primi pe tata in pat, ceea ce constituie o incalcare a modului restrictiv al mamei de a supraveghea relatiile dintre trupuri.

Victima incestului va tinde sa-si aminteasca calitatile masculine ale mamei deoarece tatal avea aceasta postura hibrida de tata-mama cand a comis incestul. Unul dintre efectele traumatice ale crimei comise de catre tata este acela de a trimite copilul inapoi intr-o relatie confuza cu mama, pe masura ce tatal isi evapora functia . Din aceasta cauza cred ca unele dintre victimele incestului vorbesc mai mult despre personalitatea mamei si despre relatia cu aceasta, decat despre abuzul savarsit de tata. Daca victima va realiza o imagine a unei mame slabe, atunci ea va ramane prinsa intr-o lume slaba si nestructurata.

Actul savarsit de catre tata va inversa directia dorintei sexuale a copilului. Directia fireasca a topografiei sexuale este de la corp catre minte. Daca insa tatal invadeaza patul copilului, el devine un obiect care cauta corpul copilului ( si un raspuns la nivel somatic ) pentru scopurile sale. Copilul este astfel prins intr-o inversare a schemei structurale a personalitatii, pe masura ce obiectul dorintelor sale distruge valentele acestei scheme. Ceea ce ar fi trebuit sa fie punctul terminal al eliberarii de excitatie, devine un reflux, o miscare necontrolata a excitatiei care de aceasta data se va propaga in sens invers, de la reprezentarea simbolica catre cea mentala si catre corp. Efectul acestei inversari a schemei structurale a personalitatii este acela de a alarma psihicul in privinta consecintelor prelucrarii dorintelor si de a contribui la stergerea selectiva a reprezentarilor ulterioare. Procesele mentale importante cum ar fi condensarea si proiectia, care sunt factori vitali in formarea simbolisticii la copii si in exprimarea inconsientului prin intermediul jocurilor, sunt golite de continut. Schimbarea topografica creeaza o paranoia secreta la copilul abuzat, care insa nu este o suspiciune fata de tata sau de orice alt barbat, desi asa s-ar putea crede. Spaima este in principal legata de continuarea golirii de continut a proceselor mentale si nu de simpla frica de a fi atinsa de tata. Nu corpul este adevarata victima a violului, ci mintea.

Fiecare copil abuzat, trebuie sa-si fi pus in timpul noptii intrebarea: "chiar se intampla acest lucru cu adevarat ?" Stim faptul ca visul in sine este un act psihic de o eficienta extraordinara. Are menirea de a filtra evenimentele bogate in simboluri de pe parcursul unei zile, in asa fel incat sa stabileasca o punte intre experientele anterioare, cu scopul de a sprijini relatia creatoare a persoanei cu faptele reale. Cand tatal patrunde in acest spatiu, se produce un scurtcircuit al proceselor onirice, astfel incat din acest moment visarea va purta un germen al spaimei ca ea nu se desfasoara cu adevarat in interiorul fiintei si nu asigura suficienta protectie impotriva patrunderii realitatii. Din acesta cauza, copilul nu va face distinctia dintre vis si realitate, o incapacitate ce va incarca visele cu o stare de anxietate care cel mai adesea va duce la trezirea copilului dintr-un cosmar.

Cosmarul reprezinta panica psihotica a celui care viseaza fata de incapacitatea de a face distinctia dintre vis si realitate. Persoana care viseaza simte ca visul este real, ca este captiva in interiorul realitatii si ca in acest fel va trebui sa se intorca in lumea reala pentru a-si gasi usurarea. Visatorul neanxios isi gaseste odihana prin somn, in timp ce victima cosmarului nu isi poate gasi odihna nicaieri.

Victima abuzului va duce cu sine in viata de adult oroarea de a visa, care fie ii saraceste viata simbolica interioara, fie va alimenta procesul oniric cu o incarcatura cronica de anxietate, si o va face incapabila de a trai stari de reverie. Visul joaca un rol important in dezvoltarea spatiului psihic intern, dar acest spatiu ( in care noi visam, fantazam, vorbim cu noi insine si gandim ) nu este perceput de catre victima incestului ca un recipient adecvat ce ar putea transforma experienta de viata intr-o materie care sa hraneasca psihicul. Victima molestata poate fi profund paralizata, incapabila sa traiasca acea reverie esentiala pentru transformarea experientei in reflectie. Astfel, aceasta persoana va avea o oarecare incapacitate in a invata din experienta analitica.

Trasatura cea mai periculoasa a traumei produse de abuzul sexual este, probabil, aceea ca copilul nu numai ca nu poate gasi odihna, dar, temandu-se de prelucrarea psihica a elementelor realitatii, el va avea dificultati in constructia elementelor psihice si in trairea reveriei.

Dr. Evelyn Cristescu
Kiki
Scris: Tuesday, September 19, 2006 9:09 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Sa fereasca Dumnezeu copiii de asa ceva! angel Cine abuzeaza de un copil e un monstru, nu alta! bataus toanerele angry boxing
mihaela75
Scris: Wednesday, September 20, 2006 3:09 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Kaze mi-a spus ca la ei in Iran violatorii de copii sunt spanzurati in publiccyclopsE barbar dar are efect.
kali
Scris: Wednesday, September 20, 2006 6:50 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14389
mihaela75 wrote:
Kaze mi-a spus ca la ei in Iran violatorii de copii sunt spanzurati in publiccyclopsE barbar dar are efect.


Asta le-ar trebui la toti, indiferent in ce tara traiesc. O merita.
taki
Scris: Wednesday, September 20, 2006 7:44 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
mihaela75 wrote:
Kaze mi-a spus ca la ei in Iran violatorii de copii sunt spanzurati in publiccyclopsE barbar dar are efect.


Da, au iranienii niste legi super.

Off topic: Parca si cand te prinde ca furi, iti taie mana? uff oare
Kiki
Scris: Wednesday, September 20, 2006 8:45 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
taki wrote:


Da, au iranienii niste legi super.

Off topic: Parca si cand te prinde ca furi, iti taie mana? uff oare


Ha, daca s-ar aplica la noi numai oameni fara maini ai vedea pe strada. bataus
Alina
Scris: Wednesday, September 20, 2006 11:36 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
mihaela75 wrote:
Kaze mi-a spus ca la ei in Iran violatorii de copii sunt spanzurati in publiccyclopsE barbar dar are efect.


Oricat de barbara ar fi, aceasta lege ar trebui aplicata in orice tara.
Roxanel
Scris: Wednesday, September 20, 2006 12:17 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 2691
Doamne fetelor, eu i-as impusca. Sau le-as taia beregata sa moara incet dar sigur.
TatyKS
Scris: Wednesday, September 20, 2006 5:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 3/1/2006
Mesaje: 7513
Ar merita violati la randul lor...torturati, si abia apoi pusi pe scaunul electric. Scapa prea usor cu inchisoare criminalii astia!
Ma scuzati, dar nu cred ca sunt deloc dura...ei de ce nu se gandesc la consecinte cand fac asemenea mostruozitati? Pentru ca sunt niste monstri.
sousourel
Scris: Sunday, September 24, 2006 1:31 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Acest subiect m-a traumatizat pe mine. Initial nu am vrut sa postez nimic, dar de cand am citit acest subiect, imi revin mereu in minte. Si cand ma gandesc ca exista copii care au trait o asemenea experienta... cata durere!
misha
Scris: Sunday, September 24, 2006 3:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Mesaje: 3527
sousourel wrote:
Acest subiect m-a traumatizat pe mine. Initial nu am vrut sa postez nimic, dar de cand am citit acest subiect, imi revin mereu in minte. Si cand ma gandesc ca exista copii care au trait o asemenea experienta... cata durere!


Sousourel, asta vroiam sa spun si eu...am tot evitat sa postez tocmai pentru ca mi-e groaza numai sa ma gandesc la aceste lucruri, la femei violate si batute, la violenta de acest gen in general...sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea tragedii, caci cu atatia tampiti care umbla pe strada nu esti niciodata in siguranta, nu mai vorbesc de copii...
deni
Scris: Tuesday, October 10, 2006 3:24 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 9/9/2006
Mesaje: 27
Cunosc o astfel de persoana care a suferit un abuz grav in copilarie, iar efectele sunt intr-adevar devastatoare. Pur si simplu traieste parca intr-o realitate paralela din care nu se poate desprinde se detaseaza de cei din jur, chiar daca noi vrem sa o inconjuram cu iubire si intelegere. Pedepsele prevazute de lege pentru astfel de agresori care distrug vieti nu sunt suficient de dure.
fanfan
Scris: Thursday, November 2, 2006 10:43 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
as avea si eu 2 intrebari :
- e posibil ca agresatul sa pactizeze cu agresorul in cazul unui incest ?
- cum iti poti da seama daca un copil a fost abuzat de un parinte ?
g_nicoleta2000
Scris: Thursday, November 2, 2006 10:52 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898

- e posibil ca agresatul sa pactizeze cu agresorul in cazul unui incest ?

La ce te referi? Nu cred ca un copil agresat accepta incestul. Cred ca-l ascunde de frica repercursiunilor dar in nici un caz ca-i place.

- cum iti poti da seama daca un copil a fost abuzat de un parinte ?

De multe ori nu este un lucru evident dar copilul nu mai are acelasi comportament ca inainte de trauma, devine mai retras, mai trist.
sousourel
Scris: Thursday, November 2, 2006 9:26 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
fanfan wrote:
as avea si eu 2 intrebari :
- e posibil ca agresatul sa pactizeze cu agresorul in cazul unui incest ?
- cum iti poti da seama daca un copil a fost abuzat de un parinte ?


Da, e posibil! Copilul nu intelege ce i se intampla, de fapt, el se retrage intr-o lume a lui, in care functioneaza principiul "nu mi se intampla mie", e ca intr-un vis, sau cosmar, mai bine spus. POt aparea reactii contrare, atasament bonavicios fata de persoana respectiva, frica, manifestata printr-o varietate de comportamente si altele.
Poti recunoaste un copil traumatizat prin schimbarile bruste de comportament. Observa jocul cu papusile, e posibil sa vezi chestii pe care el le imita in jocul sau si pe care nu are de unde sa le stie

Se poate izola, poate deveni mai agresiv sau necomunicativ. SI mai exista evidenta fizica, fgreu de ignorat, pete de sange pe lenjerie, etc.

Daca ai cea mai mica suspiciune, nu irosi timpul FANFAN si mergi cu copilul la specialist.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.