Traditia mea de Craciun/Revelion
Subiectul anterior · Subiectul urmator
leut
Scris: Monday, December 18, 2006 9:09 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/15/2006
oana_nicole wrote:

Mai, ce coincidenta!!! Si noi facem cam acelasi lucru de Craciun. Ca sa nu mai pomenesc de seara de Revelion. hohot hohot hohot dance

DA? Ei, na! Nu-mi vine sa cred! Si tu tot cu o forumista faci Revelionul? In Bucuresti?oare
Kiki
Scris: Monday, December 18, 2006 10:13 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
leut wrote:

DA? Ei, na! Nu-mi vine sa cred! Si tu tot cu o forumista faci Revelionul? In Bucuresti?oare

Buna gluma...Nu ne papam degetelele...hohot hohot hohot
leut
Scris: Tuesday, December 19, 2006 3:10 PM
Nivel

Inregistrat: 2/15/2006
Kiki wrote:

Buna gluma...Nu ne papam degetelele...hohot hohot hohot

sic pupici
oana_nicole
Scris: Tuesday, December 19, 2006 3:26 PM
Nivel

Inregistrat: 2/14/2006
leut wrote:

Noooooooo, la Galati, tocmai de asta spuneam ca e asa o coincidenta. sic ras

Si sunt asa de bucuroasa!!! confeti :801: confeti

Kiki wrote:
Buna gluma...Nu ne papam degetelele... hohot hohot hohot

hohot hohot hohot
MNiko
Scris: Monday, December 24, 2007 5:35 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
De anul trecut si pana acum v-ati mai descoperit vreo traditie pe care o faceti de Craciun?
Katrina
Scris: Saturday, November 27, 2010 7:12 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/9/2010
Traditia mea de Craciun /Revelion?

Colindele,sunt in prim plan,acasa ,la munca incepand cu sarbatoarea Sf. Andrei,cand incepem sa confectionam ornamente si decoratiuni pentru casa si bradut(in fiecare an facem cate ceva nou si o sa va aratam si voua) ,iar anul acesta avem si o premiera,bradutul din gradinita a crescut suficient incat sa-i facem si lui o haina noua de Craciun.In saptamana mare,decoram casa atat la interior cat si la exterior, iar in Ajun si bradutul din casa.In bradutul din casa pun si ceva dulciuri din care ofer copiilor prietenilor ce vin in vizita si care sunt foarte incantati cand le primesc pentru ca" sunt din brad"
Cam cu 7-10 zile inainte de Craciun, taiem porcul ca sa avem timp suficient sa-l preparam si de Craciun sa avem pe masa toate bucatele traditionale.

In primul rand ,de cand s-a nascut puiul nostru ,pentru mine sunt sarbatori de familie.
Prima zi de Craciun stam acasa,despachetam cadourile,o vizita scurta la socri (stau cam la 500m de noi)sa le ducem ce le-a lasat mosul,apoi repede acasa sa primim colindatorii(la noi in zona se colinda mai mult in prima zi de Craciun decat in Ajun),asteptam finii,mai impartim cadouri,luam masa si cam atat.
In a doua zi ,mergem la cimitir la tatal meu ,apoi la socri la masa.A treia zi la lucru(depinde cum vine)ca e zi lucratoare.

De Revelion stam tot acasa ,sa asteptam uratorii.La noi inca se mai pastreaza datinile din strabuni asa ca in ajunul anului nou de pe la ora 3.00 incep sa rasune in sat sunetele zurgalailor pe care ii poarta Jidanii (Mascatii,Uratii),care colinda toate ulitele satului.Pe la 12.00 se aduna toti mascatii ,alaturi de multi cetateni din comuna,in centrul satului ,la Primarie ,vin reprezentanti si din celelalte sate si mai intai se ura primarul dupa care se incinge o hora in care joaca doar mascatii-Hora Jidaneasca,dupa care toata suflarea se prinde la joc.Dupa 2-3 jocuri,fiecare pleaca la casa lui sa astepte uratorii,mai intai cei mici(pana in 10 ani),apoi cei mai maricei(pana pe la 14 ani),pana pe la ora 23.00.Unii umbla cu Plugusorul,altii cu Buhaiul, Capra,Ursul,Banda lui Jianu,Banda lui Gruia,Turca,tot satul rasuna de clopotei,clopote,talagi,tobe si glasuri fericite de copii.Uratorii sunt rasplatiti cu colaci,nuci,mere,banuti,biscuiti, cu ce poate fiecare, dar nici o poarta nu e inchisa.La 23.00,pun masa,mancam ,iar la cumpana dintre ani scot o masuta in strada si ne adunam toti vecinii,desfacem sampania,artificii,ne felicitam cu totii,servim prajiturele ,tort.dupa aceea incepem sa ne adunam prieteni si sa mergem unii la altii sa ne uram cum se cuvine,de obicei mergem la cei care din diverse motive nu pot pleca de acasa(copii mici,probleme de sanatate,musafiri din alte parti)Ajungem acasa in jurul orei 6.00,dormim un pic pana pe la 8.30,iar pe la 9.00 incepem sa asteptam copilasii (pana in 10 ani) cu sorcova si semanatul, acum le oferim diverse dulciuri,iar la cei apropiati si banuti.

Uitasem sa precizez ceva ca sa nu se creeze confuzii.Nu stiu daca se zice si prin alte parti la mascatii de Anul Nou-Jidani.Vreau sa nu supar pe nimeni si sa va spun ca denumirea de Jidan nu e o jignire la adresa Evreiilor.Rolul Jidanilor in traditia populara este acela de a alunga spiritele rele adunate de-a lungul anului pentru ca sa pasim cu bine in noul an .Asa ca mai degraba denumirea are un rol de Protector .
Inca o data imi cer scuze in eventualitatea de a fi suparat pe cineva si daca nu e in regula rog un moderator sa stearga postarea.pupici
Cappy85
Scris: Saturday, October 22, 2011 12:30 AM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/23/2010
Buna Karina voi de unde sunteti de fel .Te intreb pentru ca sunt pasionata de traditii si as fii si eucurioasa sa vad pe bune traditiile din toata tara
Katrina
Scris: Saturday, January 21, 2012 7:50 PM
Nivel

Imi pare tare rau ca am uitat sa mai trec pe la topicul acesta.

Ca sa ma revansez cumva,pun cateva poze cu "mascatii" de la ultimele sarbatori.
Baiatul meu a fost" mireasa".

marivic
Scris: Saturday, January 21, 2012 9:48 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 8/10/2007
frumoase traditii si obiceiurinewclap newclap newclap
Ana
Scris: Saturday, January 21, 2012 10:20 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 11/9/2008
Doamne cat e de frumos ce mai nici nu zici ca e baiat.computerlove computerlove
Katrina
Scris: Sunday, January 22, 2012 3:59 PM
Nivel

Maripupici ,intr-adevar ,avem inca obiceiuri frumoase.Au fost si mai frumoase ,dar unele s-au pierdut in ultimii ani,deoarece sa confectionezi toate aceste costume,masti si diverse obiecte folosite la urat ,necesita mult timp si rabdare si nu prea are cine sa le faca.Parintii saracii sunt plecati la lucru in strainatate ca acasa e tare greu ,iar bunicii nu mai au putere sa le faca pe toate .

Anabellapupici ,asa e .E tare frumos(ca doar e baiatul meuras si trebuie sa-l laud).Deja ma pregatesc sa tin poarta-ncuiata sa nu dea buzna fetele in casahohot hohot hohot .
marivic
Scris: Sunday, January 22, 2012 4:17 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 8/10/2007
Katrina wrote:
Maripupici ,intr-adevar ,avem inca obiceiuri frumoase.Au fost si mai frumoase ,dar unele s-au pierdut in ultimii ani,deoarece sa confectionezi toate aceste costume,masti si diverse obiecte folosite la urat ,necesita mult timp si rabdare si nu prea are cine sa le faca.Parintii saracii sunt plecati la lucru in strainatate ca acasa e tare greu ,iar bunicii nu mai au putere sa le faca pe toate .

Anabellapupici ,asa e .E tare frumos(ca doar e baiatul meuras si trebuie sa-l laud).Deja ma pregatesc sa tin poarta-ncuiata sa nu dea buzna fetele in casahohot hohot hohot .

Da,asa este ,scuze ca am omis sa-ti spun,e tare dulce imbracat in fata,in mireasa.Juri ca este fataras
clalina
Scris: Sunday, January 22, 2012 10:58 PM
Nivel

Inregistrat: 10/25/2010
Ana wrote:
Doamne cat e de frumos ce mai nici nu zici ca e baiat.computerlove computerlove

Subscriu!thumleft
PrincessLilou
Scris: Monday, December 17, 2012 6:49 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 11/4/2009
noi in ajunul Craciunului mergem tot timpul la socrii mei. cu catel cu purcel, toata familia se aduna intr-un loc. uneori vin si prieteni. Pe 24 Decembrie e ziua socrului meu. stam seara la masa, ascultam muzica, dansam, facem poze poznase cu Mosul.
Pe 25 Decembrie luam toti micul dejun impreuna, care deobicei e o masa festiva cu tot felul de bunataturi. apoi deschidem cadourile. noi avem mai nou o traditie Chris Cringle - nu stiu cum ii zice in ro, dar ce facem: ne punem toti numele pe un biletel si apoi tragem cate unul la sorti. cine ne cade, ramane secret si luam persoanei respective cadou de Craciun. asa nu trebuie sa luam la toata lumea. sophie e singura care primeste cadou de la toti. :)
Katrina
Scris: Wednesday, January 2, 2013 10:38 AM
Nivel

Noi pastram aceeasi traditie . La aceste sarbatori,Emi a fost mascat in Zorro.Pun si cateva poze cu un urs si o caprita .Imi pare rau ca nu m-am gandit de la inceputul serii sa fac cateva poze,erau mai multe masti(uratori) si mai frumoase.

Katrina attached the following image(s):
p1000421.jpgp1000428.jpgp1000425.jpgp1000441.jpgp1000449.jpgp1000437.jpgp1000468.jpgp1000469.jpgp1000470.jpg

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.