Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17822
| Tort cu lamaie
Ingrediente (pentru 6 persoane): - 1 ceasca faina - 75 g unt - 2-3 linguri apa foarte rece - 1 1/2 ceasca zahar - 1/4 ceasca zeamil - 1 1/4 ceasca apa - 1/2 ceasca zeama de lamaie - 1 lingura coaja rasa de lamaie - 4 galbenusuri batute usor - 30 g unt (suplimentar) - 2 lamai mijlocii - 1/2 ceasca zahar fin - inca 1/2 ceasca apa. Mod de preparare: Se cerne faina intr-un castron mare, se adauga untul taiat bucatele si se freaca intre palme pana ce amestecul devine sfaramicios. Se incorporeaza apa (aproape toata) si se framanta un aluat mai tare, dupa care se mai framanta circa un minut pe planseta infainata, se intinde si se imbraca cu el o forma rotunda (diametrul 23 cm), inclusiv marginile. Se acopera cu o folie si se tine 30 de minute la frigider. Se incinge cuptorul la 180gr., se pun peste aluat o coala de hartie pentru copt si un strat de boabe de fasole, se pre-coace circa 5 minute si se lasa sa se raceasca. Intr-o cratita se amesteca zaharul, zeamilul si apa, pana ce se obtine o crema neteda, dupa care se adauga zeama si coaja de lamaie si se pune sa fiarba pe foc potrivit, amestecand intruna. Se face focul mai mic, se incorporeaza galbenusurile si se mai lasa sa fiarba un minut. Se ia de pe foc, se incorporeaza untul si se pune deoparte. Se taie lamaile rondele subtiri. Se amesteca - intr-o craticioara - zaharul cu apa, se pune pe foc potrivit si se amesteca - fara sa fiarba - pana ce se topeste zaharul. Se lasa sa dea in clocot, se introduc feliile de lamaie si se fierb un minut - fara a le amesteca. Se scot apoi din sirop si se lasa sa se scurga. Se toarna crema de lamaie peste aluatul pre-copt (de pe care s-au inlaturat hartia si stratul de boabe de fasole) si se aseaza deasupra feliile de lamaie (ca tiglele). Se da tortul la congelator si se ingheata peste noapte. Inainte de a-l servi se lasa tortul sa stea 5 minute la temperatura camerei, se taie bucati si se serveste cu frisca. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| vreau sa fac un tort diplomat are careva o reteta care sa iasa bine???..as putea folosi gelatina cu arome de fructe..? |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 971
| Poti sa folosesti gelatina cu aroma de fructe.Ca sa fie si mai bun poti sa pui si fructe proaspete taiate cat se poate de marunt.Am o reteta de tort cu portocale daca vrei. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| solomon gabriela wrote:Poti sa folosesti gelatina cu aroma de fructe.Ca sa fie si mai bun poti sa pui si fructe proaspete taiate cat se poate de marunt.Am o reteta de tort cu portocale daca vrei. tot ce e cu fructe imi place pleaseee |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Laura&Alfonso wrote:vreau sa fac un tort diplomat are careva o reteta care sa iasa bine???..as putea folosi gelatina cu arome de fructe..?
Am eu o reteta super. Chiar aseara am facut.
Iti trebuie: 250 gr zahar, 200 ml lapte, 5 oua, 2 pliculete gelatina (cu arome, transparenta, colorata, cum vrei sa-ti arate tortul), fructe din compot (nu capsuni si in general fructe moi pentru ca ti se lasa tortul), frisca.
Se pune gelatina si laptele la desfacut cam 45 minute - o ora. Dupa aceea, se pune zaharul peste gelatina si lapte, apoi se bat ouale si se adauga si ele. Se pune la foc mic, amestecand in continuu. Nu se lasa sa fiarba, se tine pe foc pana cand se incalzeste putin (cam pana cand temperatura compozitiei este suportata de deget). Se opreste focul, se lasa la racit 10 minute, dupa care se incorporeaza frisca (eu pun cam 3 sferturi dintr-un tub - dar poti pune si frisca facuta in casa) si apoi fructele. Se da la rece pe durata noptii. Dimineata se pune cratita in putina apa calda ca sa se dezlipeasca mai usor, se rastoarna pe o farfurie si se orneaza. Asta e tot.
Iese foarte bun. Ca sfaturi: fructe - amestec exotic (ananas, papaya, banana...), cratita - sa fie una foarte bine spalata ca sa nu iasa torul cu miros de mancare sau de preferat sa folosesti o cratita numai pentru prajituri. Tortul trebuie scos din cratita inainte sa-l servesti sau daca il pregatesti dinainte sa nu il scoti din frigider ca diplomatul nu rezista la caldura se inmoaie imediat. O sa va pun mai tarziu si poza cu diplomatul pe care i l-am facut aseara lui David. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 971
| Reteta care o am eu este asemanatoare cu cea scrisa de Kiki Ce este diferit pe peretii cratitei se pun feliute subtiri de fructe .Apoi se toarna jumatate din crema ,se pune un strat de piscoturi de sampanie apoi cealalta jumatate de crema si iar piscoturi. Se da la rece cam 12 ore. Pofta buna(cred ca fac si eu unul ). |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| scriu si eu o reteta rapida de tort cu crema de cicolata: Pt blat: 5 oua, o cana de faina, o cana de zahar, 5 linguri ulei, un plic praf de copt, coaja de lamaie Se bat cu mixerul albusurile spuma si apoi se adauga treptat zaharul...se scoate mixerul si cu o lingura de lemn se incorporeza galbenusurile frecate cu putina sare in prealabil, faina, praful de copt stins cu o lingurita de otet si coaja de lamaie...se rastoarna compozitia intr-o forma unsa cu unt/margarina si se da la cuptor la foc moderat pt aprox. 30 min.
Pt crema: 6 oua, 300gr. cacao, 150-200gr.zahar Se amesteca cu telul ouale intregi, zaharul si cacaoa si se pun la bain-marine pt 20 de minute, amestecandu-se bine...si gata crema!
Cand e rece, blatul se taie, se insiropeaza si se pune crema...se pot presara intre staturi nuci prajite si tocate, fructe din compoturi si se poate orna cu frisca, nuca de cocos...dupa imaginatie si ce ai prin casa!
Pofta bunaaaa!!! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| Tort cu blat de bezea Ingrediente • 10 oua • 400 g zahar • 1 pahar nuci macinate • 3 linguri pesmet • 2 linguri cacao • 100 g ciocolata de menaj • 1 pachet de unt Preparare Pentru preparea blatului se procedeaza astfel: se bat spuma albusurile de la 10 oua, apoi se adauga 200 g zahar, un pahar de nuci macinate fin si 3 linguri pesmet. Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu unt si cu putina faina si se introduce la cuptor pentru a se coace. Cand e gata, blatul se va scoate foarte repede din tava pentru a nu se lipi.
Crema se va prepara foarte simplu, folosindu-se 200 g zahar, 3 linguri cacao, 100 g ciocolata menaj si 40 ml apa, ce se amesteca pe foc pina se obtine o crema de consistenta potrivita. Se vor ncorpora trepat si galbenusurile, fara insa a le opari. Crema se ia de pe foc si se lasa la racit, in timp ce se va freaca spuma 1 pachet de unt. Dupa ce crema este indeajuns de rece, se va ncorpora si untul.
In continuare se va taia blatul in doua si se vor umple foile cu aceasta crema. Tortul se va orna pe deasupra cu crema ramasa si se va putea consuma dupa aproximativ 6 ore de tinut in frigider. Pofta buna! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| Tort cu zahar caramelizat
Ingrediente• 500 ml lapte • 4 oua • 1/2 cana zahar • o sticluta esenta de rom • 2 plicuri zahar vanilat Blatul • 3 oua • 1/2 cana zahar • 1/2 cana faina • 2 linguri ulei • 1/2 pachet praf copt Preparare Pentru a prepara crema se procedeaza in felul urmator: se freaca ouale cu zaharul, se adauga laptele rece, romul, vanilia si se amesteca bine. In continuare se pregateste blatul. Se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile pe rand, uleiul, praful de copt dizolvat in otet si faina. Intr-o cratita de 3 kg se topeste o cana cu zahar si se tapeteaza peretii cratitei, apoi se toarna crema si deasupra compozitia pentru blat. Se da la cuptor. Dupa coacere, se lasa la racit, se rastoarna pe platou si a doua zi se orneaza cu frisca. Daca vreti puteti pune in compozitia pentru blat si cateva fructe confiate, dar nu multe pentru ca ingreuneaza compozitia. E foarte bun si usor de preparat. Va doresc pofta buna!
|
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Mai, Georgy, mai, ce faci aici? ma imbolnavesti nu alta...
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| multumesc mult fetelor pt retete suna asa de delicios... .. KIKI am sa fac reteta data de tine pt moment..duminica va spun cu a iesit |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| Kiki wrote:Mai, Georgy, mai, ce faci aici? ma imbolnavesti nu alta...
si eu sunt la dieta dar daca pap o feliuta... fac o plimbare cu bebe de vreo ora prin parc o dau jos |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| Eu doar am vrut sa va dau cateva retete bune
dar dak sunteti la diete cred ca ar trebui sa inventez un tort de verdeturi |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
|
Oricum...daca tot s-a facut pofta, in afar de tortul de aseara, o sa mai fac unul... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| Kiki wrote:Oricum...daca tot s-a facut pofta, in afar de tortul de aseara, o sa mai fac unul...
dar totusi dak esti la dieta ....sa nu mannci decat o feliuta ....ca de restul sunt sigura ca o sa aiba grija tati sa nu ramana mult timp in frigider sa iti faca pofta |
|
|