Tipuri de temperament
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Tuesday, February 28, 2006 4:21 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17811
sousourel wrote:
E OK testul, in masura in care te poti apresia just. Mai degraba rugati pe cineva care va cunoaste bine sa-l faca, deoarece un punctaj mare la sangvinic nu poate corela direct cu un punctaj la fel de mare sau aproape, cu melancolicul, astea merg in sens invers, asa cum nici flegmaticul nu poate corela cu colericul. in principiu axele dominante pot fi de genul sangvinic-flegmatic, coleric-melancolic., apoi in proportie mai mica flegmatig-melancolic, respectiv coleric-sangvinic (bomba cu ceas)


oare Atunci trebuie sa il pun pe sotul meu sa raspunda la intrebari pentru mine.
sousourel
Scris: Tuesday, February 28, 2006 8:04 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
freedelia wrote:
Aoleo, io chiar bomba cu ceas sunt, mai bine nici ca ma puteai descrie hohot


Mai, Delia sper ca nu te-ai suparat pt comparatie... eu aveam pe cineva din familia mea in mintesic
Galina
Scris: Monday, January 1, 2007 4:49 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
Anaida wrote:
La irecuperabili, fara indoiala!!!

Iata ce am gasit depre temperament:

Temperamentul este dimensiunea dinamico-energetica a personalitatii care se exprima cel mai pregnant in conduita.

Psihologul roman Nicolae Margineanu a considerat ca temperamentul caracterizeaza forma manifestarilor noastre si, de aceea, l-a definit drept aspectul formal al afectivitatii si reactivitatii motorii specifice unei persoane.

Tipologia lui Hippocrate
Prima incercare de identificare si explicare a tipurilor temperamentale o datoram medicilor Antichitatii, Hippocrate si Galenus. Ei au socotit ca predominanta in organism a uneia dintre cele patru „umori” (sange, limfa, bila neagra si bila galbena) determina temperamentul. Pe aceasta baza ei stabilesc patru tipuri de temperament: sangvinic, flegmatic, melancolic si coleric.

Colericul este energic, nelinistit, impetuos, uneori impulsiv si isi risipeste energia. El este inegal in manifestari. Starile afective se succed cu rapiditate. Are tendinta de dominare in grup si se daruieste cu pasiune unei idei sau cauze.

Sangvinicul este vioi, vesel, optimist si se adapteaza cu usurinta la orice situatii. Fire activa, schimba activitatile foarte des deoarece simte permanent nevoia de ceva nou. Trairile afective sunt intense, dar sentimentele sunt superficiale si instabile. Trece cu usurinta peste esecuri sau deceptii sentimentale si stabileste usor contacte cu alte persoane.

Flegmaticul este linistit, calm, imperturbabil, cugetat in tot ceea ce face, pare a dispune de o rabdare fara margini. Are o putere de munca deosebita si este foarte tenace, meticulos in tot ceea ce face. Fire inchisa, putin comunicativa, prefera activitatile individuale.

Melancolicul este putin rezistent la eforturi indelungate. Putin comunicativ, inchis in sine, melancolicul are dificultati de adaptare sociala. Debitul verbal este scazut, gesticulatia redusa.

Tipologia lui Pavlov
Explicare diferentelor temperamentale tine, in conceptia filozofului rus Ivan Petrovici Pavlov, de caracteristicile sistemului nervos central:
Forta sau energia este capacitatea de lucru a sistemului nervos si se exprima prin rezisetnta mai mare sau mai mica la excitanti puternici sau la eventualele situatii conflictuale. Din acest punct de vedere se poate vorbi despre sistem nervos puernic si sistem nervos slab;
Mobilitatea desemneaza usurinta cu care se trece de la excitatie la inhibitie si invers, in functie de solicitarile externe. Daca trecerea se realizeaza rapid, sistemul nervos este mobil, iar daca trecerea este greoaie se poate vorbi despre sistem nervos inert;
Echilibrul sistemului nervos se refera la repartitia fortei celor doua procese (excitatia si inhibitia). Daca ele au forte aproximaiv egale, se poate vorbi despre sistem nervos echilibtrat.
Exista si un sistem nervos neechilibrat la care predominanta este excitatia.

Din combinarea acestor insusiri rezulta patru tipuri de sistem nervos:
1. tipul puternic – neechilibrat – excitabil (corelat cu temperamentul coleric)
2. tipul puternic – echilibrat – mobil (corelat cu temperamentul sangvinic)
3. tipul puternic – echilibrat – inert (corelat cu temperamentul flegmatic)
4. tipul slab (corelat cu temperamentul melancolic)

Gheorghe Zapan a determinat patru niveluri ale sistemului temperamentatl: nivelul motor general (de activitate), nivelul afectiv, nivelul perceptiv-imaginativ si nivelul mintal (al gandirii). Fiecare nivel se caracterizeaza prin indicii temperamentali: forta, echilibru, mobilitate, persistenta, tonus afectiv (stenic si astenic) si directie (extravertit sau introvertit). Gh. Zapan a elaborat o metoda de educare a capaciatii de interapreciere, numita metoda aprecierii obiective a personalitatii.

Tipologia lui Jung si Eysenck
Psihiatrul elvetian Carl Jung a constatat, pe baza unei impresionante experiente clinice, ca, in afara unor diferente individuale, intre oameni exista si deosebiri tipice. Unii oameni sunt orientati predominant spre lumea externa si intra in categoria extrovertitilor, in timp ce altii sunt orientati predominant spre lumea interioara si apartin categoriei introvertitilor.

Extrovertitii sunt firi deschise, sociabili, comunicativi, optimisti, senini, binevoitori, se inteleg sau se cearta cu cei din jur, dar raman in relatii cu ei. Introvertitii sunt firi inchise, greu de patruns, timizi, putini comunicativi, inclinati spre reverie si greu adaptabili.

Psihologul englez Hans Eysenck reia aceasta distinctie a lui Jung, amplificand cazuistica probatorie, dar adauga o noua dimensiune numita grad de nevrozism. Aceasta exprima stabilittatea sau instabilitateta emotionala a subiectului. Eysenck a reprezentat cele doua dimensiuni pe doua axe perpendiculare, obtinand tipurile extrovertit – stabil, extrovertit – instabil, introvertit – stabil si introvertit – instabil, pe care le-a asociat cu cele patru temperamente clasice.

Tipologia scolii franco – olandeze
Psihologii olandezi G. Heymans si E. D. Wiersma propun o tipologie a temperamentelor mult mai nuantata care va fi reluata si precizata de psihologii francezi Rene Le Senne si Gaston Berger. Ei pornesc de la trei factori fundamentali: emotivitatea, activitatea si rasunetul. Din combinarea lor rezulta opt tipuri temperamentale.

Emotivitatea exprima reactiile afective ale persoanelor in fata diferitelor evenimente. Emotivii au tendinta de a se tulbura puternic chiar si pentru lucruri marunte. Dimpotriva, non-emotivii sunt aceia care se emotioneaza greu si ale caror emotii nu sunt prea violente.
Activitatea desemneaza dispozitia spre actiune a unei persoane. Persoanele active au o continua dispozitie spre actiune, nu pot sta locului. Cele non-active actioneaza parca impotriva vointei lor, cu efort si plangandu-se continuu.

Rasunetul se refera la ecoul pe care il auasupra noastra diferite evenimente, impresii. Acele persoane la care evenimentele, chiar neinsemnate, au un puternic ecou sunt numite persoane secundare. Persoanele la care ecoul evenimentelor este mic este numite persoane primare.
Exista opt tipuri de temperament: pasionatii (emotivi, activi, secundari), colericii (emotivi, activi,primari), sentimentalii (emotivi, non-activi, secundari), nervosii (emotivi, non-activi, primari), flegmaticii (non-emotivi, activi, secundari), sangvinicii (non-emotivi, activi, primari), apaticii (non-emotivi, non-activi, secundari), amorfii (non-emotivi, non-activi, primari).

Cum aflam ce temperament avem? Temperamentul este prezentat ca suma a celor patru componente clasice, care însa se manifesta cu intensitati diferite, si anume:

T = (Ac/A x 100%)C + (As/A x 100%)S + (Af/A x 100%)F + (Am /A x 100%)M

Unde, “A” este numarul total al raspunsurilor pozitive, iar Ac (respectiv As, Af, Am) reprezinta numarul raspunsurilor pozitive la întrebarile din compartamentul 1 (respectiv 2, 3, 4). Iata si întrebarile:


1. COLERICUL
Daca:
1. sunteti neastâmparat si agitat;
2. sunteti impulsiv si irascibil;
3. sunteti nerabdator;
4. sunteti categoric;
5. sunteti hotarât si întreprinzator;
6. sunteti încapatânat;
7. va descurcati bine în dispute;
8. lucrati doar când aveti chef, si atunci fortati nota;
9. sunteti capabil de a risca;
10. nu sunteti ranchiunos, nici suparacios;
11. aveti un discurs rapid, pasionat, si o intonatie neuniforma;
12. sunteti neechilibrat si predispus pentru actiuni frenetice;
13. sunteti necrutator fata de neajunsuri;
14. aveti o mimica expresiva;
15. sunteti capabil de a reactiona energic si a decide rapid;
16. sunteti permanent în cautarea noului;
17. gesturile dvs sunt repezi si bruste;
18. sunteti tenace;
19. sunteti predispus la schimbari bruste ale dispozitiei;
20. sunteti lipsit de echivoc cu alti oameni;

atunci sunteti un coleric pur.


2. SANGVINICUL
Daca:
1. sunteti vesel si voios;
2. sunteti energic si activ;
3. adesea nu duceti un lucru început la bun sfârsit;
4. aveti tendinta de a va supraaprecia;
5. sunteti capabil de a asimila repede tot ce e nou;
6. interesele si atractiile dvs nu sunt stabile;
7. treceti usor peste esecuri si neplaceri;
8. va acomodati usor la diferite conditii;
9. va pasioneaza orice activitate noua;
10. atunci când o activitate înceteaza sa va mai intereseze, o tratati cu indiferenta;
11. treceti usor de la o activitate la alta;
12. va displace munca cotidiana, monotona;
13. sunteti sociabil si receptiv, nu va jenati în prezenta unor oameni noi;
14. sunteti rezistent si laborios;
15. vorbiti repede, tare si articulat, gesticulati, aveti o mimica expresiva;
16. nu va pierdeti calmul într-o situatie com- plexa, neasteptata;
17. sunteti totdeauna bine dispus;
18. adormiti si va treziti repede;
19. adesea nu sunteti suficient de mobilizat, nu va cântariti bine deciziile;
20. uneori sunteti superficial, distrat;

atunci sunteti un sangvinic pur.


3. FLEGMATICUL
Daca:
1. sunteti calm si cu sânge rece;
2. sunteti consecvent si cumpanit în orice activi tate;
3. sunteti prudent si chibzuit;
4. stiti sa asteptati;
5. sunteti tacut si va displace trâncaneala;
6. vorbiti linistit si cumpatat, cu pauze, fara a afisa emotii strindente, cu cele mai discrete gesturii si mimica;
7. sunteti retinut si rabdator;
8. duceti lucrul început la bun sfârsit;
9. nu va irositi puterile pentru fleacuri;
10. urmati cu strictete graficul vietii si al muncii;
11. va controlati cu usurinta pornirile;
12. sunteti putin sensibil la critica si lauda;
13. nu sunteti rautacios, aveti o atitudine îngaduitoare fata de sagetile care va sunt adresate;
14. aveti interese si relatii constante;
15. va includeti cu greu într-o activitate si treceti cu greu la alta;
16. îi tratati pe toti în mod egal;
17. va place acuratetea si ordinea;
18. va acomodati cu greu la conditii noi;
19. sunteti inert, nepasator;
20. aveti stapânire de sine;

atunci sunteti un flegmatic pur.


4. MELANCOLICUL
Daca:
1. sunteti timid;
2. va pierdeti în conditii noi;
3. cu greu stabiliti contactul cu oameni necunoscuti;
4. nu sunteti încrezator în propriile forte;
5. suportati usor singuratatea;
6. esecurile va coplesesc si va dezorienteaza;
7. aveti tendinta de a va închide în sine;
8. obositi repede;
9. vorbiti încet, uneori pe soptite;
10. va aliniati fara sa vreti la caracterul conlocutorului;
11. unele lucruri va impresioneaza atât de mult, încât va podidesc lacrimile;
12. sunteti foarte sensibil la critica si lauda;
13. sunteti extrem de exigent fata de sine si de altii;
14. sunteti suspicios si ipohondru;
15. aveti o sensibilitate exagerata;
16. sunteti din cale afara de suparacios;
17. sunteti nesociabil, nu împartasiti nimanui propriile gânduri;
18. sunteti inactiv si sfios;
19. sunteti docil;
20. cautati compasiune si ajutor din partea altora;

atunci sunteti un melancolic pur.

Formula temperamentului poate reda rezultatele testarii, de exemplu, în felul urmator:


T = 40% C + 30% S + 10% F + 20% MNu poate fii melencolic pur este predominant, respectiv se mai pot imparti in intraversi si extraversi. intraversii sunt acele persoane care sunt mai putin sociabile si care nu-si exteriorizeaza tot ce au iar extraversii invers.
crista
Scris: Wednesday, January 31, 2007 12:32 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/27/2007
Mesaje: 1849
Aoloeoo saracul de el, sigur e irecuperabil banghead
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.