Tipare --- Fuste, Rochii, etc,---
Subiectul anterior · Subiectul urmator
cristina_branzan
Scris: Sunday, April 7, 2013 8:55 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/7/2013
Daca tot exista acest forum, haideti sa facem ceva pentru a ajuta toate doamnele si domnisoarele
sa-si creeze singure ceea ce doresc.
de aceea, va rog cine are tipare de la fuste,rochii,etc, sa le posteze.
de exemplu :

Tipar fusta clos mic

Pentru construirea tiparului acestei fuste (masura 50) se vor lua urmatoarele masuri:
- lungimea fustei 70 cm
- jumatate din grosimea taliei 40 cm
La croitul fustei clos mic nu este necesara masura jumatatii grosimii soldurilor, deoarece ea este foarte larga pe linia soldurilor.

Construirea tiparului

Se deseneaza un unghi drept cu varful în punctul A.
Linia taliei. Din punctul A, pe laturile unghiului, spre stanga si în jos, se aplica cate 25 cm (1/2 din jumatatea grosimii taliei, conform masurii, plus 5 cm pentru toate masurile):
(40 : 2)+ 5 = 25 cm.
Punctele 25 se unesc printr-o linie punctata care se împarte apoi în doua. Din punctul A prin punctul de diviziune a liniei punctate se duce o linie punctata de lungime nedefinita, apoi din punctul A se aplica 25 cm pe linia punctata. Punctele 25 se unesc printr-o linie arcuita.
Lungimea fustei. Din punctele 25, spre stanga si în jos, pe laturile unghiului si pe linia punctata, se aplica cate 70 cm (lungimea fustei conform masurii).

Linia taliei cuprinsa între punctele 25 se împarte în doua si din punctele de diviziune se aplica de asemenea cate 70 cm (lungimea fustei conform masurii).

Linia rotunjimii fustei. Prin punctele notate cu 70 se duce linia usor arcuita a rotunjimii fustei.

Croitul si cusutul

Dupa tiparul fustei clos mic, se poate confectiona fusta cu o singura cusatura pe mijlocul fetei sau al spatelui. Pentru croit, materialul se pune în doua pe directia firului de latime. Liziera materialului va trece pe ambele parti.
Daca lungimea fustei nu intra pe latimea materialului, se pot face înnadiri {adaugiri} asa cum se indica pe tipar prin linia punctata cu conditia respectarii stricte a directiei firului.
La croit se lasa urmatoarele rezerve pentru cusaturi: pe linia taliei — 1 cm, pe linia cusaturii — 2 cm, pe linia de rotunjime a fustei — 3—4 cm.
Dupa croit fusta se prinde pe cuier pentru cateva ore, fixandu-se o greutate pe linia firului în bie (verif).
Dupa ce fusta s-a întins, se aplica din nou tiparul pe material si se rotunjeste fusta pe linia tivului, apoi se coase tivul cu punct ascuns sau în cruciulite.
Tiparul fustei clos mic se poate taia în orice numar de clini, în acest scop linia taliei si a rotunjimii fustei se împart în parti egale, punctele de diviziune se unesc si tiparul fustei demisolei se taie în clini pe aceste linii.
La croit se lasa rezerve pentru cusaturi pe ambele parti ale fiecarui clin. Directia firului de lungime a materialului trebuie sa treaca prin mijlocul fiecarui clin.
In felul acesta la croitul fustei clos mic, în clini, se elimina partial directia absolut pe bie a materialului, deoarece materialul se întinde la purtat.

Atasamente:
tipar fusta clos mic.doc 59 KB, salvati 2,685 ori.

cristina_branzan
Scris: Sunday, April 7, 2013 8:57 AM
Nivel

[quote=cristina_branzan] Daca tot exista acest forum, haideti sa facem ceva pentru a ajuta toate doamnele si domnisoarele
sa-si creeze singure ceea ce doresc.
de aceea, va rog cine are tipare de la fuste,rochii,etc, sa le posteze.
de exemplu :

mikaela
Scris: Sunday, April 7, 2013 3:43 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Cristina, bine ai venit si multumim de informatii!computerlove
cristina_branzan
Scris: Monday, April 8, 2013 1:00 PM
Nivel

cristina_branzan
Scris: Tuesday, April 9, 2013 12:22 PM
Nivel

cristina_branzan
Scris: Tuesday, April 9, 2013 1:14 PM
Nivel

astept tipare noi...

ps. aceste tipare nu imi apartin...
aurishta
Scris: Tuesday, April 9, 2013 1:41 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Apreciez mult contributia tanewclap
cristina_branzan
Scris: Wednesday, April 10, 2013 5:02 AM
Nivel

va multumesc...daca va spun ca nu am croit niciodata nimic, ma credeti?
o singura data am reusit sa fac o fusta dreapta, luindu-ma dupa o alta(fusta).
am avut masina de cusut ileana si s-a stricat acum citiva ani si de atunci nu am mai incercat nimic.Cray
acum, de 2 saptamini mi-am cumparat o masina de cusut electrica si incerc sa ma apuc de treaba.
deci pe scurt , nu stiu decit sa trag drept.
am sa fac tot posibilul sa string mai multe tipare (tot de pe net)si sa vad ce reusesc sa fac.
prima data am sa incerc sa fac pe hirtie,cu masuri de papusi, cel putin sa nu stric materialele.
va multumesc inca o data si va astept ,,cu contributia'' pentru ca am vazut ca sunteti experta.Hands

pupici tuturor...Cheek Kiss
aurishta
Scris: Wednesday, April 10, 2013 8:06 AM
Nivel

Cristina, eu folosesc tipare din Burda, cand modelul corespunde cu ceea ce intentionez sa fac, sau construiesc tiparele dupa niste carti. Nu le am asa, defalcate, cum le ai tu!Oricum, materialele pe care le-ai adus sunt foarte folositoare si usor de inteles. Nu sunt experta, doar lucrez de multi ani si sunt multe lucruri pe care stiu sa le fac bine, dar am , inca , multe necunoscute. Incet-incet, le dovedim pe tate daca ne punem mintea cu eleCheek Kiss Sunt de parere ca orice este facut de mana de om, poate fi facut de oricare altul care este determinat!
cristina_branzan
Scris: Wednesday, April 10, 2013 1:02 PM
Nivel

aveti dreptate...cind ma voi apuca de croit ceva, in mod sigur am sa va cer parerea si sub indrumarea dv sper sa realizez ceva.
imi va fi greu pentru ca eu chiar nu stiu decit sa trag drept...
stiti cum se spune,incercarea moarte nu are.
am sa fac tipare pe coli A4 pentru papusi,am sa le prind, apoi sa vedem ce imi iese.
momentan vreau sa slabesc putin ca am ajuns la 63kg si sa dau jos 5-6kg (avind 163cm inaltime).
cind incep treaba, va spun...
pupici
egenia
Scris: Wednesday, April 10, 2013 4:45 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 4/21/2008
Cristina, parerea mea sa lasi papusile deoparte - crede-ma ca este mult mai migalos lucrul.
Cumpara-ti o bucata de stamba frumos colorata si inarmata cu incredere realizeaza-ti o bluza pentru casa, iarba verde, etc.
Tiparul este important, dar nicaieri nu vei gasi formula potrivita tie. Intai trebuie sa-ti cunosti foarte bine propriile dimensiuni. Fara trisare. Apoi, sa-ti alegi modelul care te avantajeaza - te poti ajuta de diferite "manuale de croitorie" pe care le gasesti gratis cautand pe Google.
Vital in croitorie este finisajul. Pentru a fi multumita la final, trebuie mult exercitiu ..., rabdare ... si nu uita de plictisitoarea operatiune care se numeste: Calcat.
Te rog sa nu te superi, dar am intervenit fiindca am impresia ca te-ai blocat la culegerea de tipare. Este timpul sa spui: Actiune!
cristina_branzan
Scris: Thursday, April 11, 2013 7:11 AM
Nivel

ai dreptate egenia,poate imi trebuia un impuls...
saptamina viitoare am timp mai mult si am sa incerc sa fac ceva.
m-ar interesa o rochie dreapta, dar nu inteleg cum se face acea ,,scobitura'' la mineci si la git si nu in ultimul rind acea ,,cazatura'' pe umar.copilas
pe umar daca o fac prea dreapta s-au ...nu stiu ce sa zic...
la git si mineci daca nu fac acea ,,scobitura'' egala cu cealalta? sau cit de adinca trebuie sa fie...
sa nu rizi de mine dar am spus ca sunt incepatoare(chiar incepatoare).NuStiu

aurishta
Scris: Friday, April 12, 2013 8:46 AM
Nivel

Cristina, construieste un tipar dupa o carte sau, daca te incadrezi in masuri standard, incearca un tipar din Burda! Apoi,la finisare, mai suntem si noi aici sa te ajutam cu un sfat!Cheek Kiss
cristina_branzan
Scris: Friday, April 12, 2013 9:34 AM
Nivel

nu am nici o carte...Cray dar...
surpriza...de dimineata am reusit sa fac o fusta clos mic pentru fetita mea...yes
bineinteles prima data am incercat pe o fata de masa care vroiam sa o arunc si am gresit fustita
am luat calculatorul in brate si am reusit...computerlove
greseala a fost ca am taiat de unde venea talia si apoi am masurat de la talie in jos lungimea fustei,nemaifiind closul...ras

am reusit pina la urma...
multumesc pentru sustinere...va iubesc pe toate...majoreta
Wow
cristina_branzan
Scris: Friday, April 12, 2013 9:36 AM
Nivel

Blushing ma scuzati...cred ca din cauza bucuriei,am luat-o razna...pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.