|

Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 4/30/2008 Mesaje: 172
| As vrea sa stau acasa inca un an dupa ce mi se termina concediul ptr ingrijire copil, si am auzit din surse nesigure ca e obligatoriu sa mai lucrez inca macar 15 zile ca sa se ia in considerare acesti 2 ani. Imi puteti da unele sfaturi, lamuriri? |

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Legal nu mai ai posibilitatea de a sta inca 1 an acasa decat daca ar avea copilul vreun handicap sau daca ai renunta la job, ceea ce ar insemna ca cele 15 zile constituie preaviz. |

| mariuta, multumesc de raspuns, am inteles acuma defapt ce sunt alea 15 zile, eu ma gandeam sa o anunt inainte cu o luna pe patroana mea, si poate nu va mai fi necesar de cele 15 zile. |

Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| rodica83 wrote:mariuta, multumesc de raspuns, am inteles acuma defapt ce sunt alea 15 zile, eu ma gandeam sa o anunt inainte cu o luna pe patroana mea, si poate nu va mai fi necesar de cele 15 zile. Daca te intelegi bine cu ea si iti intelege si punctul tau de vedere se poate si fara cele 15 zile. |

| rodica83 wrote:mariuta, multumesc de raspuns, am inteles acuma defapt ce sunt alea 15 zile, eu ma gandeam sa o anunt inainte cu o luna pe patroana mea, si poate nu va mai fi necesar de cele 15 zile.
indiferent de la data care anunti cele 15 zile ar trebui sa existe legal, ele constituie preaviz in cazul demisiei,mai exista si cazul in care ti se aproba demisia la zi sau cum s-o fi numind nu mai sunt necesare cele 15 zile preaviz. sa inteleg ca renunti la serviciu ca alta posibilitate chiar nu ai? |

| mariuta wrote:
indiferent de la data care anunti cele 15 zile ar trebui sa existe legal, ele constituie preaviz in cazul demisiei,mai exista si cazul in care ti se aproba demisia la zi sau cum s-o fi numind nu mai sunt necesare cele 15 zile preaviz. sa inteleg ca renunti la serviciu ca alta posibilitate chiar nu ai?
da, cred ca trebuie sa renunt la servici , asta e.... deci daca nu ma intorc din nou la munca atunci voi vorbi cu patroana, din timp, sa stie ca nu voi mai merge , si sper sa ma rezolve, Doamne ajuta , ca nu mai vreau sa merg 15 zile. |

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/25/2006 Mesaje: 995
| lui sora mea i au dat somaj dupa 2 ani de crestere copil , dar nu peste tot e posibil |

| am uitat sa precizez, daca unitatea unde lucrati va disponibilizeaza si prin urmare va trebui sa intrati in somaj, ei nu vor mai putea face noi angajari timp de minimum 6 luni. e putin probabil ca cineva sa accepte sa ramana cu un post neacoperit. |

| Ei au nevoie de personal, ptr ca este o firma care au 3 puncte de lucru si de exemplu la alimentara ei au nevoie de personal, deci somajul e exclus. |

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| Daca ei angajeaza nu o sa-ti dea somaj,exact asa am patit si eu.Se poate daca ai vreun prieten cu firma deschisa sa te angajeze o perioada de timp pentru a putea intra in somaj. |

| raly wrote:Daca ei angajeaza nu o sa-ti dea somaj,exact asa am patit si eu.Se poate daca ai vreun prieten cu firma deschisa sa te angajeze o perioada de timp pentru a putea intra in somaj.
pt. a putea intra in somaj dupa CIC sunt necesare minimum 12 luni stagiu de cotizare, deci mai bine ramai unde esti. |

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| contractul vostru colectiv de munca ce prevede? ma refer la cel la nivel de unitate, daca aveti asa ceva? la mine este stipulat ca mama care termina cei doi ani de CIC mai poate absenta inca un an pentru ingrijirea copilului insa prin concediu fara plata. alta varianta nu mai exista. |
|

Nivel: Membru
Inregistrat: 8/10/2009 Mesaje: 9
| Daca eu nu am la ce job sa revin dupa 2 ani de stat acasa cu bebe......cand pot face al doilea bebe?Cat trebuie sa lucrez intre cei 2 ani in CIC si urmatorul bebe,ca sa beneficiez de indemnizatie?probabil la sfarsitul celor 2 ani,nu imi voi gasi imediat un job,ci poate dupa 1-2 luni.In cazul acesta,trebuie sa merg la munca 12 luni?Multumesc anticipat pentru raspuns |
|

| dupa cei 2 ani inseamna ca esti persoana fara ocupatie si nu vei putea primi indemnizatie. ai putea obtine somaj, daca ai detalia putin situatia am avea cum sa te lamurim.
Uite ce spune legea, ca sa-ti raspund si la intrebare:
Ordonanta de urgenta nr. 148 din 03/11/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 600 lei sau, optional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| alinagr wrote:Daca eu nu am la ce job sa revin dupa 2 ani de stat acasa cu bebe......cand pot face al doilea bebe?Cat trebuie sa lucrez intre cei 2 ani in CIC si urmatorul bebe,ca sa beneficiez de indemnizatie?probabil la sfarsitul celor 2 ani,nu imi voi gasi imediat un job,ci poate dupa 1-2 luni.In cazul acesta,trebuie sa merg la munca 12 luni?Multumesc anticipat pentru raspuns
ai nevoie de stagiu complet - 12 luni! daca intri acum in somaj, se ia si el in considerare la calculul stagiului de cotizare, este perioada asimilata! |
|
|