Tel Aviv
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Cris Rusu
Scris: Tuesday, October 7, 2008 8:20 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2006
Mesaje: 1445
Dragele mele, cine are informatii mai detaliate despre acest oras? Am turneu la sfarsitul lui noiembrie in Tel Aviv, si as avea ceva timp (ma refer aici la cateva ore, maxim o zi) sa vizitez cate ceva pe acolo... Ceva sugestii? computerlove computerlove computerlove
Cristy
Scris: Tuesday, October 7, 2008 9:22 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Ohoo


Cine vine, cine vine... pupici

Draga mea pot sa fiu ghidul tau pupici ...

Sunt multe lucruri de vazut in Tel-Aviv (orasul non-stop partyras) , ce te-ar interesa?
Muzee, arta, shopping sau plimbari?

Daca ai o zi intreaga atunci putem merge si la Jerusalem angel

Ai aici mai multe informatii despre Tel-aviv.
Kiki
Scris: Tuesday, October 7, 2008 11:24 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Norocoaso! pupici pupici
Cris Rusu
Scris: Tuesday, October 7, 2008 2:40 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2006
Mesaje: 1445
Cristy, multumesc de oferta, sper sa am timp sa te am ca ghid... Vorbim pe mess...

Kiki, daca eram in plimbare, as mai fi zis, dar munca e munca... sic alcool
shirel
Scris: Tuesday, October 7, 2008 10:53 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11813
Cristy wrote:
Ohoo


Cine vine, cine vine... pupici

Draga mea pot sa fiu ghidul tau pupici ...

Sunt multe lucruri de vazut in Tel-Aviv (orasul non-stop partyras) , ce te-ar interesa?
Muzee, arta, shopping sau plimbari?

Daca ai o zi intreaga atunci putem merge si la Jerusalem angel

Ai aici mai multe informatii despre Tel-aviv.
Vin si euuuuuuu numai sa-mi spune-ti cind!
Ce bucurie,ce bucurie vezi daca nu ne-am cunoscut in Bucuresti ,aici nu te las sa-mi scapi!Astept vesti!dance dance dance
Cris Rusu
Scris: Wednesday, October 8, 2008 6:38 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2006
Mesaje: 1445
Shirel, abia astept! Despre asta discutam si cu Cristy ieri, ca daca n-am ajuns sa va cunosc cat ati fost voi in tara, din cauza serviciului, las'ca va fac o vizita de cateva zile in tara! yes
Vin pe 27 noiembrie, si plec ori pe 30 noiembrie, ori pe 2 decembrie, inca nu stiu sigur. A ramas ca de indata ce aflu ceva, o anunt pe Cristy, dar te anunt si pe tine!
Cristy
Scris: Wednesday, October 8, 2008 5:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Si ca sa revin cu informatii despre Tel Aviv

Tel-Aviv - Yaffo

Name meaning Spring Hill
Founded in 1909
Government City
District Tel Aviv
Population 390,100[1]
Metropolitan Area: 3,150,800 (2007)
Jurisdiction 51,788 dunams (51.788 km2/19.995 sq mi)
Mayor Ron Huldai
Website www.tel-aviv.gov.il


The city is situated on the Israeli Mediterranean coastline, with a land area of 51.8 square kilometres (20.0 sq mi). It is the largest and most populous city in the metropolitan area of Gush Dan, home to 3.15 million people as of 2008.

Tel Aviv este, dupa Ierusalim, cel mai mare oras din Israel, centru economic, de afaceri si cultural al tarii. Este un oras cu un ritm de viata alert si cu multe locuri de agrement. Aici se afla sediile principale ale bancilor si ziarelor israeliene, de asemenea jumatate din marile companii si locurile de munca ale unui sfert din populatia activa a Israelului. În anul 1909, când a luat fiinta în mod oficial, urma sa devina cel dintâi oras evreiesc din Tara Sfânta (Palestina, Eretz Israel) , dupa o pauza de doua mii de ani. Tel Avivul, împreuna cu orasele vecine (Ramat Gan, Giv'atayim, Bat Yam, Holon, Bney Brak, Petakh Tikva, Ramat Hasharon, Rishon Letzion, Herzliyya), cu unele din care are chiar câteva strazi comune, formeaza un conglomerat urban numit "Gush Dan" ("Blocul Dan") , cu o populatie de circa un milion de locuitori.


Yaffo


Antichitate

Yaffo (Jaffa) îsi trage foarte probabil numele de la cuvântul ebraic (sau vest-semitic apropiat de ebraica) "Yaffá", adica "frumoasa" si are un trecut multimilenar. Elenii au cunoscut-o sub numele Yoppe, romanii ca Joppa, iar arabii o numesc Yáffa. Legenda evreiasca îi atribuie întemeierea sa unuia din fiii lui Noe (Noah), Yafet (Yefet).

Prima asezare urbana fortificata dateaza de pe la 1800 î.e.n. În secolul al XV-lea î.e.n. a fost cucerita de ostenii faraonului Thutmose al III-lea. A cunoscut dominatii diverse – ale canaanitilor, ale filistenilor, ale asirienilor, babilonenilor, persilor, fenicienilor. Aici, dupa Biblie, au fost descarcati in doua rânduri, în secolul al X-lea si în secolul al V-lea î.e.n., cedrii importati din Liban si destinati construirii si, respectiv, recladirii Templului evreiesc din Ierusalim. Sub dominatia persana, Yaffa a fost data în administratie fenicienilor din Sidon, al caror rege Eshmunezer a ridicat aici un templu al zeului Eshmun. În anul 322 î.e.n., orasul a cazut în stapânirea eleno-macedoneana, a lui Alexandru cel Mare. În anul 301 î.e.n., a fost cucerit de diadohul Ptolemeu, devenit rege al Egiptului, iar apoi a trecut, ca si întreaga zona, sub dominatia Siriei Seleucide.

In timpul rascoalei Makabeilor populatia Yaffei , constituita mai ales din eleni si semiti elenizati sau politeisti ,au opus evreilor o rezistenta înversunata . Yonatan Makkabi a cucerit orasul doar temporar , in schimb in anul 147 î. e. n. Shimon Makkabi a reusit sa-l supuna definitiv . Yaffa a facut parte din regatul evreu ,sub dinastia Hasmoneilor , apoi a Antipatrizilor pâna la desfiintarea lui definitiva de catre romani , în timpul "Razboiului iudeilor" .

În timpul cuceririi romane a fost daruit Cleopatrei de catre Marcus Antonius, apoi a fost restituit regelui Iudeei , Irod cel Mare (rom .Herodes ,ebr. Hordos ) . Orasul - port Yaffo a scazut în cele din urma în importanta când regele Irod cel Mare a început sa favorizeze noua localitate - port Caesarea . Dupa reprimarea rascoalei evreilor orasul a fost pustiit de trupele romane în anul 68 e.n. si reconstruit apoi sub numele de Flavia Joppe. Noul Testament,mai precis cartea Faptele apostolilor relateaza un episod semnificativ din începuturile crestinismului în Yaffo - reinvierea vaduvei evreice Tabitha (Dorcas) (probabil Tzviya in ebraica ) de catre apostolul Petru si viziunea pe care a avut-o acesta in casa tabacarului Shimon când un înger i-a revelat ideea egalitatii tuturor neamurilor în fata lui Dumnezeu si a renuntarii la obligativitatea alimentatiei rituale specifice .În urma acestei viziuni Petru a plecat sa propovaduiasca noua credinta în rândul pagânilor din Caesarea. In continuare , sub romani ,iar apoi sub bizantini , a continuat sa salasluiasca în Yaffo o comunitate evreiasca ,mentionata si de de Talmud .


Evul mediu

Arabii condusi de Amr ibn Al As, din comandantii vestiti ai califului Omar (Umar), sub steagul Islamului, au cucerit orasul în anul 636.Sub noua cârmuire musulmana (califatele omeyad , abbasid si fatimid ), un numar de evrei au putut reveni în localitate si sa salasluiasca aici pâna la venirea cruciatilor în secolul al X1-lea.

Ramla, noua capitala provinciala, s-a folosit de serviciile portului Yaffa. Cu timpul , populatia Yaffei s-a arabizat si localitatea a devenit un oras arab, ajungând în cele din urma, sub stapânirea turca si britanica în secolul al XX-lea, cel mai mare centru urban arab din Palestina.


Sosirea Cruciatilor la Yaffa ,i-a conferit rolul de "port al Ierusalimului". In 1187 a fost cucerita de Salah ad Din , iar dupa 4 ani, de catre Richard Inima de Leu Dupa dominatia cruciata ,orasul a cazut in stapânirea mamelucilor din Egipt .

Turcii otomani au cucerit Yaffa împreuna cu întreaga Palestina în anul 1517 , în timpul sultanului Selim I Yavuz. Sub stapânirea lor localitatea a conoscut la început o perioada lunga de decadere . La sfârsitul secolului al XVIII - lea Yaffa a suferit de pe urma luptelor intestine dintre diferiti sefi locali .

Apoi orasul a fost ocupat ,dupa lupte acerbe, de trupele lui Napoleon . Guvernatorul turc al orasului a fost executat . În cele din urma expeditia lui Napoleon în Palestina s-a terminat lamentabil . În Yaffa , cu atât mai mult , în urma izbucnirii epidemiei de ciuma care a lovit din greu si populatia locala , dar si pe soldatii francezi.Napoleon a luat atunci decizia foarte controversata de a otravi pe toti soldatii si prizonierii (vreo doua mii de albanezi )imbolnaviti , ce nu puteau fi evacuati . In continuare orasul a fost sub controlul pasei de Akko (Acra) , Ahmed Jazzar (albanez de origine , cel care aparase cu succes Akko de asediul lui Napoleon ) , iar mai tarziu a fost guvernat de Muhammad "Abu Nabut" Agha ,albanez si el , care vestit ca si Jazzar prin cruzime , s-a dovedit a fi un bun administrator - a refacut cladiri si zidurile cetatii , a ridicat moscheea Mahmudiye , fantana numita Sebil Abu Nabut , a amenajat pieti etc Sub ocupatia egipteana a lui Ibrahim pasa, fiul viceregelui Egiptului , Muhammad Ali - colonisti egipteni au infiintat noi cartiere in afara zidurilor Yaffei - Abu Kabir ,Manshiye etc , s-a dezvoltat cultura portocalilor si lamâilor , care au facut faima Yaffei. La aceasta faima a contribuit si marca "Jaffa oranges" a agricultorilor germani din Sarona .

Noul regim al capitulatiilor a permis imbunatatirea traficului dintre Europa si Palestina , inclusiv portul Jaffa.

În aria actuala a orasului Tel Aviv , în Yaffa si în afara ei au avut loc în a doua jumatate a secolului al XIX - lea câteva încercari de colonizare crestine - a unor protestanti americani si germani . In anii 1853-1859 un grup de crestini adventisti americani din Philadelphia a întemeiat o comunitate numita Mount of Hope ( Muntele Sperantei )în preajma rîului Ayalon ,la nord-est de Yaffa , pe locul unde astazi se afla liceul "Shevah - Mofet " din Tel Aviv. Din cauza vicisitudinilor , mai ales în urma uciderii unora din colonisti de catre bande înarmate arabe din vecinatate ,asezarea nu a dainuit. Între membrii ei care s-au întors ,cu amintiri destul de traumatice , în America , s-a numarat si bunicul scriitorului american (cu radacini germane) John Steinbeck . In anii 1866 - 1868 adepti ai "Bisericii lui Mesia" din SUA au fondat un mic cartier în apropierea actualei strazi Eilat din Yaffa -asa numita colonie americana - Mai târziu le-au luat locul germani svabi din Württemberg,facând parte din societatea protestanta a Templerilor ,si care au fondat aici o colonie numita Walhalla .În acest cartier ei au construit biserica luterana Immanuel si hotelul cu acelas nume - care la un moment dat a apartinut baronului Ustinov. În 1871 la nord de Yaffa Templerii germani au creat o asezare agricola - industriala numita Sarona (dupa numele regiunii Sharon ) care a dainuit , cu întreruperi ,pâna în 1946.

Tel Aviv

Bazele orasului Tel Aviv au fost puse începând din anii 1870 - 1880 de catre imigranti evrei , însufletiti de idealuri sioniste (de autodeterminare nationala în vatra istorica ) sau de sentimente nationale - religioase, pe niste dune din preajma vechiului oras-port Yaffo (Yaffa) ,care era atunci locuit în principal de arabi Mai întâi , in anul 1869, ceva mai departe la est de Yaffa , pe teritoriul orasului Holon de astazi , din initiativa lui Charles Netter din organizatia Alianta Israelita Universala s-a înfiintat scoala agricola Mikve Israel cu intentia de a educa în Palestina o generatie de evrei care sa -si însuseasca o cultura generala si care sa se priceapa la agricultura . Apoi au fost întemeiate la nordul Yaffei cartierele evreiesti Nevé Tzédek ("Oaza Dreptatii"} si Nevé Shalom ("Oaza pacii") .Din initiativa unor locuitori evrei ai Yaffei si ai noilor cartiere pomenite , în frunte cu Arye Akiva Weiss , Aharon Chelouche (Shlush) ,Shimon Rokah, Meir Dizengoff si altii, în anul 1909 s-a înfiintat la nord de Yaffo asezarea Ahuzat Baiyt ("Domeniul Casei") care a luat dupa un an numele de Tel Aviv ("Colina primaverii"). Cu timpul, Tel Avivul a crescut si s-a întins pâna la limitele localitatilor ,arabe si evreiesti , din jur : Yaffa , Ramat Gan , Giv'ataiym .La 29 noiembrie 1947 Adunarea Generala a Natiunilor Unite,pe baza recomandarilor unei comisii, a adoptat hotarârea de împartire a Palestinei în doua state, unul evreiesc si unul arab , prevazând (între altele) ca Yaffo sa fie o enclava araba în teritoriul viitorului stat evreiesc si sa faca parte dintr-un viitor stat arab palestinian . Partea araba - arabii palestinieni si statele arabe grupate in Liga araba -, a respins acest plan de compromis al ONU si a declansat ostilitatile , atacând zonele locuite de evrei ,iar dupa proclamarea statului evreiesc Israel, a decis interventia militara împotriva acestuia. Din cartierele arabe , inclusiv de pe minaretul moscheii Hassan Bek din nordul Yaffei, s-au lansat tiruri de proiectile si gloante asupra unor cartiere evreiesti ale Tel Avivului . În 15 mai 1948, când a încetat mandatul britanic în Palestina si Israelul si-a proclamat independenta, armatele mai multor tari arabe , în primul rând Legiunea Araba a Transiordaniei si armatele Egiptului , Irakului , Siriei si Libanului ,au patruns pe teritoriul fostei Palestine mandatare pentru a o ocupa în întregime si a împiedica formarea statului evreiesc.

În luptele dintre fortele evreiesti si arabe în Yaffo si zonele vecine au învins evreii .Armata egipteana care avansase în directia Tel Avivului a fost oprita , dupa lupte grele , desfasurate la mare distanta de oras .

Temându-se de ocupatia evreiasca ,si în speranta victoriei si a unei întoarceri dupa scurt timp , marea majoritate a arabilor din Yaffa - peste 60 000 de suflete - si-au parasit casele,refugiindu-se mai ales în Fâsia Gaza ,în Liban, în zonele aflate sub controlul Legiunii Arabe ,apoi si în restul lumii arabe ,iar unele familii înstarite, mai ales crestine, -în America de Nord si de Sud. În timpul si în urma razboiului din anii 1948-1949, cunoscut ca Razboiul de independenta al Israelului , Yaffa si un numar de sate arabe vecine cu cartierele Tel Avivului , ca Skheikh Muwaness, Sumeil , Salame , Jamusin au ramas pustii . În casele arabe parasite , în anii de dupa 1948 au fost asezati zeci de mii de refugiati evrei veniti din Europa postbelica si din diverse tari arabe (Yemen, Siria, Liban, Irak, Libia, Tunisia, Maroc, Algeria, Egipt).

In fosta asezare germana ,Sarona, inclusa si ea în perimetrul Tel Avivului, s-au instalat mai întâi institutii administrative si tabere militare ale autoritatilor britanice mandatare ,iar dupa 1948 ,institutii guvernamentale si militare ale noului stat (actualul cartier Kiriyá)

Dupa câtiva ani ,în 1950 Tel Avivul s-a unit cu Yaffo într-o singura municipalitate numita Tel Aviv-Iaffo. Circa 4000 de arabi ,care, majoritatea din motive de lipsa de resurse , n-au parasit orasul si carora li s-au alaturat mai multe mii de refugiati arabi din alte asezari , cazati si ei in case arabe parasite, au devenit minoritatea araba a orasului si cetateni ai noului stat al Israelului.


sursa in romana
sursa in engleza
Cristy
Scris: Wednesday, October 8, 2008 5:23 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Targul Nahalat Beniamin


Are loc in fiecare vineri dimineata targul Nahalat Beniamin in zona cu Shukul Carmel.
Pe langa tarabele cu produsele handmade fabicate de artistii plastici din toata tara, se tin si tot felul de spectacole in aer liber, se pot cumpara pite facut la tabun cu branza, sunt multe cafenele in jur.... cu alte cuvinte distractie mare !!!

Cateva poze facute in Targul Nahalat Beniamin.

Nahalat BeniaminEnjoy!chitara
Cristy
Scris: Wednesday, October 8, 2008 5:32 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Cris Rusu
Scris: Thursday, October 9, 2008 6:45 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2006
Mesaje: 1445
Cristy, multumesc! computerlove computerlove computerlove firstprize
shirel
Scris: Friday, October 10, 2008 3:18 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11813
Daca ar fi cateva zile ar fi super misto poate apuc sa te iau o fuga si pina la Nazareth.
Oricum noi te asteptam cu drag,am vorbit cu Cristy si asteptam vesti de la tine .Deabia astept!dance dance yes yes
Numai in tel-aviv aveti concert?Eu una sper sa ajungeti si la Haifa ca este pacat sa nu o poti vizita.dance dance
Cris Rusu
Scris: Friday, October 10, 2008 3:23 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2006
Mesaje: 1445
Shirel, am un singur spectacol, in Tel Aviv, si atat. Sper sa am si eu timp, de cate o plimbare ceva, desi chiar n-as vrea sa va deranjati tu si Cristy! Va pup pe amandoua, si pe cei mici!computerlove computerlove
Cristy
Scris: Friday, October 10, 2008 3:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Cris Rusu wrote:
Shirel, am un singur spectacol, in Tel Aviv, si atat. Sper sa am si eu timp, de cate o plimbare ceva, desi chiar n-as vrea sa va deranjati tu si Cristy! Va pup pe amandoua, si pe cei mici!computerlove computerlove


Cine se deranjeaza?? Mai ales ca, vii in peroada de weekend bounce deci, nici nu este trafic si nici mare deranj ... unde mai pui ca tara eset mica .. deci:018: poti ajunge in scurt timp oriunde doresti topai
shirel
Scris: Friday, October 10, 2008 5:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11813
Cristy wrote:


Cine se deranjeaza?? Mai ales ca, vii in peroada de weekend bounce deci, nici nu este trafic si nici mare deranj ... unde mai pui ca tara eset mica .. deci:018: poti ajunge in scurt timp oriunde doresti topai


Ce deranj,ne faci deosebita placere sa te cunoastem si cum spunea si Cristy poti ajunge in scurt timp unde doresti.Vrem si speram sa putem petrece cateva clipe minunate impreuna!
pupici lui Ioana cea frumusica de la noi!pupici pupici
OPER_CC
Scris: Thursday, November 27, 2008 10:12 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.