Tehnici la masa
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Scris: Friday, February 17, 2006 9:56 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Betisoarele chinezesti
Apuci un betisor de la mijloc, asa cum ai lua un pix sau un creion, si il tii cu degetul mare si aratatorul, sprijinindu-l in acelasi timp de urmatoarele doua degete. Apuca acum si cel de-al doliea bat, tinandu-l paralel cu primul. Primul bat ramane stabil, in timp ce cu al doilea apuci mancarea. Daca aceasta este servita in boluri mici, asa cum se obisnuieste, ridica bolul cat mai aproape de gura si apoi foloseste betisoarele.

Cand ai terminat de mancat, aseaza betisoarele langa bol sau farfurie. In unele restaurante cu specific japonez vei vedea ca exista un recipient special in care sa asezi betele. Sa nu-ti fie rusine sa ceri ajutor daca nu te descurci, iar daca te simti mai bine folosind o furculita, atunci cere una.

Clatitele
Sunt tot atatea feluri de clatite cate gusturi, am putea spune. O clatita servita la desert se mananca cu ajutorul unei furculite si al unei linguri. Taiatul si mancatul se fac cu ajutorul lingurii, iar pentru a tine clatita, in timp ce se taie, se foloseste furculita. Clatita chinezeasca este de obicei umpluta cu un amestec de carne, legume si sos. Se ruleaza si se mananca pur si simplu cu mana.

Cum sa bei
Sa bei cafeaua, ceaiul si alte bauturi calde din cana este normal. Iti poate fi adusa si o farfurie pe care sa asezi lingurita. Daca ai si un servetel, atunci lingurita va fi asezata cu fata in jos pe servetel. Nu este indicat sa bei dintr-o cana in care este si lingurita. Nu de alta, dar iti poti rani ochiul.

Pliculetul de ceai il poti plasa pe farfuriuta dupa ce l-ai scurs un pic in cana sau ceasca. Fie il aduci pana la gura canii si il lasi in lingura sa se scurga putin dupa care il scoti, fie il scoti direct din cana si il asezi pe farfurie. Daca nu ai una, acum este cazul sa ceri.

Nu uita sa indepartezi si linguritele cu coada lunga sau paiele din ceaiul cu gheata sau cafea. Daca ai varsat cafea sau ceai pe farfurie, cere sa ti se aduca alta. Daca nu este posibil si ai la dispozitie servetele, atunci foloseste unul care sa absorba lichidul si lasa-l acolo pe post de burete. Este mult mai bine decat sa versi pe masa sau chiar pe tine.

Un pahar cu vin rosu va fi tinut de baza paharului. Un pahar cu vin alb va fi tinut de picior. Un pahar in care este servit putin coniac este incalzit tinandu-l intre palme. Caldura ii da bauturii tot gustul. Daca sunt masline, ceapa sau cirese in bautura, poti sa le indeparatezi cu ajutorul degetelor; este mult mai simplu insa sa astepti pana cand iti va mai ramane o cantitate mica de baurtura in pahar si maslina, ceapa sau cireasa iti va aluneca usor in gura.

Niciodata sa nu asezi paharul in casa altcuiva daca nu exista si un suport. Daca nu ai, cere unul. Daca din greseala versi bautura, nu face mare caz. Cere gazdei un burete cu care sa stergi. Niciodata sa nu introduci ceva in bautura. Niciodata sa nu sufli intr-o bautura fierbinte pentru a o raci. Asteapta, se va raci intr-un final.

Servetele
Servetelele sunt de obicei impaturite pe jumatate si asezate pe farfurie. Daca este unul mai mare, atunci despatureste-l. Daca pleci de la masa fara sa termini de mancat, sa nu lasi servetelul pe scaun. Lasa-l impaturit fie in dreapata fie in stanga farfuriei.

Pastele

Macaroanele si lasagna pot fi taiate cu furculita in portii mai mici. Spaghetele pot fi servite cu ajutorul furculitei. Prinde cateva si rotestele in jurul furculitei. Poti sa folosesti si o lingura, dar niciodata sa nu ridici lingura din farfurie. Niciodata sa nu tai spaghetele. Daca iti sunt servite cu sos si branza rasa deasupra te poti folosi de lingura si furculita pentru a le amesteca inainte de a le manca.

Pizza

Felia de pizza se tine in mana cu marginile indoite in interior pentru a nu se scurge. Daca felia este prea mare, poti folosi furculita si cutitul.
taki
Scris: Thursday, February 23, 2006 9:28 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Eticheta la restaurant

Cum mananci fructele?
Eticheta la o cina formala merge pana la cel mai mic detaliu, chiar cand acesta inseamna servirea unui fruct.


Merele si perele
La o cina, para sau parul sunt luate cu mana si puse pe farfurie. Daca ai indemanare, poti taia coaja, in forma de spirala. Daca consideri ca acest procedeu este prea dificil, pune fructul pe o farfurie pentru desert, taie-l in doua, indeparteaza samburii si apoi taie-l in bucati mai mici. Apoi mananca-l cu ajutorul unei furculite sau al unui cutit pentru fructe. Poti lua bucatile mai mici cu mana, daca masa nu este foarte formala.

Bananele
Daca sunt banane in meniu, decojeste-le, taie-le cu un cutit (de fructe, daca se afla pe masa) si mananca-le cu o fruculita. In situatiile informale, nu este nevoie sa recurgi la taiatul in bucati.

Ciresele si fructele de padure
Inspira-te din jur. Sunt atatea moduri de a manca aceste fructe, incat poti alege orice varianta. In general, totusi, fructele de padure se mananca cu ajutorul unei lingurite, chiar daca nu sunt ornate cu frisca. Ciresele pot fi consumate cu mana. Scuipa samburii discret in mana facuta caus si dpune-i apoi pe farfuria pentru desert.

Portocala si grapefruit-ul
Este indicat sa mananci grapefruit-ul, taiat in doua, cu ajutorul unei lingurite. La mesele informale, poti manca felie cu felie, cu mana. Exista doua moduri de decojire a unei portocale; ambele incep cu un cutit ascutit. Metoda numarul 1: o spirala continua. Metoda numarul 2: taie cele doua capete si apoi taie coaja pe verticala, in mai multe crescaturi paralele, care te vor ajuta sa o indepartezi cu usurinta. Daca feliile sunt mici, este recomandat sa se mananci una cate una, intregi. Daca sunt mari, foloseste un cutit pentru a le taia. O portocala mare poate fi mancata in a acelasi mod ca in cazul grapefruit-ului.

Strugurii
Strugurii fara samburi nu sunt nici o problema: mananca-i bob cu bob. Daca au samburi, pune-i discret, in mana facuta caus.

Mango si papaya
Mango se taie in doua, apoi in patru. Fiecare bucata se pune pe farfurie, cu coaja in sus, pentru a fi indepartata, cu ajutorul cutitului. Poate fi apoi taiat bucatele si mancat si o lingurita. Papaya se mananca precum un pepene mic, care a fost taiat in jumatati si i-au fost indepartate semintele.

Pepenele
Pepenele, galben sau rosu, trebuie sa fie mancat cu lingurita. Daca este deja taiat in bucati, se serveste cu furculita.

Piersica
Piersica si nectarina se taie in doua, apoi un patru. Pielita poate fi indepartata cu ajutorul unui cutit. Este acceptabil ca fructul sa fie taiat in bucati mai mici, fara ca pielita sa fie indepartata.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.