Taxe mai mici pentru studenti romani!
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Thursday, January 11, 2007 10:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Universitatile europene scad taxele pentru romani

Universitatile celebre din Europa au devenit peste noapte accesibile studentilor romani, iar in anumite cazuri chiar mai ieftine decit cele autohtone. Integrarea in Uniunea Europeana se traduce pentru studentii romani in posibilitatea de a invata la universitati de prestigiu pe bani mai putini decit pina acum. Astfel, un an de studii la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, spre exemplu, il costa pe studentul roman intre 9.054 si 21.954 de lire sterline, la care se mai adaugau 10.000 de lire sterline pentru cazare.

Pentru cetatenii din afara Uniunii Europene, taxele nu erau cu mult diferite nici la Universitatea Oxford sau la University College London. Din acest an insa, viitorul student roman va achita doar 3.000 de lire sterline pe an pentru a studia la una dintre aceste universitati, asa cum platesc toti studentii comunitari.

Amsterdamul da reduceri


In Olanda, cei care se inscriu la majoritatea universitatilor si provin din tari membre ale Uniunii Europene vor avea de platit 1.500 de euro pe an pentru orice facultate. Pina acum, un roman care voia sa mearga la Universitatea din Utrecht scotea din buzunar de patru ori mai mult pentru o facultate de trei ani si zece mii de euro pentru cea de medicina, taxele pentru studentii necomunitari fiind diferite in functie de profilul disciplinei studiate. Cele mai ieftine scoli disponibile pentru romani pina in 2007, in Olanda, erau stiintele economice, stiintele umaniste si Facultatea de Arte, care costau 5.500 de euro. Un caz aparte printre universitatile olandeze il constituie Amsterdamul. Pentru cei care vor sa il viziteze in scopuri academice, Universitatea din Amsterdam a scazut tariful pentru romani de la 9.000 de euro la 1.500 de euro.

Italia si Suedia ataca Romania

O mare diferenta se constata si in cazul universitatilor italienesti, unde taxele au scazut de la 4.000 de euro pe an la numai 500 de euro. Astfel, la Universitatea din Bologna, un roman va plati o taxa egala cu cea de la o facultate din cadrul Universitatii din Bucuresti. Mai ieftin se poate studia la Universitatea din Innsbruck, din Austria, unde anul de studii costa 400 de euro pe semestru pentru membrii UE, iar pentru cei din afara Uniunii, 750 de euro. Cu toate ca nu este membru al Uniunii Europene, Elvetia ofera reduceri substantiale pentru studentii comunitari. La Universitatea din Geneva, un an de studii costa aproximativ 2.200 de franci elvetieni pentru acestia, in timp ce pentru extracomunitari taxa este de 10.750 de euro.

Masterul, mai ieftin in Anglia

In Uniunea Europeana, multe universitati percep taxe de studii pentru supraspecializari, fata de Romania, unde acest tip de invatamint superior poate fi gratuit. Astfel, peste tot in Marea Britanie si in peste jumatate din institutiile de invatamint superior din Olanda si Belgia studiile postuniversitare se platesc. Chiar si in acest caz, scoala se poate dovedi mai ieftina decit in Romania. Din primele zece universitati din Europa in anul 2006, cinci sint din Anglia, incluzind aici si primele patru pozitii ale clasamentului. Paradoxal, un master la acestea il va costa pe proaspatul student european putin peste 200 de euro pe an, fata de 411 euro cit platea anul trecut. In Romania, media pentru un an de master este de 600 de euro.

Adio, burse de merit!

Daca studiile in strainatate se vor ieftini, pentru studentii care invata in Romania si sint bursieri, aderarea inseamna ca ei ar putea pierde aceste bonificatii ca urmare a faptului ca in UE astfel de burse nu se acorda din partea statului. „La noi este incurajata bursa profesionala: inveti bine, ai bursa. In tarile dezvoltate acest fel de burse nu exista. Acolo studentii primesc asa-numitele burse profesionale de la companii. Statul nu da decit burse sociale. Sistemul lor de finantare este integral. Exista state unde nu se cunoaste notiunea de scoala la buget, iar altele, ca Franta, care nu au notiunea de invatamint particular“, spune Ion Rosca, rectorul ASE-ului.

Universitatile pe Internet

- Newcastle University (Anglia) - http://www.ncl.ac.uk/
- UCL London’s Global University (Anglia) - http://www.ucl.ac.uk/
- Universitatea Cambridge (Anglia) - http://www.cam.ac.uk/
- Utrecht University (Olanda) - http://www.uu.nl/
- Maastricht University (Olanda) - http://www.ssc.unimaas.nl/
- Universita degli studi di Bologna (Italia) - http://www.unibo.it/
- Université de Genève (Elvetia) - http://www.unige.ch/
- Universitatea din Amsterdam (Olanda) - http://www.uva.nl/
- Universitatea din Innsbruck (Austria) - http://www.uibk.ac.at/


Romania si concurenta de acasa

Cele mai mari universitati din lume provoaca in Romania lupta pentru supravietuire academica. Anul acesta reprezinta inceputul unei adevarate batalii intre vechile centre universitare romanesti si universitati prestigioase, care isi vor deschide centre la noi in tara. „Universitati puternice din Europa vor veni sa isi faca filiale pe structura universitatilor particulare. Prin urmare, universitatile romanesti trebuie sa vina cu colaborari si programe in limbile de circulatie internationala, atragind astfel si studenti straini. Studentii straini platesc de acum aceeasi suma de scolarizare ca studentii romani“, spune Ion Rosca, rector la ASE.

Pina acum, daca tinerii straini nu erau bursieri ai universitatilor sau ai statului roman, precum cei din Republica Moldova, ei trebuiau sa isi plateasca studiile in functie de taxele fiecarei universitati. De acum inainte, studentii comunitari pot invata gratis, cu conditia sa treaca prin criteriile de admitere, dat fiind faptul ca in Romania invatamintul superior este gratuit. Cu toate acestea, adaptarea la sistemul european de invatamint si la concurenta ce o provoaca este privita cu scepticism pe termen scurt. „Integrarea in Europa inseamna pentru invatamintul superior, in primul rind, trecerea la un sistem care nu este traditional si nu este romanesc. Este vorba despre o noua conceptie, iar pentru asta trebuie sa treaca cel putin un ciclu complet. Abia in 2010 vom incepe sa ne obisnuim“, spune Ion Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice.

Bucurestiul, mai scump decit Berlinul


Pentru un student din provincie, cu venituri ceva mai bune decit media, studiile la Berlin sint mai ieftine decit studiile la Bucuresti. In capitala Germaniei, institutii de invatamint superior cu renume international, cum ar fi Universitatea Humboldt sau Universitatea Libera Berlin, nu percep taxe de scolarizare. In plus, chiriile pot fi mai mici chiar decit in Bucuresti, astfel incit un student poate gasi o garsoniera de inchiriat sau poate imparti un apartament cu alti colegi, platind circa 200 euro pe luna.

In afara costurilor de cazare, restul cheltuielilor - abonament de transport in comun, asigurare medicala, mincare - nu depasesc suma de 250 de euro lunar. Cu 450 de euro pe luna poti trai si invata asadar in Berlin, in timp ce, daca vii din provincie in Bucuresti (si cu atit mai mult daca ai intrat la facultate pe locurile cu taxa), risti ca studiile sa te usture mult mai mult la buzunar. Incomparabil este insa accesul la resursele exceptionale pe care le ofera universitatile germane, reflectat si in calitatea educatiei, ceea ce face ca investitia sa merite cu virf si indesat.

sursa
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.