Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/17/2008 Mesaje: 3770
| Uffff ce frica imi e mie de adolescenta Sarei! mi-e teama sa nu gresesc ....mi-e teama ca nu voi sti gestiona situatia .... |
|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17859
| Miha, cam pe la ce varsta a inceput Diana sa dea semne de rebeliune? Ma gandesc si eu cu grija ca ne apropiem de momentul in care se va produce trecerea de la copil la adolescent si nu stiu daca suntem pregatiti pentru pasul acesta... Alice face in vara 13 ani... |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Dia la 13 ani era pui mic inca ma imbratisa si imi cerea voie sa iasa afara.Dupa 15 ani a inceput skimbarea.Inca simt ca nu e o cauza pierduta ,mai am nitica autoritate asupra ei ,ma tin batz pe pozitii Si cum spunea Aurish se intampla deodata ,zici ca-i pocneste nebuneala peste noapte . |
|

Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| AdrianaC wrote: Ma gandesc si eu cu grija ca ne apropiem de momentul in care se va produce trecerea de la copil la adolescent si nu stiu daca suntem pregatiti pentru pasul acesta... Alice face in vara 13 ani... Adriana, nu e musai sa se intample! In plus, trecerea asta se face in tacere, nu este tocmai un pas! Daca un parinte nu ignora semnalele de alarma, nu este luat prin surprindere! Eu cred ca sunt doua lucruri importante in aceasta ecuatie: prietenia cu copilul dezvoltata in anii ce preced adolescenta, inca de cand este foarte mic, si taria in ceea ce priveste principiile familiei, acesta poate fi un puternic reper . Fireste, are si copilul o parte, dar asta nu este in mana noastra, tine exclusiv de el! Eu nu cred ca exista stiinta de a evita complet aceste probleme, ele fac parte din procesul de maturizare; cred, insa, ca trebuie sa ne dezvoltam capacitatea de a traversa "furtuna", de a ne intari fizic si psihic la nevoie, de a gasi cea mai potrivita cale de rezolvare! Simona are aproape 16 ani acum, este foarte echilibrata, a vazut si a invatat multe din experienta familiei cu fratele ei cel mare.....dar nu ma culc pe o ureche, sunt ca un vultur , cu atentia incordata la maxim, gata de interventie la nevoie! |
|

Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| Miha nu pierde credinta ! Se poate face educatie de la varsta 0 si se poate incepe de la varsta de 15 ani.
Nu uita un singur lucru, au nevoie de noi mult si acei plozi nestrusnici ne iubesc de le sar capacele !
Iti promit ca totul va fi Ok. Cu iubire si rabdare ! Nu spune cuvinte in vant, ai sa ai grija de ea si peste varsta de 18 ani, ne vom intalni pe forum si vom discuta
Stiu un lucru : Cand crezi in ceva din toata inima se va intampla !
Pupici tie si fetitei rebele ! |
|

| Am aflat despre un eveniment in care se va dezbate abordarea problemelor adolescentilor....poate mai intereseaza pe cineva! http://www.avantaje.ro/articol/deciziile-la-varsta-indeciziei-un-eveniment-intre-noi-parintii-de-vorba-cu-aurora-liiceanu |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 3/1/2006 Mesaje: 7513
| Azi ii vezi niste copilasi , a doua zi ii vezi adolescenti cu pareri/idei foarte clare , cu o mare personalitate si o mai mare nevoie de libertate. E cea mai grea perioada din viata ... cand parintii nu te inteleg , cand ai face orice sa scapi de gura lor ... cand o fata/baiat vor fi cele mai importante persoane din viata ta. Daca nu vrem sa fie asa , trebuie sa simta ca le acordam incredere, libertate . Eu imi aduc aminte varsta asta 16-17 ani ... si il uram pe tata ca nu ma lasa sa fac nimic si ma feream mereu si incepusem sa mint , chiar daca eu uram minciuna . Atunci au inceput certurile, usile trantite de la camera mea, dat afara din camera( pe tata ) ... pfff si imi aduc aminte ca mama si-ar fi dorit sa ma lase mai libera/ ca incerca sa ma inteleaga. Finalul a fost ca am facut doar ce am vrut, nu imi puteau schimba deloc parerile ... m-am impus dar am si fost un copil cu capul pe umeri, care s-a si distrat la maxim dar care stia care ii sunt limitele ... ai mei au inchis ochii la multe , stiau ca nu au incotro ( aici deja ma apropiam de 17-18 ani ).
Si eu ma gandesc cu emotii la acea perioada , mai ales ca am un copil facut dupa acelasi tipar . |
|

| TatyKS wrote:Azi ii vezi niste copilasi , a doua zi ii vezi adolescenti cu pareri/idei foarte clare , cu o mare personalitate si o mai mare nevoie de libertate. E cea mai grea perioada din viata ... cand parintii nu te inteleg , cand ai face orice sa scapi de gura lor ... cand o fata/baiat vor fi cele mai importante persoane din viata ta. Daca nu vrem sa fie asa , trebuie sa simta ca le acordam incredere, libertate : . Cu increderea, nu prea merge...ei sunt imaturi, actioneaza dupa impulsuri, dupa "curentul" anturajului....fiul meu a exploatat mult chestia asta, cu increderea! Mai ales noi, ca mame, avem tendinta de a le da mai mult credit decat ar trebui....ochiul vigilent ar trebui sa fie mereu treaz! Cu libertatea...hmmm....adolescentii confunda . adesea, libertatea cu libertinajul! As folosi, ca ilustratie, un exemplu din tara considerata a fi una dintre cele care acorda cea mai mare libertate cetatenilor sai, Statele Unite ale Americii! Libertatea este garantata de Constitutie, da, dar in limitele respectarii acesteia. Ea nu este menita sa ii ingradeasca, ci sa ii protejeze pe ei si drepturile lor. Daca, insa, ei calca legea, au de-a face cu justitia... Acest exemplu poate fi aplicat si in familie! Voi exemplifica cu propria mea situatie! Tata este presedintele , eu, mama , sunt prim-ministrul , copiii sunt cetatenii pe care ii iubim, de care avem grija, ii crestem, ii educam, le asiguram cele necesare, ii protejam, ii pregatim pentru vremea in care ne vor lua locul in societate.....codul nostru de reguli este ca si o Constitutie pe care o respecta toti! Fiecare primeste, dar fiecare trebuie sa isi aduca aportul personal! Cand cineva din familie calca regulile, trebuie sa suporte consecinte, ele fiind direct proportionale cu abaterea! Poate suna legalist, dar este functional, mai cu seama fiindca toate aceste sunt facute cu dragoste, nu asa, impersonal, cum actioneaza sistemele sociale! Daca, in numele libertatii si increderii, cineva dintre noi abuzeaza, va trebui readus pe linia de plutire. Eu nu voi sponsoriza si intretine un comportament auto-destructiv si sfidator, ba, din contra, voi lua masuri serioase!In practica este foarte delicata problema, stiu, fiecare copil si fiecare familie au propria situatie....ce functoneaza la mine poate fi complet deplasat in alt cadru! La noi in bloc este un baiat care, de mic, a facut ce a vrut, a avut totala libertate si incredere din partea mamei lui. Desi i-a creat multe probleme, mult mai multe decat ne-am imagina noi ca ne-ar putea face copilul nostru, ea niciodata nu a luat o pozitie ferma... a pus dragostea si intelegerea pe stindard si s-a multumit la a plange si a -i spune "nu e bine ce faci"! A abandonat scoala, a devenit un mic infractor, a sfidat pe toti locatarii cu comportamentul lui "liber"...in fine, a inceput sa comita jafuri pentru a-si putea sustine stilul de viata si sfarsit cu o condamnare de 8.5 ani, acum fiind eliberat conditionat! Si are doar 22 de ani! Admitand ca ii vine mintea la cap, cum mai poate el aduna cioburile startului sau in viata? Foarte greu, daca nu chiar imposibil!
|
|

| t-mihaela wrote:Dia la 13 ani era pui mic inca ma imbratisa si imi cerea voie sa iasa afara.Dupa 15 ani a inceput skimbarea.Inca simt ca nu e o cauza pierduta ,mai am nitica autoritate asupra ei ,ma tin batz pe pozitii Si cum spunea Aurish se intampla deodata ,zici ca-i pocneste nebuneala peste noapte . Nici eu nu cred ca nu exista cale, ba , din contra! Copiii pot crede, pe moment, ca masurile radicale sunt o cale prin care parintele vrea sa scape de ei, dar, cu timpul, vor intelege ca nu este asa, atunci cand se vor maturiza suficient ca isi poate evalua obiectiv actiunile din trecut!
|
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Aurishta,este foarte cunoscuta ideea cu exemplu dat de tine numai ca nu se prea potriveste in fiecare familie depinde si de rolul fiecarui parinte in familie astazi fiecare este taaare ocupat cu cariera si cu alte treburi odata asta era foarte clar tata era asta care conducea si copii se supuneau conducerii astazi totul s-a inversat spre mai marea dezamagire a parintilor copii conduc si parintii sunt simpli cetatenii supusi. De multe ori este si invers sunt copii buni acasa se poarta frumos dar au un anturaj prost afara si acolo incepe destrabalarea si sunt si invers .Sunt atatea criteri la baza educarii copiilor si a adolescentilor si totul depinde si de cum fiecare parinte isi vede si simpte copilul si dupa situatie in care este pus .Cel mai important este sa-l avem sub observatie mereu sa-i urmarim pe cat se poate comportamentul ,anturajul ,facebook-ul fiindca copii din ziua de astazi sunt taaaare naivi nu au ei puterea si scoala vietii prin care noi am trecut.Nici nu-i putem compara cu noi in nici un domeniu. |
|

| shirel wrote:...este foarte cunoscuta ideea cu exemplu dat de tine numai ca nu se prea potriveste in fiecare familie depinde si de rolul fiecarui parinte in familie astazi fiecare este taaare ocupat cu cariera si cu alte treburi odata asta era foarte clar tata era asta care conducea si copii se supuneau conducerii astazi totul s-a inversat spre mai marea dezamagire a parintilor copii conduc si parintii sunt simpli cetatenii supusi.  Ai multa dreptate! Totul depinde foarte mult de modul in care functioneaza familia ...... |
|
| Pe mine cel mai mult ma deranjeaza tonul conversatiei , vorba apasata si sfidatoare. Ieri dimineata a stat vreo 2 ore in oglinda si nu a coborat la timp pt scoala.I-am dus pe astia mici sa nu intarzie si m-am intors sa o iau si pe Miss Univers sa ii fac un favor sa nu mearga pe jos.Dupa ce clancsonez de 100000 de ori apare in sfarsit , intra, trsnteste usa mai, mai ce suparare , ce atitudine pe ea ca nu mai stiam care-i mama care-i fiica.Frumusel intru in parcare , opresc masina si ii zic"Drum bun, mergi pe jos!" Azi la 8.30 era in masina , echipata, parfumata si gura mica ca un mielusel |
|

| |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| t-mihaela wrote:Azi la 8.30 era in masina , echipata, parfumata si gura mica ca un mielusel
Daca erai mama mea, plecam pe jos! Nu pentru ca m-ai lasat cu o zi inainte, dar pentru ca asa as fi vrut eu! Cred ca mai mult pentru ca as fi stiut ca ai fi suferit. Macar un pic. Macar ca te luam prin surprindere si te suparai. Ca sa fie taugh din ambele parti.
Eu am fost foarte dificila. Nu o faceam din ambitie. Dar daca vroiam sa fac un lucru trebuia sa ma lasi sa-l fac, pentru ca mi se parea important.(Asta e valabil si azi...:))) Si daca trebuia sa-mi stea rimelul nustiucum, trebuia sa ma intelegi. Eram foarte rebela si ma certam cu mama din orice. Am avut un anturaj nu prost, ci cel mai prost. Nu cred ca ai fi putut sa ma faci sa schimb ceva.... |
|
| zaza_ wrote:. Ca sa fie taugh din ambele parti. .
Nu am inteles nimic, de ce sa sufar eu ca tu mergi pe jos? Si ce vrei sa zici cu ultima fraza ... Daca as fi mama ta, bine ca nu sunt , te-as scoate in strada sa faci crize de diva neinteleasa acolo La mine nu merge "de ambele parti" sau cine pe cine. Exista o rebeliune sanatoasa pe care o inteleg , cum ar fi cea cu rimelul, de fapt rimelul e ultima mea problema , noi tratam cu caz sever de body piercing , daca o las ar pune si in dinti.Dar rebeliunea nesanatoasa , distructiva, lipsa de respect pt cine se trezeste e la 5 dimineata sa munceadca 10 ore , asta e grav si pedepsesc fara mila...altfel, din libertate dam in libertinaj cu s-a mentionat mai sus.
Am primit si replici de genul N-am nevoie de munca voastra, nu va cer eu sa am camera mea , casa etc.Dupa ei ar trebui sa stam pe banii statului si sa traim in case sociale pline de negri drogati si acolo sa simta libertatea.Paritii sunt vinovati ca se spetesc zi lumina sa aiba plodul motive de rebeliune..ete ma ce nervi am prins..Nimic nu le place doar ei si persoana lor conteaza.
|
|
|