Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Pozitia radicala implica multe riscuri...totusi, analizand acum, dupa "furtuna" situatia, cred ca, totusi, a fost solutia optima! Cocolosirea lui doar ar fi agravat situatia, dovada fiind ragazul de "libertate" (a se citi "libertinaj")pe care l-a avut in casa soacrei mele si nenumaratele cazuri triste ale colegilor lui , copii care au restrictii minime sau deloc acasa! Rezolvarea problemei implica si multe alte aspecte, particulare fiecarui caz! As da, totusi, un sfat parintilor care, inca, nu sunt in aceasta situatie: nu va supraestimati copilul! Trebuie sa aveti mereu in vedere ca poate aluneca pe o panta nedorita, ca va poate insela asteptarile sau pretentiile! Pe mine m-a ajutat foarte mult acest lucru: n-am avut si nu am nici o ambitie privitoare la viitorul copiilor mei, am incercat, mereu, sa fiu cat se poate de obiectiva, am discutat si rezolvat mereu, cu ei, cele mai diverse probleme, am tratat cu atentie fiecare lucru suspect din comportamentul lor, respectandu-le cat mai mult intimitatea. Chiar dupa ce s-au intamplat toate acele lucruri rele, am "despachetat", cu rabdare fiecare lucru grav de care am aflat, ajutand , astfel, la restabilirea relatiei deschise, de prietenie, pe care o pierdusem! Acum totul este bine, nesperat de bine, dar nu am lasat garda jos, ba, din contra, mi-am ascutit atentia si mai mult, mai cu seama ca vin inca patru copii din urma! Nu a fost usor, nu este usor, nici nu va fi usor, sunt constienta de asta, dar asta este, lucrul cu oamenii este dificil, cladirea caracterului dureaza multi ani si vreau sa imi aduc aportul la cote maxime! |
|
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| bulibuli wrote:. btw - Dia nu stie ca tu forumesti? nu te poate googali si citi?
Nu stie ce activa sunt eu online dar daca vreodata da peste postarile astea o sa fie deja matura ,acum e ocupata cu FB. Sa vin cu noutati.Azi dimineata ne-au venit de la Social sa vada ce se intampla de ce lipseste de la scoala.a intrat intr-un program pt adolescenti ...sincer nu cred ca am nevoie de asa ceva dar na, ma aliniez si eu cu sistemul.
|
|

| Ce presupune programul asta? Ce face, de fapt," Asistenta Sociala" cand se implica? |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| aurishta wrote: ... Trebuie sa aveti mereu in vedere ca poate aluneca pe o panta nedorita, ca va poate insela asteptarile sau pretentiile! Pe mine m-a ajutat foarte mult acest lucru: n-am avut si nu am nici o ambitie privitoare la viitorul copiilor mei...
E foarte sanatoasa o abordare de genul asta, desi e foarte greu sa nu ai asteptari de la copilul tau... Lucrez la asta... nu pot sa spun ca am reusit dar sper ca pana incepe furtuna, sa ma mai maturizez si eu din punctul asta de vedere. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
|
Asta a fost lectia nr.1 dintr-un sir de alte lectii ce vor urma.Atata tre sa fiu atenta sa stie ca o iubesc si ce fac nu e din ura ci pentru corectie. [/quote]
Exact!! Si asta este valabila ptr educatie la orice varsta!! Va citesc cu interes stiu ca este un subiect foarte sensibil dar majoritatea parintilor ne vom confrunta cu asa ceva in perioada de adolescentza a copiilor nostri si trebuie sa fim pregatiti sa stim cum sa reactionam cat mai bine si eficient ptr noi cat si ptr copii noastri.
Mihaela ,la Diana este un dublu razboi unul cu perioada asta de nebunie hormonala pe care cu toti o cunoastem si alta cu problema psihica emotionala prin care a trecut pe parcursul copilariei ei .Cresterea fara mama ,fara tatal ei propiu alaturi (imi cer scuze daca gresesc dar parca imi aduc aminte ca a crescut cu tatal tau o perioada)vorbesc de trecerile astea din copilarie in adolescentza ea a adunat saraca ceva in sufletelul ei si astazi toata furia asta iese afara intr-un mod necontrolat dar care cum scriai tu undeva strigaaaa :Ajutor ,salvati-ma toate s-au adunat in mine eu nu stiu cum sa o scot la capat astea toate binenteles adaugate si la trecerea dintr-o tara in alta ,dintr-o mentalitate in alta toate la un loc provoaca starea pe care o descrii ca o are astazi Diana.De ce spun asta fiindca am o prietena care are o poveste asemanatoare ca a ta si a Dianei si fata a povestit chestiile astea la o intalnire cu psihologul care o are sub ingrijire. Tu esti pe drumul ce bun mergi inainte arata-i ca esti alaturi de ea si ca o iubesti dar tot prin ceea ce ea trece astazi este ptr ca mai tarziu sa o ajute sa traiasca impaca cu ea si cu constiintza ei.
Nu mai stiu cine scria pe aici de iesirea din casa la 21 de ani .Binenteles ca este o varsta care nu pare iesita din comun.Eu am parasit tara ,parinti si casa parinteasca la 19 ani fiindca foarte matura si foarte hotarata in ceea ce fac si unde vreau sa ajung ,nu mai spun de fratele meu care a iesit din casa la varsta de 17 ani fiind sportiv si s-a crescut si intretinut singur dar avand in permanentza sprijinul moral si dragostea maxima din partea parintilor ,astazi este o persoana mare pe care eu una o admir cum nu se mai poate ,este un exemplu ca unde este vointza poti sa reusesti.Fiecare trebuie si am trecut prin perioada asta de adolescentza si eu pot sa va dau mii de exemple despre comportamentul meu de care imi este si rusine sa ma gandesc la el dar care mi-a ramas in memorie ca o lectie de viatza prin care am trecut si chiar ma bucur ca ma am ca un exemplu astazi cand sunt mama ,unde trebuie sa ma opresc cand vreau sa comentez ceva ,unde trebuie sa -mi dau silintza sa explic si sa ma lupt ca sa ma fac inteleasa si unde de multe ori sa nu ma amestec fiind doar cateva perioade scurte si periodice pe care trebuie sa le trecem fiecare. Offf,m-am lungit prea tare...Mihaela succes si te urmaresc cu sufletul la gura si sunt sigura ca vei reusi ...si asta vom discuta intr-un topic mai tarziu ca fiind mamicii de fetitze mature care au familia lor. |
|
| aurishta wrote:Ce presupune programul asta? Ce face, de fapt," Asistenta Sociala" cand se implica?
Socialul se implica prin scoala,daca copilul are absente sau daca cineva banuieste ca copilul e abuzat atunci scoala e obligata sa cheme Socialul.Mai intai m-a chemat la scoala sa discutam apoi au venit acasa sa vada unde creste copilul,acum vor intalniri pe terten neutru nici scoala ici acasa ci intr-o biblioteca sau cafenea si doar cu ea ,de mine nu mai au nevoie Eu sper sa ii intre in cap daca ii spune altcineva ca daca ii spun eu ,eu nu contez. Ce facem noi e mai mult profilaxie ca ea inca nu e in faza avansata de rebeliune ,dar de teama sa nu ajunga prea departe de asta am inceput atacul la primul semn.Si vreau sa stie ca desi o iubesc ea trebuie sa faca eforturi personale si sacrificii asa cum facem toti si reguluile sunt facute nu sa fie incalcate ci respectate.Si atitudinea mea e fara mila ,ea trebuie sa stie la ce sa se astepte
Shirel , ea trebuie sa se impace cu trecutul si sa il lase la timpul trecut ,viitorul conteaza si e mai important .Asa am citit ca asa se face abordarea la adolescentii cu trecut dureros...de fapt la copiii abuzati ca Dia nu prea se incadreaza .Nu vreu sa insist pe "nefericirea ei " ca abia asteapta un motiv sa se victimizeze ,sa para ea nedreptatita soartei si sa-mi serveasca drama iar.E foarte manipulativa,daca iti arati punctul sensibil il foloseste la nesfarsit impotriva ta .De cand a venit acasa imi tot repeta intr-una ca am dat-o afara ,parca vrea sa imi arate ce mama rea sunt .Dar nu ii merge eu imi cunosc marfa deja I-am zis "Fa bine si nu imi da motive sa te scot afara"si ii repet mereu ca nu doar ea primeste tratamentul asta ci si astia mici cand vor creste vor fi in aceeasi barca .Sa nu creada ca am ceva cu ea personal ,nu, am ceva cu adolescentul care crede ca parintii sunt supusuii Mariei Sale.
|
|
| Am uitat,enjoy http://www.youtube.com/watch?v=0an7SVvuIfM |
|

|
Daaaa,am vazut multe programe din astea sper sa nu ajungem intr-o asemenea situatie!!! |
|
| Eu ma uit si iau notite imi place asta " You wanna play ,game on! Asta imi place http://www.youtube.com/watch?v=e0HHiaGwg_4 |
|

| Aici in Israel cred ca avem un mare noroc copii merg in armata de la17- 18 ani si numai gandul la asta fac ca ei sa fie mielusei cu parinti fiindca stiu ce-i asteapta acolo si pe fete si pe baieti .Toti iese de acolo oameni responsabili cu capul pe umeri dupa 2-3 ani de instructie si chin,mai rau de astia care refuza sa mearga. Mihaela sunt emisiuni de educare asa si ptr astia mai mici si pe care le urmaresc cu mare interes.Copii prescolari cu probleme locuiesc timp de cateva luni intr-o casa impreuna cu un instructor binenteles si cu parinti pana sunt educati .Super, merci Mihaela ne este de folos mereu !! |
|

Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| Mihaela iubita, vreau sa iti spun un lucru am avut ceva probleme cu Eden si am decis ca ma voi comporta cu ea cu muuuuulta dragoste. Fara acest "Taugh Love" despre care am inteles cu timpul ca este Controlul meu asupra vietii ei. Punct! Inca nu are voie sa isi faca inel in nas sau cel putin eu nu ii dau voie si i-am explicat de ce nu ii dau voie ca sa inteleaga si partea mea (i-am explicat ca eu cred ca nu este frumos si nu pot accepta ceva ce nu cred sau nu imi place, ca parinte acesta este rolul meu, ca o vrea sau nu, la o varsta matura ea va alege ce este mai bine sau mai frumos pentru ea, atata timp cat sunt eu responsabila "legala" nu pot accepta). A facut mult zgomot cu aceasta "dorinta" insa i-a trecut si simt ca din contra s-a apropiat de mine si de Alon mai mult ! Cu mult calm nu ii raspundem imediat la dosrinte asa cum face si ea daca o rog sa faca ceva imi raspunde "indata" iar daca doreste ceva ii raspundem cu aceasi moneda "indata" si intelege ca daca nu face efort pentru noi nu facem pentru ea!! Insa, le-am aratat ca atunci cand au nevoie de mine sunt pentru ele trup si suflet!!!
Nu fii prea dura, adolescentii de azi cauta sa fie bagati in seama si MOOOORRRR de iubire pentru noi cei maturi, nu mai este ce era pe vremea noastra cand stiam ca la 18 ani dupa terminarea liceului suntem pe propriele noastre picioare, din contra ! Ii sperie acest lucru. Mergeti in excursii "la tara" la ferme sa "simta" natura, sa culeaga fructe din copac si sa planteze flori "sa astepte". Traim in perioada cand cei tineri cred ca viata este "instant" vad frumosul doar la televizor nu stiu sa descopere, nu stiu sa astepte ! Traiesc o viata virtuala cand "like"-ul de pe facebook valoreaza mai mult decat noi ca parinti !! Si acum du-te si intrece-te cu asta :-)
Nu fa iubirea "dura" o poti face "dulce" cu principii de fier !
|
|
| Cristi, tu ai suflet de artist La mine nu merge cu frumosul...sa explic ca nu e frumos noua ne trebuie ceva mai convingator, noua ne trebuie REGULI si CONSECINTE.Fiecare abatere grava e urmata de consecinte.Nu iau controlul asupra vietii ei atat timp cat nu devine un pericol pentru ea insasi sau altii. Mi-a lipsit trei nopti de acasa si are doar 15 ani ...asta a fost ultima picatura ,asta m-a pus serios pe ganduri desi am spus ea inca nu e rebela de-adevarat, nu se drogheaza,nu bea ,e cat de cat respectuoasa pana ii iau telefonul apoi devine foarte nerespectuoasa. Vreau doar sa ii trimit mesajul potrivit "Casa mea ,regulile mele,nu-ti convine,dormi in curte in cort si papi paine cu gem" ca na, legea ma obliga sa ii dau casa si masa pana la 18 ani.
|
|

| t-mihaela wrote:...noua ne trebuie ceva mai convingator, noua ne trebuie REGULI si CONSECINTE.Fiecare abatere grava e urmata de consecinte.Nu iau controlul asupra vietii ei atat timp cat nu devine un pericol pentru ea insasi sau altii.
Total de acord! Pe vremea cand aveam probleme cu fiul meu, "discutam discutii" interminabile....cred ca pot sa scriu tratate despre abordarea adolescentilor ...am facut intelegeri peste intelegeri, targuri, trocuri....rezultatul era invariabil: lua ce i se dadea cu varf si indesat si nu oferea mai nimic, iar situatia lui se deteriora zi dupa zi! Pus, insa, in fata unei situatii-limita (de genul "ori la bal, ori la spital") a fost nevoit sa ia niste decizii acceptabile pentru ambele parti si, in primul rand, in beneficiul lui, chiar daca , la momentul acela, i se pareau constrangeri! Intr-o discutie particulara imi spunea: "Ce folos ca mi-ati pus reguli, caci eu tot le-am incalcat pe toate!" I-am spus ca este adevarat, dar macar s-a dus de-a berbeleacul cu franele trase! Apoi, avand un punct de reper, a avut la ce sa se intoarca, a avut cu ce sa faca o comparatie! A admis ca asa este...logica si experienta o impuneau! Vizavi de ceea ce spunea Shirel, si eu sunt de parere ca armata ar fi de mare ajutor in maturizarea tinerilor, dar o armata adevarata, nu bataia de joc care era pe vremea odiosului! Este bine pentru tineri sa stea departe de cuibul cald de acasa, invatand ce inseamna standardul de conduita si autoritatea, disciplina, autocontrolul, consecintele, recompensele ....Am vorbit o data cu o mamica, fiul ei ii facuse in timpul liceului cele mai mari probleme....era speriata de-a dreptul de perspectivele lui... L-a dat la facultate la marina militara...in scurt timp i-au iesit toti gargaunii din cap, a devenit un tanar serios, cu alti prieteni si alte preocupari....cand a venit acasa in prima permisie, s-a dus la vechea lui gasca, dar s-a intors repede fiindca nu mai "facea priza" acolo...nu ii mai placea! |
|

Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| Mihaela, chiar ieri dimineata m-am trezit dintr-un cosmar ca Eden mi-a lipsit 3 nopti de acasa, era sa fac infarct prin somn ... Daramite sa fie adevarat ! M-am apropiat mult de Eden pentru ca o iau cu mine la targurile cu bijuterii si sta cu mine ore in sir prin soare vant si ploaie si a invatat ca banii nu vin usor, daca nu faci. canti in struna cum trebuie, nu vin asa banii de-a moaca. A invata ca trebuie sa "muncesti greu" sa ai ceva, ba mai si apreciaza. o "carpa" de imbacat ne este necesara pentru ca sunt alte prioritati. Mai mult de atat nu prea are unde "fugi" deci trebuie sa imi asculte pledorile Am fost dura la inceput insa am prins-o intr-un moment de slabiciune care a facut-o sa isi coboare armele si ma asculte. Se pare ca deocamdata am avut noroc
Reguli avem in casa si sunt de piatra, dar se spun in gluma cat merge, cat nu ridicam tonul ca sa ne facem intelesi. Deocamdata functioneaza . |
|
| Cristy, esti norocoasa sau stii tu, norocul si-l face omul ,tu faci bine ce facica stai aproape de ea Eu mi-am descoperito greseala ...sapt trecuta am avut un interviu cu Socialul si m-a intrebat depre Dia una alta .O intrebare m-a enervat cumplit"La ce e buna Diana, care ii sunt punctele forte?"Nu am stiut sa raspund si mai mult m-am enervat cum adica ce vrei sa imi demonstrezi ca nu imi cunosc copilul?Insa intrebarea asta m-a haituit toata saptamana si am reflectat...am cautat sa imi raspund singura,la ce e bun copilul asta inafara de makiat si bibilit in oglinda? .
Azi am avut o revelatie,dupa o saptamana de cautari am raspunsul ...Dia e iubitoare de animale se pozeaza cu veverite, iepuri,pisici, catei ,orice animalut ii pica in brate.Odata mi-a venit cu o pisica sa o adoptam , acum imi cere disperare un iepure e o nevoie nebuna sa fie langa animale... Bingo!!! So, azi i-am propus sa-si faca voluntariatul de vara intr-un animal shelter si a fost asa bucuroasa,parca astepta o idee ca asta ...Acum ca ii stiu punctul slab stiu unde sa actionez,o sa faca voluntariat la animal shelter o sa invete despre animale si cine stie poate scoala va deveni mai atractiva daca stie pentru ce invata. |
|
|