
 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Ministerul Sanatatii intentioneaza sa stopeze procedurile de tatuaj si de piercing la minori. Printr-un proiect de lege inaintat Guvernului, unele operatii de acest gen vor intra sub incidenta penala, iar adultii vor fi strict monitorizati.
Procedurile de tatuaj si piercing vor fi supuse unor restrictii majore. Ministerul Sanatatii a luat act de cresterea numarului de astfel de servicii destinate tinerilor si adolescentilor si a decis sa stopeze fenomenul, bagand anumite operatii sub incidenta penala.
Cei care apeleaza la procedurile de tatuaj si de piercing vor trebui sa completeze un formular al unitatii care presteaza aceste servicii, in care vor fi trecute numele, varsta, numarul si seria actului de identitate, adresa si numarul de telefon. In registrul unitatii vor aparea si detalii despre procedura efectuata, respectiv zona de pe corp pe care s-a aplicat tatuajul sau piercing-ul. Aceste inregistrari vor fi pastrate timp de doi ani de la data efectuarii procedurii. Reglementarile au fost introduse intr-un proiect de ordin al ministrului sanatatii pentru aprobarea Normelor de igiena pentru serviciile personale din cabinetele de piercing si tatuaj, tratament si machiaj cosmetic, manichiura si pedichiura, epilare, frizerie, coafura si barbierit. Potrivit proiectului de act normativ, efectuarea operatiunilor de piercing corporal sau tatuaj persoanelor sub varsta de 18 ani este interzisa.
La fel de interzisa este si efectuarea piercing-ului organelor genitale persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani. Totodata, este interzisa excizia, infibularea sau mutilarea sub orice forma a intregului sau a unei parti din labiile mari, labiile mici sau clitoris, precum si orice alta procedura ce poate fi definita ca o circumcizie la femei, fiind considerat act penal. Consensul femeilor la vreuna dintre procedurile precizate nu va fi luat in considerare. Operatorii nu pot efectua proceduri de tatuaj sau piercing pesoanelor aflate in stare de ebrietate, care prezinta semne de folosire intravenoasa a drogurilor, care prezinta psoriazis sau eczema in zona unde urmeaza a fi executata procedura. La angajarea in firmele care efectueaza tatuaje si piercing-uri, operatorii trebuie sa aiba cunostinte de baza de igiena si de acordare a primului ajutor si sa faca dovada absolvirii unui curs de specialitate. Angajatorul are obligatia sa asigure imunizarea impotriva hepatitei B a operatorului care efectueaza activitati de piercing si tatuaj.
Ministerul recomanda aurul de 14 karate Pentru piercing, Ministerul Sanatatii sustine ca este dezirabila folosirea aurului, recomandand folosirea materialului solid de 14 karate si 18 karate. Folosirea bijuteriilor sub 14 karate nu este recomandata, deoarece impuritatile metalului cauzeaza reactii alergice. Totodata, bijuteriile de peste 18 karate sunt prea moi si se zgarie usor si pot determina aparitia infectiilor. Argintul este interzis pentru piercing-ul corporal, deoarece se deterioreaza cu usurinta si poate determina aparitia infectiilor. In proiectul ordinului de ministru sunt trecute si complicatiile care survin in urma piercing-ului. Printre acestea se numara insertia bijuteriei, alergia la bijuterie, deplasarea acesteia, inflamarea locala severa, infectii locale, septicemia si sangerarea. Pentru ca normele sa fie complete, actul normativ stipuleaza si timpul de vindecare pentru piercing-uri diferitelor parti ale corpului. Astfel, pentru lobul urechii, sprancene si septul nazal sunt necesare 6-8 saptamani, pentru ureche, intre doua luni si un an, pentru limba, patru pana la sase saptamani, buzele si obrajii, sase pana la 12 saptamani, zona genitala, patru pana la 12 saptamani, mamelon, scrot si labiile mici, doua pana la sase luni, iar pentru ombilic, patru luni pana la un an.
Cursurile de igiena vor deveni obligatorii si pentru personalul angajat in cabinetele de cosmetica, frizerii si saloane de coafura. Claudia Marcu
SURSA |