Tatii influenteaza comportamentul la serviciu
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Monday, December 4, 2006 2:26 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610

Modul de comportament la locul de munca al fiecarui angajat este determinat de stilul parental al tatalui acestuia. Cel putin asa afirma psihologul american Stephan B. Poulter, în lucrarea "Factorul patern", recent publicata în SUA. Poulter sustine ca regulile rostite si nerostite ale tatalui, în copilarie, sunt absorbite de copil si devin o parte a caracterului acestuia, care se reflecta în comportamentul la locul de munca.

Nevoia de a-ti multumi seful, de a gasi în permanenta un vinovat pentru orice, de a striga la subordonati, de a fi promovat sau a munci mai mult decat toata lumea, toate se datoreaza tatalui. În acest fel, tatal poate induce copilului comportamente pozitive, cum ar fi o etica adecvata la locul de munca, dar uneori ar putea pune bariere în cariera. Autorul identifica patru tipuri principale de tata: supercreativ, bomba cu ceas, pasiv, absent si povatuitor.

Supercreativul


Supercreativul este genul de tata care îi repeta mereu copilului ca trebuie sa aiba performante bune si sa castige întotdeauna. Rezultatul va fi un copil extrem de autocritic, care va cheltui multa energie ascunzandu-si slabiciunile si nesigurantele. Permanent nemultumit de sine, se va simti ca un impostor la locul de munca.

Bomba cu ceas

"Bomba cu ceas" este genul de tata care "explodeaza" imprevizibil, varsandu-si furia asupra familiei. Copilul învata ca primul scop este acela de a nu-l supara. Ca adult, la locul de munca, el va avea un punct pozitiv: acela ca este antrenat în a interpreta comportamentele oamenilor si a le citi firea. Totusi, copilul va avea o nevoie permanenta de a multumi pe toata lumea, care îl va face ineficient într-o situatie de conflict.

Pasivul

Tatal pasiv actioneaza mai mult ca observator decat ca participant la viata copilului, îl neglijeaza emotional, ceea ce îl face pe copil sa raspunda cu neglijare de sine si depresie. Acest lucru genereaza lipsa motivatiei si teama de esec, bariere serioase în calea carierei.

Absentul


Tatal absent, fizic sau emotional, genereaza un comportament de respingere. Copiii lui ar putea avea probleme cu sefii, în special barbati, carora nu le vor recunoaste autoritatea.

Povatuitorul


Tatal povatuitor este un exemplu de parinte eficient, care nu e influentat de resentimente sau visuri neîmplinite. Totusi, si el poate imprima copilului anumite comportamente care împiedica succesul în cariera. Daca acestia vor ajunge manageri, stilul lor va fi flexibil iertator si compatimitor.

SURSA
Andi&Mariuca
Scris: Wednesday, December 6, 2006 8:09 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
da... foarte interesant articol si subiect, de altfel.
si eu inclin sa cred ca exista o legatura directa intre pattern-ul comportamental al copilului (viitorul adult) si educatia primita de la tata. dar nu numai de la tata. eu sunt mare fan al teoriei invatarii sociale prin care copilul si adultul de mai tarziu se formeaa definitoriu in primii ani de viata, in familie cand se formeaza structurile bazale ale personalitatii.
in acest sens, sustin cele spuse de Kiki. imi aduc aminte ca in timpul masteratului, la disciplina psihologia resurselor umane, profesoara ne-a dat un suport de curs unde se evidentiau legaturile intre educatia primita in casa (in special de la tata) si modul de a lucra la job, de a interactiona cu ceilalti.
era descris un studiu de caz pe un manager, d-ul X, care isi certa un subaltern, d-ul Y si il ameninta cu aratatorul mainii drepte si ii spunea tot felul de chestii. d-ul manager a fost supus unor testari psihologice si s-a ajuns la concluzia ca inclinatia lui de a-si ameninta subalternii cu aratatorul provenea de la faptul ca in copilarie tatal sau - cand facea cate ceva gresit - il ameninta in acelasi fel. astfel, copilul a copiat gestul si comportamentul.
oricum, ideea expusa este bine explicata si documentata printr-un studiu de specialitate insa concluzia este foarte clara si interesanta.
eu consider ca cea mai mare influenta asupra copilului pana in adolescenta si chiar si dupa ea, o au parintii si modelul lor de comportament. si e logic sa fie asa daca ne gandim ca el invata prin imitare (cel putin in primii ani de viata cand nu are discernamant) si copiaza ce vede.
Kiki
Scris: Wednesday, December 6, 2006 8:55 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Inainte sa citesc articolul asta gasit pe net, auzisem si eu la un curs de psihologie treaba asta. Cineva are acelasi comportament, aceleasi reactii, aceleasi ticuri verbale ca cele pe ale cui si-a pus amprenta mai mult si mai bine in educatie (nu neaparat poztiv), in special tatal. Am tot stat si m-am analizat sa vad daca eu am ceva "implementari" ca sa zic asa de la tata...si chiar am...
Andi&Mariuca
Scris: Wednesday, December 6, 2006 3:40 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
si eu am mostenit de la tata unele chestii... unele bune, altele mai rele...
dar si de la mama... o combinatie interesanta de reactii...bounce
mommy
Scris: Wednesday, December 6, 2006 5:54 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Foarte interesant!
Eu am un tata "bomba cu ceas" si asta se vede, am si scris in topicul cu sefi dificili, cat am suportat eu o sefa imposibila... Din fericire, zic eu, pe masura ce am inaintat in varsta am inceput sa constietizez anumite probleme pe care le am si incerc sa le remediez.
As putea sa adaug o chestie pe care am costatat-o. Eu, profesional, am fost si sunt mult influentata de sefa mea (nu cea imposibila), care este o persoana deosebit de inteligenta si un caracter deosebit. Si chiar am observat ca felul ei de a fi si de a se comporta imi place atat de mult incat am tendinta de a actiona in aceeasi maniera. Daca nu as fi cunoscut-o si as fi ajuns, cine stie cum, intr-o pozitie de conducere, nu cred ca as fi fost un sef foarte bun, mai ales ca, in copilarie, copiindu-l pe tatal meu, o terorizam pe sora mea mai mica, la randul meu.
Oricum, imi este foarte clar ca parintii si mediul familial au o influenta puternica asupra caracterului in formare al copilului si asta o simt pe pielea mea, cu bune si rele.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.