Sunt nasica...ce trebuie sa fac?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
bulibuli
Scris: Tuesday, June 9, 2009 11:22 AM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
Da, si eu ma mir, am mai citit asta undeva.. dar eu la fel stiam, ca nu se taie din par pana la un anisor, la luatul din motz. scratch
petro
Scris: Tuesday, June 9, 2009 12:22 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/31/2008
Si lui Darius i-a taiat preotul, in timpul slujbei de botez, putin par din varful capului, sa-l sfinteazsca parca. Inca mai pastrez suvita coeur Fasa a folosit-o iarasi cand l-a miruit (daca-mi amintesc bine). Cand l-a scos din apa l-a pus pe un prosop ca sa se incalzeasca mai repede. Buli, exista de cumparat cosulete de botez cu tot ce ai nevoie in ele: cana, lumanare, scutece, prosoape, 2 randuri de hainite. acum doi ani cand l-am botezat pe Darius a costat undeva la 200 de lei (RON). Lui Darius asa i-au cumparat nasele. Am vorbit cu preotul inainte sa vedem cam ce ar trebui si apoi au mers la un magazin de copii unde au gasit cosuletul cu tot ce era nevoie.
bulibuli
Scris: Tuesday, June 9, 2009 12:31 PM

Multumesc de pont, Petro pupici am sa caut.
Cum e cu 2 nase? Care il tine in brate, care-l ia de la preot? E posibil sa fim si noi doua, dupa obiceiurile lor copilul are mai multi nasi, si deocamdata stiu ca mai au o pereche de prieteni care vor sa fie nasi, deci posibil sa fim 2 perechi. Eu as vrea sa tin eu bebe in brate, eu sa-l imbrac, eu sa-i fac baita, tot tot tot. Dar daca va trebui sa impartim indatoririle e ok si asa, eu oricum am sa il pupacesc mai mult pe cel mic, asa pe furis sic coeur

Si se iau 2 lumanari, 2 crisme, etc..?
petro
Scris: Tuesday, June 9, 2009 1:11 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/31/2008
Se ia un singur obiect (lumanare, crisma, fasa). La noi au impartit pretul la cosulet pe din doua sic Copilul iarasi l-au impartit in timpul slujbei ca a fost cam greu (a avut 5,700 kg la botez) si si-au cam rupt mainile cu el. La imbracat si dezbracat am participat si eu, ca nasele neavand copii nici una le-a fost putin frica si le tremurau mainile ras Oricum in prima parte a slujbei (lepadarile, etc) l-a tinut mai mult o nasica si in cea de-a doua parte cealalta. Cu mic ajutor dat una celeilalte cand le dureau prea tare mainile.
danab
Scris: Thursday, June 11, 2009 7:47 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Sami, preotul taie prima data parul in 4 parti, in semnul crucii, miruieste copilul, il sterge dupa aia de mir cu fasa.
Parul taiat il pun in apa din cristelnita.
La mot/la 1 an nasii trebuie sa ii taie iar din par, tot in 4 locuri in semnul crucii (asta daca are, daca nu se prefac).
Mela
Scris: Thursday, June 11, 2009 9:06 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 11/19/2006
Dana,eu spun doar cum a fost la noi.
cat despre taiatul motului la 1 an...nici asta nu se prea practica in zona de unde sunt eu.
tu de unde esti?
cute_babies_of_mine
Scris: Thursday, June 11, 2009 9:47 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 4/4/2006
kali wrote:

Buli, daca sunt ucraineni, s-ar putea sa fie ortodocsi pe stil vechi. Si eu am o finuta care provine dintr-o familie de lipoveni. Stiu ca la ei botezul e mult mai simplu si fara atatea traditii.
Preotul lor nu a fost de acord sa botez in biserica lor decat daca trec si eu pe stil vechi... asadar fetita e botezata in biserica noastra, dupa obiceiurile noastre. Nu am inteles eu prea bine chestia asta, pentru ca am considerat mereu ca e aceeasi religie, insa daca e numai o singura biserica in oras si nu am avut alternativa... ne-am adaptat, ce sa facem?

Lipovenii nu accepta neam niciun fel de concesie!!!! Sunt tare inchistati in religia lor; aproape habotnici! Pentru comunitate e bine, dar... Eu ma bucur ca am scapat si ca m-am cununat intr-o biserica ortodoxa de stil nou, ca Tudor a fost botezat in aceeasi biserica si Ioana la fel. Tudor merge cu ai mei la biserica, are voie sa intre, dar nu poate fi impartasit decat daca este miruit. Eu credeam ca a fi miruit inseamna a ti se face semnul crucii pe frunte cu mir! Ei bine, miruirea la lipoveni se face cu nasi si in semnul crucii pe corp: frunte, buric, umeri! E aproape ca la botez, numai ca in loc de talpi e buricul. Nu am fost de acord cu asta, desi alor mei tare le-ar fi placut... Ei inca nu pot concepe ca eu ma bucur ca am scapat!

Si ca sa nu fiu off-topic, la Tudor au fost doua perechi de nasi cu doua fase si doua lumanari! E drept, preotul e profesor in teologie si e foarte flexibil. Pur si simplu a suprapus fasele, fara sa faca mare caz. Cred ca depinde mult de preot! Restul lucrurilor au fost cumparate in comun, asa ca nu au fost discutii. Ioana va avea acceasi nasi, asa ca probabil se va merge pe aceeasi linie!
danab
Scris: Thursday, June 11, 2009 10:09 AM
Nivel

sami wrote:
Dana,eu spun doar cum a fost la noi.
cat despre taiatul motului la 1 an...nici asta nu se prea practica in zona de unde sunt eu.
tu de unde esti?

Iasi - sunt moldoveanca.
Mela
Scris: Thursday, June 11, 2009 10:22 AM
Nivel

Inregistrat: 11/19/2006
danab wrote:

Iasi - sunt moldoveanca.

trebuia sa banuiesc ras in zona Moldovei altfel se respecta traditiile thumleft
danab
Scris: Thursday, June 11, 2009 10:29 AM
Nivel

sami wrote:

trebuia sa banuiesc ras in zona Moldovei altfel se respecta traditiile thumleft

Da, cateodata cam mult si sunt unele destul de obositoare.

Ca sa ramanem in topic, eu am cam terminat pregatirile. Ieri am spalat crisma sa fie curata, am pregatit hainutele pt baita de a doua zi. Au vorbit la biserica (e chiar langa mine, la Biserica Ziua Crucii de langa bazar), vine mama sa stea cu Miru, ca nu o pot lua la biserica si speram ca vremea sa fie buna (nici prea cald, ca iesi dar nici ploaie prea mare).
bulibuli
Scris: Tuesday, July 21, 2009 10:23 PM

am facut si eu aproape toate cumparaturile pt botez, care s-a tot amanat si va fi Duminica.. eu ma bucur ca a fost asa, ca am mai avut si noi timp sa dezmeticim, si eu sa umblu dupa cumparaturi.

am gasit crishma super dragalasa, brodata gata

in plus fata de ce am vazut scris pe aici am mai luat (sfatuita din toate partile de alte nanute cu experienta): o "plapumioara" nu prea groasa, satinata asa si moale, cred ca ii zice scutec.. pt pus sub crishma, batistuta (!? cica pt la biserica..), si parfum ne-a cerut preotul (cica se pune in apa aia sa miroasa frumos, precum apa Iordanului.. ) nu stiu exact ce fel de parfumel sa iau...
si tot la biserica: vin pt altar, ulei de masline, prosop, sapun...

plus chestii de servit, habar nu am ce sa iau, poate imi dati voi idei, voi cum ati facut?
danab
Scris: Wednesday, July 22, 2009 7:43 AM
Nivel

Eu am mai avut un botez de cand am scris ultima data ras, la nepotica.
Ana, nu lua ulei de masline, ci obisnuit, ca e pt candele si nu cred ca mai ajunge acoloalcool
La biserica am avut asa: vin pt impartasit bebele (o sticla), ulei pentru candela (1 l), crisma si un prosop pentru bebe, lumanarea cu fasa (dantela organza, asortata cu lumanarea bounce ), servetele umede, crema fundulet si scutec (pentru dupa imbaiere). Pentru preot un prosop de mana si sapun.
Ambele finute au fost imbracate acasa de mamici si tot cu aceleasi hainute le-am imbracat dupa botez.
Pentru cei prezenti am avut 3 sticle de vin (am luat de la Plus vin de Husi f bun la 5 ron - s-au folosit doua), suc, apa, pahare de unica folosinta si servetele. Prajiturile le-am luat de la cofetaria de la tribunal, un platou de foi cu crema si unul de fursecuri - s-au mancat toate! Daca e cald te sfatuiesc sa treci pe la cofetarie inainte de biserica sa iei prajiturile.
Spor la pregatiri!

Edit - noua nu ne-a cerut nici un fel de parfum, mai ales ca poate produce alergii nu e indicat. Pe bebe il unge cu mir care e ulei de flori, si miroase superb.
O paturica poti sa iei, mai ales daca va fi racoare.
Alina
Scris: Wednesday, July 22, 2009 1:16 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
danab wrote:
Eu am mai avut un botez de cand am scris ultima data ras, la nepotica.

Sa-ti traisca finutele.

danab wrote:
Ana, nu lua ulei de masline, ci obisnuit

De acord. Ulei obisnuit, thumleft

danab wrote:
Edit - noua nu ne-a cerut nici un fel de parfum, mai ales ca poate produce alergii nu e indicat.

Nici mie nu mi s-a cerut parfum, uff uff

In alta ordine de idei, Ana, vei fi o nasica de nota 10. computerlove
Lilly of the valley
Scris: Wednesday, July 22, 2009 1:26 PM
Nivel

Inregistrat: 3/23/2007
Nici la copiii mei si nici la cei botezati nu am auzit de parfum in apa de botez.
Cu uleiul au dreptate fetele, ia ulei obisnuit.

Anapupici , vei fi o nasica pe cinstethumright
bulibuli
Scris: Wednesday, July 22, 2009 6:21 PM

mai, nici eu nu am mai auzit una ca asta.. dar asa era lista de la preot, ulei de masline si parfum (si eu m-am gandit la iritatii/alergii si vreau sa iau ceva pt bebe, dar oricum, ma gandesc(,) ca pune asa simbolic o picatura, nu toata butelca..)
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.