Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| Danab, felicitari, sa fie intr-un ceas bun si sa aveti o finuta sanatoasa si cuminte. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| Super !!! Eu consider un dar divin nasia, imediat dupa darul nasterii de puiuti. Si eu am o finuta, doar ca la noi nu se tin de traditii. Nici la Glad nici la Elena nu i s-a facut baita de nasi, nici nu s-au cumparat panze, esarfe sau alte cele... Oricum, mai presus de orice ramane legatura sfanta creata intre micut/a si nasi. Pentru mine finuta e aproape ca si copilul meu (o vedem des si suntem alaturi la toate evenimentele familiei ei, dar nu numai). E fascinant insa sa citesc ce pregatiri ciudate faceti voi pentru micuti. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Buli, pentru putin! Nu aveti mare lucru de facut (mai ales Cip), asa ca nu sunt motive de ingrijorare. In timpul slujbei sa-i dai si lui sa tina bebelusul (sau eventual sa spuna el Crezul... sa se simta si el important)- plus ca e mai frumos daca va implicati amandoi.
Dana, sa fie cu noroc! Mai e putin, ce emotionant!
Diana, ciudat ca nu se tin traditiile la voi!- peste tot in restul tarii sunt anumite obiceiuri... e drept ca difera, dar sunt! Si sunt atat de frumoase si emotionante!
|
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 11/9/2008 Mesaje: 30045
| Dana succes mamii si asteptam pozici cu nasica si finutza!! Kali nici la noi nu se tine asa ceva...probabil stii de ce (din cauza religiei.)plus ca nici nasi nu avem... |
|
| Diana ai mare dreptate, si eu sper sa pastram legatura si poate chiar sa ne vizitam mai des decat pana acum. Mamica mi-a fost colega de facultate iar sotul ei si Cip in timp au devenit si ei buni prieteni. Ei mai au o fetita care mi-e tare draga si noi doua suntem prietene bune (e fetita care mi-a spus sa ies la balcon sa vorbesc cu Doamna Barza sa-mi aduca un copilas - am scris candva la aspirante - uite ca da roade metoda, trebuie sa insist ). Asa ca sunt foarte foarte incantata ca vom deveni.. familie.. ard de nerabdare sa ma apuc de cumparat hainute mici si dragalase, nu aveti idee ce sentiment am
Planuri nu vreau sa fac prea multe inainte de a ajunge acasa, sa discutam mai pe larg si sa punem la punct amanuntele, mai ales ca ei sunt ucraineni, poate au alte obiceiuri la care tin, deci mai invatam din mers. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| si eu sunt din vestul tarii,are dreptate Diana,nu prea sunt cine stie ce traditii legate de botez. citeam ce-ati scris voi pe-aici si ma intrebam:fasa,pentru ce?crisma???n-am auzit niciodata cuvantul la noi e slujba in biserica si petrecerea de dupa,fara ursitoare,cum am vazut la Kali si Cris,sincer,e si prima data ca am aflat ca exista si obiceiul asta.
Dana,sa va traiasca finuta
Buli,sunt convinsa ca o sa te descurci |
|
| sami cred ca obiceiul cu ursitoare e ceva mai nou, e ca un spectacol in timpul petrecerii, dar eu am auzit de asta sa zic... de un an, cam asa... |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| sami wrote:si eu sunt din vestul tarii,are dreptate Diana,nu prea sunt cine stie ce traditii legate de botez. citeam ce-ati scris voi pe-aici si ma intrebam:fasa,pentru ce?crisma???n-am auzit niciodata cuvantul la noi e slujba in biserica si petrecerea de dupa,fara ursitoare,cum am vazut la Kali si Cris,sincer,e si prima data ca am aflat ca exista si obiceiul asta. Dana,sa va traiasca finuta Buli,sunt convinsa ca o sa te descurci
Sami, ursitoarele sunt- cum zicea si Buli- pe post de surpriza pentru invitati... tine loc de spectacol de divertisment. Pe aici si la nunti se practica fel de fel de jocuri si surprize pentru invitati, pentru a anima nunta si a inveseli atmosfera.
Cat despre crisma si fasa... era un topic despre traditii la romani si sigur acolo sunt explicatiile. Ele se folosesc in timpul slujbei, de catre preot. Oricum, toate astea au un farmec aparte si e foarte-foarte emotionant si deosebit. Seara e petrecerea, a doua zi se face scoaterea din mir si gata cu botezul!
Buli, daca sunt ucraineni, s-ar putea sa fie ortodocsi pe stil vechi. Si eu am o finuta care provine dintr-o familie de lipoveni. Stiu ca la ei botezul e mult mai simplu si fara atatea traditii. Preotul lor nu a fost de acord sa botez in biserica lor decat daca trec si eu pe stil vechi... asadar fetita e botezata in biserica noastra, dupa obiceiurile noastre. Nu am inteles eu prea bine chestia asta, pentru ca am considerat mereu ca e aceeasi religie, insa daca e numai o singura biserica in oras si nu am avut alternativa... ne-am adaptat, ce sa facem?
Anabella, stiu ca la voi nu se boteaza copiii. Am impresia ca voi hotarati cand vreti sa fiti botezati, adulti fiind... sau la 32 de ani? Chiar nu stiu. |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| Eu am botezat 6 copilasi dar nici eu nu am auzit inca pana acum cuvantul crisma o sa ma uit sa vad ce e aia la topicul despre care vorbea Kali,la noi nu trebuiesc prea multe numai lumanare,prosop,fasa,sa imbraci copilul din cap pana-n pocioare,sa platesti taxa de botez bineinteles,iar sub perinita copilasului sa "pui" ceea ce trebuie.De ursitoare si eu m-am minunat cand am vazut la fete,e frumos intr-adevar,si cred ca e ceva nou.Si tot ce ziceti de chestiile cu baitza cu apa ca tre sa-i faca moasa baie si sa puna nustiuce prin apa,eu zau ca nu am auzit la noi nu se face asa ceva. |
|
| Kali, asa sunt, dar ei traiesc de mai bine de 10 ani in Iasi, s-au adaptat si sarbatoresc de obicei odata cu noi odata cu cei de acasa - Craciun, Paste, etc., copilul va fi botezat in Iasi, deci nu cred ca va fi problema la biserica, dar vom stabili detaliile astea si voi sti exact ce traditii vor si ei sa respecte si ce nu.
Raly, nici eu nu am mai auzit pana acum, si se pare ca e specific pt zona Moldovei. Poate par nebuna, sa nu radeti de mine va rog... dar as vrea sa-l scrie una din fete cu diacritice, sa stiu si eu cum se pronunta sa nu fac vreo gafa |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 11/9/2008 Mesaje: 30045
| kali wrote:
Anabella, stiu ca la voi nu se boteaza copiii. Am impresia ca voi hotarati cand vreti sa fiti botezati, adulti fiind... sau la 32 de ani? Chiar nu stiu.
da Kali noi hotaram cand vrem sa primim botezul in apa indiferent de varsta...deci nu este o varsta pentru aceasta!!! |
|
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
|
crisma e o bucata de panza alba din bumbac, folosita pt. a sterge, usca bebele scos din cristenita (vasul in care e botezat bebe). din aceasta panza, dupa scosul din mir (baita de a doua zi) se confectioneaza asternut lui bebe. mai nou, bumbacul e inlocuit cu matase sau satin.
crisma lui Andrei e asternut de pat, folosit de Andrei cat si de Leea, iar panza Leei fiind din satin, vom face rokitica de printesica. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Bulibuli se citeste / scrie in româneste "CRISMA"
Care sunt pãrtile principale ale Sfântului Botez?
Prima parte din slujba Sfântului Botez o formeazã lepãdãrile sau exorcismele, când cel ce vine sã se boteze stã cu fata la apus si declarã de trei ori, personal sau prin nas, cã se leapãdã de satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii lui, de toatã slujirea si de toatã trufia lui. Apoi cel ce se boteazã este întors cu fata la rãsãrit si iarãsi declarã, tot de trei ori, personal sau prin nas, dacã este prunc, cã se uneste cu Hristos, rostind de trei ori Crezul.
A doua parte a Botezului o formeazã sfintirea apei, adicã facerea aghiasmei pentru botez si turnarea întreitã în cristelnitã de untdelemn sfintite. Iar a treia si cea mai însemnatã parte a Botezului o formeazã întreita afundare a pruncului în cristelnitã, zicînd: Se boteazã robul lui Dumnezeu (numele), în numele Tatãlui, Amin; si al Fiului, Amin; si al Sfântului Duh, Amin. Apoi noul botezat se înfãsoarã în pânzã albã curatã, numitã popular crismã, care vine de la Hristos. Dupã alte câteva rugãciuni, preotul unge trupul noului botezat cu Sfântul si Marele Mir, care este a doua Tainã a Bisericii, zicînd aceste cuvinte: Pecetea harului Duhului Sfânt. Apoi îi tunde perii capului în chipul Crucii, ca semn cã s'a lepãdat de omul cel vechi si s'a îmbrãcat în cel nou, îl îmbracã si, ducându-l în fata Sfântului Altar, îl împãrtãseste cu Trupul si Sângele lui Hristos. Astfel noul botezat primeste deodatã trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea si Sfânta Împãrtãsanie. |
|
| multumesc, danab |
|
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| ciudata treaba asta cu taierea parului de catre preot.cel care a botezat-o pe Larisa i-a taiat putin din varful capului,jumatate l-a ars la lumanarea de botez,jumatate l-am pastrat,iar preotul care l-a botezat pe Mihaita a zis ca nu se taie din par pana la un an.amandoi erau din aceeasi zona dar gandeau diferit...
|
|
|