![Avatar](/i.ashx?u=2219)
![Nivel](/images/ranks/5.gif) Nivel: Senior
Inregistrat: 1/14/2008 Mesaje: 5944
| Felicitari, nasico |
|
![Avatar](/i.ashx?u=18)
![Nivel](/images/ranks/top_team.gif) Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Sa va traiasca finutul! Spor la pregatiri! |
|
![Avatar](/i.ashx?u=12)
![Nivel](/images/ranks/top_team.gif) Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Multumim mult ! Si asteptam cat mai multe pareri, experiente, idei !!! de traditii, cadouri, etc etc |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Maria & mami wrote: Multumim mult ! Si asteptam cat mai multe pareri, experiente, idei !!! ![sic](/images/emoticons/sic.gif) de traditii, cadouri, etc etc Eu zic sa vorbesti deschis cu parintii si sa-i intrebi ce vor sa faca ei si ce sa faceti voi. La fel si ce hainute sa cumperi vorbeste cu mama. Iti spun ce am facut la botezul Cristinei. Atunci am facut acasa in familie. Nasii au venit la noi acasa sa ia copilul imbracat de mine. La biserica nasa a avut pregatite o panza mare de bumbac numita crashma in care a fost inasurat copilul dupa botez. Bucata asta de panza trebuie sa cie cam cat un scutec mai mare sau cat un prosop. Se spune ca din ea e bine sa i se faca copiluluimai tarziu un articol de imbracaminte. Tot asa se spune ca nu e bine sa stergi copilul de apa in care a fost botezat, dar cum nu se mai infasa copilul ca inainte, nasa a tinut-o pe Cristina un timp infasurata in crashma si paturica si apoi pe parcursul slujbei a imbracat-o.
Daca e baiat atunci e bine ca tu sa tii copilul, tu sa il iei de acasa, tu sa il iei de la preot dupa botez, tu sa il dai mamei acasa in prag spunand " am luat un pagan, ti-am adus un crestin". La noi e obiceiul ca in acest moment lumanarea de botez sa fie tinuta de nasa si de mama si sa se stinga in tocul usii. Nu mai stiu ce inseamna.
Referitor la slujba, e bine sa intrebati exact la biserica unde botezati. De ex la noi a fost direfit fata de biserica unde si-a botezat nasa copilul si una era in Brasov, iar alta in Rasnov.
Apoi, noi i-am facut a doua zi baita, adica nasa. In apa se pun tot felul de lucruri; apa, bani, flori, ou, seminte de grau, porumb, fulgi....Nasa trebuie sa cumere hainutele cu care se imbraca copilul si dupa aceasta baie.
Altele nu-mi mai aduc aminte acum. |
|
![Avatar](/i.ashx?u=12)
| Mniko, multumesc ! Cred ca va fi ceva alergatura, dar .... eu spun ca se merita ! In seara asta am aflat , deci .... acum incepe informarea ! |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Felicitari, nasicilor ! Ce frumos si emotionant o sa fie ! Oana, citeste in urma ca sigur gasesti multe info care te vor ajuta...Trebuie sa discuti cu, cumnata ta despre obiceiurile de la ei si sa aranjati cum sa faceti (ce sa cumperi/ce are nevoie, ce pregatesti tu, ce pregateste ea) ca sa fie totul bine.
Si noi avem 2 botezuri sambata asta: unul al nepotelului meu Cristian din Ro, la care participam cu tot sufletul si cu gandul si unul al baietelului unor prieteni de aici, la care vom fi prezenti live . |
|
![Avatar](/i.ashx?u=19)
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| sa va traiasca finutii si va bucurati de ei! |
|
![Avatar](/i.ashx?u=12)
| delfinasa wrote:Felicitari, nasicilor ![dance](/images/emoticons/dance.gif) ! Ce frumos si emotionant o sa fie ![love1](/images/emoticons/love1.gif) ! Oana, citeste in urma ca sigur gasesti multe info care te vor ajuta...Trebuie sa discuti cu, cumnata ta despre obiceiurile de la ei si sa aranjati cum sa faceti (ce sa cumperi/ce are nevoie, ce pregatesti tu, ce pregateste ea) ca sa fie totul bine. Si noi avem 2 botezuri sambata asta: unul al nepotelului meu Cristian din Ro, la care participam cu tot sufletul si cu gandul ![love1](/images/emoticons/love1.gif) si unul al baietelului unor prieteni de aici, la care vom fi prezenti live ![love1](/images/emoticons/love1.gif) .
Multumim, Miha !!! Ne petrecem si noi si voi anul asta !!!!
Cumnatica mea are o fetita Stefania alexandra , dar care e botezata de alti prieteni. Noi botezam nepotelul de pe verisoara lui tati, Alexandru Ionut . Am vorbit si au cumparat ei absolut tot pentru baiat , ca il asteapta de vreo 10 ani !!! si e super extra rasfatat ! Noi chiar suntem in pana de idei !
Andismom, multumim ! |
|
![Avatar](/i.ashx?u=852)
![Nivel](/images/ranks/emerald1.gif) Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| sa fie intr-un ceas bun! Sa va traiasca finutul! cand voi avea mai mult timp voi detalia ce am facut eu pentru botezul din decembrie. |
|
![Avatar](/i.ashx?u=852)
![Nivel](/images/ranks/emerald1.gif) Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
|
Cate bordee, atatea obicee! Cel mai bine e sa intrebi ce doresc si parintii. Uite cum am facut noi: - am luat lumanare de botez![](http://i202.photobucket.com/albums/aa163/maryuta/DSC02167.jpg) - crisma si fasa sau funda pentru legatoare, (pe care o leaga preotul la lumanare in timpul slujbei) - hainute pentru biserica, hainute pentru scosul din mir si muuulte alte randuri de hainute - alte cadouri pt bebe. Pt parinti nu am luat nimic, nu au dorit, nici noi nu am avut nici un fel de pretentii. Se obisnuieste sa se schimbe cadouri intre cumetri.
|
|
![Nivel](/images/ranks/Safir.gif) Nivel: SAFIR
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Oana, sa-ti traisca nepotelul si finutul. Sa fie intr-un ceas bun. |
|
![Avatar](/i.ashx?u=2705) Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| Alina wrote:exista traditia ca o alta persoana sa fie pusa cu fundul pe cadita, cica va ramane insarcinat anul care urmeaza, dragelor, nu stiu ce sa zic, dar eu am patit-o.
Are voie sa se puna nasa pe cadita? Sau e suficient ca balaceste cupilu'??!
Crisma aia ce e? O panza simpla sau o paturica ceva? Se gaseste de cumparat? As vrea sa caut ceva mai deosebit, iar timpul e scurt, aici ma indoiesc ca voi gasi. Fasa e o panglica bleu sau alba? sau ceva mai special.. ![scratch](/images/emoticons/icon_scratch.gif) |
|
![Avatar](/i.ashx?u=138)
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| bulibuli wrote: Are voie sa se puna nasa pe cadita? Sau e suficient ca balaceste cupilu'??! Crisma aia ce e? O panza simpla sau o paturica ceva? Se gaseste de cumparat? As vrea sa caut ceva mai deosebit, iar timpul e scurt, aici ma indoiesc ca voi gasi. Fasa e o panglica bleu sau alba? sau ceva mai special.. ![scratch](/images/emoticons/icon_scratch.gif)
Are voie nasa, sigur ca da!
Conform traditiei, crisma e o bucata de panza alba, netivita... din care ulterior se face lenjerie de pat copilului. Practic, acum se poarta orice in loc de crisma: paturica, prosop, etc. Pentru Eric, nana lui a cumparat o fata de masa de damasc si a brodat-o cu ingerasi, initialele puiului si data botezului.
Fasa e o... fasa. Adica din aia cu care se lega copilul pe vremuri. Poate sa fie si cu bleu, ori alba, simpla- cum doresti. |
|
![Avatar](/i.ashx?u=2705) Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| multumesc kali, noroc ca gasesc aici tot ce trebuie, ce m-as face fara voi...
Cip, la primirea vestilor imi zice speriat: dar eu nu stiu nici ce am de facut... si-i zic: lasa ca stiu eu tot, doar am forumul |
|
![Avatar](/i.ashx?u=74)
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Si eu botez pe 13 o fetita. Marea parte a cumparaturilor am terminat-o. Mai am crishma (un cearceaf sau material de lenjerie, sa vad ce gasesc) si fasa (eu cumpar vreo 2-3 m de dantela, pe care o poate folosi dupa aia). Mai caut ciorapei si pantofiori pt baita si o palariuta/un baticut/ceva pt cap. Luminarea am comandat-o la o prietena. Inca putin si |
|
|