Sunt nasica...ce trebuie sa fac?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Anaida
Scris: Wednesday, April 5, 2006 2:47 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Cine stie ce trebuie sa cumpere si faca nasa, eventual cu specific de obiceiuri si traditii locale.
Pe 6 mai il botezam pe finutul nostru Patrick Alexandru, care va avea atunci 3 luni si 4 zile! Abia astept sa-l cunosc, ca nici nu l-am vazut pana acum. El (si parintii lui, pe care tot noi i-am cununat) locuieste in Bucuresti, dar botezul il vor face in Medgidia, ca de acolo sunt parintii lui. O sa fie cam greu sa ne deplasam cu amandoi copiii. Pe Alexandra e musai s-o luam cu noi ca inca suge, iar pe Razvan nu ma indur sa-l las cu mama, asa ca am rugat-o pe mama sa vina ea cu noi ca sa ma ajute, sa pot sta si eu la restaurant. Sper sa ne descurcam.
M-ar interesa care sunt obiceiurile din Dobrogea, ce trebuie sa cumpere nasa, ce trebuie sa faca...o sa mai vb eu cu finuta mea, dar nici ea nu cred ca stie foarte multe, ca-i plecata de cativa ani buni din Medgidia. In privinta hainutelor si a lumanarii m-am gandit sa-i propun finutei sa cumpere ea (sau, daca are rabdare, sa astepte pana ajungem noi acolo, oricum ne vom duce cu 3-4 zile inainte) sa le cumparam impreuna, ca n-are rost sa le cumpar eu de aici si sa ma trezesc ca-i sunt mici. In rest, sper sa ne descurcam noi!
p.s....mi-am luat o rochie pt restaurant...beton!
Alina
Scris: Wednesday, April 5, 2006 3:13 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Eu iti scriu care sunt obiceiurile in Bucovina, dar nu cred ca difera prea mult.
Deci:

A. Pentru BOTEZ
1. lumanare
2. hainute pentru botez; mama il imbraca acasa, nasa dupa botez, care va sa zica, trebuie de toate: scutec, maieuas, body, bluzica, pantalonasi, sosetele, ciorapi, ghetuta, paturica, caciulita (depinde de vreme)
3. crisma = in ea scoatepreotul copilul din cadelnita (unde il boteaza)
4. fasa (o foloseste preotul cand boteaza copilu; ulterior va fi legata la lumanare si o va folosi si nasa a doua zi la scaldaciune)
5.material(se pune la lumanare si se da mamei copilului; eu nu am vrut la lumanare, naici cand au fost botezati copiii mei, nici cand am botezat eu; l-am dat / primit acasa); deci, depinde ...
6. bani ptr. preot, dascal, etc.
7. sapun si proso ptr. preot
8. ulei ptr. biserica

B. Pentru SCALDACIUNE (a doua zi)
1. hainute (de toate, inclusiv chilot; se zice ca asa cum il imbraca nasa, asa va fi toata viata)
2. busuioc (care trebuie pus si la lumanare)
3. de toate in cadita (bani, creion, ou, flori, etc)
4. sapun
5. sampon
6. ulei ptr. masaj
7. betisoare uechi
La scaldaciune, nasa spala copilul absolut peste tot, nasu tine lumanarea aprinsa si face cruce cu ea in cadita.
Dupa baita, apa se varsa la radacina unui pom, deci ceva care da roade, exista traditia ca o alta persoana sa fie pusa cu fundul pe cadita, cica va ramane insarcinat anul care urmeaza, dragelor, nu stiu ce sa zic, dar eu am patit-o. M-a pus cumatrul meu fortat pe cadita si uite-l pe Tudor, pe bune, nu am crezut, dar ...
Sper sa-ti fi fost de ajutor.
Sa-ti traiasca finutul si sa fie sanatos!!!!
Anaida
Scris: Wednesday, April 5, 2006 4:08 PM
Nivel

Multumesc, Alina!
solomon gabriela
Scris: Wednesday, April 5, 2006 4:35 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/12/2006
Langa tot ce ti-a scris Alina mai trebuie o sticla cu vin rosu.
La noi cel putin asa au cerut.Cand vei merge la biserica sa stabilesti ora botezului o sa iti dea o listuta cu tot ce trebuie.Sa iti fie de bine si sa ai un finut sanatos.Daca se poate sa il si cununi cand va veni timpul.
Alina
Scris: Wednesday, April 5, 2006 5:24 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Da, are dreptate Gabriela, nasii, dupa botez, obisnuiesc sa serveasca cu ceva (preotul si ceilalti invitati, evident trebuie si bautura) sic
delfinasa
Scris: Wednesday, April 5, 2006 5:33 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Nasii i-au mai luat lantisor cu cruciulita de aur ca asa se cere aici...apoi la biserica au luat vreo 16 lumanari mari (asa le-a spus popa sa fie aprinse in biserica odata cu cea de botez)...si i-au luat si o pereche de cercelusi de aur in forma de cruciulite (la voi nu se aplica ca e baietel)...in afara de ce ti-au mai scris fetele, trebuie pampersi pt voinic, iar la baita de a 2-a zi sapunel si samponel...la noi, eu am adunat tot ce trebuia sa puna nasa in cadita (fulgi, ou, lapte, miere, lipici, orez, grau, seminte, flori, aur, argint, menta, bani, busuioc, marar, sare etc) si ea le-a pus si-a uns-o cu de toate...aaa, si la baita trebuie sa fie lumanarea de botez aprinsa si Karina mea a avut si lantisorul cu cruciulita de la ei la gat, in cadita pui fasa, iar dupa ce termina, apa se arunca la un copac (ai grija sa scoti aurul, ca noi am aruncat-o cu tot si orbecaiam pe urma sa gasim bijuteriileras) si fasa se pune la uscat la oglinda (nu stiu de ce, am urmat fara sa caut vreo explicatie)

Ps: abia stept sa te vad nasica cu rochia beton sa ne bagi in boala!ras
TatyKS
Scris: Wednesday, April 5, 2006 6:14 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 3/1/2006
Bravo Diana! Ce minunat trebuie sa fie sa botezi un prichindel!
A doua zi la baita trebuie sa legi o crenguta de busuioc cu fasa cu care l-ai legat in biserica si sa-l descanti inainte sa-l bagi in baita. Nasa a bagat bani sub cadita si NU in cadita, pentru ca banii sunt murdari, parerea mea! Se unge bebele cu ulei sfintit (dat de la biserica) si il descanti tu inainte de a-l baga in baie cu crenguta de busuioc- pe la ochi "sa vada lucruri bune si frumoase", pe la urechi "sa auda numai invataminte si sa ia aminte la ele", pe la gura " sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur", pe la manute "sa fie harnic si priceput", pe piept "sa fie iubitor si cu suflet mare", pe cap "sa fie desteapt si luminat",, pe picioare "sa il duca acolo unde trebuie si sa il aduca mereu acasa, langa cei dragi"... erau mai multe, dar atat a scris si CrissB pe calalalat forum. Poate stie ea mai multe

La biserica fata a venit imbracata cu hainute luate de mine si apoi totul a fost pe ea de la nasa .Noi am avut fasa alba si o legatoare tot alba, hainute albe, sau roz dupa preferinte. Eu as opta pentru alb ,arata ca niste ingerasi. Cand te duci sa iei finutul, iesi tu prima din casa si il primesti de la mamica peste prag de 3 ori cu respectivele vorbe "iti dau un pagan, adu-mi un crestin" .La fel si dupa botez, peste pragul bisericii., tu i-l dai mamei " Mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin".
pupici pupici pupici pupici
Anaida
Scris: Wednesday, April 5, 2006 9:17 PM
Nivel

Va multumesc, fetele...m-apuc de listuta!
Elia
Scris: Thursday, April 6, 2006 2:51 AM
Nivel: Guest

Noi duminica viitoare, de Florii, o vom boteza pe Jodie Kate. Am hotarat duminica asta cand am mers la biserica, asa ca avem foarte putin timp pentru pregatiri. Si nici macar nu stim ce sa pregatim, pt ca situat este foarte speciala. Eu sunt romancam preotul e rus iar nasii sunt americani. Toti suntem ortodocsi, asta e sngurul lucru pe care il avem in comun, ca in resto, obiceiurile cred ca sunt foarte diferite. Am intrebat ce trebuie sa aducem si preotul a zis ca doar un prosop, o cruciulita si hainute albe. Dar cum nu ne gandisem ca vom stabili botezul, nu pregatisem o lista cu intrebari. Intre timp ne-am dat seama ca trebuie sa intrebam si de lumanare (nu cred ca vom gasi ca la noi, asa ca vom folosi probabil o lumanare de ceara decorata cu flori), de ce mananca (ca e post, nu ne-am dat seama, si probabil ca toti cei implicati tin post, ceea ce va complica mult lucrurile, ca e greu de gasit un restaurant unde sa gateasca fara ou, lapte, carne), trebuie sa intrebam in America ce se obisnuieste sa se dea cadou la nasi. In plus, vreau sa ma tund si sa ma coafez inainte de botez si sper sa reusesc sa slabesc vreo cateva kilograme, ca sa intru in singura rochie de ocazie mai larguta pe care o am, si pe care am purtat-o cand a implinit John un an, cand aveam vreo 64 de kilograme (acum cred ca am vreo 69). Si azi deja este joi, mai sunt 10 zile pana la botez.
delfinasa
Scris: Thursday, April 6, 2006 5:23 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Delia, nici aici nu se gasesc lumanari de botez decorate ca la noi...noi am luat de la un magazin rusesc o lumanare groasa lunga iar nasii au cumparat niste flori si funda roz, niste folie de aluminiu si voal si au facut ei o lumanare care sa semene cat de cat cu cele obisnuite la noi la botez...in privinta cadoului pt nasi nu te pot ajuta ca noi am avut nasi romani si le-am luat ce si-au dorit: un digital si trepied...in general se fac cadouri pentru casa, iar ca sa-i "nimeriti" trebuie sa-i spionati putin cam ce si-ar dori sau avea nevoie si sa le aduca aminte cu placere de finuta lor.
Elia
Scris: Saturday, April 8, 2006 12:28 PM
Nivel: Guest

Am vorbit cu nasa ieri si a zis ca stie ea unde sa comande lumanare, numai ca nu va fi alba, ci galbuie...no problem. Cat despre cadoul pentru nasi, o sa fie cam problematic, pentru ca ei sunt foarte bogati, la genul ca au masina cu sofer, casa cu chirie de mii de dolari intr-o super zona in Shanghai, copiii la scoala americana care e vreo 15-20 de mii de dolari pe an...asa ca tre sa le dam un cadou simbolic, dragut, ca mai greu de gasit ceva ce le trebuie.
Anaida
Scris: Thursday, May 11, 2006 1:26 PM
Nivel

Am ramas datoare cu povestea botezului micutului Patrick-Alexandru. Ce sa spun...a fost deosebit, in timpul slujbei am simtit o stare asa cum nici la cununia mea nu am simtit. Patrick a plans (a se citi "urlat") in prima parte a slujbei, de parca voia sa-i faca preotului concurenta, dar, ca prin minune, dupa ce am citit "Crezul", a tacut si a fost foarte cuminte pana la sfarsit. In momentul scufundarii se uita putin speriat in jur, dar n-a plans deloc. Petrecerea de dupa botez a fost foarte frumoasa, Razvan a fost vedeta pana a aparut micutul crestin, Alexandra trecea din brate in brate si nu zicea nimic ca nu-i cunostea pe cei la care statea...am fost multumita in general de comportamentul copiilor (de asta mi-era cel mai teama, ca nu se vor adapta, dar au fost cat au putut ei de cuminti). La 11 ne-am dus la nani, ca erau foarte obositi si eu m-am intor la 1 la petrecere (intre timp furasem si eu putin somnic, asa ca eram numai buna de jucat ras )...am dantuit pana pe la 3 cand am primit telefon de la bunicuta care ramasese cu copiii ca s-a trezit Razvan si plange dupa mine. Am fugit glont acasa si l-am linistit, a adormit si pe la 4 jumate am adormit si eu, cu chiu, cu vai...la 6 jumate mi-a dat Alex desteptarea pt titi si nu m-a mai lasat sa dorm. Asa ca, peste zi, am fost putintel cam obosita, dar nu foarte tare.
Ne-am simtit foarte bine la finii nostri, prea multa mancare (drept dovada, am venit cu ceva surplus la kilograme), sunt niste oameni foarte primitori si abia asteptam sa-i revedem (cel mai probabil la vara, cand ne ducem la mare!

Sa va povestesc o faza haioasa cu Razvan. Ii daduse finuta mea o jucarie (o colivie din aceea cu jucarii, in care sunt 2 pasarele care canta cand bati din palme). Razvan era f incantat si batea din palme mereu sa auda ciripitul. Intr-una din zile ne-am dus la o vecina de-a finei care avea un papagal (de-adevaratelea), iar Razvan nu mai putea de incantare...a inceput sa bata din palme ca sa ciripeasca papagalul...bietul papagal habar nu avea ce vrea Razvan de la el si tacea malc... hohot

Anaida attached the following image(s):
floricica.jpgmici_dsc00830.jpgmanechin.jpg

AdrianaC
Scris: Thursday, May 11, 2006 2:21 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Diana, si o poza cu rochita super ? Mor de curiozitate.

Aratati toti foarte bine. bravo
Anaida
Scris: Thursday, May 11, 2006 2:28 PM
Nivel

Cred ca n-am nici o poza de la restaurant...las`, ca-mi pun sotul sa-mi faca o poza acasa, imbracata in rochie...sper sa nu se vada surplusul oare
codruta
Scris: Thursday, May 11, 2006 10:11 PM
Nivel

Inregistrat: 2/14/2006
si daca se vede , ce? Crezi ca noi n-avem?hohot
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.