Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| Din aceasta saptamana Alessandra incepe studiul unui intrument musical in scoala.Bineinteles ca este o activitate platita de parinti, dar eu sunt foarte multumita ca va studia un instrument.Sunt constienta ca il va studia la nivel scolastic, dar e bine si asa. Ce parere aveti? E necesar sa se studieze un instrument musical in cadrul scolii? |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| Nu este chiar rea ideea studierii unui instrument muzical, insa n-o vad realizabila in Ro. Scoala ar trebui sa aiba in dotare cateva zeci de instrumente + profesori specializati (bani de unde?). Din banii parintilor... pai asa, fiecare-si duce copilul la ce instrument doreste, individual. In plus exista scoli de muzica... Si, eventual, sa fie optional, fiindca nu toti au ureche muzicala, nu tuturor le place – unii prefera sportul (fotbal, tenis...), dansul, etc.
Iar la cata materie este, cel putin la clasa a III-a (sa vorbesc in cunostinta de cauza), saracii copii ar trebui sa mearga la scoala vreo 8 ore/zi, ca si noi la serviciu. Nu e timp... Dar, recunosc, mie personal mi-ar place sa inlocuiasca religia (si nu sunt atee) , cu muzica, sau sport.
Aaa, noi (Deea) facem pian si canto, in particular, asta sa nu se inteleaga ca am ceva impotriva instrumentelor/muzicii. Fii-miu cica danseaza... e mai mult de zbenguiala, ca nu a invatat niciun dans.
|
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 3/1/2006 Mesaje: 7513
| Noi inca asteptam raspuns de la un professor de canto , grupele s-au facut in sept-oct si nu stiu daca ne mai primeste. Kari ma innebuneste de ceva timp cu canto si m-am hotarat sa o duc in particular. O sa se lamureasca ea daca ii place sau nu . In scoala s-ar putea face ceva dar nu in clasa , e tare greu cu asa multi copii. In scoala mea , profesoara de muzica facuse o grupa de copii foarte seriosi si talentati, cu care lucra de 2 ori pe saptamana. Ca instrument aveau pian mic la care ii acompania .
Succes Deei si micului dansator . |
|

Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Cris-DL wrote:Nu este chiar rea ideea studierii unui instrument muzical, insa n-o vad realizabila in Ro. Scoala ar trebui sa aiba in dotare cateva zeci de instrumente + profesori specializati (bani de unde?). Din banii parintilor... pai asa, fiecare-si duce copilul la ce instrument doreste, individual. In plus exista scoli de muzica... Si, eventual, sa fie optional, fiindca nu toti au ureche muzicala, nu tuturor le place – unii prefera sportul (fotbal, tenis...), dansul, etc. Iar la cata materie este, cel putin la clasa a III-a (sa vorbesc in cunostinta de cauza), saracii copii ar trebui sa mearga la scoala vreo 8 ore/zi, ca si noi la serviciu.  Nu e timp... Dar, recunosc, mie personal mi-ar place sa inlocuiasca religia (si nu sunt atee)  , cu muzica, sau sport. Aaa, noi (Deea) facem pian si canto, in particular, asta sa nu se inteleaga ca am ceva impotriva instrumentelor/muzicii.  Fii-miu cica danseaza... e mai mult de zbenguiala, ca nu a invatat niciun dans.
Total de acord!!
Nu vad rostul studiului unui instrument daca nu exista talent ori pasiune. Eu am studiat ani buni pianul, din placere, ca activitate extra-scolara. Nu mi-a folosit la nimic. Ca parinte, as fi preferat sa ma ponderez putin, sa tai ceva ore de pian - daca tot mi-as fi dorit sa continui - si sa plusez cu un sport. Asa, poate ca mi-ar fi deschis apetitul pentru miscare si nu as fost atat de sendentara si comoda.
De partea cealalta a baricadei, tinand cont ca nu am descoperit niciun talent wow alor mei, am preferat sa merg pe partea practica si sa aleg ceea ce le-ar folosi, lasandu-le mai tarziu posibilitatea sa-si exprime optiunile. Daca vor vrea sa faca ceva cu drag, o vor face si la 10-14 ani, cand vor fi mai independenti si nu va mai fi nevoie sa fugim de nebuni de colo-colo.
Edit: Noi suntem o familie " muzicala ". Avem pian, vioara, fluier, chitara. Ai mei nu s-au atins de niciunele decat pana la stadiul de zdranganeala si joaca. Asa ca am pus stop, ca nu e ok sa-ti bati joc de intrumente. Le tinem acolo, poate-poate mai incolo... concluzia e, deci, ca pentru cei mari ai mei, ar fi o obligatie in plus.
|
|

Inregistrat: 3/1/2006 Mesaje: 7513
| OANA, Total de accord si eu cu ce spui, dar daca isi doreste si pot, as putea sa spun nu? La voi chiar e dificil... daca fiecare si-ar dori cate o activitate extra, chiar v-ar fi imposibil. Mai tarziu chiar e mai indicat. Eu cred ca la cursurile de canto este destul de greu si nu este deloc ceea ce ea crede. Nu se poate convinge decat daca o duc.
Introducerea in scoala a instrumentelor muzicale ar fi dezastru ... majoritatea copiilor dupa clasa a 6-a ,nu iubesc deloc orele de muzica obligatorii . |
|

| taty wrote:Succes Deei si micului dansator  . Merci Deei, ii place, insa micului, ba. Dar se distreaza... el, caci eu mai mult ma plimb cu si dupa ei
Oana, pastreaza-le; cine stie cui ii vor starni interesul. Nici Deea nu vroia niciunde, nici nu vroia sa auda... pana anul trecut, cand deodata s-a sucit si vrea, chiar ii place. Momentan i-am luat o orga care se "transforma" in nu stiu cate octave, chestii, eu nu le am deloc (ta-so e "pianist-ul" melancolic, care n-a continuat). Poate repeta acasa linistita si vedem, daca va continua, e treaba serioasa, o sa luam si pian/pianina; macar sa-i placa, ca daca renunta, cumparam degeaba.
|
|

| Taty, m-am referit in special la studiul obligatoriu, la o scoala care nu e de profil. Mai departe, fiecare familie hotaraste.
Luat ca si activitate extra, e bine sa incerce - mai ales daca-si doreste -, doar asa se descopera talentele. In cazul nostru, au incercat diverse si au renuntat dupa o vreme. Cat au fost la gradi le-am permis, ca doar altceva nu aveau de facut decat sa experimenteze. Unele activitati au fost reluate dupa o vreme si au fost iar abandonate... Si cu inotul a fost dragoste cu nabadai... ba au vrut, ba n-au mai vrut si tot asa...
Ajungand la concluzia ca asa nu se mai poate - ca si incercatul asta o facem cu o limita, nu incepem din distractie si renuntam cand dam putin de greu... - si, incercand sa le formez un anumit grad de constiinciozitate - cumulat si cu oboseala ceva mai accentuata pe care o aduce scoala si temele, am ajuns la concluzia ca, - cel putin ai mei - nu au maturitatea necesara sa hotarasca. Sau inca nu stiu ce vor. Pana la urma nu s-au ales cu nimic din cele incercari diverse, deci, folosindu-ma de experientele anterioare - " m-ai batut la cap, te-am dus si ai renuntat dupa 4 luni " -, am luat eu haturile in maini si am hotarat eu pentru ei.
Bine, nu va inchipuiti ca le-am impus, doar ca nu le-am lasat cale de intoarcere si nu le mai permit sa renunte.
Asa ca acum facem inot ( pentru miscare, devoltare armonioasa, etc... ) si engleza la modul cel mai serios. Partea buna e ca acum le place... asa cum am ales in prezent - bine, am schimbat locul si tactica. Si ma folosesc de asta ca sa-i motivez pentru viitor. La modul ca, daca ei demonsteaza ca sunt seriosi, muncitori si demonstreaza ca merita ( bla, bla ), le fac si alte mofturi - respectiv pictura pentru bobocica si tir-ul sau astronomia pentru bobocel. De sah se ocupa tati.
|
|

| Eeee, de data asta, nu sunt de acord cu voi.Mie mi se pare foarte ok sa studieze un instrument musical in scoala, de ce sa fie un dezastru? Studiul, dupa cum am mai spus, se face la nivel scolastic. Noi am avut de ales intre flaut si pianola.Am ales flautul care ne-a costa 10 euro, deci nu scoala trebuie sa asigure intrumentul, ci parintele.In felul acesta invata notele si isi formeaza o minima cultura muzicala.Daca s-ar studia in Romania cred ca multi copii ar afla cu uimire ca mai exista si altfel de muzica decat manelele.(nu generalizez, da?)Imi aduc aminte ce muzica am facut eu in scoala, adica nimic.Iar cand a trebuit sa dau o proba la muzica pentru a intra la liceul dorit a fost dezastru.In toti cei 4 ani de liceu m-am chinuit cu muzica, invatand mecanic si pe de-a rost notele.Si acum imi aduc aminte cat le admiram pe colegele mele care studiasera un instrument muzical si nu aveau probleme.Iar in ziua de azi abia reusesc sa solfegiez cantecele simple. Credeti ca aici copii nu au teme sau n-au de studiat dupa 8 ore de stat la scoala?Asta nu exclude studiul pianului pentru noi si un sport - inotul in cazul nostru.Si studiul limbii engleze in particular.Timp este , doar sa vrem sa-l valorificam cum trebuie. De unde stim ca n-avem un talent in familie daca nici macar nu se incearca ?Nu va pot spune cat de draga imi este fiica-mea cand imi spune ca a studiat o anumita bucata din opera cutare si ar vrea sa o asculte toata.Oare ar iubi la fel muzica clasica daca nu ar fi studiat-o? De asemena mi-s dragi de nu mai pot copiii cand ies in fata scolii si sustin "concerte" in fata parintilor si a trecatorilor.Sunt pur si simplu minunati. Pentru mine studiul muzicii face parte din educatie, o educatie de care eu n-am avut parte, dar fac orice sa o asigur copilului meu.I-am data sansa sa refuze la inceput(vorbesc de pian), acum nu cred ca as mai accepta si nici ea nu-si doreste. |
|

| Bereea, sunt de acord cu tine, mai ales ca daca s-ar include asa ceva in programa noastra scolara clar ca m-as axa exclusiv pe avantaje, neavand incotro.
Discutand doar teoretic, se vede altfel toata problema iar eu - de ex. - sunt unul dintre parintii care nu mai are nevoie de suplimentari. Sunt in zona de confort cu programa pe care deja o cunosc... stiu la ce sa ma astept in continuare, asadar o idee ca cea expusa de tine, o percep ca pe ceva extra la programul nostru care si asa mi se pare incarcat. Si urmeaza si mai si...
Sistemul nostru scolar are multe hibe, asa ca o idee ca asta pare o fantezie. Daca e sa raspund la intrebarea ta, nu, nu e necesar studiul unui instrument... avem altele de rezolvat pana acolo. |
|

| Da, ti-am inteles punctul de vedere si motivatiile.
As fi curioasa cum e in alte tari. In Japonia intelesesem pe alt topic ca se studiaza un instrument in scoala. Cum o fi in Anglia, Germania, Spania , etc? |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2012 Mesaje: 2102
| Iata un subiect interesant, la care pot sa va raspund dpdv al profesorului de specialitate! Cum alegem si daca alegem ca un copil sa faca muzica??Va raspund numai din experienta: Ei bine, ar fi ideal, minunat chiar ca aceasta optiune sa vina din parte copilului si nu a parintelui! Am vazut ff multe cazuri cand copiii erau impinsi de la spate sa faca muzica, desi nu le placea!Daca o fac la nivel de hobby e in regula , o data pe saptamana!Studierea unui instrument muzical necesita timp si rabdare!!!! Muuuuulta rabdare. In ziua de azi copiii au fosrte muuulte teme si nu stiu daca studierea unui instrument li se va mai pare interesanta. Trebuie sa studieze copiii muzica ( sau arta)?? Asta in mod cert DA! Altfel cum si-ar educa gustul estetic, artistic si cum ar intelege in viitor sa aleaga adevaratele exemple pe care ar trebui sa le urmeze? Dragi mamici trebuie sa intelegeti ca studierea unui instrument nu presupune numai ora cu profesorul...ci si studiul individual acasa. Nu e ca la tenis, inot sau alt sport la care tu duci si aia e! e la fel ca la mate, fizica ...etc..faci la scoala, dar ai si teme pt acasa ca altfel nu progresezi chiar daca studiezi la nivel de hobby!
|
|

| bereea wrote:...Mie mi se pare foarte ok sa studieze un instrument musical in scoala, de ce sa fie un dezastru? ...Am ales flautul care ne-a costa 10 euro, deci nu scoala trebuie sa asigure intrumentul, ci parintele. Bereea, nu a spus nimeni ca-i un dezastru si dupa cum spui, vad ca aveti numai instrumente mici (care se pot cara la scoala), dar daca copilului i-ar place pianul? Tot parintele asigura instrumentul? Cum ? Intr-adevar e frumos, educativ, chiar distractiv pentru copii, dar in niciun caz nu faci vreo performanta cu 1-2 ore/saptamana, la gramada, in cadrul scolii.
Nanny wrote:Ei bine, ar fi ideal, minunat chiar ca aceasta optiune sa vina din parte copilului si nu a parintelui! Am vazut ff multe cazuri cand copiii erau impinsi de la spate sa faca muzica, desi nu le placea!Daca o fac la nivel de hobby e in regula , o data pe saptamana!Studierea unui instrument muzical necesita timp si rabdare!!!! Muuuuulta rabdare. In ziua de azi copiii au fosrte muuulte teme si nu stiu daca studierea unui instrument li se va mai pare interesanta. Trebuie sa studieze copiii muzica ( sau arta)?? Asta in mod cert DA! Altfel cum si-ar educa gustul estetic, artistic si cum ar intelege in viitor sa aleaga adevaratele exemple pe care ar trebui sa le urmeze? Dragi mamici trebuie sa intelegeti ca studierea unui instrument nu presupune numai ora cu profesorul...ci si studiul individual acasa.Nu e ca la tenis, inot sau alt sport la care tu duci si aia e! e la fel ca la mate, fizica ...etc..faci la scoala, dar ai si teme pt acasa ca altfel nu progresezi chiar daca studiezi la nivel de hobby!
Corect!!
|
|

| Cineva mai sus spunea ca ar fi un dezastru , Taty parca.Studiul unor instrumente cum ar fi pianul nu se face la nivel scolastic. Ideea era de a-i invata pe copii sa aprecieze muzica si sa aiba cunostinte minime. Nu vorbeam de performanta , ci de educatie musicala.
Nanny, stiu perfect ce inseamna sa studiezi un instrument, fiica-mea studiaza pianul de 4 ani. Si reuseste zilnic sa exerseze.Deocamdata studiaza pianul pentru educatia ei , pentru a-i educa gusturile musicale. Daca mai tarziu va dori sa faca performanta e alegerea ei.Maestrul ei zice ca e talentata , participa la saggi deci canta in fata unui public , merge cu placere la lectii . In timpul acesta a facut si sport de performanta , a mers si la scoala ....nu vad sa nu o poata face.
Bineinteles , fiecare are opinia ei, motivatiile ei pentru a fi pro sau contra....eu ma bucur sa aud diferite pareri. |
|

Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Mi se pare o idee buna, cu conditia sa fie optional! |
|

| Nu este optional, dar nici nu se pun note deocamdata |
|
|