Stresul scolar-cum il combatem?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
aurishta
Scris: Saturday, November 21, 2015 8:11 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Am citit azi articolul asta si m-am gandit mult la el....si m-am intristat deoarece contine multe adevaruri. Aproape ca nu intalnesc nici un parinte care sa nu povesteasca despre stresul pe care il incaseaza seara de seara, facand temele cu micul lui scolar.... multi dintre ei deja viziteaza regulat cabinetul psihologului sau psihoterapeutului, sperand ca acela sa le dea solutia....
Eu nu fac parte dintre parintii care isi preseaza copiii pentru rezultate, dar copiii mei tot au suferit din cauza asta...a alinierii la standardului ridicat cerut de scoala.
Un timp am crezut ca sunt eu mai nonconformista, ca imi place lejeritatea si ca intind degetul spre sistem ca sa-mi gasesc un paravan! Totusi, cand deschid discutia, majoritatea parintilor rabufnesc cu nemultumirile si ingrijorarile lor privitoare la sanatatea fizica si mintala a copiilor lor. Trist, foarte trist...unde vom ajunge?

"TOT MAI MULTI COPII AJUNG LA NEUROLOG - DIN CAUZA PARINTILOR
Trebuie sa fie primul din clasa. Trebuie sa faca dans, pictura, engleza si înot. Trebuie sa devina un om de succes. Parintii din societatea actuala vor totul pentru copilul lor. Din pacate, aceasta tendinta aduce tot mai multi copii în cabinetele medicilor neurologi, cu dureri de cap, anxietate sau chiar depresie.

Stresul a devenit o prezenta si în viata copiilor nostri. „Societatea în care traim pune o presiune extrema si pe copii. Scoala pune presiune pe ei. Parintii intrând în caruselul competitiei vor sa faca numeroase activitati, sa fie primii, sa mearga la olimpiade. Lucrurile acestea îi streseaza pe copii. Din pacate, unii dintre ei clacheaza înainte de a ajunge sa evolueze în viata. Înainte de vârsta de liceu, sunt adolescenti care au probleme pentru ca nu sunt întelesi. Fiecare copil are dinamica lui de învatare. Are abilitatile lui. Nu trebuie sa fie de 10 pe linie, ca nimeni nu e. Din pacate, copiii de azi sunt suprastimulati si lipsiti de afectivitate. Ei sunt extrem de obositi, au tulburari de somn. Acesta este mecanismul principal prin care vedem depresie la copilul adolescent, ceea ce poate ca în urma cu 10 ani nu vedeam”, ne-a declarat dr. Raluca Teleanu, sef sectie Neurologie Pediatrica, Spitalul de Copii „V. Gomoiu”.

COPILUL SPUNE STOP PRIN BOALA
Copiii obosesc si nu stiu sa spuna stop. „În momentul în care spun stop, spun prin boala”, atrage atentia dr. Raluca Teleanu. Un copil nu stie sa-si asume sentimentele si sa spuna „Mama, eu nu mai pot!”. Copilul poate spune „Îmi place sa merg la dans, pictura si înot”, dar nu mai doarme, are dureri de cap.

„La neurologie pediatrica, jumatate din consultatiile pe care eu le am sunt cefalee psihogena. Sunt copii cu oboseala cronica, cu un program infernal de viata”, ne marturiseste dr. Raluca Teleanu.

INTELIGENTA EMOTIONALA, PE PRIMUL LOC
Referitor la dorinta parintilor de a dezvolta inteligenta copiilor, medicul neurolog Raluca Teleanu considera ca „este foarte importanta în lumea asta inteligenta emotionala si nu neaparat cea academica. Daca ai un IQ obisnuit, poti fi un om de succes daca ai un EQ foarte bun. Inteligenta emotionala – EQ este cea care te face un om realizat. Împlinirea vine din inteligenta emotionala”.

Pentru a le dezvolta inteligenta emotionala este important ca, de mici, copiii sa fie învatati sa empatizeze, sa învete rabdarea, sa fie sociabili, sa se integreze, sa le pese de oamenii din jurul lor. Iata ce înseamna inteligenta emotionala
bereea
Scris: Monday, November 23, 2015 9:31 AM
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Ma feresc ca de foc sa-mi stresez eu copilul.Deja au foarte multe lectii, mult de studiat, iar notele sunt cele care sunt.De exemplu, la o lucrare de control perfecta, fara nici o greseala la matematica, fiica-mea a luat 7.Asta e.Daca acesta este sistemul de notare , de ce trebuie sa cer eu copilului 10?Nota 10 nu exista decat daca iei locul I la olimpiada internationala de matematicaLol Si nici atunci nu se stie.
La desen are toata gama de note , de la 10 la 6, depinde cat i-a placut profesoarei ceea ce a lucrat.Doar la musica ne "laudam" cu 10 pe linie.
La italiana au de creat foarte mult, trebuie sa inventeze mituri, fabule, povesti...nu este deloc usor. Profesoara i-a zis ca e "bravissima" are imaginatie , scrie bine...nota maxima 7.5.Si mami o lauda cat e de grozava!Bravoo
aurishta
Scris: Monday, November 23, 2015 10:16 AM
Nivel

Bravo ei...ma bucur ca resuseste sa isi imparta timpul si sa isi dozeze efortul astfel incat sa obtina rezultate asa de bune!Bravoo Bravoo
bereea
Scris: Monday, November 23, 2015 10:31 AM
Nivel

aurishta wrote:
Bravo ei...ma bucur ca resuseste sa isi imparta timpul si sa isi dozeze efortul astfel incat sa obtina rezultate asa de bune!Bravoo Bravoo

Multumim! Notele nu sunt de top, dar asa e sistemul. In ultimul timp s-a cam plans de durere de cap,de oboseala si m-am cam ingrijorat.Alternam invatatul cu activitati extrascolare ca sa-si limpezeasca mintea
aurishta
Scris: Monday, November 23, 2015 4:43 PM
Nivel

Din punctul meu de vedere, nu notele maxime sunt cele mai relevante, ci curba evolutiei personale a copilului. Din cate tu povestesti pe-aici despre Ale, ea merge tot in sus!Bravoo Bravoo
bereea
Scris: Tuesday, November 24, 2015 10:01 AM
Nivel

aurishta wrote:
Din punctul meu de vedere, nu notele maxime sunt cele mai relevante, ci curba evolutiei personale a copilului. Din cate tu povestesti pe-aici despre Ale, ea merge tot in sus!Bravoo Bravoo

Asa este! mi-ai confirmat acest lucru si profesoarele ieri la sedinta cu parintii. Aici faci coada la fiecare profesor in parte si toti mi-au spus cam acelasi lucru: foarte serioasa, matura, se vede ca lucreaza, se vede ca citeste (profesoara de italiana este impresionata de cunostintele ei de italiana dat fiind ca nu e madre lingua), e tot timpul cu mana pe sus.Doar ca e putin cam prea emotiva, dar lucram si la acest lucru.
bereea
Scris: Thursday, December 3, 2015 9:29 AM
Nivel

Azi , multi colegi de-ai Alessandrei , merg cu scrisori din partea parintilor pe care sa le dea profesorilor.In aceste scrisori se plang de volumul prea mare de teme si de faptul ca copiii sunt prea stresati din acesta cauza.
De asemenea au propus sa semnat toti o scrisoare in care sa cerem mai putine teme.Nu stiu daca sa fiu de acord sau nu.Ce ziceti?
sousourel
Scris: Thursday, December 3, 2015 9:45 AM
Nivel

Inregistrat: 2/18/2006
bereea wrote:
Azi , multi colegi de-ai Alessandrei , merg cu scrisori din partea parintilor pe care sa le dea profesorilor.In aceste scrisori se plang de volumul prea mare de teme si de faptul ca copiii sunt prea stresati din acesta cauza.
De asemenea au propus sa semnat toti o scrisoare in care sa cerem mai putine teme.Nu stiu daca sa fiu de acord sau nu.Ce ziceti?
Pai asa e? E stresata fata? Isi petrece prea mult timp la teme?
bereea
Scris: Thursday, December 3, 2015 9:53 AM
Nivel

A mea rar cand se plange. E adevarat ieri a terminat temele la ora 20.00, dar a avut o ora de pian + 30 minute de studiu acasa.Ea le termina destul de repede.Nu mi se pare stresata, cateodata un pic obosita.
Dar sunt parinti care zic ca ai lor copii au stat pana la orele 23 .00 si tot nu au terminat.
Cris-DL
Scris: Thursday, December 3, 2015 10:09 AM
Nivel

Inregistrat: 10/4/2006
Am si eu una bucata copil stresat... de calificative!! Fara sa punem absolut niciun fel de presiune pe el. Perfectionist din fire, singur se compara cu sora-sa (clasa a-V-a), neintelegand -inca- ca este mult mai mic ca varsta, in primul rand (clasa I-a).
S-a mai "relaxat" putin de cand i-a pus calificativele in carnet, insa tot are o teama, frica de ele. Inca mergem la psiholog...
kali
Scris: Thursday, December 3, 2015 11:09 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mi-ai lipsit!!computerlove

Pupa Luca cel perectionist! Dragul de el...
Pe de o parte, daca gasiti echilibrul, ambitia nu e rea, dimpotriva.

Eu am unul mereu obosit si afectat, caruia absolut orice i se pare greu, care vrea sa se joace si atat si care nu-si da interesul decat fortat si conditionat.

Nici nu stii cum e mai bine... succes tuturor in rezolvarea problemelor...
Cris-DL
Scris: Thursday, December 3, 2015 12:44 PM
Nivel

Inregistrat: 10/4/2006
iloveyou
Ambitie are si Deea, insa constructiva; in plus, ea si poate, asta mai e diferenta!
El vrea sa fie Deea si e... "kamikaze". Este un copil foarte sensibil si inceeeet -la 3 ani si ceva a legat primele propozitii, noi stim si-l intelegem, dar el este ambitios, perfectionist din ala dus la extrem si ofticos. Lui, momentan, nu-i poate spune nimeni ca a gresit, sau nu e bine... totul trebuie sa fie bun si frumos!
Lucram la asta, cu ajutor psiho (o doamna pe care el o indrageste foarte mult - "e frumoasa si nu da calificative") si noroc si cu d-na invatatoare care intelege perfect situatia... am avut perioada grea, dar ne facem noi mari!

Succes si voua si tuturor!!
Maria & Mario
Scris: Saturday, December 19, 2015 9:52 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Offf Dragul de el ! Ambitiosi fratiorii astia mai mici ! Am si eu una bucata acasa : se straduieste si are ambitie si vointa ..... constientizeaza recompensele ! Bravo Luca !
Iar cu Mariuca , am ajuns si noi la medici , cu stres , cu schimbat programul acasa si volumul temelor, cu EKG , teste si investigatii .... Usor usor sper sa isi revina ! Ne dorim un copil fericit si sanatos .... si daca nu o sa se mentina pe pozitii la scoala, vor reevalua situatia !
Copil fericit , parinte fericit !
shirel
Scris: Saturday, December 19, 2015 10:15 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Exact asta imi repet si eu mereu .Atat mie cat si copiilor mei....voi nu invatzati ptr note cine ia nota mai mare si de ce nu am luat la fel ca el ..ci invatzati pentru ca va place ...eu va iubesc oricum cu note mari sau cu mai putin mari dar vreau sa va vad copii, oameni fericiti cu incredere in voi si care faceti ceea ce va place din dragoste.Pthiu,pthiu pana acuma am doi scolari minunati ,exceptionali la invatatura( Eden a fost aleasa sa mearga o data pe saptamana la colegiu unde invatza viitorii profesori) unul mai destept ca celalalt si ...cel mai principal fericiti si cu incredere in ei!

Cris pup pe Luca cu un calificativ de" foarte dulce".Of fetelor puneti poze chiar imi este dor de ei!!Succes tuturor !!computerlove computerlove
stanislau
Scris: Sunday, January 24, 2016 1:58 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 1/24/2016
Intr-o clasa sunt fel de fel de elevi dupa felul parintilor care i-au educat.Educatia proasta a elevului este datorita educatiei proaste a parintelui.Acesta este secretul succesului la invatare.
Copilul trebuie ajutat la teme si verificata invatatura caci au mult de invatat datorita schimbarii programei scolare dupa cum se schimba ministrii invatamantului.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.