
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| kali wrote:Lilly, m-am tot gandit la tine, asa ca te-ntreb: nu ai luat in calcul posibilitatea de a discuta cu invatatoarea pentru a face cateva ore de mate cu Leea, in particular? Dincolo de toate, interesul copilului e sa i se explice cu rabdare si calm asa incat sa treaca peste blocaj. Poate in felul asta capata mai multa incredere si la clasa pentru ca o va simti pe invatatoare " de partea ei " iar ulterior orelor de mate va avea siguranta ca are pe cine sa intrebe daca nu intelege suficient ceva si sa i se explice in aceeasi maniera.
Am apelat la invatatoare, nu acorda meditatii in particular, are copil de 4 ani.
In fiecare joi eu sunt prezenta la scoala. Pe langa mine erau si alti parinti. Am discutat problema. Se pare ca a mea e cea mai putin stressata dintre stressati , sunt copii care au cosmaruri si noaptea Doamna a inteles problema noastra, sa vedem cum va fi.
Este un nou curent printre elevii (mai bine zis parintii elevilor) de la ciclul primar: trebuie sa sustii testare la fiecare colegiu si pe urma alegi unde sa mergi. ca la facultate, iti depui dosarul la 10 facultati, poate intri la una. |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Josefina wrote:.... m-ai speriat zilele astea cu: Quote:Pe Pati a luat-o spaima inca de dimineata.... Alina, problema mea nu este cu premiul, mediile sau altceva, ci faptul ca teama de rezultate slabe a ajuns sa o imbolnaveasca... DIn pacate, asta este o realitate cu inca ma confrunt! Acesta a fost si motivul pentru care am deschis aceasta discutie.....vreau sa gasesc cai neinvazive de a amelira si rezolva aceasta situatie! Nu poat accepta sa-mi tratez copilyl la psihiatru ca sa poata face fata provocarilor scolii! Cei care pot, bravo lor, nimic de zis....dar Pati nu se numara printre ei si eu ma simt datoare sa tratez cu atentie dezvoltarea ei personala! Nu pot sa-i minimalizez suferinta in numele performantelor scolare. Imi place de ea asa cum este, nu vreau ca gingasia ei sa devina o dizabilitate! |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
|
Nu cred ca e cea mai fericicta comparatie. Printre comentarii se regaseste si
"Am 39 de ani si 2 copii. Primele ganduri pe care le am citind textul care promoveaza modelul german, ar fi:
1. Sistemul romanesc, descris negativ prin comparatie cu cel german, este cel care a caracterizat in mare masura educatrea generatiei mele si a celor anterioare, probabil intreaga perioada 1950-1989. La momentul actual este desuet, personal nu cunosc parinti care sa mai puna mare accent pe competitia acerba sau pe poezia de intampinare a musafirilor. Din contra, mecanica educatiei este mult mai laxa iar copilulmeste crescut pentru el, nu pentru parinti. 2. Modelul german Vs. cel romanesc (de inspiratie francofona). Fiecare are avantaje si dezavantaje. In rimp ce modelul german pune accent aproape exclusiv pe specializarea abilitatilor native sau a palierelor pe care copilul le percepe ca fiind atractive pentru el, cel romanesc pune accent pe universalitate. Altfel spus, unul induce specializare profunda inca de la inceput, in timp ce al doilea propune sa ne ocupam mai intai de cunostiinte generale. In concluzie, inginerul neamt este net superior pe zona lui dar relativ incult in comparatie cu romanul mediu. In timp ce neamtul este consecvent pe domeniul sau, romanul este mai dezinvolt pe varii domenii. Este un palier psihologic influentat si de paradigmele de educatie.
In concluzie: eu fac constatari, nu judecati de valoare. Totusi, ma intreb: inafara faptului ca mi se prezinta modelul de educatie al bunicii ca fiind actual in Romania, de ce as opta pentru o specializare profunda cand copilul meu va trebui sa faca fata in primul rand spatiului cultural si psihologic balcanic? De ce sa nu fac din copilul meu pur si simplu un bun roman si sa ma straduiesc sa scot din el un mic neamt? Oare nu se incearca reinventarea aceluiasi model abrupt competitiv? Pe principiul ca daca il educ nemteste, sigur va fi mai bun ca ceilalti…… Ca vorba ceea… Vine de la nemti!"
Intamplarea face sa cunosc foarte bine 2 familii care au plecat in Germania: o famile de medici si o familie de muncitori. Amandoua familiile mi-au spus acelasi lucru despre sistemul de invatamant din Germania: se potriveste vietii din Germania, nu si celei din Romania. Ar trebui o schimbare totala de mentalitate si sipiritul latin nu se potriveste cu cel germanic.
|
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Bine, sigur ca este o lume in care fiecare, argumentat sau intuitiv emite pareri. Pana la urma este optiunea parintelui sa se uite prin "tunelul" selectat sau sa priveasca "panoramic". Toate teoriile sunt strict contextuale, fiindca poti argumenta si contraargumenta orice. Sigur, e buna specializarea, dar daca peste 20-30 de ani, atunci cand copilul meu va fi in "campul muncii" nu mai e nevoie de specializarea respectiva? E nevoie de flexibilitate si cultura aceasta a formarii continue, nu e neaparat un lucru rau. E interesant de urmarit ce se alege de fiecare generatie, caci pana la urma totul este experimental.
Sistemul clasic al lui Comenius a inceput sa fie depasit, zic unii, dar deocamdata este de referinta. Probabil ca volumul imens de informatii si de surse, face sa fie desuet modul limitat de transmitere a informatiei de la profesor la elev. Probabil ca de aici se si genereaza stresul acesta de care vorbim aici.
Stadiile dezvoltarii inteligentei descrise de Piaget si acceptate de toata comunitatea stiitifica, raman aceleasi si se succed in aceeasi ordine. Capacitatea de a absorbi informatie, la copil este imensa. Insa si reactivitatea e la fel, atunci cand vehiculam spre el informatie care nu-l intereseaza sau intr-o modalitate care nu-l sensibilizeaza. Atunci se potriveste manusa comparatia cu clasica "palnie" pe care se toarna in capul elevului "stiinta". Cred ca de aceea avertiza inca de atunci Piaget ca nu e clar cat de mult e pre mult pentru igiena mentala a copilului.
Cred ca asta, insa, vom vedea, intr-un deceniu sau doua. Copiii acestia peste care curge permanent informatie, se vor adapta si vor crea mecanisme de selectie foarte eficiente? Vor fi multi adulti bolnavi, fragili? Sigur, atunci cand selectia naturala opereaza, unii promoveaza, altii pierd. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Invatamantul din perspectiva nordica Ideal sau ireal? |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Lilly of the valley wrote:
Intamplarea face sa cunosc foarte bine 2 familii care au plecat in Germania: o famile de medici si o familie de muncitori. Amandoua familiile mi-au spus acelasi lucru despre sistemul de invatamant din Germania: se potriveste vietii din Germania, nu si celei din Romania. Ar trebui o schimbare totala de mentalitate si sipiritul latin nu se potriveste cu cel germanic.
Absolut de acord! Este imposibil sa implementezi cu succes ceva potrivit unui mediu complet diferit! Totusi, citind conceptiile educationale ale altora, putem extrage ceea ce ni se potriveste noua, daca exista ceva de valoare acolo! Mi-a placut la sistemul german ceva: faptul ca performantele sau esecurile elevilor nu sunt facute publice, ele se discuta in particular cu parintele! Imi place si ideea canalizarii pregatirii conform aptitudinilor copilului... Cultura generala reala se face individual, tot in raport cu interesul fiecaruia! Daca apare un sentiment al nevoii, un motiv pentru care sa vrea sa aprofundeze ceva, o va face!Rolul meu este sa il incurajez sa sa ii asigur mijloacele necesare! De pilda, Patricia se arata interesata, de catava vreme, de anatomia umana! Nu m-am repezit sa ii vin in intampinare...am asteptat un timp ca sa vad daca nu e doar un capriciu, aparut in urma unui stimul oarecare, dar nu! vad ca insista, asa ca, in cel mai scurt timp, voi merge cu ea sa isi aleaga o carte!Ce va fi mai apoi, vom vedea! Aaaaa ...si voiam sa zic ceva despre "poezia de intampinare " Foarte des am avut de-a face cu diferite persoane care solicita diferite "poezii" de la copiii mei...acum s-au rarit fiindca doar Angelica mai are varsta potrivita! Totusi, nu pot sa nu remarc un vant de schimbare...parca s-au mai rarit cazurile si asta este imbucurator! In ceea ce priveste sistemul finlandez, da, suna bine, insa raman la aceeasi parere: la noi este imposibil de implementat asa ceva din lipsa de bani, de legislatie si de mentalitate corespunzatoare. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Stiu Aura, doar am tras si eu cu ochiul |
|

 Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/12/2015 Mesaje: 144
| aurishta wrote: nu vreau ca gingasia ei sa devina o dizabilitate!
Ce fruumos! Sanatate si multa bucurie lui Pat i si mamicii ei! |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| |
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| aurishta wrote:Aaaaa  ...si voiam sa zic ceva despre "poezia de intampinare "  Foarte des am avut de-a face cu diferite persoane care solicita diferite "poezii" de la copiii mei...acum s-au rarit fiindca doar Angelica mai are varsta potrivita! Totusi, nu pot sa nu remarc un vant de schimbare...parca s-au mai rarit cazurile si asta este imbucurator!
Pe mine ma bucura cel mai mult, pt ca posed un copil cu oroare de poezii.. nu vrea sa invete si pace.. si chiar daca le stie nu zice la comanda, iaca na! Altii la varsta lui (din anturaj) iti recita 5 poezii pe nerasuflate, si destul de complexe, eventual 2 in engleza Uneori ma ingrijorez ca nu va avea performante dar cred ca e prematur sa apreciez. Cred ca e pur si simplu foarte jucaus si copilaros, are alte orientari si nu are rabdare sa invete poezii. Canta in schimb toata ziua, prinde din zbor orice cantec si are si ureche muzicala, nu incurca melodiile... Meloman ca maica-sa |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 4/16/2015 Mesaje: 25
| Fiindca sunt o persoana directa in tot ceea ce fac ,voi raspunde ,pe cât posibil,la intrebare. Putem combate stresul scolar facând timpul pe care îl petrec copiii la scoala mai usor, usurand bagajul pe care elevii sau parintii acestora trebuie sa îl care înainte si înapoi în fiecare zi,implicând copiii în activitati extracurriculare, încetând sa îi certam pentru note,care trebuie privite doar ca pe niste impulsuri care sa ne ambitioneze sa invatam mai mult si folosind ca pedeapsa,la scoala, doar lipsa recompensei. De asemenea, propun programul scoala dupa scoala ca fiind unul foarte bun,care disciplineaza copiii. Temele nu ar trebui sa fie o povara,adica sa fie scurte, dar totusi, ca parinti sa le dam copiilor nostrii un timp limitat de efectuare a temelor,iar în cazul în care nu si le termina,îi lasam sa mearga cu temele nefacute, prin aceasta invatandu-i sa se autocontroleze si sa poata face fata oricarui regim, pentru ca în România, la ora actuala ,sunt niste cerinte foarte mari,iar acest lucru nu se va schimba,prin urmare,acest fapt ne obliga sa ne schimbam noi,sa ne calim ...Iar împreuna cu noi ,sa ne calim si copiii!!!! Succes la scoala /gradinita tuturor copiilor dumneavoastra! |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 4/16/2015 Mesaje: 25
| Lilly of the valley wrote: Sincer,nu mi se pare atât de bun,copiii finlandezi fiind mult mai alintati si mai greu de adaptat în societate decât copiii romani! |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 2390
| KarlaM wrote: Sincer,nu mi se pare atât de bun,copiii finlandezi fiind mult mai alintati si mai greu de adaptat în societate decât copiii romani!
Este vorba de o alta perspectiva asupra relatiei parinte copil, e prea simplificat sa spunem ca sunt "alintati". Exista o serie de articole care trateaza relatia parinte:
Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii scandinavi Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: Parintii australieni Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: Parintii britanici Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: Parintii africani Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii hispanici Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii arabi Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii chinezi
|
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 4/16/2015 Mesaje: 25
| Da,poate m-am pripit! Scuzati-ma!Oricum,multumesc ,foarte utile si interesante link - urile. |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| bulibuli wrote:Pe mine ma bucura cel mai mult, pt ca posed un copil cu oroare de poezii.. nu vrea sa invete si pace.. si chiar daca le stie nu zice la comanda, iaca na! Altii la varsta lui (din anturaj) iti recita 5 poezii pe nerasuflate, si destul de complexe, eventual 2 in engleza  Uneori ma ingrijorez ca nu va avea performante dar cred ca e prematur sa apreciez. Cred ca e pur si simplu foarte jucaus si copilaros, are alte orientari si nu are rabdare sa invete poezii. Canta in schimb toata ziua, prinde din zbor orice cantec si are si ureche muzicala, nu incurca melodiile... Meloman ca maica-sa
Si eu uram in copilarie - "Ia spune tu o poezie !!!"
Fi-mea in schimb e topita sa i se ceara sa isi arate talentele in orice domeniu... Iar Petru este exact ca baietelul tau - dar as putea sa ii cer - " Ia mami arata tu cat de repede poti sa le demontezi laptop-ul sau sa le arati din cate piese e facut mobilierul - si bonus - doriti o opera de arta unicat pe perete? " |
|
|