Stresul scolar-cum il combatem?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
aurishta
Scris: Thursday, December 18, 2014 7:46 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Mesaje: 5536
Lilly of the valley wrote:
Aura, tocmai asta am spus: ca din dorinta ei de a fi perfect, ea pierde timp transcriind caietele. Cauta un cerc de caligrafie daca ii place atat de mult sa scrie si e preocupata atat de mult de aspectul estetic.
Daaaa, buna idee!Bravoo Bravoo
Maria & Mario
Scris: Friday, December 19, 2014 8:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Eu va citesc cu interes si ma gandesc ..... oare cati parinti sunt atat de atenti la sentimentele copilului ? Oare cati se iau de piept cu profesorii pentru atitudinea neprofesionala in care sunt abordati copiii ? pentru multitudinea de teme , pentru asteptarile mereu in crestere la adresa potentialului copiilor ? Da' copilaria lor unde e ?
Bat si eu campii ! alcool Sunt convinsa ca usor usor se vor schimba principiile de abordare a invatamantului SI la noi ! Ca nu vad probleme de genul asta prin alte parti ! NuImiPasa
aurishta
Scris: Friday, December 19, 2014 8:58 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Mesaje: 5536
Eu cred ca daca parintii ar semnala profesorilor cu sinceritate ce observa ca nu functioneaza, s-ar schimba mai multe! Din pacate, majoritatea doar se straduiesc sa pastreze aparentele si, mai ales, sa nu prejudicieze cumva imaginea copilului lor! Am auzit deseori discutii pe aceasta tema in curtea scolii, dar extrem de rar la sedinte!
mamiemi
Scris: Friday, December 19, 2014 11:19 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/3/2008
Mesaje: 1467
Din pacate, asa este, Aurishta, la sedinte tac majoritatea parintilor. Multi, crescand fiind pe vremea in care am fost crescuti toti, pastreaza inca frica de profesori - sa nu se razbune pe copil!
Am vobit, s-a inteles de catre diriginte, m-au completat multi parinti, dar in fata profesorilor cu pricina nu am vorbit decat eu, iar restul doar pe la spate.

Imi spunea o prietena ca in Bucuresti, multi parinti merg direct in instanta pentru atitudini nepotrivite ale dascalilor. Nici la director nu mai ajung. Probabil ca si-au invatat lectia.

Se vor schimba lucrurile incet, dar doar incepand cu noi, cu constientizarea de catre parinti si dascali a respectului datorat fiintei omenesti pe care o ai in grija spre a creste si a se dezvolta. Invatamantul centrat pe copil nu este nici dificil, nici imposibil.
shirel
Scris: Saturday, December 20, 2014 2:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Ce ciudat la noi cateodata este chiar invers de atata bine parinti exagereaza de multe ori cerand de multe ori imposibilul de la profesori.
Aici cu toate ca nivelul de invatamant este poate mai slabutz decat in Romania copii sunt invatati sa iubeasca sa invetze si pur si simplu mai toti invatza din placere.Este ceva foarte special ..de multe ori ma regasesc spunand dupa sedintzele cu parinti "doamne de ce nu am avut eu asa niste profesori intelegatori si sufletesti care dau atata dragoste copiilor ."
Eu sunt ca parinte, cat se poate de implicata in tot ceea ce este legat de scoala si gradinitza.Eu sunt mama care am relatii de prietenie cu toti copii din clasa ,vorbesc si stau la cafele cu majoritatea profesorilor .sic (cu toate ca niciodata nu mi-au placut profesori atunci cand eram la scoala acuma cred ca imi i-au revansa).Sunt mai intodeauna implicata in toate actiunile care se desfasoara in clasa,vin discut si invatz si eu ceva din experientzele mele.Cat priveste copii mei sunt la curent cu orice in legatura cu ei cu toate ca nu fac zilnic temele cu ei sunt acolo cand au nevoie de ajutor.Suntem o casa primitoare si de aceeaia copii mei au multi prieteni si sunt foarte iubiti si fiecare cauta sa fie prieteni cu ei.Concept ca datoria mea de mama este sa fiu acolo ptr ei cand au nevoie de mine ,de explicatii de sprijin atat moral cat si educational si rezultate pe bune ca se vad.Daaa sunt mama pe care poate eu nu am avut-o fiind crescuta sub o alta mentalitate.
Sunt mai mult ca sigura ca va trebui ceva schimbat in educatie in Romania ma uit cateodata la tv si vad copii in clase tristi ,speriati parca si terorizati si ma doare inima ..imi aduc aminte si cand eram eu scolaritza si fiind mai rebela asasic alcool nu prea ma puteau intelege ! Eram mai mereu condamnata cand imi ceream singura sa mi se faca dreptate.Daca erai luata de copil rau sau nu erai dintr-o familie mai instarita asa te tineau mai mereu chiar daca uneori chiar invata-i si stiai totul ...dreptatea nu era de partea ta.Ce vremuri de kk erau si chiar ma innerveaza ca inca nimic nu prea s-a schimbat.
Ca parinti trebuie sa stim sa ne aparam si protejam copii nimeni si nici profesori, nu stiu cu adevarat prin ce situatii grele si de stress trec cateodata copii nostri de aceea nu trebuie sa le ascundem asta .Trebuie de discutat probleme pe care le vedem si le descoperim noi ca parinti doar asa putem contribui la ceva schimbari.
aurishta
Scris: Saturday, December 20, 2014 7:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Mesaje: 5536
shirel wrote:
Ce ciudat la noi cateodata este chiar invers de atata bine parinti exagereaza de multe ori cerand de multe ori imposibilul de la profesori.
Da, asa este...sunt si parinti de-a dreptul absurzi....in loc sa ajute cu ceva, umbla cu reclamatii, culmea, la adresa celor mai capabili profesori banghead banghead
Sistemul mi se pare prea greoi...lui ii cad victime si elevii, si profesorii, deopotriva! Si dansii sunt hartuiti de multe cerinte si platiti necorespunzator....cred ca uneori le vine sa urle, nu sa se gandeasca la sensibilitatile lui x sau y din clasa! Eu imi fac treaba mea de parinte , semnalez ce consider ca este cazul si iau masurile necesare in dreptul copilului meu! mai mult nu pot face!
Alina10
Scris: Sunday, January 4, 2015 12:42 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Am doua fete.Despre situa?ia cu cea mica am povestit in alta parte.Cea mare e in clasa a 5 a,a fost la o invatatoare care i nota doar la matematica si romana si la celelalte toti aveau FB.Am spus ca la cea mica sa nu o mai dau la o astfel de invatatoare.Cea mare a avut un ?oc enorm dupa ce având 10 la toate materiile,a încasat un 4 la muzica.Nu m-am dus sa vorbesc cu profesoara,este normal sa aiba toate notele de la 1 la 10,eu am avut toate notele de la 6 la 10 si sunt judecator.Aveam la toate materiile 10 sau 9 si încasam note de astea la desen,muzica,sport si tehnologie.Nu trebuie sa se consume fata atât,atât timp cat mediile ii ies 10 ,9 sau 8.Gandeste-te ca a mea va avea media cel mult 8 la muzica,deci 128:13=9,84###########,adio Premiul I .Da-le încolo de note.N-am auzit copil sa nu aiba o nota care sa nu fie 10.
fdianamaria
Scris: Monday, January 5, 2015 12:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
Mesaje: 4933
Shirel...tu traiesti in ideal...Ro nu va ajunge acolo decat poate peste cateva sute de ani. In primul rand pentru ca acum, aici, majoritatea profesorilor isi duc cu ei frustrarile si nemultumirile vietii de zi cu zi la scoala, printre copii. Adica faptul ca nu sunt platiti rezonabil si faptul ca in scoli sunt conditiile care sunt le altereaza "dariuirea" (daca exista), iar raritatile care chiar sunt ok de obicei dau de muuuuulte piedici.
Eu sincer as prefera o scoala in care sa se puna accentul pe ce ii place copilului si pe ce e talentat. Normal ca baza trebuie cladita la toti pana la un nivel, dar nu fortat. Sa te oblige sa inveti poezii de 6-7 strofe din clasa a 2 a mi se pare aiurea. Sau sa le dea 10-15 exercitii complexe ca tema pentru ziua urmatoare iar e aiurea. Cred eu.
Eu am probleme mari de concentrare si deficit de atentie la baiat si sunt printre parintii care vorbeste la fiecare sedinta si merge la scoala si pe langa sedinte (nu pt ca as avea baiat rau, cu probleme ci pentru ca stiu ca poate mult mai mult dar nu se stie cere de la el si nu se explica indeajuns unele notiuni noi).
De exemplu, avem probleme mari la engleza unde le cere foarte multe lucruri noi, gramatica multa, dar fara a le explica deloc de ce e asa...sa torni in capul micutilor si apoi sa-ti turuie lectia fara logica nu mi se pare un sistem ok de invatare.
Si atunci...apare stresul, teama ca nu va fi la inaltime. Ca altii iau meditatii si la engleza si la mate si la...si el nu. Si invat zi de zi cu el, facem temele impreuna, ii explic, il urmaresc...dar pana cand ??
Sa ajunga sa aiba cosmare din cauza scolii cand il urmaresc zi de zi si il ajut...asta chiar e o problema. NU? Ce parere aveti?
aurishta
Scris: Monday, January 5, 2015 5:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Mesaje: 5536
Eu sunt total de acord cu tine ras Bravoo Bravoo
Problema este alta: ce este de facut? Ce sta in puterea noastra sa schimbam?Cum putem aseza o protectie eficienta asupra copiilor, astfel incat nici ei sa nu ramana cu senzatia ca sunt...incompleti (ca sa nu folosesc un termen mai dur), nici profesorii sa nu se simta acuzati cumva....fiindca sistemul este asa cum este!
Pe Pati a luat-o spaima inca de dimineata....cica nu se poate tine pe picioare! Am incurajat-o, am facut doua-trei glume, i-am mai dat o scrisoare catre una dintre profesoarele mai.....lipsite de tact (ca sa zic asa)....musai sa ajung la scoala sa mai discut in privat cu unii dintre profesori (este cam greu fiindca au un program aiuristic)
Alina, problema mea nu este cu premiul, mediile sau altceva, ci faptul ca teama de rezultate slabe a ajuns sa o imbolnaveasca si contactul cu unii profesori, deasemenea! La situatia asta s-a ajuns treptat, urmand algoritmul de care vorbea Fdianamaria mai sus! Unii copii rezista, altii "fenteaza", iar altii pot claca! Iar eu ma simt datoare sa lupt pentru sanatatea copilului meu!Si unde mai ramane loc pentru copilaria lor?
Alina10
Scris: Sunday, January 11, 2015 3:16 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
fdianamaria wrote:
Shirel...tu traiesti in ideal...Ro nu va ajunge acolo decat poate peste cateva sute de ani. In primul rand pentru ca acum, aici, majoritatea profesorilor isi duc cu ei frustrarile si nemultumirile vietii de zi cu zi la scoala, printre copii. Adica faptul ca nu sunt platiti rezonabil si faptul ca in scoli sunt conditiile care sunt le altereaza "dariuirea" (daca exista), iar raritatile care chiar sunt ok de obicei dau de muuuuulte piedici.
Eu sincer as prefera o scoala in care sa se puna accentul pe ce ii place copilului si pe ce e talentat. Normal ca baza trebuie cladita la toti pana la un nivel, dar nu fortat. Sa te oblige sa inveti poezii de 6-7 strofe din clasa a 2 a mi se pare aiurea. Sau sa le dea 10-15 exercitii complexe ca tema pentru ziua urmatoare iar e aiurea. Cred eu.
Eu am probleme mari de concentrare si deficit de atentie la baiat si sunt printre parintii care vorbeste la fiecare sedinta si merge la scoala si pe langa sedinte (nu pt ca as avea baiat rau, cu probleme ci pentru ca stiu ca poate mult mai mult dar nu se stie cere de la el si nu se explica indeajuns unele notiuni noi).
De exemplu, avem probleme mari la engleza unde le cere foarte multe lucruri noi, gramatica multa, dar fara a le explica deloc de ce e asa...sa torni in capul micutilor si apoi sa-ti turuie lectia fara logica nu mi se pare un sistem ok de invatare.
Si atunci...apare stresul, teama ca nu va fi la inaltime. Ca altii iau meditatii si la engleza si la mate si la...si el nu. Si invat zi de zi cu el, facem temele impreuna, ii explic, il urmaresc...dar pana cand ??
Sa ajunga sa aiba cosmare din cauza scolii cand il urmaresc zi de zi si il ajut...asta chiar e o problema. NU? Ce parere aveti?

Da,intr-adevar,engleza este grea.Asta zic din ce zice fata mica,ca cea mare vorbe?te engleza papagalice?te.Ti-as putea recomanda meditatori daca imi zici din ce jude? esti.Profesorul este cheia în?elegerii oricarei materii.Fata mea mare are o profesoara deosebita.Cea mica face cu înva?atoarea,dar la invatatoare calificativele sunt de la I la FB si am mai zis,poate fata sa aiba FB la toate,daca merita I la muzica,I ii pune.Intr-un fel e bine,va fi un copil înva?at cu sistemul dur,calit si cu viitor.uff
Alina10
Scris: Sunday, January 11, 2015 3:19 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
mamiemi wrote:
Din pacate, asa este, Aurishta, la sedinte tac majoritatea parintilor. Multi, crescand fiind pe vremea in care am fost crescuti toti, pastreaza inca frica de profesori - sa nu se razbune pe copil!
Am vobit, s-a inteles de catre diriginte, m-au completat multi parinti, dar in fata profesorilor cu pricina nu am vorbit decat eu, iar restul doar pe la spate.

Imi spunea o prietena ca in Bucuresti, multi parinti merg direct in instanta pentru atitudini nepotrivite ale dascalilor. Nici la director nu mai ajung. Probabil ca si-au invatat lectia.

Se vor schimba lucrurile incet, dar doar incepand cu noi, cu constientizarea de catre parinti si dascali a respectului datorat fiintei omenesti pe care o ai in grija spre a creste si a se dezvolta. Invatamantul centrat pe copil nu este nici dificil, nici imposibil.

La mine ce am vrut sa zic profesorului sau înva?atorului,am zis.Dar ce ,numa' profesorii au facut scoala,si noi parin?ii,Vasazica,suntem niste analfabe?i?
aurishta
Scris: Sunday, January 18, 2015 8:37 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Mesaje: 5536
fdianamaria
Scris: Monday, January 19, 2015 2:25 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
Mesaje: 4933
Ca o completare la cele scrise mai sus...am fost saptamana trecuta la neuropsiholog si la un moment dat, cand i-am explicat de "problemele" cu scoala mi-a spus clar...asa e sistemul de invatamant de aici si nu sunt sanse sa se schimbe prea curand. Plecati afara, in alte tari unde sistemul este mai flexibil si mult mai "pliat" pe abilitatile copiilor. In plus, accesul la sport e mult mai facil...ceea ce nu face decat bine pentru psihicul si fizicul copiilor.
Sincer, am fost putin dezamagita si surprinsa de parerea unui doctor atat de bun (profesional, e cel mai bun din Arad)...dar stiu si sunt constienta ca asa e.
Stresul continu din acest sistem rigid si fortat nu face altceva decat sa genereze traume pe viitor. Si chiar nu-mi doresc asta copiilor mei pale
AdrianaC
Scris: Monday, January 19, 2015 2:50 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Cred ca depinde foarte mult si de parinti in ce masura ajung sa fie stresati copiii lor la scoala...

Eu nu ii controlez, doar le ofer suportul atunci cand mi-l cer. Nu am pretentia sa fie numai de 10 sau numai de FB, insa nici nu sunt pe principiul "lasa ca nu imi fac tema ca si asa mama nu imi zice nimic".

I-am invatat sa faca atat cat pot si cat se simt comfortabili, fara a se sustrage cu buna stiinta de la a invata sau a-si face temele, dar nici in extrema cealalta, sa se jeleasca daca iau un Bine sau un 8-9...

Cu toate acestea, Andrei are numai note de FB, nu a fost niciodata stresat de volumul de teme, singura chestie care il streseaza e cititul diverselor lecturi (si multe chiar nu ii plac - nici mie de altfel ras), intr-un timp scurt... Cum rezolvam aceasta problema? Daca gasim filmul, ii aducem filmul si il vizioneaza, daca nu... isi cauta singur rezumate pe net si le citeste pe acelea. Acest lucru se intampla cu lecturile care nu ii fac placere...

Alice invata singura, isi face temele singura, se inscrie singura la concursuri / olimpiade, eu nici nu stiu decat cu 1 zi inainte ca trebuie sa o duc in cutare sau cutare loc pentru ca are concurs / olimpiada... Daca ia o nota mai mica (8-9), si-o corecteaza daca poate, daca nu, asta este... Nimeni nu poate fi de 10 la toate materiile. Nu ii stresez, dar nici nu mi se pare OK sa ai teme si tu sa stai pe net sau la TV cu buna stiinta. Inveti atat cat poti si faci atat cat poti ca sa te simti comfortabil cu tine insati si impacat ca ai facut ce ai putut. A invatat sa ignore tipetele profesorilor, adoara sa mearga la unele ore, altele le suporta si atat, depinde foarte mult si de profesor...

Cat despre parinti... aici ar fi foarte multe de spus...
Pot sa dau doar cateva exemple concrete de abordare de la Alice.
Diriga vine si le spune la inceputul anului ca anul acesta sa invete doar la mate si romana, ca la restul materiilor vorbeste ea cu profesorii sa nu ii streseze. In primul rand nu ar fi trebuit sa le spuna acest lucru... In al 2-lea rand, acest lucru nu prea s-a intamplat, ba mai mult, i-a stresat chiar ea, la istorie... Deci... ce poti sa mai zici...

Alt exemplu, la sfarsitul clasei a 6-a unii parinti se plangeau ca ai lor copii au note mici la fizica. Diriga le-a spus ca o sa vorbeasca ea cu profa sa le mai dea niste note ca sa nu le strice media... I-a mai ascultat, dar copiii nu invatasera asa ca s-au mai ales cu niste note, dar nu bune ras. Urmarea... ? La sedinta se intoarce o mamica spre mine si imi spune "Alice are 10 la fizica !". Raspunsul meu a fost "Da? Nu stiam, dar nu pot decat sa ma bucur!" iar ea a continuat "Da, e singura care are 10 la fizica! Felicitari !" "Multumesc !", i-am raspuns, desi tonul ei spunea "cum de are ea 10 la fizica si altii nu au, ati dat spaga?". E de prisos sa va mai spun ca nici macar nu ii cunosc profesorii, ca am fost in 2 ani si jumatate la 3 sedinte....

Intr-un final, diriga a spus ca o sa rezolve ea problema si nu o sa o mai aiba profesoara din clasa a 7-a ca sa nu le mai strice mediile ras... si asa a fost, desi era o profesoara buna, care preda la un liceu si avea asteptari de la elevi. Urmarea a fost ca in clasa a 7-a au adus alta profesoara de fizica si ... ghici ce... tot Alice e singura cu 10 din clasa ras... oare de ce, ma intreb? Nici profa asta nu o fi buna?
bereea
Scris: Tuesday, January 20, 2015 9:14 AM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22799
AdrianaC wrote:


sa nu le mai strice mediile ras..


Eu chestia asta chiar nu o pot intelege, de ce trebuie stresati copiii ca sa nu-si strice mediile. Se pune accentul pe note/medii in loc sa se puna pe studiul real si cunostintele reale (ceea ce povesteste Adriana confirma acest lucru: sa vorbeasca cu profesorii sa fii mai indulgenti, sa nu le strice mediiilealcool )Oare cati copii pot sa fie cu adevarat buni si sa studieze in mod constant la Absolut toate materiile.Acum se tem sa nu-si strice mediile, apoi nu sunt capabile sa ia un bacalaureat.
In Italia, la gimnaziu cele mai mari note sunt 7 si 8 oricat de mult inveti.Trebuie sa fii un geniu,eventual olimpic ca sa ai 9 sau 10.Si vad ca nimeni nu se streseaza. Chiar elevi veniti cu medii de 10 pe linie in Romania (si ma refer la stiintele excat cum ar fi matematica, fizica, chimie) aici devin elevi de 7.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.