|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Mi-a placut ceea ce a spus acest elev....dupa cum scrie, se cunoaste ca este dintre cei care a invatat, nu gluma! Si totusi..... Cu constatrile lui m-am confruntat si eu zilele acestea...Simona a sustinut simularile de bac si discutiile noastre au avut EXACT acelasi continut...chiar radeam cu ea, intreband-o daca a facut armata impreuna cu baiatul asta! http://www.aktual24.ro/elev-sclipitor-umilit-si-pedepsit-de-profesori-a-scris-ca-liceul-este-abator-mental-si-spiritual/ |
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Of-of. Unii profesori au nevoie de updatari |
| Un articol serios si trist... https://republica.ro/nota-vrajbei-noastre-pozitia-elevului-in-scoala-romaneasca |
Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/12/2015 Mesaje: 144
| Sa ma iertati,articolul suna a lipsa de respect fata de ierarhia valorilor.Si a preamarirea infatuarii. |
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
|
Cat de trist! |
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Nu am avut rabdare sa citesc articolul pana la final - e foaaarte lung - insa se generalizeaza mult. Sunt si profesori asa insa nu toti profesorii sunt asa. Ca si in viata reala, intalnim oameni de calibru diferit si, din pacate, nici ca adult nu vei fi scutit de nedreptati, de favoritisme, de stress, etc... Cum sa stie tanarul de 20+ ani, proaspat intrat in viata sa-si gestioneze emotiile daca el nu a intalnit toate starile de mai sus si a crescut intr-o capsula? La inceput de viata de adult nu mi se pare un moment bun sa te revolti si sa bati din picior ca lucrurile nu sunt cum vrei tu sau ca ti se pare ca seful e nedrept.
Scoala este pregatire pentru viata; copiii aici invata sa-si gestioneze frustrarile, sa invete diplomatia, sa se obisnuiasca cu ierarhia - nu ne convine, insa si noi suntem catalogati dupa usurinta cu care ne adaptam, dupa reusite, dupa preocupari, prieteni, influienta, functie, etc... ba mai rau dupa casa, masina, etc... - sa se obisnuiasca cu munca, cu competitia, cu tot ce traim noi, parintii lor, zi de zi. De multe ori cei aflati in pozitii ierarhice superioare comit abuzuri...
Eu mai degraba vad o problema in sistem, in importanta care se da notelor, in cantitatea materiei, in supradimensionarea claselor, in salariile profesorilor, in modul de lucru, etc... si vad cum persoana din spatele catedrei cu usurinta poate sa se simta depasit in a tine sub control o clasa cu 30+ elevi, fiecare provenind din medii diferite in care - da! - in ziua de azi fiecare e un mic print - si cum nu are alta arma la dispozitie alta decat nota.
Pe de alta parte se intampla si ca noi, parintii, sa nu comunicam eficient. Nici cu copilul, sa-l ajutam sa-si depaseasca fricile ( de multe ori si noi punem presiune fara sa ne dam seama ), nici cu profesorul, incercand sa aflam ce s-a intamplat si cum a gandit intr-o anume situatie considerata atipica.
Vad in jurul meu parinti care-si supraprotejeaza copiii pana la ridicol - si ce poate creste din asta? - care gasesc - la varsta adulta - justificari pentru orice, care nu-si asuma - prin prisma copilului - nimic, pentru care intotdeauna e de vina altul si atunci te intrebi daca nu cumva dreptatea e undeva la mijloc.
Desigur, asta e parerea mea de parinte la inceput de drum in ale scolarizarii. Daca pe parcurs se vor schimba lucrurile, voi reveni cu update.
|
| In realitate, ceea ce mi-a atras atentia in acest articol este semnalizarea unei probleme de educatie, zic eu, care se manifesta pe toate palierele, nu numai la scoala! Oamenilor si, mai ales, acelora dintre ei care au pozitii de autoritate, nu le pasa de simtamintele si perceptiile celor cu care au de-a face! Este mai sensibila problema cand este vorba de copii...ei, fiind in formare, mai degraba decat sa se intareasca, acumuleaza frici, temeri, complexe felurite care isi spun cuvantul in viata adulta! Respectul reciproc nu prea exista....sa fin seriosi, ce pierdere de capital de imagine ar avea un profesor (sa zicem) sau un parinte care, daca observa ca a gresit, sa-si ceara scuze?! Si, daca a comis o nedreptate publica, sa-si ceara iertare public, chiar si unui copil de 7 ani?! EU cred ca multe probleme de relationare s-ar rezolva daca oamenii ar practica aceste lucruri simple, elementare. Dar profesorii/parintii/sotii/prietenii etc. nu o fac si astfel se ajunge la alterarea grava, uneori definitiva a increderii, respectului si dorintei de conlucrare! Nu am sustinut niciodata supra-protectia, ba, din contra...doar ca "antrenamentul" asta trebuie supravegheat discret de parinte, pentru a putea interveni eficient la nevoie. Mai este nevoie sa fim constienti de aceste aspecte pentru a putea ajuta la implementarea unor reforme de conduita. Inceputul oricarei reforme, insa, este schimbarea propriei conduite si educarea copiilor nostri in acest spirit. Doar ca ei, de multe ori, sunt dezgustati si demobilizati de reactia celor cu care au de-a face, mai ales a adultilor responsabili cu educatia lor. |
| Aaaaa...si uitasem o faza de rasu'plansu' nou-nouta de la scoala de la Pati! Ea a lipsit cateva zile ,cu motivare de la club, pentru pregatirea intensa de dinaintea Campionatelor Nationale la lupte. La revenirea la ore, a fost admonestata de cca jumatate dintre profesori , spunandu-i-se sa renunte la lupte daca trebuie sa lipseasca de la scoala!Sau, daca se duce, s-o faca doar in afara programului! La care eu am adaugat (amar): asta inseamna pana in 10 sau dupa 19! Nu stiu de ce profesorii bagatelizeaza faptul ca un copil merge zilnic la sport dupa orele de scoala doar pentru ca are o pasiune si sa il mai si puna intr-o situatie jenanta (cazul lui Pati), in fata clasei, de parca ar fi vagabondat prin parcuri in loc sa faca teme! Sportul de performanta( ca orice alta performanta) cere eforturi suplimentare considerabile care ar trebui incurajate, mai degraba, nu desconsiderate! Iar cei ce fac asta se presupune ca sunt persoane calificate in educatie! |
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| aurishta wrote: Nu stiu de ce profesorii bagatelizeaza faptul ca un copil merge zilnic la sport ...!
Pentru ca activitatile extrascolare sunt concurenta pentru ei in loc sa faca echipa cu cluburile si sa ajute copilul sa aiba succes in ambele .Si eu am o fetita tare ocupata si daca o vad prea surmenata sincer mai tai din orele de scoala .De exemplu acum joaca intr-o piesa si cand repetitiile se fac la teatru seara pana la 10 .A doua zi dimineata e cam buimaca .Daca o vad epuizata sar o ora-doua de dimineata .Am grija sa fie cu temele la zi si cam atat.Pe langa teatru are dans si voleyball.Nu ii pot interzice activitaile extrascolare in care pune atat suflet .
Artin e invers , nu face nik decat scoala si lectii de hackerit ...cica vrea sa fie hacker de meserie |
| SI noi procedam la fel, Miha! Doar ca nu-mi place sa-i spun fetei zilnic: "Nu pune la inima ce zic ei, lasa-i sa vorbeasca si tu vezi-ti de treaba inainte!" Cumva, asta le submineaza credibilitatea (pe care nu o merita), dar este singura solutie! Pe ea, practicm sportul a scos-o din starile depresive din anii trecuti! Fara pastile, fara psihologi scolari, doar cu transpiratie, prieteni noi, deplasri prin tara la concursuri si, mai presus de orice, implementarea pasiunii pentru sport, a microbului, cum se spune! Este evident ca asta se reflecta in rezultate mai slabe la scoala, dar, vorba romanului, "decat un invatat ofticos, mai bine un magar sanatos"! |
| Ca bine zici,Aurishta! Doar ca un invatat adevarat nu isi pune mintea cu magarul si asa ajunge fiecare pe locul care i se cuvine(strict proverbial).
Cat despre sportul pe care l-ati adoptat,cred ca va poate aduce bani frumosi in viata.Bravo! |
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Josefina, nu ma pot abtine, ne servesti o ironie mascata ,enervanta rau ...si pana la urma daca sportul nu aduce bani care-i treaba ta sa speri sau sa nu speri .Parca esti taica-meu ,tot asa vorbeste numai in parabole filozofice habar nu ai ce vrea de fapt.Nici nu stiu ce cauti pe aici, copii nu ai ...de fapt nu stiu ca mai caut eu pe aici ,forumul asta e ca un caine fara stapan. |
|
| Am copii,sunt doar mai mari decat ai vostri. Te rog sa nu te superi,t-mihaela,eu vorbeam serios,sportul aduce bani,se poate trai foarte bine din sport. |
|
| Sincer, nici eu nu cred ca ai copii....afirmatiile tale tin, mai degraba, de domeniul teoretic decat de cel practic! Sau ai fost o mama care doar a trasat directive, neluand in calcul, vreo clipa, ceea ce are de zis copilul cu privire la una sau alta! Dar tu, la orice subiect se discuta, vii cu varianta "oficiala", cea declarativa sau "de intentie", cum se spune! Totul impersonal, ca la carte! Viata reala nu este asa...este diversa, cu meandre, surprinzatore pe alocuri.... Sau mai exista o posibilitate (mica): sa fii tu o editie speciala de mama care a manuit perfect bagheta dirijorului...in cazul acesta noi, in speta eu, nu ma pot ridica la un asemenea nivel ...asta e, trebuie sa ne cunoastem limitele! Aaaaa...si ar mai fi un lucru! Se pare ca tu crezi ca nu ne cade fisa la ironiile tale , asa cum bine a zis Mihaela! Doar ca am ales sa le ignoram, din motivele sus-mentionate plus lipsa abilitatii tale de a sustine o dezbatere sau, macar, o simpla discutie! |
|
| Dom`le,dar nu va scapa nici un adevar! Deci,ori sunt dirijor,ori nu stiu sa discut? Ori nu am copii,ori ii cresc ca la carte?
Cam de la carte am plecat prima data in orice,dupa ea adaptam situatiile.Ai dreptate aici,Aurishta.
Nu am vrut sa fiu ironica,probabil avem altfel de intelegeri despre viata.Oamenii sunt diferiti. Va rog sa ma iertati daca v-am inoportunat,in fond voi aveti copii mici-asta e forumul-si eu vin cu legende...Cam aveti dreptate,par fara copii.Cred ca nici cand erau mici nu vedeam lucrurile altfel decat buchea a ce e de facut(deci dirijor ),dar asta e alta poveste.Oricum nu mai am detalii concrete despre viata copiilor mici,deci pot sa ma mut cu "reply" la tricotaje !
O zi minunata!
|
|
|