Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Astazi am cumparat ca un neam prost multa loboda si stevie, cica sa congelez pentru dragul meu Matei .Dar nu stiu sa le gatesc ...Imi da cineva vreo idee?Le-am oparit putin si le-am trimis la congelat o tzara , pana vine careva cu o idee de combinatie fructoasa pentru un copil de 1 an.
Ma gandesc ca la loboda si stevie sa pun putintel orez, sa nu ne deranjam la burtica, mai mult morcovel si ceva ceapa.Altceva ar mai trebui? |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Ciorba de post cu stevie Ingrediente:
1 ceapa, 2 morcovi, 1 telina, 3-5 cartofi, 3-4 linguri orez, 2 legaturi de stevie, 2 legaturi leustean, bors sau suc de rosii Preparare:
Ceapa se toaca fin, telina se rade, iar cartofii se taie cubulete si toate se calesc in putin ulei. Se adauga apa si se lasa sa fiarba, apoi se adauga orezul, stevia tocata fin, leustean si spre sfirsit sev pune sucul de rosii sau borsul. Se poate pregati si cu carne de pasare sau de vita.
Calirea legumelor in ulei e sanatoasa?As putea ca in loc de calire pur si simplu sa le pun pe toate la fiert? |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Ciorba de loboda
Ingrediente necesare
1 kg loboda, 2 cepe, 3 linguri orez, sare, verdeata, 4 linguri smintina, 2 galbenusuri si o lingura de unt sau margarina.
Mod de preparare reteta
Loboda curatata si bine spalata se fierbe in apa clocotita cu sare, odata cu ceapa taiata marunt.
Se adauga, si orezul, iar cind totul este fiert, se drege cu galbenus de ou, smintina si se adauga patrunjel verde tocat.
Se poate servi si fara a fi dreasa, iar untul se poate inlocui cu ulei. Ciorbele pot fi servite, dupa gust, simple sau drese cu galbenus si smintina. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Dovlecei cu cascaval
Ingrediente necesare
2 dovlecei mici fragezi, 100 g unt, 200 ml smantana, pesmet sau 50 g cascaval ras, sare, otet.
Mod de preparare reteta
Dovleceii se curata, se indeparteaza semintele, se taie in bucati cat un deget, se fierb pe jumatate in apa cu sare si otet, apoi se scurg.
Se asaza intr-un castron termorezistent uns cu unt, deasupra se stropesc cu smantana, se pun bucati de unt si se presara pesmet sau cascaval, in smantana se poate amesteca un galbenus si astfel crema va fi mai groasa.
Se coc bine in cuptor.
Dovlecei cu cascaval Varianta: Dovleac pane: 2 dovlecei mici sau 1 dovleac mare fraged, sare, otet; pentru pane: faina, 1 ou intreg, pesmet; pentru prajire, mult ulei. Se curata dovleacul, se indeparteaza semintele, se fierbe pe jumatate in apa cu putina sare si otet, apoi se scurge. Dovleceii se trec prin faina, oua si pesmet. Se prajesc crocanti in mult ulei. Se servesc cu cartofi si cu sos tartar. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Sufleu de brocoli
Ingrediente necesare
400 g broccoli proaspat sau 1 pachet congelat, 60 g unt, 0 g faina, 300 ml lapte, 3 oua, sare, 1 varf de cutit nucsoara; pentru ungerea formei: untura; deasupra: unt topit si cascaval ras sau sos de cascaval.
Mod de preparare reteta
Se taie in bucati broccoli proaspat si se fierbe in apa sarata pana cand se inmoaie, apoi se amesteca cu jumatate din cantitatea de unt.
Broccoli congelat se pune inghetat in untul fierbinte, se sareaza, se caleste pana cand se inmoaie in sucul propriu, apoi se zdrobeste in bucati mici.
Se amesteca faina cu laptele rece, se adauga untul ramas si se fierb pana devin un sos gros.
Se raceste pana cand devine caldut, apoi se amesteca bine cu galbenusurile si se condimenteaza cu nucsoara.
Se adauga albusurile batute spuma si broccoli.
Se toarna in forma unsa sau intr-un castron termorezistent si se coace in cuptor pe baie de aburi, apoi se verifica cu un ac daca este copt.
Se serveste cu cascaval ras si cu sos de cascaval. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Telina pane
Ingrediente necesare
2-3 teline mari, sare, putin zahar, cateva picaturi de otet; pentru pane: faina, 1 ou, pesmet; pentru prajire: ulei.
Mod de preparare reteta
Telina se curata si se fierbe in apa cu sare, cu putin zahar, cu cateva picaturi de otet pana cand se inmoaie.
Se scurge bine, se taie in felii cat un deget, care se trec prin faina, oua, pesmet si se prajesc in ulei pana devin crocante, rumene.
Excelent ca si aperitiv |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Din ce-ai enumerat, eu gatesc doar spanac pentru Karina ca aici n-am gasit nici loboda, nici stevie si nici urzici...fierb spanacul bine, opresc putina zeama ca pt consistenta de sos gros, il bag la robot si apoi in borcanase la congelator...cand fac mancarica scot cate-un borcanel si-l amestec cu mancarea deja facuta sau cu carnita, cu galbenus, cu branzica. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Si noi mancam spanac. david ar hali el singur o cratita intreaga.
Cum il gatesc?
Calesc putin ceapa, adaug spanacul, pun apa cat sa-l acopere si putin delicat, il asa sa fiaba bine si apoi pun putin bulion. Gata! De servit, il servim si noi si Dav cu cate un ou ochi. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
| Eu calesc ceapa in unt, adaug spanacul fiert si tocat, sare, delikat. Separat bat oua cu smantana si torn peste spanac, amestecand continuu. La urma, adaug si usturoi taiat marunt. Tot asa, se bat turcii la gura lui! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Noi preferam spanacul in salata, dar nici gatit nu ne displace. Loboda o servim in bors |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| Toate aceste ierburi de care vorbeai, draga Stele, eu le fieb intai in apa cu putina Vegeta, le storc si le toc si apoi le mai fierb putin in lapte. Iese un fel de pireu dulce si bun, care in functie de gusturi, poate fi "dres" cu bulion, ceapa calita sau condimente de tot felul. Stevia e foarte buna in ciorba cu morcovi si o mana de orez. Poate si putin bors, sa-i dea gust. Pofta buna !!! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/26/2007 Mesaje: 6054
| Fetelor, salvati-ma! Am o furnizoare de lucruri padurene si azi mi-a adus o plasa de urzici. Voi ati congelat vreodata urzici? Stiti cum sa le gatesc pentru a le manca cu ochiuri. Mama nu raspunde la telefon si mi-am pierdut rabdarea. Spal de vreo ora buchetel cu buchetel si sunt plina de basicute, care cica fac bine la reumatism. Sper ca si la nervi. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Mada eu le-am congelat dupa ce le-am spalat si oparit putin.Le-am lasat sa se raceasca,apoi le-am pus in pungulite.Doar le fierb apoi si le gatesc ca o ciulama cu usturoi si mamaliguta. |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| Madanutza am congelat urzici,eu de obicei dupa ce le spal,le opar si le las sa se raceasca apoi le pun in punga si in lada.Ca si preparare eu le fac scazute ca si spanacul.Si fiindca vad ca aici sunt alte retete de preparare a spanacului o pun si pe a mea.Acum am citit la Kiki ca ea face cu bulion,eu asa nu am facut niciodata. Eu fierb spanacul si apoi il toc marunt,apoi intr-o cratita pun puti ulei si 2 linguri de faina,las la calit pana se rumeneste faina apoi sting cu lapte si adaug spanacul tocat marunt.Se potriveste sare si piper dupa gust iar aproape de final se adauga usturoiul pisat.De obicei il servim si cu ochiuri. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/26/2007 Mesaje: 6054
| Multumesc fetelor. Acum le pun la oparit si le bag la congelator. |
|
|