Ssssst.... Doarme
Subiectul anterior · Subiectul urmator
emanuelaan
Scris: Tuesday, July 18, 2006 11:11 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 5/28/2006
Mesaje: 493
Când doarme, copilul este foarte frumos - cu atât mai frumos cu cât esti mai obosita...


Nu e nimic mai placut decât sa vezi unu copil care doarme linistit. Dar, dupa cum o serie de proaspeti parinti îti pot confirma, e o priveliste pe care nu o vezi prea des, mai ales în timpul noptilor din primele luni de viata.

Sa ajungi sa faci copilul sa doarma noaptea este o piatra de încercare de care se lovesc toti proaspetii parinti. Curând însa, baile caldute, pijamalutele pufoase si repetatele lecturi de seara ale Scufitei Rosii si ale altor povesti ilustrate vor face parte din rutina întregii familii, si vor deveni o nepretuita traditie.

Între timp, parintii au o serie de întrebari despre somnul copiilor lor. Prima, si cea mai importanta este: De cât somn are nevoie copilul meu? Iata niste durate orientative.

Vârsta Durata de somn aproximativ necesara:
Nou-nascut 16 -18 ore pe zi
3 saptamâni 15 - 18 ore pe zi
6 saptamâni 15 - 16 ore pe zi
4 luni 9 - 12 ore, plus înca doua reprize a 2 - 3 ore fiecare
6 luni 10 - 11 ore, plus înca doua reprize a 2 - 3 ore fiecare
9 luni 10 - 12 ore, plus înca doua reprize a 1 – 2 ore fiecare
1 an 10 - 11 ore, plus înca una sau doua reprize a 1 – 2 ore fiecare
18 luni 10 - 12 ore, plus înca o repriza de somn de 1 – 2 ore
2 ani 11 - 12 ore, plus înca o repriza de somn de 1 – 2 ore
3 ani 10 - 11 ore, si eventual o repriza de 2 ore



Dupa cum vezi si în tabel, durata somnului de care este nevoie în timpul zilei si în timpul noptii scade rapid în timpul primilor trei ani de viata (de la 15/16 ore - 11/12 pe zi). Cam la aceasta vârsta, cantitatea de somn de care are nevoie variaza mult de la copil la copil, dupa cum variaza considerabil si la adulti. De exemplu, unii copii înca mai au nevoie de 14 - 16 ore de somn la 6 luni, în timp ce altora le sunt de ajuns doar 13 ore. Daca doarme mult mai putin de atât, cel mai probabil este vorba de tulburari ale somnului, si acestea pot influenta cât de alert este copilul, si cât de deschis la interactiuni în timpul zilei.

Perioadele continue de timp în care copilul este treaz cresc de la 2 ore când are 6 saptamâni la 3 ore si jumatate când ajunge la 6 luni, si de obicei sunt observate dupa-amiaza târziu (ideal pentru tati, daca ajung acasa la timp). La 6 luni aproape toti copiii mai dorm 2 sau 3 reprize de somn în timpul zilei, în timp ce undeva în jur de 50% din copii au nevoie de mai mult de un pui de somn pe zi la 1 an. Pâna la 2 ani, majoritatea copiilor au nevoie doar de o repriza, adesea dupa-amiaza. Exista si diferente culturale legate de cât de mult dureaza somnul de dupa-amiaza.

Nu este cazul sa crezi povestile care se spun, ca nu o sa prea ai parte de somn daca ai un baiat – majoritatea studiilor au aratat ca nu sunt diferente semnificative între baieti si fete pâna la 3 ani, în ceea ce priveste durata somnului sau trezitul noaptea!

Alege vârsta copilului ca sa afli mai multe despre somnul copilului tau si despre "asteptarile realiste " pe care trebuie sa le ai în raport cu somnul de noapte al copilului tau, dupa studiile Profesorului Dieter Wolke, expert în problemele de somn.

Asteptari realiste:

Piatra de încercare este prima noapte (adica, între miezul noptii si ora 6 a.m.) în care copilul a dormit fara întrerupere. De fapt, de multe ori esti socata sa constati ca te trezesti noaptea oricum ca sa verifici ce mai face copilul.

Unii parinti au copii care dorm bine în timpul noptii înca din primele 3 luni de viata, în timp ce altii înca mai încearca sa îsi convinga copiii sa doarma desi au în jur de un an. Deci, când va ajunge copilul tau sa doarma toata noaptea?

Structura somnului copilului tau, adica modul în care somnul este controlat de creier, este similara cu cea a adultilor abia de la vârsta de 6 luni. Teoretic, copiii pot sa înceapa sa doarma toata noaptea de la 6 luni. Nu este însa justificat sa speri sa doarma toata noaptea înainte de a ajunge la 6 luni.

Pentru unii copii (exista diferente individuale) este mai greu sa doarma noaptea si au nevoie de ajutor pentru a dormi. Practic, au nevoie de instalarea unei rutine, inclusiv a unui program de somn.

Copii care sunt alaptati se trezesc ceva mai des noaptea. Si aceasta, din cauza ca laptele matern are un tranzit mai rapid, iar copii alaptati au nevoie sa fie hraniti mai des, inclusiv noaptea. Cu toate acestea, alaptatul de la sân este cel mai indicat atunci când este posibil. Se recomanda astfel sa alaptezi de la sân copilul chiar înainte de culcare, pentru a prelungi perioada de somn. Pe termen lung, nu se poate vorbi de nici o diferenta între somnul copiilor alaptati de la sân sau cu biberonul.

Nou-nascut

3 saptamâni

2 luni

4 luni

6 luni

9 luni

1 an

18 luni

2 ani

3 ani





Nou-nascut

Copiii nu se nasc cu obiceiul de a dormi noaptea. Nou nascutii au nevoie sa se trezeasca si sa fie hraniti la fiecare câteva ore, inclusiv noaptea, pentru a reusi sa îsi dubleze greutatea în primele 3-6 luni. Nou nascutul nu face diferenta între noapte si zi – va trebui sa o învete! În general, el doarme 16 - 18 ore pe zi. Noul nascut doarme de obicei cate 2-4 ore o data, si se trezeste apoi flamând.

Îl poti ajuta sa perceapa diferenta dintre noapte si zi comportându-te diferit, în functie de ora. În timpul zilei, vorbeste mult copilului în timp ce îl alaptezi. Noaptea, fii mai linistita si mai tacuta. De asemenea, când îl alaptezi noaptea, foloseste o lumina discreta în loc sa aprinzi lumina. La aparitia ritmului noapte-zi, cei mai puternici factori inductori sunt alternanta lumina-întuneric si diferentele de zgomote si activitate. Pâna la urma, copilul va începe sa doarma mai mult în timpul noptii.

Sfat: Când înca era în burta mamei, miscarile din timpul somnului îl îmbiau la somn. Deci, nu e de mirare ca înca îi mai place sa fie leganat. Leganatul îl ajuta sa se simta "ca acasa". De asemenea, multi copii adora muzica.


3 saptamâni

Desi la aceasta vârsta înca se mai trezeste pentru a mânca în timpul noptii, probabil deja doarme pentru perioade mai lungi de timp, de pâna la 3-4 ore. Probabil deja a început sa stea treaz pentru perioade mai lungi de timp. Cam de la vârsta de 4 saptamâni începe sa se resimta prelungirea somnului de noapte si scaderea duratei celui de zi

Tine minte, daca îl alaptezi, hormonii ti-au „reglat” deja în asa fel somnul încât sa corespunda perioadelor de somn ale copilului tau. Si tot acesti hormoni te vor ajuta sa eviti insomniile. Cu toate acestea, unele mame resimt schimbarea ritmului de somn si au senzatia ca abia reusesc sa faca fata solicitarilor. Este important sa încerci sa creezi o rutina clara si sa ajuti copilul sa perceapa diferenta dintre zi si noapte – cu cat reusesti mai repede, cu atât ajungi sa dormi mai bine noaptea. Copiii hraniti cu lapte artificial dorm ceva mai mult, deoarece laptele artificial stationeaza ceva mai mult în stomac.

Sfat: Daca micutul pare sa vrea sa doarma toata ziua si sa sara din acest motiv peste mese, trezeste-l. Are nevoie sa învete ca perioadele mai lungi de somn sunt pentru timpul noptii. Ajuta-l sa fie un pic mai organizat si implica-l în activitatile familiei în jurul orei 4 p.m. Chiar daca atipeste, tine-l ridicat în scaunel în hamac, sau în leagan. Fa-i o baita pe la 7 sau 8 seara: pe de o parte se va trezi, pe de alta parte se va relaxa pentru somnul de seara.


2 luni

La aceasta vârsta copilul începe sa-si normalizeze somnul, dar probabil înca mai are nevoie sa se trezeasca noaptea sa manânce. Desi ritmul începe sa se regleze, înca mai trebuie sa îl ajuti sa pastreze diferenta clara între comportamentul din timpul zilei si cel din timpul noptii. Este înca prea devreme pentru un program; încercarea de a-i face un orar prea strict ar putea avea efecte nocive.

La vârsta aceasta copiii dorm ceva mai putin decât când erau nou-nascuti – în medie 14 - 16 ore. Majoritatea acestor ore sunt noaptea, copiii fiind treji din ce în ce mai mult în timpul zilei, desi probabil vor mai dormi trei reprize de somn si ziua. Evident, exista diferente de la un copil la altul.

Contrar celor pe care le sustine mama sau soacra ta, bebelusii nu dorm înca toata noaptea la 2 luni. Exista diferente imense între copiii de aceasta vârsta, dar la 2 luni copilul înca mai are nevoie sa manânce noaptea.

Sfat: Scâncetele de imediat de dupa trezire sunt normale. Desi evident trebuie sa te duci la copil când plânge, lasa-i câteva minute (nu mai mult de cinci) înainte de a merge la el. Probabil se va linisti singur.


4 luni

În medie copiii de 4 luni dorm cam 9 - 11 ore în fiecare noapte, la care se adauga si doua runde de 1-3 ore de somn în timpul zilei. Încet, se resimte trecerea gradata la doua reprize de somn pe zi. În zilele în care doarme cele doua runde, probabil va dormi mai mult sau mai putin si în timpul noptii.

Copilul este acum capabil sa faca ceva mai mult ca sa se linisteasca singur. Acum e momentul sa introduci o rutina pentru mersul la culcare, care sa îl ajute atât noaptea, cât si la somnul din timpul zilei. Rutina devine foarte importanta la 4 luni, deci ai grija sa faci în asa fel încât sa îl duci la culcare cam pe la aceleasi ore, si cam în acelasi fel în fiecare zi. Nu e nevoie sa devii rigida, ci doar consecventa în limita posibilitatilor.

Sfat: Bebelusul deja se rostogoleste si se misca singurel în patut. Culca-l pe spate. Foloseste o patura mai mare, ca sa nu se poata dezveli – ori se va trezi din cauza racorii. Verifica si eticheta – e mai bine sa fie ignifuga.

Sfat: Pune-l treaz în patut. Linisteste-l cu vocea ta sau cânta-i si leagana-l usor, fara a-l scoate din patut, pâna când adoarme. Copiii care nu au învatat sa adoarma singuri nu au alta alternativa când se trezesc noaptea decât sa te cheme plângând – ei nu au deprins nici o metoda prin care sa se poata linisti singuri.

6 luni

Modul de a dormi al fiecaruia este diferit – la fel este si în cazul copiilor la 6 luni. Circumstantele speciale, cum ar fi în caz de boala sau dormitul intr-un pat strain la bunici ar putea afecta somnul copilului tau; altminteri, deja se poate ghici un model.

În medie copilul de 6 luni doarme cam 11 ore pe noapte, la care se mai adauga doua runde de somn a câte una sau doua ore fiecare, de obicei una dimineata si una dupa-amiaza. Aproape toti copiii de 6 luni care sunt sanatosi dorm toata noaptea, fara a mai avea nevoie de gustari la miezul noptii sau de conversatii matinale, cu exceptia cazului în care vrei tu sa petreci acest timp cu copilul, sau încerci sa prelungesti lactatia cât mai mult.

Copilul începe însa sa aiba parerile lui proprii. Acum e ultima ta sansa sa decizi tu unde vrei sa doarma, fara ca el sa devina parte vocal-activa în procesul de luare a deciziilor. Formarea unor rutine stricte de mers la culcare îl va ajuta sa adoarma, si sa doarma mai bine.

Sfat: Iata câteva sfaturi pe care le poti folosi pentru a-l duce mai usor la culcare:

Pune copilul în pat când înca este treaz. Astfel îi dai ocazia sa adoarma în propriul pat. Daca e leganat sau alaptat pâna când adoarme, se va astepta la acelasi tratament si la miezul noptii.

Nu îl lasa sa adoarma prea devreme seara (adica dupa 5-6 p.m.). Pentru a dormi toata noaptea, trebuie sa fie obosit.

Da-i o jucarie moale, care sa îl ajute sa adoarma. Desi în general e bine sa nu fie prea multe jucarii în patut, paturica preferata sau o jucarie de plus sunt acceptabile. Îl vor ajuta sa se linisteasca.


9 luni

Problemele de somn sunt ceva obisnuit pe la 8 - 9 luni. Copilul se poate trezi la mijlocul noptii si îi poate trezi pe toti cei din jur, dupa ce cu o noapte înainte a dormit bine toata noaptea. Situatia poate deveni extrem de stresanta pentru parinti, care au senzatia ca viata alaturi de micut este un lung sir de probleme.

La 9 luni copiii dorm cam 11 - 12 ore pe noapte. Ca si mai înainte, copilul se va trezi la fiecare câteva ore pe toata durata noptii. Diferenta însa acum este ca îsi aduce aminte de tine, si îi e dor de tine de fiecare data când se trezeste. Este momentul în care se consolideaza atasamentele si, mai ales, este momentul în care învata ca de fiecare data când plânge, mama sau tata vin si începe joaca si distractia. De ce nu i-as avea numai pentru mine pentru toata noaptea? Daca se obisnuieste sa fie îmbratisat sau leganat pâna când adoarme, va dori acelasi lucru si în timpul noptii. Numai de tine depinde când vrei sa începi sa îi introduci o rutina, si daca vrei sa învete sa adoarma de unul singur.

La vârsta aceasta, copilul mai doarme înca una sau doua reprize în timpul zilei. Atât somnul de dimineata, cât si cel de dupa-amiaza dureaza una, maxim doua ore. Ca parinte, tu îti dai seama cel mai bine de cât somn are nevoie copilul tau. Indiferent însa care este media lui personala, va dormi mai putin noaptea daca somnul de zi e mai îndelungat.

Sfat: Copiii tind sa doarma mai mult când sunt bolnavi. Prelungirea cu peste o ora a somnului însa este exceptionala. Daca, bolnav fiind, copilul doarme mai mult de o ora în plus, e cazul sa consulti un medic imediat.


1 an

La 1 an începe lupta pentru ora de culcare. Copilul este atât de bucuros de noile abilitati pe care le descopera, ca mersul la culcare devine din ce în ce mai dificil. Va începe sa te necajeasca si sa încerce sa te convinga sa îl iei în brate – si e atât de adorabil când începe, ca e greu sa îi rezisti! Dar tot acum încearca sa îsi forteze limitele – cât poate scapa nepedepsit. Pastreaza rutina de culcare totusi, veti avea nevoie amândoi de asta în urmatoarele luni.

Copilul de 1 an doarme aproximativ între 10 si 11 ore noaptea, si mai adoarme si ziua o data sau de doua ori. Ca de obicei, perioada de somn de care are nevoie variaza de la caz la caz.

Sfat: O sa îti dai seama ca somnul de dupa-amiaza devine din ce în ce mai scurt, si ca pare sa îi fie suficient sa se joace un pic în patut înainte de a te chema. Lasa-i câteva jucarii pentru a încuraja acest comportament. Ai grija sa nu fie prea mari – ar putea sa se învete sa le puna una peste cealalta si sa se dea jos din patut.


18 luni

Viata e atât de frumoasa si de intensa la un an si jumatate, iar mersul la culcare este ultimul lucru pe care vrea sa îl faca acum. Are nevoie de ajutorul tau ca sa îl cumintesti noaptea, pentru a se odihni cât are nevoie.

La 18 luni copiii au nevoie cam de 12 - 13 ore de somn în fiecare zi. Si, de obicei, este mult mai putin decât cred – sau cât doresc – parintii.

Din moment ce necesarul de somn variaza de la un copil la altul, va trebui sa îti dai seama singura ce e mai bine pentru copilul tau. Iata o serie de sugestii care sa te ajute:

Copilul tau are acum nevoie doar de o singura repriza de somn ziua. Va mai avea probabil nevoie si de doua perioade de odihna, chiar daca acestea sunt scurte.

O parte dintre copiii care sunt la cresa sau care sunt supravegheati de cineva „fura” si un al doilea pui de somn, chiar daca nu le este necesar. Încearca sa afli de la cresa cât de des si de mult doarme copilul tau. Daca doarme prea mult, si nu vrei sa ai de a face cu o ora de culcare târzie sau cu o ora de trezire prea matinala, roaga persoana care are grija de copil sau personalul de la cresa sa limiteze somnul copilului în timpul zilei.

Daca ai un copil mai maricel, e posibil ca el sa aiba nevoie sa adoarma mai devreme decât fratele sau mai mic. Aceasta se întâmpla în special când cel mai mare nu doarme în timpul zilei. Motiv pentru care somnul de dupa-amiaza al copilului mai mare poate fi un bun prilej sa petreci un pic mai mult timp între patru ochi cu celalalt copil.

Sfat: Nu e recomandabil sa lasi copilului o sticla pe timpul noptii. Dauneaza danturii copilului si risca sa devina o parte din rutina lui, si sa aiba mereu nevoie de ea când se trezeste în timpul noptii. Iar daca sticla pentru timpul noptii persista, se va uda mai des în timpul noptii.


2 ani

La doi ani, copilul înca mai încearca sa evite regulile si înca se mai opune mersului la culcare. Pur si simplu, nu vrea sa renunte la o tine sau la ziua fascinanta care se apropie de sfârsit. Ce e de facut? Stabileste ritualuri si rutine pentru mersul la culcare. E cel mai bun mod sa te asiguri ca va adormi când are nevoie.

Nu toti copiii au nevoie de la fel de mult somn. În general, 12 - 13 ore de somn pe zi sunt suficiente la 2 ani. În general, vor dormi cam 11 - 12 ore noaptea, restul fiind un pui de somn în timpul zilei de 1-2 ore.

La vârsta aceasta copiii au un talent deosebit sa refuze sa mearga la culcare. Daca însa esti consecventa în fiecare zi în ceea ce priveste regulile de somn si rutina stabilita, îti vei învata copilul sa adopte o „igiena” a somnului si îti vei usura mult sarcina. Iata si câteva sfaturi:

Adopta un ritm mai linistit dupa cina. Daca tu însati încetinesti ritmul, copilul va merge la culcare mai linistit. Cititul, cântatul si jocurile linistite sunt mai indicate decât alergatul. De multe ori tatilor le place sa se lupte si sa se agite cu copiii, insa nu este cazul pentru asa ceva înainte de culcare.

Asigura o rutina pentru culcare scurta, dar simpatica. Baita, spalatul pe dintisori, mersul la toaleta nu trebuie sa dureze mai mult de jumatate de ora. Daca dureaza mai mult, copilul va începe sa devina agitat, iar tu vei deveni la rândul tau frustrata.

Probabil copilul va refuza sa mearga la culcare, chiar daca nu de fiecare data. Fii ferma si consecventa în aplicarea regulilor pentru somn.

Copiii nu au nevoie de camera lor pentru somn. De fapt, multi dintre copiii de aceasta vârsta dorm mult mai profund daca este si altcineva în camera. Cel mai bun coleg de camera ar fi un alt copil, de 3 - 5 ani. Copiii mai mari dorm de obicei foarte bine, în ciuda forfotei din jur.

Sfat: Lasa o carte sau orice alta jucarie silentioasa în patul copilului, ca sa se poata distra cu ea pentru o vreme dupa ce se trezeste. Copilul nu va întelege conceptul de "prea devreme", dar îi vei putea spune sa ramâna în camera pâna când se lumineaza de ziua sau pâna te aude ca spui tu "buna dimineata" (sau orice alta expresie similara).


3 ani

În medie, copilul de 3 ani doarme cam 12 ore pe zi. Aceasta înseamna de obicei 10 - 11 ore pe noapte, plus o repriza de somn în timpul zilei de 1-2 ore. Totusi, durata reprizei de somn variaza mai mult la vârsta de 3 ani decât la copiii de 2 ani, unii începând chiar sa renunte la somnul de zi. La 3 ani, micutul tau are nevoie de mai mult sau mai putin somn, în functie de cele întâmplate pe parcursul zilei, de starea de sanatate, de schimbarile de program, sau de orice alte schimbari prin care poate trece. Indiferent cât de mult doarme în mod normal copilul tau, este exact cantitatea de care are nevoie.

La 3 ani copilul duce o viata foarte ocupata, din cauza perfectionarii aptitudinilor verbale si a imaginatiei vivide. În timpul noptii toate acestea pregatesc terenul pentru vise si uneori cosmaruri extrem de realiste. Între 3 si 7 ani multi dintre copii au cosmaruri si acest lucru este normal în aceasta etapa de dezvoltare. Nu poti, si nici nu e indicat sa îti doresti sa previi aparitia acestora; ele îl vor ajuta sa faca fata provocarilor din timpul zilei. În schimb, îl vei putea ajuta sa se linisteasca seara, pastrând simpla si calma rutina de dus la culcare.

Sfat: Daca copilul adoarme greu fara lumini aprinse, monteaza un potentimetru la comutator si lasa-l sa ajusteze singur cât de multa lumina doreste. Lauda-l de fiecare data când scade intensitatea luminii, si în câteva saptamâni va avea nevoie de o lumina foarte slaba. Sau, micsoreaza treptat puterea becului de-a lungul a câteva saptamâni


Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.