somaj concedii
Subiectul anterior · Subiectul urmator
mona_ramona
Scris: Wednesday, February 13, 2008 8:32 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
sunt sieu o viitoare mamamica si am nevoie de ajutor.Lucrez la un patron si de la 1 martie acesta inchide magazinul.Ce trebuie sa fac sa imi dau eu demisia sau sa imi de-a somaj ca asta mi-a spus sa imi aleg.A fost anuntat ca sunt gravida beneficiez de ceva in plus?
Kiki
Scris: Wednesday, February 13, 2008 9:10 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Eu stiu ca daca iti dai demisia nu beneficiezi de somaj. E ca si cum tu ai alege singura sa nu mai lucrezi. Pe aia de la somaj nu-i intereseaza ca ti-ai dat demisia ca patronul inchide magazinul. pupici
mona_ramona
Scris: Wednesday, February 13, 2008 9:12 AM

dar nu beneficiez de nimic in plus ca sunt gravida adica nu stiu cum sa explic nu am mai multe drepturi
mona_ramona
Scris: Wednesday, February 13, 2008 9:13 AM

lamuriti-ma si pe mine
Kiki
Scris: Wednesday, February 13, 2008 9:14 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Cu indemnizatia nu stiu sa te lamuresc, dar cu somajul, ce ti-am scris mai sus, stiu sigur!
Poate te ajuta fetele xcare lucreaza in domeniu.
mona_ramona
Scris: Wednesday, February 13, 2008 9:25 AM

multumesc
oanalaurisa
Scris: Wednesday, February 13, 2008 12:14 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/10/2007
mona_ramona wrote:
multumesc

Asa e cum zice Kiki,daca iti dai demisia nu poti sa primesti bani de somaj,iar banii pentru concediu prenatal cred ca se duc pe apa sambetii daca nu te angajezi altundeva,ca aia de obicei firma ti-i da...nu stiu ce sa zic...astept sa vad si parerile fetelor din domeniu...
marmita
Scris: Wednesday, February 13, 2008 1:19 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 9/11/2007
cat mai ai pana nasti?
eu stiu sigur, ca sa primesti somaj trebuie ca patronul sa-ti desfiinteze postul, prin restructurarea activitatii lui, nu -ti da demisia. Deasemenea poti incasa indemnizatia de crestere a copilului daca esti in somaj, se considera vechime, trebuie doar sa ai 1 an in campul muncii, nu stiu sigur daca beneficiezi de concediu prenatal din somaj, dar indemnizatie sigur. Uite ce am gasit:
ART. 118 (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. ART. 119 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. (3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
Trebuie sa lucrezi minimum 6 luni sau sa faci un contract individual de asigurare dar tot pe minimum 6 luni inainte de concediul prenatal sau de nasere. In cazul al doileaq va trebui sa platesti un procent de 30% din suma pt carete asiguri timp de 6 luni minim.

mona_ramona
Scris: Thursday, February 21, 2008 7:10 AM

am 5 luni si 2 saptamani am aflat ca este baietel si am ales somajul multumesc pentru raspunsuri am fost instiintata ca de la 1 martie firma isi inchide activitatea.cum aflu ca patronul meu imi acorda somaj?oare
tumpika
Scris: Saturday, February 23, 2008 10:16 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/1/2008
Eu am fost intr-o situatie asemanatoare.contractul de munca imi expira pe 15 iulie iar eu trebuia sa nasc pana pe 10 septembrie.mi-am facut formalitatile pentru somaj,beneficiezi de somaj .in anumite conditii[intereseaza-te bine].somajul se considera stagiu de cotizare,deci poti beneficia de cic ,daca ai un an stagiu de cotizare[perioada cat ai lucrat plus somaj] in momentul cand nasti.din cate stiu eu,legea spune ca trebuie sa beneficiezi de somaj,in conditiile legii,deci nu cred ca trebui sa iti dai demisia,pt ca nu mai ai dreptul la somaj,deoarece a fost alegerea ta sa nu mai lucrezi.eu mi-am luat postnatalul de 41 zile,pt ca asa te obliga legea,dupa care am intrat in cic de 2 ani.daca ai lucrat intre 1-5 ani ai dreptul la 5 sau 6 luni de somaj,daca ai lucrat mai mult perioada somajului se mareste proportional cu perioada lucrata.daca te incadrezi la somaj ,poti sta linistita,poti beneficia si de cic[concediu si indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani]
teo1980
Scris: Tuesday, September 2, 2008 4:03 PM

Buna ziua!
Sunt insarcinata in 32 saptamani.
Am fost incadrata pe periodada determinata 1 septembrie 2006-31 august 2008. De la 1 septembrie 2008 am depus dosarul de somaj.
Unde trebuie sa duc concediul prenatal? Mi s-a spus ca la casa de pensii.
Astept raspuns.
Multumesc.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.