Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Pro sau contra? De la ce varsta le putem permite o asemenea libertate? |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Eu deja am inceput!Eden deja a dormit si a dormit si la un baietel ,poftim cultura la noi!Oricum locuiesc langa noi si mamica lui este prietena mea buna asa ca nu avem probleme .Eden nu prea vrea sa doarma pe la alti ...deocamdata nici macar la bunica ei! |
|
| Ai mei nu mi-au permis niciodata sa dorm pe la prietene, asta prin liceu, ca inainte nici nu ne trecea nici mie, nici prietenelor prin cap sa dormim unele pe la altele. Ne ajungea cat timp petreceam pe afara impreuna zi de zi, nu simteam nevoia de mai mult. Dar aici copiii nu se vad zilnic cu unii dintre prietenii lor, nu stam asa aproape unii de altii, astfel incat printre solutiile de intalnire si joaca cu ei sunt si aceste sleepovers. Karina de pe la 4 ani a mai ramas pt sleepover la prieteni de-ai ei acasa, au venit si cativa la noi de cateva ori. Bunicii cand ma aud vorbind despre sleepover se uita crucis, li se pare deplasat, mai ales la varsta ei de 5 ani nici nu concep sa doarma in alta casa, cu alta familie . Eu, din contra, sunt constienta ca putina experienta in viata altei familii de incredere nu-i va strica, isi va intari prietenia cu copiii lor si va invata sa respecte regulile mai bine, poate va aprecia mai mult ce are sau poate va aduce imbunatatiri familiei noastre. Este si o dovada de incredere in ea bazata pe comportamentul ei overall si sunt de acord cu aceast bonus din cand in cand . |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Eu n-as avea nimic impotriva sa doarma la una din amicele ei, dar Ale nu vrea sa ramana nicaieri fara unul dintre noi.Cand o sa fie pregatita, probabil o voi lasa . |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Eu cred ca as muri de griji si n-as dormi toata noaptea, mai ales la o varsta atat de frageda, as sta de paza la usa omului sau m-as duce pe la geamuri sa pandesc ... N-as putea sa-mi las copilul la altcineva, doar in familie as lasa-o fara nici o frica. Prefer sa vina altii la noi si asta in zilele cand nu deranjeaza alte planuri (ex. scoala, servici, calatorii, etc)si fara a mi se verifica/rascoli toata casa... Nu vad ca un copil la varste mici sa aduca ceva bun acasa decat poate mofturi si idei de genul "pai mama lui X o trimite la culcare tarziu, tu de ce ma trimiti devreme?", "mama lui Y i-a cumparat aia, tu de ce nu-mi iei?", "ea poate sa faca aia, eu de ce nu?" si tot asa mai departe. Nu pot sa am incredere la nivelul asta intr-un copil de varsta mica, nu stii niciodata ce i se poate intampla si nu se poate apara sau nu poate explica ce i s-a intamplat. Poate i se spune ca-i normal si sa nu spuna acasa si neavand discernamant si experienta de viata, copilul face ce i se spune. La urma urmei, tocmai de asta am si renuntat la serviciu, sa am grija de ea si s-o protejez, nu s-o dau la cresa/baby-sitter si sa fie pe cine stie ce maini...Prieteniile se leaga in gradinita/scoala si de regula sunt copii din acelasi district scolar, deci vecini. Asa ca se pot juca ca vecini dar nu as lasa-o sa doarma la altii... Categoric NU indiferent de cat de negativista as parea! La cata violenta exista in SUA, copii dispar de langa parinti, din camerele lor, parintii ucid copiii, copii vanduti pentru sex, violati si abuzati, copii care omoara alti copii si tot asa mai departe, NU as risca viata copilului meu nici macar o secunda de dragul modei, al aparentelor sau al egoului Poate cand va fi mai mare si cu o mai bogata viziune asupra vietii, imi voi schimba si eu raspunsul. |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Inca nu am trecut prin aceasta "situatie".Sa ramana copilasii peste noapte la prieteni.Dar o data pe saptamana copilasii merg la o prietena care are o fetita;pentru vreo 2 ore cat sunt la cursuri.Ei sunt incantati si prietena mi-a laudat copii ca sunt politicosi si se joaca frumos. |
|

| Mikaela, copilasul tau are doar 2 ani, chiar ca e prea mic.Dar dupa cum ziceai si tu si eu as fi ingrijorata desi Ale are 6 ani si jumatate.Anul trecut am lasat-o sa doarma cu taica-su la parintii lui si nu am dormit toata noaptea . |
|

| Bereea, fetita mea are aproape 3 ani, naiba aia de ticker nu merge, nu stiu ce i-am facut Dar si cand ar avea 8-10-12 ani sau mai mult, tot as fi moarta de griji. Eu sunt relativ noua in tara asta, am prieteni dar nu ca in Romania, sa cresc cu ei, sa mergem la scoala impreuna, sa locuim in acelasi bloc, sa ne cunoastem toate secretele etc. Sunt prieteni cu care mergem la filme, la picnicuri, in parc, se joaca copiii impreuna dar numai in timpul zilei si numai insotiti. Nu as lasa-o sa doarma peste noapte la nimeni, nu cred ca intr-un an, doi poti cunoaste pe cineva indeajuns sa-ti incredintezi copilul tau. Am vazut ca si unii copii sunt rautaciosi, se imping prin parc sau din gelozie se zgaraie, se bat etc. Nu stii niciodata ce se poate intampla. In familie as lasa-o fara frica. Iar la gradinita/scoala cine-mi garanteaza ca respectivul copil la care ar vrea sa ramana peste noapte are o familie in care ma pot baza? Copiii poate se imprietenesc si se plac, ar vrea sa stea mai mult timp impreuna, dar asta nu inseamna ca eu ii cunosc pe parinti sau familia indeajuns. Sau chiar si cartierul unde locuiesc. Pot avea vecini pedofili, cum am vazut un caz recent...un pedofil se mutase vis-a-vis de o familie, le-a vazut tot programul si a rapit fetita de 9 ani din camera ei, au gasit-o omorata pe marginea drumului. Nu, nu as lasa-o. Sa vina alti copii la ea daca vor mai mult timp impreuna, li se ofera siguranta si comfort, jucarii, mancare, orice cu conditia sa nu-mi verifice toata casa |
|

| Eu iti dau perfecta dreptate, mi-as lasa copilul doar la prietenii apropiati ai familiei, cei pe care ii cunosc bine (cel putin asa sper) si stiu ce le poate capul.Dar, dupa cum spuneam, deocamdata nu-si doreste lucrul acesta. |
|
| In orice caz, nu lasi copilul la cineva pe care abia il cunosti. Sigur ca trebuie sa fie cineva in care sa ai incredere mare. K n-a ramas decat la prieteni cu care ne stim de ani de zile, care la randul lor si-au lasat si ei copiii la noi. Prieteni apropiati, nu cei cu care ne intalnim doar in parc. Cand lucrai, nu o lasai pe Anna cu babysitter singura cat erai la serviciu? Babysittera era o straina, nu? Si a trebuit sa ai incredere in ea. Normal ca nicaieri nu e mai in siguranta decat in proria casa si langa parinti, dar asta nu inseamna ca in afara de familie, nimeni nu e de incredere. E normal sa fim precauti ca parinti, sa ne pese unde sunt si ce fac copiii nostri in fiecare moment, dar daca ne gandim tot timpul la cate nenorociri se intampla pe pamantul asta, o sa ajungem sa ne inchidem toti in casa si sa stam cu pistoalele-n mana si pe strada, ca daca... Din postarile tale vad ca esti foarte ingrijorata din cauza criminalitatii din US. Peste tot este la fel. Aici se magnifica totul pt ca se vorbeste de SUA dpdv. infractional ca despre o tara normala, dar sunt totusi 50 de state care-o alcatuiesc. E ca si cum ai zice in Europa criminalitatea e mare, ca am vazut la tv ca s-a intamplat nu stiu ce grozavie in Franta, dar eu stau in Romania. Sau daca stau in Franta, stau intr-o zona safe. |
|

| Deci sunt paranoica Delfinaso? Daca nu ar exista zone rele cu scolile/gradinitele aferente, nu ar fi nici zone "safe". Oricum, cred ca realizezi ca am vorbit din punctul meu de vedere, fara a critica deciziile altora si nici n-am dat cu presupusul. Stiu sa-mi administrez sentimentele, inclusiv increderea si nu am intrat in detaliile de viata ale nimanui fara sa le cunosc si chiar daca le-as cunoaste tot nu as judeca decizia altui parinte. Si nu...babysitterul nu era o straina... Hai ca mi-as lasa copilul la tine la cat esti de convingatoare dar tot nu mi-as lasa copilul la vecinii cu 7 copii, 3 caini, 2 bunici paralizati, tatal drogat si mama obosita rupta de la munca si care traiesc din wellfare, chiar daca ii cunosc de 50 de ani si copiii si-au impartit creioanele si bomboanele la gradinita. Se cam poarta moda asta...Cum am mai spus, sa vina altii la noi, sunt mai mult decat bine primiti.
|
|
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Sunt de acord cand e vorba de copii mai mari.Diana avea o prietena in Ro mereu faceau cu randul la dormit in weekend cand la ea cand la noi.Se intelegeau foarte bine ,au crescut impreuna asa cum eu am crescut impreuna cu mama ei .E frumos.Dar cum am spus copiii tre s afie mari si familiile sa se cunoasca foarte foarte bine.Si inca ceva ,nu se compara situatia din Ro cu cea de aici , aici n-as lasa-o sa doarma la nimeni . ...desi nu bag mana in foc, are deja o prietena,ne cunoastem ca familii ei sunt foarte severi cu copii e un fel de dictatura in casa aia fara tv dar cu toate astea copiii sunt bine tinuti in frau cu activitati ca n-au timp sa respire ...sunt de incredere ,inca n-am ajuns la dormit dar cred ca as lasa-o daca ar vrea |
|

Nivel: Membru
Inregistrat: 3/20/2013 Mesaje: 28
| Desi a trecut mai mult timp de cand a fost scris ceva pe acest forum, vreau sa spun ca mi se pare ok de la orice varsta cand copilul este constient sa fie lasat sa doarma la prieteni.
Atunci cand sunt mici, eu as recomanda, totusi, sa existe o relatie de incredere si de prietenie intre parinti (nu de alta, dar eu nu mi-as lasa copilul pe mana oricui).
Cand eram mica, ai mei ma lasau de multe ori sa dorm la prietenii nostri de familie, iar acest lucru mi-a facut numai bine. Abia astept sa Creasca si Clara ca sa o las sa socializeze in acest fel cu cei de varsta ei. |
|

| Ei, de cand am scris ultima oara s-au mai schimbat lucrurile.La putin timp dupa aceea a murit mama mea si am fost nevoita sa o las la o verisoara pentru 3 zile.Asta-toamna a ramas la o alta amica timp de 2 saptamani (cu exceptia sambetei si duminicii)si nu era chiar multumita cand veneam dupa ea.De asemenea, a participat la pijama-party si a ramas peste noapte, dar numai la persoane pe care eu le cunosc foarte bine, cu care am o anumita relatie.Ea se distreaza de minune, iar eu imi permit o iesire romantica cu sotul meu |
|

Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Ariel wrote:... vreau sa spun ca mi se pare ok de la orice varsta cand copilul este constient sa fie lasat sa doarma la prieteni.
Am fost si eu de parerea asta, dar mi-a trecut....brrrr |
|
|