Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Hai sa spunem aici ceea ce ne place sau nu ne place intr-un spital sau in orice alta unitate sanitara din Romania!Indiferent ca este vorba de comunicarea dintre medic-pacient,de atitudinea personalului sau de alte probleme cu care v-ati confruntat! Va astept cu pareri si cu intimplari traite, cu bune si rele! Poate unii mai au de invatat din experientele pacientilor... |
|
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Pe mine Dumnezeu m-a ferit de necazuri, deci nu am stat internata in spital. Au existat trei momente: prin clasa a VI a - operatia de apendicita si cele doua cezariene prin care i-am adus pe lume pe Catinca si pe Tudor. Singurul repros pe care am sa-l fac este urmatorul: nu m-a pregatit nimeni psihologic pentru operatii, nu m-a pus nimeni in garda in ceea ce priveste evolutia postoperatorie, mai exact: eu nu am stiu ca voi sta imobilizata la pat cateva ore bune (asta pentru mine e un calvar de nedescris, eu fiind o fire mai mult decat activa), pai de abia vorbeam, nu ma puteam da jos, infirmierele erau la fundul meu si la propriu si la figurat... cam atat din punctul asta de vedere; socul cel mare a fost la nasterea Catincai, caci la Tudor stiam deja ce ma asteapta si a fost poate si mai greu. Sa nu mai lungesc vorba. In rest: medicul ginecolog, jos palaria (acelasi medic mi-a urmarit sarcinile si m-a si operat); medicul anestezist, la fel, medicul neonatolog (ambii copii mi-au fost preluati de ea), o lady, asistentele la fel. Totul era luna, toaletele, saloanele, etc. Infirmierele ma terminau psihic de cate ori veneau sa spele pe jos, lenjeria era schimabata zilnic, deci eu personal am fost super multumita. No comment. La prima cezariana am stat 5 zile internata (am nascut miercuri, luni eram acasa), la cea de a doua, 6 zile (am nascut joi, inteernata fiind de miercuri, iar marti am fost at home, chiar de 8 martie, ). S-a mirat toata lumea ca m-a externat atat de repede, eu prsonal putem iesi si mai repede, caci nu am facut nici un tratament, copii au fost OK, cresteau, deci ...
Acum depinde si de om, pentru ca eu, daca m-ai calcat, e belea, deja facusem scandal doctorului (la nasterea lui Tudor) ca m-a internat mai repede cu o zi si toata lumea ma cam stia, de doamna profesoara cea suparata. Eu daca aveam vreo problema spuneam cu-i trebuia.
Asa ar trebui sa faca toata lumea, cu cat taci mai mult, cu atat mai putin esti bagat in seama.
Spaga am cam dat, dar nu mi s-a cerut, ci am dat eu de buna voie. Asta totul pana la operatie, dupa nimeni nu a primit nimic de la mine si asta pentru ca isi faceau treaba neconditionat, realmente. |
|

| In rest,nimeni nu mai are nici o parere?Nimic de laudat si nimic de criticat? Nu mai e nimic de facut,toate sunt perfecte? Eu una nu cred deloc asta! |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Preferam sa nu-mi aduc aminte... In privinta spitalului din Suceava (unde am fost internata de 4 ori a cate 2 saptamani pe parcursul sarcinii) nu am niciun cuvant de lauda . Nu zic... faceau curatenie de mai multe ori pe zi in salon, dar toaletele erau gretoase, dusul la fel (unde mai pui ca nu functiona), mobilierul de pe vremea lui Pazvante si o atmosfera de-ti venea sa te arunci pe geam. Dupa ce ca erai ca vai de capul tau, cu probleme, speriata, te intampinau fete de asistente comuniste, sictirite ca de-abia isi terminasera concediul si n-aveau chef de munca si te intepau ca pe animale ( de am avut jumate de popou amortit cam vreo 3-4 luni). Cand le dadeai spaga, infloreau vazand cu ochii, te intrebau chiar si cum te simti... amabilitate falsa care-mi facea greata. Ce sa mai zic? Ca mi-a prescris medicul diazepam si am refuzat sa-l fac si mi l-au facut oricum? Ca s-a taiat o asistenta la deget cand mi-a desfacut fiola pentru injectie si avea de gand sa mi-o faca asa, fara manusi? Ca am cumparat absolut toate medicamentele si fiolele pe care mi le-au administrat? Lenjeria o schimbau cand considerai tu ca trebuie sa-i dai ''dreptul'' infirmierei, ca de altfel, era aceeasi in care a dormit persoana din'naintea ta. Mancarea? Programul de vizita? Sotul meu a cotizat de cel putin 3 ori/zi sa poata intra la mine (eu nu aveam voie sa ma ridic din pat) inafara programului pentru a-mi aduce mancare calda sau pentru a ma mai ajuta cu cate ceva... De asemenea a fost dat afara din salon de catre doctorul care-mi supraveghea sarcina deoarece a indraznit sa se aseze pe marginea patului sa-mi faca masaj la picioare. Pai daca nu e voie, ar face bine sa puna scaune in saloane, sau sa dea halate la intrare. Asta e pe scurt ce-mi aduc aminte (dar sunt convinsa ca mai sunt), si vreau sa va spun ca si acum, cand trec prin fata spitalului ma ia plansul... Va povestesc imediat si de spitalul din Iasi... |
|

| La 25 saptamani am hotarat ca mi-a ajuns si am plecat la Iasi, speriata si de gandul ca pierd sarcina. De cum m-a consultat medicul, m-a internat de urgenta, spunandu-mi sa ma pregatesc psihic, pentru ca voi sta in spital pana voi naste Tinand cont de perioada mare de timp, mi-a dat trimitere la o rezerva...
Ce sa va spun? Cand am ajuns acolo nu-mi venea a crede. Etajul la care eram (B3 septic), renovat de mai putin de un an, gresie/faianta noua, numai 3 saloane si 3 rezerve pe palier, in schimb tamplaria veche... cam batea vantul. Rezerva? O camera mare cam de 15 m patrati, cu doua paturi noi, saltea relaxa, baie in camera (dar numai cu wc., dusul era la comun), chiuveta, resou (asta chiar nu stiu pentru ce...). M-au lasat sa-mi aduc televizor si tot ce mi-am dorit, asa incat era cat de cat confortabil.
Am stat in camera numai cu doamne internate pentru mentinere, am avut norocul sa fie dragute si ingrijite, incat a trecut timpul mai placut, oarecum. Asistentele au fost foarte simpatice, toate tinere si atente. Asta poate si pentru ca nu mi-au facut nimic. Tot ce trebuia (tensiune, luat sange pt. analize, perfuzii, etc.) mi-a fost facut de catre rezidentele doamnei profesor care a avut grija de mine.
Mancarea? Nu prea buna, dar stand atata timp internata, mi-am facut pile la bucatarie si-mi aduceau din cea facuta pentru medici. Asta doar daca vroiam, pentru ca oricum soacra-mea avea o grija exagerata de mine. Dar compotul si cornuletele umplute nu le refuzam niciodata, mai ales ca erau mult mai bune decat cele facute pentru paciente.
Mi-a placut ca toata lumea avea extrem de mult bun simt: bateau toti la usa, indiferent daca era infimiera sau medic si nu veneau in vizita prea devreme, ci dupa 9-10, sa ne lase sa ne odihnim.
Putea sa vina oricine in vizita, la orice ora si sa stea oricat.
Incepand cu 1 decembrie am avut si bradut in camera
Din pacate rezerva a fost desfiintata incepand cu 1 ian., pentru ca au mutat acolo un ecograf Am stat acolo cam pana cu 2 sapt. inainte de a naste, asta pentru internasera o graviduta bolnava de varsat de vant, care trebuia neaparat izolata. Asa ca pe noi ne-au mutat la alt etaj, unde erau saloane normale. Eh, aici nu mai era atat de roz situatia. Dormeam pe saltele de burete, baia era veche, destul de murdara, paturi multe in salon, dar oricum, conditiile mult mai bune decat la Suceava. Partea buna a fost ca mi-au dat voie si acolo cu televizor, asa ca timpul a trecut destul de repede. Dar, oricum, nu mi-a placut mai nimic.
Operatia a decurs extrem de bine, cu atat mai mult cu cat de-abia asteptam sa scap, dar am observat o oarecare lipsa de interes din partea personalului care a avut grija de mine dupa aceea, pentru ca era Craciunul si erau mai preocupati sa indoape si sa bea decat sa se intereseze de pacienti. De dat am dat in dreapta si-n stanga... bine ca nu am avut probleme si m-am simtit excelent dupa cezariana, asa incat nu mi-a trebuit ajutor... si au lasat-o si pe soacra-mea sa stea cu mine la reanimare cat a dorit.
Nu mi-a placut deloc,in schimb, salonul in care m-a dus cu bebe. Am nimerit patul de la geam, unde era un curent teribil, patutul lui bebe vechi si cu saltea murdara... Nu te puteai odihni deloc, era un du-te vino permanent, nimeni nu-ti dadea atentie decat daca cotizai, ca peste tot, de altfel, nu prea aveau rabdare sa-ti explice ce sa faci cu bebe (mai ales cum trebuie sa-l pui corect la san), deci cam multe minusuri din punctul meu de vedere.
Va povestesc alta data despre medicii la care am fost, ca v-am plictisit destul... |
|
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| kali wrote:Va povestesc alta data despre medicii la care am fost, ca v-am plictisit destul...
Pe mine nu m-ai plictisit deloc. |
|

| Alina wrote:Pe mine nu m-ai plictisit deloc.
... |
|

| Nici pe mine nu m-ai plicitisit! |
|

Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Eu doar de 2 ori am fost internata in spital: operatia de apendicita si nasterea lui david. La apendicita, am fost internata la Witting. In ceea ce priveste medicii, super de treaba (am o cicatrice extrem de mica, s-au purtat super cu mine. Asistentele de treaba, mi se schimba patul in fiecare zi, femeia de serviciu spala de 2 ori pe zi, ducea gunoiul...fain. Pe David l-am nascut la cantacuzino. Ce sa zic? Asistentele se uitau la tine numai daca cotizai (cu exceptia celor de la reanimare, jos palaria!), se facea curatenie, de ce sa nu zic, chiar foarte bine, dar nu schimbau paturile in fiecare zi (de fapt, nu mi-a schimbat niciodata patul de cand m-au mutat in salon - la reanimare il schimbau in fiecare zi si mai desc daca era nevoie), doctorii de treaba (iarasi, cel care m-a operat - respectele mele, cicatrice foarte mica si cat mai jos, nu se vede nici din cei mai mici bikini (asta in cazul in care m-ar incapea))...Asistentele de la neonatologie - jale! Cele de la toaleta zilnica - jale! Mancarea - nu am testat-o, asa ca nu stiu. In rest, sfaturi - nu, de tipat, tipau, pretentii aveau, .... nu mi-a placut. abia am rezistat in spital alea 5 zile
Ce e de facut? Nu prea stiu. poate ar trebui ca personalul medical sa fie mai bine platit, ca sa vina cu drag la munca si sa ajute pacietii cu drag, nu ca o obligatie de Sisif; sa se dea bani spitalelor, ca sa poata renova totul, sa schimbe paturi, asternuturi, sa faca baile; sa le faca angajatilor un training de comunicare ca nu ar fi rau....Nu stiu, ce o sa imi mai vina in cap o sa mai scriu aici. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| parerea mea despre sistemul medical din Romania? vorba unui ministru sau ce-o fi:"agricultura e in aer si aviatia la pamant!" cam asa as putea rezuma in cateva cuvinte... este un sistem invechit, depasit si... fara prea mari perspective in viitor! este adevarat ca in marile orase (exceptie Brasov) exista spitale moderne, renovate unde iti poti duce suferinta mai omeneste... exista si spitale particulare unde conditiile sunt super si mi se pare normal sa fie asa... nasa copilului meu traieste de vreo 7 ani in Germania si, venind anul trecut acasa, la mama ei, s-a gandit sa ii faca o asigurare medicala privata - cum este la moda in strainatate - ca sa fie acoperita in caz de boala, accident, interventii chirurgicale etc. si, s-a interesat ea in stanga si in dreapta si, ii tin minte si acum expresia stupefiata a fetei - a ajuns la concluzia ca asa ceva nu se poate face aici... si asta pentru ca nu exista un astefel de sistem medical in care sa platesti un ban dar "sa stai in fata". din cate stiu eu, exista prin Bucuresti spitale particulare si unele firme ofera ca beneficiu, pe langa salariu, vizite medicale la astfel de clinici... dar un sistem integrat in sine, in toata tara, nu exista... eu am avut "fericirea" sa cunosc mizeria si nesimtirea ce troneaza in sistemul medical romanesc in perioada sarcinii, cat am fost internata cu probleme si apoi la nastere... ma deranjeaza foarte tare mizeria - la propriu - din spitale si nesimtirea unei bune parti a cadrelor medicale... salariile sunt intr-adevar mici si nu ii motiveaza, nici macar pe doctori, ce sa mai vorbim de infirmiere sau asistente... poate ca, asa cum spune kiki, pe buna dreptate, ar fi util si stimulant pt ei sa primeasca niste salarii omenesti pt ca nu este usor nici ce fac ei... mama mea este asistenta de 27 ani si are un salariu infect! pe mine nu ma deranjeaza faptul ca i-am dat medicului meu... nooooooo... pentru tot ce a facut omul asta pt mine si pt felul in care m-a tratat i-as fi dat si mai mult... si am ales sa ii dau pt ca am considerat ca munca si purtarea lui merita! ma deranjeaza insa ca toti asteapta... va puteti imagina ca pana si liftiera (care este platita sa te duca cu liftul) astepta sa ii dau 20 de mii ca sa ma duca - cezariata fiind - cu liftul si cu bagajele la etajul unde era copilulu? pai sa nu ii dai una in freza? cred ca vor mai trece multi ani pana se va schimba ceva in bine, cu adevarat! mie mi-e ciuda ca in Bv nu exista un spital particular unde sa ma duc sa dau un ban dar sa fiu tratat bine, adica omeneste! |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| De fapt toate sistemele di Ro. sunt in aer sau la pamant Dar sanatatea si invatamantul sunt cele doua care ma tin aici.Din cauza lor nu vreau sa mai aud de traiul acolo si abia astept sa o scot si pe Dia din jungla aia.
Sa detaliez.internata de "n" ori la pediatrie cand era Dia bebe,striga tata Maria dintr-un capat de hol la tata Frosa din celalalt capat , nu le pasa daca dorm copiii sau nu.Vin in salon si cotrobaie prin noptiera mea motivand ca " ma uit nu cumvasa aveti alimente ca vine dr. la vizita" .Un gandac urca tacticos pe patul fetii spre disperarea mea si a altor mamici.Ce sa mai zic...as umple zece pagini |
|

Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Exista sistem medical in Romania ? Nu ma provocati. Sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungem acolo. Si nu bat campii , ca am doctori in familie si e pacat, DAR E REALITATEA ! |
|

| Maria & mami wrote:Exista sistem medical in Romania ?  Nu ma provocati. Sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungem acolo. Si nu bat campii , ca am doctori in familie si e pacat, DAR E REALITATEA !
Nu te provocam mami de Maria. Din pacate cunoastem poate chiar foarte bine ceea ce numim "sistem sanitar romanesc" |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Doctorii au venituri mici?!!!! Pai ia socotiti voi: 3-4 nasteri pe garda + cel putin 2-3 nasteri "pregatite" pe saptamana * 150 euro una! Sau moasele care au n shpe nasteri pe tura si iau min 500 000/ nastere!
Nu am stat internata decat 3 zile, dupa ce am nascut si daca mai stateam o singura zi faceam o mega depresie . Personalul de la sala de nasteri a fost ok, dar pe sectie unde eram "cazati", niste scursori. Ia imginati-va, am stat mai bine de 36 de ore, laptele imi tot suia, febra imi tot crestea si canalele infundate, bb cu icter si fiind sambata, nu ne lua nimeni in seama, ca deh era putin personal. Ba mai vine si o imbecila de asistenta sa ne avertizeze ca in ziua aia ne ocupam in exclusivitate de bb-i ca ele sunt putine si cand am dus copilul pana la ele, ca nu se trezea de 7 ore ... erau foooaaaarte ocupate cu statul la taclale... asa ca in final, dupa o serie de "demersuri" s-a indurat pediatra sa trimita o asistenta sa ma mulga (pe bani, cum altfel) si am indurat doua reprize de muls pe care nu le doresc nimanui parca mai nasteam odata, mi s-a facut rau de durere.
Iar a doua chestie... imediat dupa nastere, doctorita care se ocupa de mine a lasat instructiuni precise in ce salon sa fiu dusa. Dupa ce a plecat o infirmiera ne-a cazat la "ghetou"... salon cu 10 paturi.. un wc, un dus mizerabil, geamuri la strada, fara perdele. Am fost avertizata sa nu murdaresc asternuturile, ca nu au altele, nu au calamte, nu mi-au scos branula. A doua zi dimineata, doctorita mea, cu o falca in cer si una in pamant... cum am ajuns acolo?! si ne-au mutat in zona "rezidentiala" .. 3 paturi (+1, ca era f aglomerat), camere spre gradina, liniste, trandafiri, calmante, asternuturi si ce sa vezi... ne-au scos si branulele!!!
Imi pare rau daca m-am prea lungit, dar parerea mea e: :81pukel: sa de adomnul sa nu mai ajung vreodata in spital. Poate de aia nici nu vreu sa il operez pe Victor! |
|

| sousourel wrote:Imi pare rau daca m-am prea lungit, dar parerea mea e:  :81pukel:  sa de adomnul sa nu mai ajung vreodata in spital.
Te inteleg perfect! Imagineaza-ti ca noi am stat internate in spital cand am nascut! Eh, al meu sot a zis ca la al doilea bebe nici nu se mai gandeste sa nasc in tara. Pentru ca si el in vizitele alea scurte a vazut ce inseamna un spital in Romania, tratamentul asistentelor. Mare noroc a avut ca el nu a fost niciodata internat intr-un spital. |
|
|