Sistemul de asigurari de sanatate din Romania
Subiectul anterior · Subiectul urmator
misha
Scris: Thursday, June 21, 2007 11:25 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Mesaje: 3527
Fetelor, sunt intr-o maaaaaaaaaaaare dilema privind asigurarile de sanatate de stat si am mai multe intrebari:

1. Sunt OBLIGATA sa platesc aceste asigurari ca PFA, somer (fara ajutor de somaj, adica nu am un loc de munca si nu beneficiez de ajutor de somaj)?

2. In cazul in care nu platesc asigurarile de sanatate (in afara de faptul ca nu beneficiez de medic de familie, medicamente compensate si spitalizare gratuita) se va ajunge la vreo urmarire penala? Adica e absolut obigatoriu sa platesc acei 6,5% din veniturile pe care le obtin la CAS?

Va rog din suflet daca sunteti informate in acest sens sa-mi raspundeti si mie. Va multumesc mult!
codruta
Scris: Thursday, June 21, 2007 11:58 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 2034
1.Nu
2.Nu

nu stiu sa-ti spun exact care-s legile dar si sotul meu are PFA si in afara de impozitul declarat, nu plateste nimic.Si mai am o prietena (fara loc de munca, fara somaj)care a avut si srl si apoi a trecut pe PFA si nu plateste decat impozit, in functie de profitul declarat.
cat despre urmarire penala....da-o-ncolo de romanie, daca s-ar ajunge chiar asa sa faca omului de rand dosar penal in conditiile in care sistemul e furat si siluit, de la ministru in jos....
sper sa -ti raspunda fetele mai la obiect, dar eu zic sa stai linistita
misha
Scris: Thursday, June 21, 2007 12:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Mesaje: 3527
Codruta, multumesc!pupici

Intre timp m-am mai interesat si se pare ca:

1. Daca esti PFA si inregistrezi venituri declarate la Finante esti obligat sa-ti platesti asigurarile de sanatate, dar daca nu ai incheiat contract cu Casa de Asigurari de Sanatate 'nu prea' au ce sa-ti faca...

2. Daca esti somer (in sensul ca nu beneficiezi de ajutorul de somaj si nici nu esti angajat undeva) trebuie sa fii declarat in ingrijirea unei persoane care plateste asigurarile ca sa poti beneficia de serviciile medicale(adica: daca sotul este angajat o poate declara pe sotia care nu este angajata co-asigurat...pentru asta nu stiu exact unde trebuie sa mearga si ce acte are de depus, cel mai probabil cred ca la angajator sau la CAS)

3. In cazul in care te afli in una din situatiile de mai sus si vei avea nevoie la un moment dat de servicii medicale (chiar daca sa spunem ca intre timp te-ai angajat) ori le platesti ori ca sa poti beneficia gratuit de ele trebuie sa platesti retroactiv pe 5 ani datoriile pe care le ai la Fondul de Asigurari plus majorari.

Sper ca aceste informatii sa fie de folos si altor persoane care se confrunta cu probleme in acest domeniu...
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.