Sistemele termice
Subiectul anterior · Subiectul urmator
MNiko
Scris: Thursday, December 13, 2007 12:15 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Încalzirea prin pardoseala – alternativa confortabila la sistemele termice clasice

de Cristian Matache | 13 DECEMBRIE 2007

Temperatura este mai mare la nivelul podelei, eliminându-se senzatia de rece la picioare

Instalarea unei astfel de instalatii costa între 20 si 40 euro pe metru patrat
Încalzirea prin pardoseala – alternativa confortabila la sistemele termice clasice

Proprietarii de imobile aflate în constructie sau locuinte în renovare vor putea avea un confort termic sporit daca apeleaza la sisteme de încal­zire prin pardoseala. Acestea sunt alternative la sistemele traditionale. Pe lista de avantaje putem enumera în primul rând o economie de energie si în al doilea rând o temperatura uniforma în toata camera. Sub parchet, gresie sau mocheta se instaleaza o retea de tevi sau tuburi prin care trece un agent termic, conectata la o centrala pe gaz, sau cabluri electrice foarte subtiri. Ca sa nu se scurga caldura în pamânt toata lucrarea se face pe un material izolant. Sistemul asigura avantajul ca furnizeaza o caldura mai mare la nivelul podelei eliminând senzatia neplacuta de rece la picioare.

Temperatura se încadreaza în intervalul 24-25 grade, iar la nivelul capului în jurul a 22 de grade, coborând la 18 grade în partea superioara a camerei. La sistemele de încalzire prin calorifere, sobe sau seminee caldura se acumuleaza la nivelul tavanului si în plus implica formarea unor curenti de aer în camera care antreneaza circulatia particulelor de praf. De altfel, sistemul este indicat pentru locuintele care au camere cu înaltime mare. Covorul termic poate fi utilizat si la apartamentele de bloc.

Un alt avantaj al instalarii unei instalatii de încalzire prin pardoseala este acela ca temperatura din camere se regleaza cu ajutorul termostatului astfel încât baia sau dormitorul sa fie încalzite mai mult decât o încapere putin utilizata. Datorita faptului ca suprafata radianta este mare se face o economie de functionare de pâna la 20-25%. În cazul sistemului cu tevi agentul termic are nevoie de o temperatura mai scazuta decât în calorifere fapt ce implica un consum mai redus de gaz.

Sistemul de încalzire prin pardoseala poate fi utilizat ca solutie unica de caldura sau în tandem cu caloriferele. Reprezentantii companiilor care comercializeaza si instaleaza aceste instalatii sustin ca încalzirea prin pardoseala poate fi folosita în combinatie cu panourile solare, pentru a beneficia de un consum mai mic de electricitate sau de gaz.

Cât costa instalarea

Montarea unor instalatii de încalzire prin pardoseala costa în jur de 20-40 euro pe metru patrat, ceea ce presupune costul materialului si manopera. Lucrarea nu se vede, sigurul element care se distinge este termostatul, iar caloriferele dispar. Sistemul este eficient în functie de izolatia casei. Cristian Stoica, directorul general al companiei Ideal Heat România, firma care comercializeaza si instaleaza sisteme de încalzit prin pardoseala, spune ca la o casa bine izolata se ajunge la reducere de costuri cu energia pâna la 30%. În cazul în care deja exista un parchet, nu este nevoie de scoatere acestuia pentru montarea unui covor termic. Instalatia se pune peste parchet existent si se poate acoperi cu unul sintetic.

Ultimele noutati

Ultimele noutati în materie sunt filmul flexibil cu strat aplicat de carbon, care se prezinta ca o banda de poliester groasa de câtiva milimetri, si banda termica. Sistemele de încalzire prin pardoseala au aplicabilitate si în afara spatiului de locuit. De exemplu, se pot monta în burlane pentru a evita înghetul sau sub acoperis pentru împiedicarea formarii turturilor. De asemenea, acestea se pot instala si sub pavaje sau pe stadioane. Totodata, sistemele sunt foarte eficiente în cazul încaperilor mari – spatii industriale, discoteci, sali de sport, biserici etc.

Dezavantajul utilizarii unui astfel de tip de încalzire este ca odata instalat nu mai poate fi modificat. Firmele din domeniu asigura garantie în general 10 ani.

sursa
Fluturas
Scris: Thursday, December 13, 2007 10:55 AM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
eu am vazut cum e si imi place mult.la casuta noastra vrem incalzire prin pardoseala
ira_tgr
Scris: Thursday, December 13, 2007 11:38 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
MNiko wrote:

Temperatura este mai mare la nivelul podelei, eliminându-se senzatia de rece la picioare

asta stiu k se poate face si la bloc, nu numai la casa
Kiki
Scris: Thursday, December 13, 2007 11:53 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
ira_tgr wrote:

asta stiu k se poate face si la bloc, nu numai la casa

Chiar si gratis la unele apartamente de la parter...cu tzevile de apa calda sub gresie si parchet...ca la mine ras
Fluturas
Scris: Thursday, December 13, 2007 4:18 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Kiki wrote:

Chiar si gratis la unele apartamente de la parter...cu tzevile de apa calda sub gresie si parchet...ca la mine ras

asa mi-ar place si mie,dar la noi parca astia de la etajul 2 nu fac deloc caldura,atat e de rece gresia
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, May 7, 2008 11:54 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Si sistemul asta de incalzire e nemaipomenit si pt camerele copiilor, ca nu mai stai tot timpul cu okii pe ei, ca si-au scos sosetele, ca acolo e rece, ca acolo e frig...
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.