Simptome pentru glicemia scazuta sau mica
Subiectul anterior · Subiectul urmator
MonicaL
Scris: Thursday, September 13, 2007 3:37 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 9/13/2007
Mesaje: 27
Ce stiti despre glicemia scazuta sau mica ? Am niste simptome ......... S-a confruntat cineva cu asa ceva?
Lilly of the valley
Scris: Friday, November 23, 2007 8:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)

Generalitati

Hipoglicemia reprezinta scaderea concentratiei zaharului in sange. Ea apare atunci cand nivelul glucozei sanguine (sau al zaharului) scade prea mult pentru a mai furniza organismului "combustibilul" necesar unei bune functionari.

Hipoglicemia nu este o boala, ci o stare determinata de o varietate de cauze. Principalele tipuri de hipoglicemie sunt:
- scaderea rapida a glucozei in sange (hipoglicemia). Apare atunci cand persoana a fost privata de ingestia de alimente timp de mai multe ore, cum ar fi, de exemplu, perioada noptii. Acest tip de hipoglicemie este frecvent asociat cu existenta unui nivel crescut de insulina in sange, administrarea unor medicamente, consumul de bauturi alcoolice, afectiuni ereditare ce afecteaza metabolizarea carbohidratilor sau cu alte afectiuni medicale
- scaderea lenta a concentratiei glucozei in sange (denumita si hipoglicemie postprandiala). Apare la un interval de 3 sau 4 ore dupa ingestia unei mese. Aceasta forma de hipoglicemie poate fi determinata de o deficienta ereditara a unei enzime, de exemplu in galactozemie sau prin indepartarea chirurgicala, partiala sau totala a stomacului. Uneori cauza poate ramane necunoscuta. Scaderea lenta a glucozei in sange ce apare la 1 sau 2 ore dupa ingestia unei mese (denumita si hipoglicemie alimentara) poate fi determinata de o golire rapida a continutului stomacului in intestin.
Scaderea rapida a glucozei in sange este determinata, in general, de o afectiune medicala serioasa, in timp ce scaderea lenta a glucozei sanguine (in lipsa unei interventii chirurgicale la nivel intestinal in antecedente) nu implica existenta unei boli.

Primul ajutor in caz de urgenta
Cunoasterea masurilor de prim ajutor in cazul aparitiei unei hipoglicemii este foarte importanta atat pentru persoana in cauza, cat si pentru anturaj:
- primul ajutor in cazul hipoglicemiei aparute la cei care nu primesc tratament cu insulina, acestia sunt constienti si capabili sa inghita (deglutitie pastrata), consta in ingestia rapida a unor alimente bogate in zahar, precum sucurile de fructe sau bomboanele. (aceasta conduita se aplica si in cazul in care nu se cunoaste daca pacientul se afla in tratament cu insulina)
- primul ajutor in cazul hipoglicemiei aparute la persoane aflate in tratament cu insulina consta fie in administrarea unui aliment bogat in zahar, fie in administrarea de glucagon.

Cauze

Cel mai frecvent, hipoglicemia apare ca si complicatie a tratamentului diabetului zaharat (hipoglicemia diabetica), atunci cand se administreaza doze prea mari de insulina sau a alte medicamente hipoglicemiante. De asemenea, poate fi determinata si de cauze mai putin frecvente, precum ingestia unor medicamente ca inhibitorii de monoaminoxidaza, sulfatul de chinina, salicilatii (inclusiv aspirina), de afectiuni ale pancreasului, ficatului, rinichilor sau a altor organe, cat si de boli ereditare ce afecteaza metabolismul.

Simptome

Simptomele hipoglicemiei pot varia de la episod la episod, deoarece scaderea concentratiei glucozei in sange poate varia de la usoara, medie pana la severa. Simptomele se agraveaza pe masura ce nivelul glucozei sanguine scade. La persoanele sanatoase, glucoza sanguina se mentine (intre mese) in intervalul 70 pana la 110 mg/dl.

Hipoglicemia usoara
Simptomele apar cand glucoza sanguina scade sub 60 pana la 65 mg/dl si include:
- greata
- senzatie imperioasa de foame
- iritabilitate, neliniste
- extremitati reci, umede, transpiratie excesiva ce nu a fost determinata de efortul fizic
- cresterea frecventei cardiace (tahicardie)
- amorteli sau furnicaturi la nivelul degetelor sau a buzelor
- tremuraturi.

Hipoglicemia medie
Daca glucoza sanguina continua sa scada, incepe sa fie afectat sistemul nervos. Simptomele apar, in general, cand nivelul concentratiei zaharului din sange ajunge sub 50 mg/dl si poate include:
- schimbari ale dispozitiei, precum iritabilitatea, anxietatea, nelinistea sau furia
- confuzie, incapacitate de concentrare sau dificultati de gandire
- tulburari de vedere, ameteli sau dureri de cap
- slabiciune musculara, lipsa de energie
- coordonare dificila
- dificultati de mers sau vorbire, un limbaj incoerent
- oboseala, letargie sau toropeala.

Hipoglicemia severa
Simptomele severe apar atunci cand glicemia (zaharul din sange) scade sub 30 mg/dl si include:
- convulsii
- pierderea constientei, coma
- scaderea temperaturii corpului (hipotermie).
Hipoglicemia severa prelungita poate produce leziuni permanente la nivelul creierului si probleme cardiace, in special la pacientii care au deja o afectiune coronariana. Daca nu se aplica urgent tratamentul specific, hipoglicemia severa poate fi fatala.
Unele medicamente, cum ar fi de exemplu beta-blocantele folosite in mod obisnuit in tratarea hipertensiunii arteriale pot masca simptomele de hipoglicemie. Hipoglicemiile frecvente si severe determina bolnavul sa nu recunoasca aceasta stare la primele simptome cum ar fi tremuraturile, cresterea frecventei cardiace, transpiratiile (hipoglicemia neconstientizata). Totusi, bolnavii care nu constientizeaza simptomele incipiente ale hipoglicemiei vor remarca, daca nivelul sanguin al glicemiei scade suficient de mult, simptomele tardive ale acesteia, care afecteaza in special sistemului nervos – iritabilitatea si confuzia.
In cazul in care apar aceste hipoglicemii neconstientizate este important ca, atat bolnavul, cat si anturajul sa fie alert la schimbarile statusului mental specifice acestei stari, astfel incat tratamentul sa poata fi administrat inainte de aparitia convulsiilor sau de pierderea constientei. In acest caz este recomandat, de asemenea, ca bolnavul sa-si verifice nivelul glicemiei la intervale mai scurte de timp decat in mod obisnuit.

De retinut!
Simptomele pot varia de la usoare, medii pana la severe in functie de nivelul concentratiei zaharului din sange. Desi intervalele glicemice prezentate mai sus sunt tipice pentru aparitia simptomelor usoare, medii sau severe, ele nu sunt aplicabile la toti bolnavii. Daca nivelul concentratiei glucozei sanguine scade brusc pot apare simptome de hipoglicemie indiferent daca valoarea glicemiei se mentine in intervalul considerat normal.
Exista o serie de afectiuni medicale ce pot da simptome asemanatoare celor de hipoglicemie. In acest caz, medicul curant poate recomanda analize sanguine sau alte investigatii pentru a elimina posibilitatea existentei acestor afectiuni.
Investigatii

Medicii specialisti pun diagnosticul de hipoglicemie pe baza istoricului medical, examenului fizic si a valorilor glicemiei sanguine. In general, hipoglicemia este confirmata de nivelul scazut al glucozei sanguine asociat cu prezenta simptomelor specifice, care dispar dupa ingestia de glucoza.

Istoric medical

Medicul curant va efectua o anamneza (istoric) minutioasa axata pe urmatoarele:
- simptome: momentul aparitiei, durata si efectul ingestiei de alimente asupra lor
- tratamente medicale efectuate in trecut, afectiuni medicale in prezent, medicamente administrate la indicatia altor medici sau automedicatie (este indicat ca pacientul sa se prezinte la vizita medicala cu toate medicamentele pe care si le administreaza, indiferent daca sunt eliberate cu sau fara prescriptie medicala)
- dieta: orele la care bolnavul ia masa, schimbari recente in dieta
- scaderi sau cresteri recente in greutate.
Deoarece un episod de hipoglicemie poate afecta capacitatea mentala, medicul va trebui sa vorbeasca si cu anturajul bolnavului care a observat simptomele.

Examenul fizic
Medicul trebuie sa elimine posibilitatea existentei altor afectiuni ce pot provoca hipoglicemie, astfel incat va cauta semne de:
- boli hepatice evidentiate clinic printr-un ficat marit de volum
- boli renale ce pot cauza aparitia edemelor si cresterea ureei sanguine
- malnutritie caracterizata prin pierderi masive in greutate
- boli ale glandelor suprarenale ce pot da hiperpigmentarea pielii (cresterea cantitatii de pigment sau culoare) si scaderea tensiunii arteriale.
Intre episoadele de hipoglicemie bolnavul nu prezinta simptome, iar nivelurile glicemiei sunt in limite normale.

Teste initiale de laborator
In cele mai multe din cazuri, hipoglicemia este o complicatie a tratamentului diabetului zaharat. Daca bolnavul nu este diagnosticat si tratat pentru diabet zaharat sau pentru o alta afectiune ce determina niveluri scazute ale glucozei in sange, medicul va recomanda investigatii care sa confirme hipoglicemia. Ideal ar fi, ca aceste teste sa fie efectuate atunci cand pacientul prezinta simptomele specifice acestei stari. Deoarece, in mod obisnuit, acest lucru nu este posibil, se vor efectua teste care sa reproduca simptomatologia hipoglicemiei. Acestea sunt efectuate in spital, sub supraveghere medicala. In unele cazuri, glucometrele, instrumente des folosite de catre diabetici pentru monitorizarea glicemiei la domiciliu, pot ajuta la diagnosticarea unei posibile hipoglicemii, desi existenta unor valori scazute ale glucozei in sange in memoria aparatului va trebui confirmata de catre o serie de teste de laborator precum:
- postul prelungit supravegheat. Primul test pentru hipoglicemie este reprezentat de postul prelungit (48 pana la 72 de ore) efectuat sub supraveghere medicala. Pacientul este sfatuit sa tina post pana la aparitia simptomelor caracteristice hipoglicemiei moderate. Daca la sfarsitul celor 72 de ore bolnavul are valori normale ale glicemiei, se poate incerca inducerea hipoglicemiei prin efectuarea unor exercitii fizice timp de 30 de minute. Acest test este util si pentru determinarea cauzei aparitiei hipoglicemiei
- testul meselor amestecate. Acest test poate fi folosit pentru confirmarea hipoglicemiei postprandiale. Bolnavului i se va oferi o masa asemanatoare cu cea care a determinat aparitia simptomelor de hipoglicemie in trecut. Glicemia va fi masurata din 30 in 30 de minute pe un interval de 5 ore concomitent cu observarea simptomelor de hipoglicemie. Daca acest test determina aparitia simptomelor caracteristice starii hipoglicemice, medicul ar putea recomanda si efectuarea postului prelungit supravegheat.
Pe timpul ambelor teste prezentate mai sus, pacientului i se vor efectua o serie de analize sanguine pentru a monitoriza raspunsul organismului la variatiile glicemiei sanguine. Dintre aceste analize sanguine fac parte masurarea glicemiei, a insulinei sau a peptidului C.

Alte investigatii
Medicul poate recomanda efectuarea unui examen de urina pentru corpi cetonici, substante produse de organism atunci cand acesta foloseste grasimile pentru producerea energiei. Insulina previne productia de corpi cetonici. Daca nivelul glicemiei este scazut datorita administrarii unei doze prea mari de insulina, organismul nu va produce corpi cetonici. Postul prelungit la persoanele cu niveluri normale de insulina, poate creste productia de corpi cetonici.
De asemenea, pot fi recomandate investigatii care sa excluda sau confirme existenta fie a unei tumori a pancreasului, fie a unei afectiuni endocrine. Daca se banuieste ca motivul aparitiei hipoglicemiei este golirea prea rapida a continutului stomacului (hipoglicemia alimentara) sau existenta unei tumori a pancreasului sau a altui organ sunt indicate investigatiile imagistice, precum echografia sau rezonanta magnetica nucleara (RMN), ce permit medicului sa examineze stomacul, pancreasul si alte organe interne. In unele cazuri, tumorile pancreatice sunt prea mici pentru a fi vizualizate cu ajutorul ultrasunetelor sau a rezonantei magnetice nucleare (RMN), astfel incat se va recomanda efectuarea unei angiografii (injectarea unei substante de contrast in vasele sanguine) pentru a localiza tumora. Alte investigatii imagistice folosesc proteine marcate radioactiv ce se leaga de tumora, localizand-o. Investigatiile imagistice pot fi efectuate regulat pe o perioada de pana la cativa ani, deoarece acest tip de tumori sunt de obicei greu de diagnosticat.

De retinut!
Testul de toleranta la glucoza orala nu ar trebui folosit pentru diagnosticarea unei glicemii postprandiale. Acest test nu furnizeaza rezultate consecvente si de incredere pentru a fi folosit in screening-ul hipoglicemiilor.
Tratament - Generalitati

Hipoglicemia brusc instalata (acuta) poate fi tratata prin ingestia unor alimente sau sucuri bogate in zahar. Acest tratament este suficient in cazul unui episod izolat de hipoglicemie, determinat, de exemplu, de post prelungit sau efort fizic sustinut. In cazul hipoglicemiei determinata de o afectiune cronica (cu evolutie indelungata) conduita terapeutica va fi axata pe tratarea afectiunii determinante.

Managementul sanatatii si al stilului de viata pentru a evita hipoglicemia

Atunci cand hipoglicemia apare ca un episod izolat fie din cauza unui post prelungit, fie datorita unui efort fizic sustinut nu este necesar un alt tratament in afara administrarii de alimente bogate in zahar. Medicul poate instrui pacientul astfel incat acesta sa poata evita pe viitor situatiile ce pot determina aparitia hipoglicemiei.
Cand hipoglicemia are drept cauza existenta unei afectiuni cronice incurabile, tratarea acesteia previne aparitia unor noi episoade in care nivelul glucozei in sange este scazut. Astfel medicul curant va sfatui bolnavul cu privire la:
- modificarea dietei prin elaborarea unui regim de lunga durata (ce, cand si cat de mult se poate manca)
- modificari ale dozelor medicamentelor prescrise
- modificari ale gradului de dificultate si a perioadei de timp cat pot fi efectuate exercitiile fizice (cand si cat de mult se poate face efort fizic)
- redactarea unui jurnal cu episoadele hipoglicemice (cand apar si la cat timp dupa ultima masa).
Modificarile dietei cu scopul prevenirii episoadelor de hipoglicemie este deosebit de importanta in cazul pacientilor cu diabet zaharat, deficiente enzimatice ereditare sau hipoglicemie postprandiala. Medicul va recomanda in aceste cazuri controale medicale mai dese si va discuta cu pacientul posibilitatea monitorizarii glicemiei la domiciliu.

sursa: sfatul medicului
Am luat in deradere faptul ca nivelul glicemiei la ultimele analize a fost 67 mg/dl si azi era sa o patesc serios, mai eram si la volan.maseluta
MonicaL
Scris: Tuesday, December 18, 2007 8:15 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 9/13/2007
Mesaje: 27
I-ti multumesc din suflet pentru informatiile date cool . Eu sunt mai " lovita" banghead ca nu am reusit sa gasesc prea multe informati despre acest subiect desi am cautat ore... ore... ore fool . Acum mi-am facut analizele si astept sa vad ce ieseuff
Fluturas
Scris: Tuesday, December 18, 2007 10:39 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
de 2-3 (??) luni mi-am facut si eu analizele si mi-a iesit glicemie putin sub limita,dar mi s-a spus ca totul este in regula,pentru ca a fost putin de tot sub limita
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.