Nivel: Senior
Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| Consta in acoperirea, sigilarea dintilor cu un material protector denumit sigilant si are un efect protector impotriva aparitiilor cariilor dentare. Se aplica intre 6-15 ani, in special pe dintii definitivi, insa si pe cei de lapte pentru a asigura dintii permanenti mai sanatosi.
Ce parere aveti despre cea mai moderna metoda de prevenire a cariilor? Ati face, sau ati facut copiilor vostri sigilarea ?
|
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Cris-DL wrote:Ati face, sau ati facut copiilor vostri sigilarea ?
Pai... Alexiei i-am facut pe dintii de lapte incepand de la 2+ ani, o data la 3 luni, apoi mai rar - hai sa spunem ca in medie o data la 6 luni. Acum are carii, deci... nu stiu ce sa-ti spun. Ori nu a lucrat bine dentistul, ori e poveste...
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| Deci tot are carii ? Da, cred ca depinde foarte mult si de dr... si poveste poate fi! De asta eram curioasa!
Ce des a mers la stoma!! ...Noi cu Deea, am avut primul esec la 2-3 ani -adica cum am mers, asa ne-am intors de la dentist -a plans continuu; apoi alta tentativa acum vreo 3 ani sa vedem cum e si sa sigilam eventual, insa abia ce-a deschis putin gura... n-a vrut cu niciun chip, nici sa se uite bietul om; acum, aceeasi poveste, nu vrea si pace. E frica. Nu o pot convinge nicicum.
|
|
| In ideea asta am dus-o de mica si i-a placut pana a fost cazul de freza. Atunci s-a terminat cu toata strategia si toata rabdarea. Prin urmare degeaba tot efortul pentru ca acum nu sta neam! Parca are tzepi scaunul ala... Iar medicul la care mergem noi este exagerat de rabdator si intelegator cu copiii... nu pot spune ca nu a facut tot posibilul. Nici nu stiu ce sa fac... ma gandeam sa o duc intr-un centru universitar sa-i bage ceva gaz ilariant... Acum mergem cam 1 data/luna ca sa o mai dea cu dezinfectant prin cratere si sa-i puna plombe provizorii, poate i le-o mai proteja putin. Dar nu sta la curatat!! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| kali wrote:
Pai... Alexiei i-am facut pe dintii de lapte incepand de la 2+ ani, o data la 3 luni, apoi mai rar - hai sa spunem ca in medie o data la 6 luni. Acum are carii, deci... nu stiu ce sa-ti spun. Ori nu a lucrat bine dentistul, ori e poveste...
Kali nu cred ca era vorba de sigilari ce i-a facut... poate fluorizare? Sigilarile previn cariile ocluzale, dar nu si cele intre dinti, procesul e aproximativ la fel ca si cel de punere a unei plombe numai ca sigilantul e lichid. Se poate face chiar daca o carie este incipienta, sigilarea arestand caria. |
|
| Sigur-sigur sigilare, ca am avut o discutie destul de elaborata pe marginea subiectului... Si stiu sigur cand mi-a spus ca se pune in special pe dintii definitivi dar ca nu strica nici pe cei de lapte si ca am decis sa facem chestia asta ca sa ne imprietenim cu dentistul si sa i se para firesc sa mearga la cabinet - de fapt asta a fost scopul principal. Ea mi-e amica si stiu ca asa a procedat si cu copiii ei... Acum, daca trebuia sa nu... nu stiu... |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Lui Andrei i-am facut sigilare acum 9-10 ani in urma (peste cateva luni face 16 ani), a dat roade dar cred ca am mai spus: depinde de bagajul genetic, deoarece el se spala pe dinti doar daca ii aduc eu aminte , in schimb fetei i-am facut si fluorizari, am inceput sa si sigilam si la carii suntem campioni La cate dureri a tras mititica, merge la stomatolog, dar cu lacrimi in ochisori ... |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Noi n-am facut sigilari, dar nici carii nu avem.In schimb, dintii definitivi cresc cum vor ei si avem nevoie de aparat. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| si noi am facut sigilarea si la darius si la karina.aici este indicat la 6 ani sa faci ni s-a spus ca sigilarea poate fi dezlipita de la mancare sau guma de mestecat asa ca trebuie urmarit daca mai e acolo.carii au amandoi,dar karina e campioana(vorba lui Lilly...).si la dintii cariati nu au mai pus sigil |
|
| Nu stiu ce sa spun despre sigilare. Am schimbat medicul iar acesta din urma nu e de acord cu sigilarea. Zice ca oricum bacteriile cauzatoare de carii sunt anaerobe si cica mai mult strica decat sa ajute. Tind sa-l cred ptc. i-ar fi fost mai usor sa-mi ia banii aprobandu-ma decat sa-mi explice inutilitatea procedurii si sa-mi dea de ales. |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Dupa cum am mai spus, Ale nu a facut sigilari si inca ne laudam ca nu are nici o carie. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| Exista criterii de applicare a sigilantilor, se aplica mai ales pe dintii definitivi. Eu pun piticeilor mei, sa previn cat pot. Trebuie re-evaluate la 6 luni si re-aplicate daca e ceva. Nu se pun daca este vreun semn de demineralizare/carie. E mai usor aici banui caci sefac curatiri regulate si pot fi monitorizate si intevenit daca e necesar.
|
|
|